Ζωηφόρος

Η «κατάρα» ενός ρόλου

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ...

Στους ηθοποιούς που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τον Ιησού

καταστράφηκε η καριέρα, έπαθαν ατυχήματα,

έχασαν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή

 

«Jesus Christ SUPERSTAR!» αναφωνεί ο πρωταγωνιστής του Αντριου Λόιντ Βέμπερ στο ομώνυμο μιούζικαλ. Αυτοί που υποδύθηκαν τον Θεάνθρωπο, ωστόσο, δεν είχαν τύχη... σούπερσταρ!

Μύθος, κατάρα ή απλή σύμπτωση; Το γεγονός ότι όλοι οι ηθοποιοί που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τον Ιησού Χριστό είδαν την καριέρα τους να πέφτει στα τάρταρα, έπαθαν διάφορα ατυχήματα, ακόμη... έχασαν την ίδια τους τη ζωή, προκαλεί, εκτός από δέος, ΦΟΒΟ. Όμωςποιοιυπήρξαν... θύματα της κατάρας και ποια κατάληξη είχαν; Ο πρώτος κινηματογραφικός Χριστός ήταν ο Φρανκ Ράσελ, ο οποίος υποδύθηκε τον Ιησού το 1897, αλλά ο πρώτος που έκανε εντύπωση στο ευρύ κοινό ήταν ο Χάουαρντ Γκέι. Το 1918, μάλιστα, σκηνοθέτησε τον εαυτό του ως Ιησού. Είναι ο μοναδικός ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό δύο φορές.

«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου»

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ της ταινίας «άγγιξε» το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Μαξ Φον Σίντοφ προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του Θεανθρώπου. Ωστόσο, πολλά δραματικά επεισόδια συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, χιονοθύελλα χτύπησε την Αριζόνα, όπου γυριζόταν η ταινία, καταστρέφοντας τα σκηνικά. Αφού η παραγωγή «αναστήθηκε», χτυπάει για δεύτερη φορά μια πιο δυνατή θύελλα, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να αναβάλουν τα γυρίσματα μέχρι να σταματήσει το κακό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο 60χρονος διευθυντής Φωτογραφίας Γουίλιαμ Μέλορ παθαίνει ανακοπή καρδιάς στο πλατό και πεθαίνει ακαριαία. Προκατάληψη ή μη, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων»

Η ΠΡΩΤΗ διάσημη ταινία για τον Ιησού ήταν «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» του Σεσίλ Ντε Μιλ. Στο ρόλο ο Η. Β. Γουόρνερ, ο οποίος το 1927 είδε, χάρη στην ταινία, την καριέρα του να απογειώνεται. Λίγα χρόνια μετά, το 1937, προτάθηκε και για Όσκαρ. Κάνοντας όμως το μεγάλο απολογισμό το 1956, όταν σταμάτησε να κάνει σινεμά, δήλωσε ότι ο Χριστός έβλαψε την καριέρα του. Λίγα χρόνια μετά, στα 33 του χρόνια πέθανε ο Ιησούς Χριστός, στα 33 του χρόνια τον ενσάρκωσε ο Τζέφρι Χάντερ στην επανέκδοση της ταινίας «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» το 1961. Ο ίδιος θεωρεί το συγκεκριμένο ρόλο «καταραμένο», αφού από πρώτο όνομα της υποκριτικής υποβιβάστηκε σε ηθοποιό Β' κατηγορίας, ενώ αποφάσισε να ρίξει το βάρος στην προσωπική του ζωή, όπου κι εκεί απέτυχε παταγωδώς. Εννιά χρόνια μετά το φιλμ παντρεύεται την αγαπημένη του, αλλά ο γάμος του δεν στεριώνει. Παθαίνει δύο εγκεφαλικά επεισόδια και πεθαίνει από εσωτερική αιμορραγία μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν μόλις 42 ετών.

«Η ζωή του Μπράϊαν»

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία κινηματογραφική ταινία που αποτελεί κωμική παραβολή της Βίβλου του 1979, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Γκρέιαμ Τσάπμαν και υποδυόταν ένα βρέφος που, σύμφωνα με την ταινία, γεννήθηκε στη διπλανή φάτνη από εκείνη του Ιησού Χριστού. Το συγκεκριμένο βρέφος μεγάλωσε και πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

Ο ΑΛΕΞΗΣ Γκόλφης ήταν ο μόνος Έλληνας ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ιησού, όταν το 1975 πήρε τη μεγάλη απόφαση να συμμετέχει στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «ΟΧριστός ξανασταυρώνεται». Υποδύθηκε τον Μανωλιό και από εκείνη τη στιγμή η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Ο ίδιος θεωρούσε πως ο «Χριστός» του Καζαντζάκη τον κυνηγούσε και τον στοιχειώνε. Μετά την ταινία, αρρώστησε, εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βρέθηκε νεκρός στην πλατεία Κολιάτσου το 2007. Κανείς από την οικογένεια του δεν τον αναζήτησε.

«Ιησούς Χριστός υπέρλαμπρο άστρο»

Ο ΤΕΝΤ Νίλεϊ έπαιξε τον Ιησού στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» και κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του με εξαίρεση κάποια διαφημιστικά σποτ και δυο-τρεις ταινίες οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς. Δυστυχώς ο ηθοποιός βρέθηκε στα αζήτητα την ώρα που πίστευε πως η καριέρα του θα εκτοξευθεί στα ύψη μετά τη συγκεκριμένη κινηματογραφική του επιτυχία, αλλά από ό,τι φάνηκε πίστευε σε... θαύματα!

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ, ο πιο πετυχημένος Ιησούς μέχρι σήμερα, υποδύθηκε τον Εσταυρωμένο στην υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Γνώρισε επιτυχία μέσα από το συγκεκριμένο ρόλο, ενώ είχε αποσπάσει και το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του. Η επιτυχία δεν κράτησε πολύ, αφού ο ίδιος ταυτίστηκε τόσο πολύ με το πρόσωπο του Ιησού, που έπαψε να δέχεται επαγγελματικές προτάσεις για να υποδυθεί άλλους ρόλους. «Σύμφωνα με ένα θρύλο, όποιος ερμηνεύει τον Χριστό δεν έχει καλή τύχη. Δεν ξέρω αν ισχύει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η εμπειρία αυτή σε σημαδεύει για πάντα», είχε δηλώσει. Πολλοί υποστήριξαν ότι μετά το πέρας της ταινίας ο Πάουελ έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα που ποτέ δεν κατάφερε να το ξεπεράσει.

«ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

ΤΑ «ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» του Μελ Γκίμπσον είναι αδιαμφισβήτητα η δημοφιλέστερη κινηματογραφική ταινία για τη ζωή του Ιησού. Μεγάλες οι αντιδράσεις από Εβραίους και Καθολικούς, θετικά σχόλια από μεγάλους κήρυκες των ΗΠΑ, αλλά και αρκετή συγκίνηση από τις πρώτες προβολές της. Ο ηθοποιός Τζέιμς Καβίζελ δέχθηκε την πρόκληση να ενσαρκώσει τον Θεάνθρωπο και τότε άρχισαν να του συμβαίνουν μία σειρά από κακότυχα γεγονότα. Τον χτύπησε δύο φορές κεραυνός, έπαθε εξάρθρωση του ώμου του καθώς κουβαλούσε τον κινηματογραφικό σταυρό, υπέφερε αργότερα από υποθερμία και τραυμάτισε σοβαρά το χέρι του. Σε πόσες συμπτώσεις να πιστέψει κανείς;

«Ο τελευταίος πειρασμός»

Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ Νταφόε υποδύθηκε τον Ιησού Χριστού στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νταφόε τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία. Έπειτα από χρόνια και αφού ανέκτησε πλήρως την όραση του, εξομολογήθηκε: «Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό». Βέβαια η καριέρα του υπήρξε πολύ καλύτερη από των υπολοίπων, αλλά ακόμα θυμάται το ρόλο αυτό ως μια ατυχή πράξη.

Από τη Μάρτζυ Λαζάρου

Από την εφημερίδα Τύπος της Κυριακής και το ένθετο TV GLAM της  28.04.13 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel