Ζωηφόρος

Τέλος στο «ιερό εμπάργκο»

Τι σηματοδοτούν οι επισκέψεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκου στο Άγιον Όρος

«Το Άγιον Όρος είναι η ψυχή μας», δήλωσε στη Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος

 

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να επισκεφθεί επισήμως κυβερνητικό στέλεχος την Αθωνική Πολιτεία. Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έπληξε σοβαρά την εικόνα ολόκληρου του Αγίου Όρους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο «άβατο» από τον πολιτικό κόσμο.

Οι διαδοχικές επισκέψεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου αλλά και η συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας δείχνουν ξεκάθαρα πως το «πολιτικό εμπάργκο» προς τις μονές ανήκει πλέον στο παρελθόν. «Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης και είναι άδικο να κατηγορούμε συλλήβδην όλες τις μονές γι' αυτό», σημείωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Για να φθάσουμε όμως σε αυτό το σημείο χρειάστηκε οι Αγιορείτες να σκληρύνουν τη στάση τους και να απειλήσουν ακόμα και με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, στην περίπτωση που το κράτος συνεχίσει να φορολογείτο ακίνητα που διατηρούν εκτός Αθωνικής Πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να διερευνήσει το θέμα της φορολογίας ενώ παράλληλα ζήτησε στους εορτασμούς των μονών να υπάρχει εκπροσώπηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μεσολάβηση

Ο στενός του συνεργάτης και εκείνος που μεσολάβησε για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των δύο πλευρών παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Ξενοφώντος. Ο Τ. Μπαλτάκος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από τον διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου όσο και από τους Αγιορείτες μοναχούς που βλέπουν -παρά τις επιφυλάξεις τους- με θετικό μάτι τις κινήσεις της κυβέρνησης που έχουν στόχο την απενοχοποίηση της Ιεράς Κοινότητας.

«Το Άγιον Όρος το ένα και αδιαίρετο και παντελώς αθώο. Άγιον Όρος είναι η ψυχή της ψυχής μας», δήλωσε στη Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης.

Η Χρυσή Αυγή

Εκτός όμως από το προφανές, που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας στο Μαξίμου επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για την «ιερή» προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί μοναχοί στρέφονται πολιτικά στη Χρυσή Αυγή και έχει αρχίσει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως αποστρέφονται ό,τι προέρχεται από τις χώρες του δυτικού κόσμου, πόσο μάλλον τις μνημονιακές εντολές κάτι που εκμεταλλεύεται το ακροδεξιό κόμμα που διαρκώς προσεγγίζει τις μονές.

Τα ανησυχητικά μηνύματα καταφθάνουν διαρκώς στο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γι' αυτή την εξέλιξη. «Πρόκειται για 240 μοναστήρια και χιλιάδες μοναχούς», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στην Αθωνική Πολιτεία ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και σε αυτές θα παρευρεθούν δεκάδες ηγέτες που προέρχονται κυρίως από το ανατολικό μπλοκ.

Στο Άγιον Όρος προετοιμάζονται πυρετωδώς από τώρα, καθώς επιθυμούν να υπάρχει η ανάλογη λαμπρότητα και να προσελκύσει τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει και το υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι Αγιορείτες με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υφυπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα. Προσκλήσεις θα σταλούν τόσο στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα συναισθήματα του για το Άγιον Όρος και το έχει ήδη επισκεφθεί, αλλά και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η επέτειος

Τη δυσαρέσκεια των μοναχών του Αγίου Όρους έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προσκαλέσει αρχηγούς κρατών στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αθωνικής Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια. Επιπροσθέτως η ίδια η Αθωνική Πολιτεία, το παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο του χριστιανικού πολιτισμού, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι Αγιορείτες έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στην τύχη της.

Η δυσαρέσκεια είναι ήδη διάχυτη στις τάξεις των μοναχών εξαιτίας των διαδοχικών επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, οι γέροντες δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για την επέλαση εκατοντάδων αστυνομικών και ανδρών ασφαλείας, καθώς και άλλων μέσων επιτηρήσεως. «Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα χάσουν τη θρησκευτική τους σημασία, για να μετατραπούν σε πολιτική φιέστα και ανούσια κοσμική εορτή», σχολίασαν χαρακτηριστικά μιλώντας στην «R» μοναχοί που δεν έκρυψαν την οργή τους. Ο μοναχοί διαμαρτύρονται ότι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην ανάγκη για τη φιλοξενία των 480.000 επισκεπτών τον χρόνο και ότι η πολιτεία, που είναι απούσα, τους θυμάται μόνο για φιέστες. «Ακόμα και βασικές υποδομές όπως λιμάνια, οδικό και δασικό δίκτυο, ύδρευση και αποχέτευση έχουν καταρρεύσει. Τα κειμήλια και τα αρχεία είναι στοιβαγμένα στους πύργους. Όλες οι προσπάθειες για να αναδειχθούν σκόνταψαν στις κλειστές πόρτες των υπουργείων», λένε χαρακτηριστικά.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

***

Το μάθημα

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Μαξίμου της αντιπροσωπείας της αγιορείτικης κοινότητας υπό τον ηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίο, πριν από περίπου έναν μήνα, ήταν το πρώτο βήμα απενοχοποίησης του Αγίου Όρους.

«Δεν μπορεί να ταυτίζεται μόνο με το Βατοπέδι το Άγιον Όρος», δήλωσε τότε στην «R» κορυφαία κυβερνητική πηγή. «Είναι μια βαριά παγκόσμια κληρονομιά», τόνισε. Η ουσία όμως είναι ότι δεν απουσιάζουν τα πολιτικά κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Οι Αγιορείτες ήθελαν να τα έχουν καλά με τις κυβερνήσεις γιατί χρειάζονται τη στήριξη τους στα οικονομικά και άλλα αιτήματα τους (φοροαπαλλαγές, αναστηλώσεις κ.λπ.). Οι κυβερνήσεις και τα περισσότερα κόμματα, από την άλλη, επενδύουν στο θρησκευτικό συναίσθημα για την προσέλκυση των ψήφων του ποιμνίου. Σήμερα στο παζλ έχει προστεθεί και η Χρυσή Αυγή. Αν και ακροβατεί μεταξύ της ορθοδοξίας και των 12 θεών του Ολύμπου, πέτυχε να μπερδέψει την τράπουλα. Κάποιοι ιεράρχες ξιφουλκούν υπέρ της.

Επομένως, η Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά έχει έναν λόγο παραπάνω για να κάνει το σταυρό της. Όσες φορές υπήρξαν υπερβολές στην προσέγγιση πολιτικής - Εκκλησίας, ακολούθησαν ακρότητες και σκάνδαλα που προκάλεσαν το θρησκευτικό και το λαϊκό συναίσθημα. Το μάθημα το πήραν;

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ  ΚΟΡΑΗ

Από την εφημερίδα Realnews Κυριακή 12 Μαΐου 2013

 

  

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel