Ζωηφόρος

Ο «Ιησούς» με το αθώο βλέμμα

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΟΥΕΛ, ΠΟΥ ΥΠΟΔΥΘΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ,

ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

 

Οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Χριστό στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη δεν είναι πάρα πολλοί. Σίγουρα όμως ο πλέον αναγνωρισμένος και πετυχημένος σε αυτόν το ρόλο είναι ο Ρόμπερτ Πάουελ. Ο βρετανικής καταγωγής πρωταγωνιστής της επικής, μίνι σειράς του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» δίνει και φέτος ραντεβού με τους τηλεθεατές. Το διαχρονικό αριστούργημα του 1977 μας κρατάει συντροφιά κάθε Μεγάλη Εβδομάδα εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που θεωρείται από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης. Οι αναφορές της έχουν βασιστεί κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια και τα Ιερά Κείμενα της Καινής Διαθήκης και της Βίβλου, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στους αυθεντικούς τόπους, όπου περιγράφονται τα γεγονότα. Η ζωή και τα πάθη του Θεανθρώπου, ξεκινώντας από τη Γέννηση μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση, αποδίδονται με ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή συγκινούν και καθηλώνουν οι εκπληκτικές ερμηνείες των καταξιωμένων ηθοποιών που παίρνουν μέρος, με πρώτο και καλύτερο τον Ρόμπερτ Πάουελ, ο οποίος έχει ταυτιστεί πια με τον τηλεοπτικό ρόλο του Χριστού.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στο Σάλφορντ της βόρειας Αγγλίας, κοντά στο Μάντσεστερ, την 1η Ιουνίου του 1944 και ήταν ο νεότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας Πάουελ.

ΣΠΟΥΔΑΣΕ νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με το θέατρο, παίζοντας σε μια παράσταση που ανέβασε η καλλιτεχνική ομάδα της σχολής του.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 20 ετών μετακόμισε μόνιμα στο Λονδίνο, συνεχίζοντας την ενασχόληση του με τα θεατρικά δρώμενα. Στη βρετανική πρωτεύουσα μπήκε στη ζωή του και ο κινηματογράφος. Ξεκίνησε με δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες εποχής, περιπέτειες και θρίλερ για να συνεχίσει με πρωταγωνιστικούς σε φιλμ που πέρασαν στην ιστορία ως cult, όπως «Τα τέσσερα φτερά» και ο «Φρανκενστάιν».

ΕΝΤΕΚΑ χρόνια μετά, ενώ είχε παίξει σε πολλές ταινίες με πιο γνωστή απ' όλες το «Μάλερ», βρέθηκε στο κάστινγκ της τηλεοπτικής σειράς 6 επεισοδίων που ετοίμαζε τότε για το δίκτυο του NBC ο Φράνκο Τζεφιρέλι.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ο σκηνοθέτης τον προόριζε για τον ρόλο του Ιούδα, επειδή σκεφτόταν να προτείνει εκείνον του Ιησού σε κάποιον μεγάλο αστέρα του σινεμά, όπως ο Αλ Πατσίνο ή ο Ντάστιν Χόφμαν. Όμως, όταν αντίκρισε τα γαλάζια μάτια του Πάουελ, αποφάσισε τελικά να εμπιστευτεί τον ρόλο σ' εκείνον. Όταν γυρίστηκε το σίριαλ, ο ηθοποιός ήταν 31 ετών, όσο δηλαδή και ο Χριστός όταν ξεκινούσε την επίγεια διακονία του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την εν λόγω μεγάλη παραγωγή ο Ρόμπερτ Πάουελ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με θρύλους του κινηματογράφου, όπως ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Αντονι Κουίν, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Λόρενς Ολίβιε, η Αν Μπάνκροφτ, αλλά και με τον δικό μας Γιώργο Βογιατζή.

ΛΠΌ προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Πάουελ παντρεύτηκε τη χορεύτρια Μπάρμπαρα Λορντ, με την οποία ήταν ήδη αρραβωνιασμένος. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής, ο παραγωγός της θρυλικής σειράς σερ Λίου Γκρέιντ δεν δεχόταν ο ηθοποιός που θα ενσάρκωνε τον Χριστό να... ζει στην αμαρτία. Με την Μπάρμπαρα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μπάρνεϊ και την Κέιτ.

ΠΡΟΤΟΥ παίξει τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» ο Βρετανός ηθοποιός δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία ούτε ολοκληρωμένη άποψη για τον Χριστό. Μετά το τέλος των γυρισμάτων όμως δήλωσε ότι πιστεύει στη θεότητα Του, ακόμη κι αν δεν πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία.

ΠΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ρεαλιστικός στη σκηνή της σταύρωσης δεν είχε φάει απολύτως τίποτα τις προηγούμενες 12 μέρες. Το συγκεκριμένο γύρισμα ήταν για τον Πάουελ το πιο δύσκολο απ' όλα. Το ξύλο που κουβαλούσε ήταν ασήκωτο, επειδή ο Τζεφιρέλι ήθελε να αποτυπωθεί στο πρόσωπο του το πραγματικό αίσθημα του πόνου. Την πρώτη φορά που γύρισαν τη σκηνή ο ηθοποιός γλίστρησε κι αν δεν είχε προλάβει κάποιος να πιάσει τα σκοινιά για να συγκρατήσει το ξύλο θα είχε σπάσει τη μέση του.

Ο ΙΔΙΟΣ έχει πε: «Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη αναγνώρισα στο είδωλο μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι' Αυτόν όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί. Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνο μου να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως τον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού».

Ο ΡΟΛΟΣ του Ιησού έκανε τον Ρόμπερτ Πάουελ πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Όμως, όταν μετά το τέλος της σειράς επιχείρησε να... εξαργυρώσει την επιτυχία του στο Χόλιγουντ δεν τα κατάφερε. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες δίστασαν να δώσουν «γήινους» ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας» στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Χριστό».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ της καριέρας του δόθηκε μέσα από τη μικρή οθόνη, παίζοντας σε όχι και τόσο γνωστές σειρές. Η πιο πρόσφατη είχε τίτλο «Holby City» και ο ρόλος του Πάουελ σ' αυτή διήρκεσε από το 2005 ως το 2011. Εκτοτε δεν έχει κάνει κάτι άλλο.

Β ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ χόμπι του είναι τα ταξίδια. Έχει γυρίσει μάλιστα σχεδόν όλο τον κόσμο με το σκάφος του.

ΙΝFO: «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», ΑΝΤΙ (από Μ. Δευτέρα ως Μ. Παρασκευή στις 21.15, Μ. Σάββατο στις 23.00).

Του ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Από την εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο Ρόμπερτ Πάουελ σήμερα

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel