Ζωηφόρος

«Ο πνευματικός αγώνας στην Ορθόδοξη παράδοση», του Χάρη Ανδρεόπουλου,

«Ο πνευματικός αγώνας

στην Ορθόδοξη παράδοση»

Διεθνές Συνέδριο στη Μονή Βοse της Ιταλίας

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Διεθνές Συνέδριο στη Μονή Βοse της Ιταλίας με τη συμμετοχή ρωμαιοκαθολικών και ορθοδόξων θεολόγων – Θα εκπροσωπηθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος

O πνευματικός αγώνας στην Ορθόδοξη παράδοση («Spiritual Struggle in the Orthodox Tradision») είναι το θέμα του φετεινού, 17ου Διεθνούς Οικουμενικού Συμποσίου για την Ορθόδοξη πνευματικότητα, που διοργανώνει σε συνεργασία με Ορθόδοξες Εκκλησίες η Ρωμαιοκαθολική Μονή του Μπόζε (Bose) στη βόρεια Ιταλία (κοντά στο Τουρίνο), το τετραήμερο από τις 9 έως τις 12 του ερχομένου Σεπτεμβρίου.

Στο φετινό συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μορφή του πνευματικού αγώνα, θα μιλήσουν διακεκριμένοι ρωμαιοκαθολικοί και ορθόδοξοι θεολόγοι,  αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αναφορικά με τις σχετικές διδασκαλίες της Αγίας Γραφής, ενώ τη διάσκεψη θα απασχολήσει και το θέμα του πνευματικού  αγώνα των χριστιανών με  σκοπό την ενότητα της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα παρουσιασθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες εισηγήσεις:

* «Ο πνευματικός αγώνας: αγιογραφικές προσεγγίσεις», με εισηγητή τον ηγούμενο της Μονής Moνής Bose, π. Εnzo Bianchi

* «Θεολογία της ασκητικής άθλησης», Φιλάρετος, Μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ του Πατριαρχείου της Ρωσίας

* «Αγών της καρδίας και αγών κατά του διαβόλου», Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρας Θεολογίας, συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος

* «Ο αγώνας για τη προσευχή: Ο Αγιος Ισαάκ ο Σύρος», Andre Louf, πρώην ηγούμενος της Μονής Mont – des Cats (βόρεια Γαλλία)

* «Ο αγώνας για την αγάπη: Ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής», Andrew Louth, ορθόδοξος ιερέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Durham της Μεγ. Βρετανίας

* «Ο πνευματικός αγώνας και οι κίνδυνοι της ακραίας άσκησης», Βασίλειος Σαρόγλου, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Louvain – La – Neuve του Bελγίου

* «To σώμα στον πνευματικό αγώνα: η γαστριμαργία»,  π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Δρας Θεολογίας, Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

* «O πνευματικός αγώνας στο σύγχρονο κόσμο, Kάλλιστος Ware, Μητροπολίτης Διοκλείας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Μεγ. Βρετανία)

*  «Ο πνευματικός αγώνας για την ενότητα της Εκκλησίας», Γεώργιος Khodr, Μητροπολίτης Βύβλου και Βοτρύων του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

H κοινότητα του Bose (Μπόζε, Biella, Βόρεια Ιταλία): Πρόκειται περί μιας, μεικτής και διομολογιακής μοναστικής κοινότητας, ενός τόπου μελέτης, συνάντησης και φιλοξενίας, που είναι ανοιχτός σε όλους και στον οποίο προωθείται ένας δυναμικός διάλογος ανάμεσα στις διαφορετικές χριστιανικές Εκκλησίες  με στόχο την αναζήτηση της κοινής πνευματικής κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό η κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο Διεθνή Οικουμενικά Συνέδρια για την Ορθόδοξη πνευματικότητα, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία τόσο σε Ορθόδοξους μελετητές όσο και σε συναδέλφους τους άλλων χριστιανικών ομολογιών να συναντηθούν για να αναπτύξουν την κοινωνία ανάμεσα στις Εκκλησίες μέσω της αμοιβαίας γνωριμίας και της εμβάθυνσης στους πνευματικούς θησαυρούς που πηγάζουν από την ιδιαίτερη παράδοση του καθένα.

Στα Συνέδρια αυτά συμμετέχουν, όχι μόνο πολυπληθείς αντιπροσωπείες από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και μοναχοί από Ορθόδοξα Μοναστήρια, όπως της Μονής Πετράκη, της Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, της Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, της Μονής Πάτμου, της Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά, από Μονές του Αγ. Ορους, κ.α. Στο επικείμενο Συνέδριο την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει, με απόφαση της ΔΙΣ, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης, π. Σάββας Δημητρέας.

Πέρα από τα συνέδρια πολλές είναι οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της κοινότητας, από τις πιο απλές, όπως η φροντίδα του λαχανόκηπου ή η παρασκευή μαρμελάδων, μέχρι τις πιο σύνθετες που απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα και προετοιμασία, όπως η παραγωγή εικόνων, η έρευνα στους τομείς της Βιβλικής Ερμηνευτικής, Πατρολογίας και Λειτουργικής, οι μεταφράσεις από αρχαίες και σύγχρονες γλώσσες.

Η κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1965, αποτελείται σήμερα από περίπου ογδόντα μέλη, μοναχούς και μοναχές που προέρχονται από  επτά διαφορετικές εθνικότητες και είναι παρούσα, εκτός από το Bose, στα Ιεροσόλυμα και στο Ostuni (Brindisi). Ιδρυτής και ηγούμενος της μοναστικής κοινότητας είναι ο πατήρ Enzo Bianchi, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1943 στο Castel Boglione in Monferrato (Asti). Αφού σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο,  το 1965 έφτασε στο Bose, σε μια εγκαταλελειμμένη κοινότητα του Δήμου Magnano (στην οροσειρά Serra της Ivrea) με σκοπό να ιδρύσει μια μοναστική κοινότητα. Το 1968, αφού κατέφθασαν οι πρώτοι μοναχοί και μοναχές, συνέταξε τον κανονισμό του κοινόβιου. Είναι μέχρι και σήμερα ηγούμενος της κοινότητας, η οποία περιλαμβάνει γύρω στα ογδόντα μέλη,  μοναχούς και μοναχές, από επτά διαφορετικές εθνικότητες και είναι παρούσα εκτός από το Bose, στα Ιεροσόλυμα  και στο Ostuni (Brindisi). Το 2000 το Πανεπιστήμιο του Τορίνο του απένειμε τιμητικά πτυχίο στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο και την Μονή του Bose οι ενδιαφέρομενοι μπορούν να βρούν στην ιστοσελίδα:  http://www.monasterodibose.it/ .

Σημείωση: Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος – θεολόγος ΑΠΘ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) ,  συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθερία» Λαρίσης, της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «amen.gr» και καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο Αρμενίου Λαρίσης).

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=410 και

http://theologylar.blogspot.com/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel