Ζωηφόρος

Οργή για το άβατο και τις χειροτονίες,

Οργή για το άβατο και τις χειροτονίες

της Άντρης Θρασυβούλου

Γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο στόχαστρο δύο γυναικείων οργανώσεων βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της χειροτονίας γυναικών και του άβατου σε μοναστήρια, όπως το Σταυροβούνι. Υποστηρίζουν ότι είναι άδικη η μη χειροτονία των γυναικών, ενώ θεωρούν το άβατο για τις γυναίκες, ως καταπάτηση ανθρώπινου δικαιώματος.

Η απαγόρευση της εισόδου γυναικών ή ανδρών σε ιερούς χώρους στηρίζεται σε βιώματα ανθρώπων που έζησαν σε κοινωνίες όπου υπήρχε ο αφέντης άνδρας και το αντικείμενο γυναίκας.

«Ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος, ουδέ ελεύθερος, ένι άρρεν και θήλυ πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού». Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναδεικνύει την ισότητα του ανθρώπινου είδους με μια μοναδική ρήση του Απόστολου Παύλου. Η διάψευση όμως επέρχεται σε ποικίλες περιπτώσεις της καθημερινότητάς μας. Ο Διδάκτωρ φιλοσοφίας και θρησκειολόγος, Κλείτος Ιωαννίδης θίγει το ζήτημα του άβατου σε μοναστήρια όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο. «Υπάρχουν άβατα μοναστήρια γυναικών, όπως και ανδρών. Όπου γίνεται διάκριση εκ μέρους είτε των ανδρών είτε των γυναικών μοναχών, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η θέση της Εκκλησίας και της Καινής Διαθήκης είναι αυτή που διατύπωσε ο Απόστολος Παύλος. Δηλαδή, είμαστε ένα στο πρόσωπο του Κυρίου. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανώτερου ή κατώτερου ή διάκρισης», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Ιωαννίδης.

«Εάν θέλει κάποιος φυσικά να απομονωθεί σε κάποιον χώρο είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν θα έπρεπε να γίνεται διάκριση εις βάρος οποιουδήποτε. Διά της αποφυγής δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Με το να φοβάσαι τις γυναίκες, σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται διερχόμενοι μέσα απ’ αυτά και όχι αποφεύγοντάς τα. Επομένως, αυτό το θέμα θα πρέπει να το σκεφτούν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Η Πρωτοπορία

«Ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός άνδρας ή γυναίκα έχει το δικαίωμα να υμνεί δοξάζει, προσεύχεται και εναποθέτει τις ελπίδες του στο Χριστό, την Παναγία Μητέρα όλου του κόσμου, τους Αγίους και Οσίους μάρτυρες της Εκκλησίας μας». Αυτό τονίζει η Γυναικεία Οργάνωση Πρωτοπορία, διά στόματος της Προέδρου της, Λίας Γεωργιάδου. Η ίδια δήλωσε στη «Σ» ότι η απαγόρευση της εισόδου γυναικών ή ανδρών σε μοναστήρια και ιερούς χώρους, αποτελεί καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου και στηρίζεται σε βιώματα ανθρώπων που έζησαν σε κοινωνίες όπου υπήρχε ο διαχωρισμός του αφέντη άνδρα και της υποτακτικής - αντικείμενο γυναίκας.

«Δεν συμφωνώ με την ύπαρξη άβατου, ειδικά στην ετσιθελική απαγόρευση από άνδρες της εισόδου γυναικών, ούτε και στην περίπτωση του Αγίου Όρους. Το άβατο είχε αποφασιστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο και επιβλήθηκε κυρίως για λόγους ιστορικούς. Ο Χριστός είπε «ουκ εστί άρρεν και θήλυ», δήλωσε η κ. Γεωργιάδου, προσθέτοντας ότι την περίοδο του υλισμού την οποία διανύουμε, θα πρέπει η Εκκλησία να έχει ουσιαστικό έργο προσφέροντας στον άνθρωπο πνευματική στήριξη με αγάπη και συναίνεση και όχι με αποκλεισμούς τάξεις ατόμων λόγω φύλου. «Η Παναγία Μητέρα ήταν γυναίκα και αυτήν τιμούν στο Περιβόλι του Αγίου ΄Ορους. Τιμούν τη Γυναίκα Παναγία Μητέρα και απορρίπτουν τη Γυναίκα -Μητέρα απόγονο αυτής», πρόσθεσε η κ. Γεωργιάδου.

Να μπορούμε να πηγαίνουμε και στο Σταυροβούνι

Απόλυτα σύμφωνη με τις απόψεις της Προέδρου του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία είναι και η Πρόεδρος Γυναικείας Οργάνωσης Ενωμένων Δημοκρατών, Στέλλα Σαββίδου. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία κακώς αποκλείει τις γυναίκες από το να μεταβαίνουν στο Άγιο Όρος και στο Σταυροβούνι. Πριν από μερικά χρόνια θυμάμαι ότι στο Σταυροβούνι μπορούσαν να πηγαίνουν και γυναίκες. Τι ήταν αυτό που άλλαξε και πλέον απαγορεύεται η είσοδος; Νομίζω ότι είναι άδικο η Εκκλησία να απαγορεύει στις γυναίκες να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς με μόνο λόγο τη φύση τους. Δηλαδή οι άνδρες είναι οι εκλεκτοί», διερωτήθηκε η κ. Σαββίδου.

Μάλιστα, οι δύο εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων είπαν στην εφημερίδα μας ότι πολλές γυναίκες εκφράζουν κατά καιρούς παράπονα για το γεγονός ότι τους απαγορεύεται η είσοδος σε μοναστήρια.

Να χειροτονούνται αν πληρούν τα κριτήρια

Η Πρόεδρος της ΓΟΕΔ, Στέλλα Σαββίδου και η Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία συμφωνούν απόλυτα με τη χειροτονία γυναικών.

««Εάν μια γυναίκα επιθυμεί και πληροί τα κριτήρια για να χειροτονηθεί, να έχει το δικαίωμα να το κάνει. Οι αρμόδιοι της Εκκλησίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα. Γιατί να μπορεί να είναι μοναχή αλλά όχι να συμμετέχει στη διακονία της Εκκλησίας;», διερωτήθηκε η Πρόεδρος της ΓΟΕΔ.

Η Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία, Λία Γεωργιάδου, πιστεύει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ικανές γυναίκες που μπορούν να υπηρετήσουν όπως και οι άνδρες το Θεό. «Το πάνθεο των Αγίων και Οσίων αποτελείται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ο Κύριος την ώρα της συμμετοχής στην προσευχή δεν ξεχωρίζει τον άνδρα από τη γυναίκα», είπε η κ. Γεωργιάδου.

πηγή: www.sigmalive.com

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel