Ζωηφόρος

Η πόλη γουστάρει δήμαρχο Μπουτάρη!(2)

Η πόλη γουστάρει δήμαρχο Μπουτάρη!(2)

***

Μπουτάρης: Ας ασθενήσει ο Άνθιμος

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΤΙ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ»

Δε θα βάλει και τη γάτα του να κλαίει ο νέος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εάν ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν καταφέρει να παραβρεθεί στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής! Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μητροπολίτη ότι «μπορεί και να ασθενήσει την ημέρα της ορκωμοσίας», ο κ. Μπουτάρης είπε:

«Ε, ας ασθενήσει. Δεν θέλω να συνεχίσω αυτή την ιστορία. Η εκκλησία είναι σημαντικός θεσμός και δεν μου αρέσει όταν άνθρωποι τη μεταχειρίζονται για προσωπικούς λόγους. Με τον μητροπολίτη θα συνεργαστούμε μόνο σε κοινά θέματα, όπως ζητήματα φιλανθρωπίας». Ερωτηθείς, πάντως, για το εάν θα επισκεφτεί τον Μητροπολίτη, απάντησε «ε όχι δα» (Απορία: Μια ημέρα μετά την εκλογή του δεν έλεγε ότι θα πάει να τον δει;).

Στη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Μπουτάρης σχολίασε και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για ανέγερση μνημείου για την Επανάσταση των Νεότουρκων. «Δεν παύει να είναι ιστορική αλήθεια ότι ο Κεμάλ έχει ανατραφεί στη Θεσσαλονίκη. Τους πόντιους όχι μόνο τους τιμάμε, αλλά τους έχουμε στα όπα- όπα. Δεν πρέπει να είμαστε «κολλημένοι» στο ότι οι Τούρκοι έσφαξαν τους προγόνους μας και να μη θέλουμε να τους βλέπουμε. Τότε στην Τουρκία γιατί πάμε;».

Πηγή: http://thessaloniki-dialogos.blogspot.com/2010/11/blog-post_6702.html

***

Το Cdrsee και ο Μπουτάρης

Έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ότι αυτή ήταν πολλή αρνητική εξέλιξη για την πόλη. Έχει βαλθεί ο Μπουτάρης κάθε μέρα που περνά να μας επιβεβαιώνει.Το χθεσινό του κατόρθωμα ήταν να παρεβρεθεί και να μιλήσει  σε εκδήλωση του CDRSEE που είχε αντικείμενο τα βοηθητικά σχολικά εγχειρίδια που έχει εκδόσει να διανεμηθούν στους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. Εκτός από τον Μπουτάρη μίλησαν οι Χ.Κουλούρη,  Κ. Καρράς (της περιώνυμης λέσχης), Ν.Ευθυμιάδης (βιομήχανος που στήριξε τον Μπουτάρη). 

Ακολουθεί το σημερινό δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ». 

Πολύπλευρη και σφαιρική διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας και μέσα από τις ιστορίες των «γειτόνων» μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διημερίδας του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση της Νοτιανατολικής Ευρώπης που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών από χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Το Κέντρο προχώρησε πριν από λίγα χρόνια και στη συγγραφή εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης- με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Χριστίνα Κουλούρη - το οποίο περιέχει ιστορικές πηγές και των «άλλων», δηλαδή των γειτονικών βαλκανικών εθνών. Τα εν λόγω εγχειρίδια χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα στο μάθημα της Ιστορίας σε αρκετές βαλκανικές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Ο διακεκριμένος τούρκος ιστορικός Χαλίλ Μπερκτάι μίλησε για το «μαύρο κουτί», δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το εκπαιδευτικό κατεστημένο της χώρας του αναστέλλει κάθε προσπάθεια προόδου στη διδασκαλία της Ιστορίας, αναφερόμενος στο εξής περιστατικό: Μια ομάδα εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στην οποία συμμετείχε εκπόνησε μελέτη βάσει της οποίας γράφτηκε ένα βιβλίο Ιστορίας για τα σχολεία με εκσυγχρονισμένο περιεχόμενο. «Οταν εκδόθηκε το βιβλίοο πρόεδρος του Συμβουλίου μου είπε: “Αυτό δεν είναι το βιβλίο που ενέκρινα!”. Το βιβλίο της Ιστορίας έγινε ακόμη χειρότερο τελικώς!» εξιστόρησε.

Στις επιθέσεις που δέχτηκε από εθνικιστικούς κύκλους η πρωτοβουλία για τη συγγραφή ενός εναλλακτικού βιβλίου Ιστορίας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Κέντρου κ. Κ. Καρράς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πολύπλευρης διδασκαλίας της Ιστορίας και εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για χρήση του βιβλίου στα σχολεία της χώρας μας.

«Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τη μνήμη της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης» σχολίασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, ο οποίος πρότεινε στο Κέντρο να διοργανώσει σχετικό συνέδριο με την αφορμή του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Διαβάστε και κάποια παλιότερα κείμενα του Άρδην για το τι εστί CDRSEE: 

Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής».

Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης. Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. http://www.ardin.gr/node/3911

Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους. Πατήστε ΕΔΩ

Οι χορηγοί του cdrsee.Χορηγοί του CDRSEE, όπως προκύπτουν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, είναι οι εξής: http://www.ardin.gr/node/534

Τι είναι το πρόγραμμα κοινής (βαλκανικής) ιστορίας;

Οι προσπάθειες του CDRSEE για τη νεο-οθωμανική «συμφιλίωση» στα Βαλκάνια περιλαμβάνουν και την παρέμβαση στον χώρο της ιστορίας και των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό βασικός τομέας της δράσης του είναι το Πρόγραμμα Κοινής Ιστορίας (Joint History Project, JHP).  http://www.ardin.gr/node/537

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/11/cdrsee.html

***

Επίθεση Παπαγεωργόπουλου κατά Μπουτάρη

Της Βαρβάρας Ζούκα

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ημερομηνία: 25/11/2010

Τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για τις εξαγγελίες του περί ανέγερσης μνημείου για την επανάσταση των Νεοτούρκων στην πλατεία Ελευθερίας

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε χθες ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καλώντας τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους Θεσσαλονικείς για τις εξαγγελίες του περί ανέγερσης μνημείου για την επανάσταση των Νεοτούρκων, στην πλατεία Ελευθερίας.

“Η εξαγγελία αυτή δεν ξεπερνιέται και δεν συγχωρείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που άναψε για την “Πρωτοβουλία”, εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων. Ο κ. Μπουτάρης, πάντως, έχει ήδη προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι η πλατεία Ελευθερίας, σχετικά με τη σύνδεσή της με τους Νεότουρκους, θα μπορούσε να αποκτήσει μια διακριτική πλακέτα ενημέρωσης.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/politics/65654/

***

ΠΟΕ: Όχι μνημεία σε γενοκτόνους

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Ένα μεγάλο "όχι" όρθωσε μπροστά στις εξαγγελίες Μπουτάρη για κατασκευή μνημείου Νεοτούρκων στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας με ανακοίνωσή της. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ανακοίωσης της ΠΟΕ.

«Ακατάλληλη για τουριστική εκμετάλλευση και μή ανυπεράσπιστη η Εθνική Μνήμη-Αδιάλλακτα αντίθετοι σε μνημείο υπέρ Νεότουρκων»...

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης σε συνέντευξή του στις 19 Νοεμβρίου κάνει τη διαπίστωση ότι «η Θεσσαλονίκη δεν διαβάζει ιστορία» και αποφασίζει αμέσως να δώσει λύση στο πρόβλημα της πόλης εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να εγκαταστήσει στην Πλατεία Ελευθερίας μνημείο «για την επανάσταση των Νεοτούρκων». Εξηγεί δε ότι το μνημείο αυτό θα αποτελεί κίνητρο να έρχονται στη Θεσσαλονίκη 300.000 Τούρκοι «να προσκυνούν τα πατρογονικά τους» όπως, κατά την έκφρασή του, «πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά». Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) υπενθυμίζει ότι το κίνημα των Νεοτούρκων, ανεξάρτητα από τις αρχικές προοδευτικές διακηρύξεις του, μετεξελίχθηκε σε αδίστακτο γενοκτονικό μηχανισμό. Ότι οι Νεότουρκοι σε συνέδριό τους, που έγινε εδώ στην Οθωμανική ακόμη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2011, αποφάσισαν επίσημα την εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων. Ότι αυτοί εμπνεύσθηκαν, σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή τις ειδεχθείς γενοκτονικές μεθόδους κατά των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, που συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Κεμαλισμός με συνέπεια εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και 353.000 Έλληνες του Πόντου, η ιερή μνήμη των οποίων δεν είναι ανυπεράσπιστη σε αυτή την πόλη και βεβαίως δεν προσφέρεται για τουριστική εκμετάλλευση. Για το σκοπό αυτό μπορεί να αναδείξει ο κ. Δήμαρχος τα οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη. Λόγοι ιστορικοί, ηθικοί, συναισθηματικοί υπαγορεύουν να είμαστε αδιάλλακτα αντίθετοι σε κάθε σκέψη να αποδοθούν τιμές σε γενοκτόνους.

Πηγή: http://thessaloniki-dialogos.blogspot.com/2010/11/blog-post_2996.html

***

Ανακοίνωση Μπουτάρη με διευκρινίσεις για το "μνημείο των Νεότουρκων"

Εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση, που θα πυροδτήσει νέο γύρο συζητήσεων.

"Ο Γιάννης Μπουτάρης διευκρινίζει

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας της σχετικής με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης στο παρελθόν, δεν συνδέεται αυτομάτως με την ανέγερση μνημείου Νεοτούρκων. Ούτως η άλλως στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει ήδη μνημείο για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και ...

ορθώς υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόθεση να γεμίσουμε τους δημόσιους χώρους με μνημεία.

Ποτέ δεν εκφράστηκε διάθεση για εγκατάσταση μνημείου Νεοτούρκων. Καμία πρόταση ή διάθεση για ανέγερση τέτοιου μνημείου δεν υπάρχει από την επερχόμενη Δημαρχιακή Αρχή. Η Θεσσαλονίκη βρίθει Οθωμανικών κτηρίων τα οποία μπορεί να αναδειχθούν εν καιρώ και σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Η Πλατεία Ελευθερίας σχετικά με τη σύνδεσή της με τους Νεότουρκους, θα μπορούσε να αποκτήσει μια διακριτική πλακέτα ενημέρωσης, κάτι που εξελικτικά θα αποκτήσουν όλα τα σημεία ιστορικής σημασίας της πόλης. Αυτό συναντάται στις πόλεις με ιστορικό παρελθόν προκειμένου να ενημερώνονται κάτοικοι και επισκέπτες. Οι Πόντιοι συμπολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη δημαρχεία σέβεται και τιμά το παρελθόν και τα δεινά του Ποντιακού ελληνισμού, όπως σέβεται και τιμά κάθε πολύτιμο πληθυσμιακό κομμάτι αυτής της πόλης.

Ο σεβασμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την ευνόητη διάθεση τουριστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της πόλης, η οποία συνδέεται, προφανώς, ΚΑΙ με την επίσκεψη Ισραηλινών και Τούρκων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_9894.html

***

Επιστολή ΠΟΠΣ σε Μπουτάρη

Μετά την Π.Ο.Ε. (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος), θέσεις για τις εξαγγελίες περί "μνημείου Νεοτούρκων" πήρε και η Π.Ο.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων), δια του προέδρου της Χαράλαμπου Αποστολίδη, δικηγόρου και υποψήφιου στο συνδυασμό Μπόλαρη, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειηξη Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας.

Η επιστολή :

κ. Μπουτάρη,

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας.

Δεν σας αρέσουν ούτε μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Αυτά ανήκουν άλλωστε μόνο στους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες της καρδιάς μας???», «Ποντίους της καρδιάς μας???», Ελληνάρες της ανοησίας και της πολιτικής ασυναρτησίας ένθεν-κακείθεν.

Συγχαρητήρια επίσης και στους δύο Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ως απογόνους γενοκτονιών-ολοκαυτωμάτων, αγκαλιάσαμε ως ομοιοπαθούντες.

Στο προκείμενο τώρα.

Διαβάσαμε στην συνέντευξή σας στην Ελευθεροτυπία τα σχέδιά σας για την πλατεία Ελευθερίας.

Παρ΄ ότι μνημεία για το ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τη Γενοκτονία των Ποντίων υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, θα πριμοδοτούσαμε ασμένως σε μια πιο οργανωμένη ανάδειξη της Ιστορίας αυτών που πέσουν θύματα της ίδιας ιδεολογίας, δηλ. της θεωρίας της φυλετικής και εθνικής καθαρότητας (εμπνευσμένες και οι δύο γενοκτονίες από γερμανικά μυαλά) τόσον των Ποντίων από τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά (Ατατούρκ σας εφιστούμε την προσοχή ότι δεν αποτελεί όνομα αλλά επιθετικό Τούρκικο προσδιορισμό κάτι δηλ. σαν «ο Μακεδόνας της Καρδιάς μας» ή ο Τουρκοφάγος ή παρόμοια τέτοια εθνικιστικά προσωνύμια».

Σας επισυνάπτω παλαιότερη πρόταση και αλληλογραφία της Π.Ο.Π.Σ. για την κατασκευή μουσείου γενοκτονιών στη Θεσσαλονίκη η οποία έπεσε στο κενό.

Όμως γιατί Δήμαρχε φαίνεται να θέλεις να εξισώνεις το ολοκαύτωμα Εβραίων και Ποντίων, ή την χιλιόχρονη ύπαρξη της Αγιάς Σοφιάς στην πόλη, με την επανάσταση των νεοτούρκων που ευθύνονται για τη γενοκτονία 350.000 αμάχων Ποντίων και τον ξεριζωμό μας από τις πατρίδες μας;

Να κάνεις δίπλα στο μνημείο των νεοτούρκων Δήμαρχε και μνημείο γενοκτονίας των προγόνων μας μαρτύρων. Και να εξισώνουμε το θύμα με το θύτη.

Γιατί όχι κι ένα μνημείο των νεκρών ναζί δίπλα σ΄ αυτό του ολοκαυτώματος των Εβραίων, μήπως και καμιά 300.000 Γερμανοί νεοναζί επισκεφτούν την πόλη μας για να προσκυνήσουν.

Δήμαρχε, σε εκλέξαμε αλλά θα σε κρίνουμε και θα σε ελέγχουμε κάθε μέρα όπως ζήτησες. Κι ελπίζουμε ότι θα διαβουλευτείς μαζί μας για όσα θέματα μας αγγίζουν, χωρίς τουλάχιστον από εμάς επαρχιώτικες εθνικιστικές κραυγές και υστερίες.

Παλεύουμε χρόνια στον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την καταδίκη της Τουρκίας με την μορφή της αναγνώρισης και της συγνώμης. Κι επιτύχαμε πολλά πράγματα σ΄ αυτό. Το ξέρεις!!!

Σε καλούμε λοιπόν πλην των άλλων και σου θέτουμε το ζήτημα της 19ης Μαΐου, τις εκδηλώσεις της οποίας ημέρας μνήμης, θέλουμε να θέσετε υπό την Αιγίδα σας

Δυστυχώς επί προηγουμένης δημαρχίας οι εκδηλώσεις αυτές εστηρίζοντο ως γιορτές κεκαλυμμένου μίσους απ΄ ομάδα Ποντίων, αποκλείοντας εμάς λόγω διαφορετικής πολιτικής άποψης.

Περί αυτών θα θέλαμε να συναντηθούμε μαζί σας για γόνιμο δημιουργικό διάλογο.

Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ.

Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Αποστολίδης

Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_2294.html

***

O Γιάννης Μπουτάρης, η Τζούλια Αλεξανδράτου και η Μαριάννα Ντούβλη

Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο Γιάννης Μπουτάρης, υπέπεσε σε ολέθριο "φάουλ", το μεγαλύτερο από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα. Ο άνθρωπος που εκλέχθηκε επειδή ξεκαθάρισε εκατοντάδες φορές ότι "ο δήμαρχος δεν κάνει εξωτερική πολιτική" ή "να μην ανακατεύεται ο Άνθιμος στο "Σκοπιανό", αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης", απάντησε:

ΕΘΝΟΣ: Αυτή είναι προφανώς η μία πλευρά. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά η Θεσσαλονίκη μοιάζει να έχει δύο καρδιές: μία που χτυπάει αριστερά και είναι η καρδιά του Αναγνωστάκη, του Χριστιανόπουλου, ακόμα και του Κούδα, και μία άλλη που χτυπάει δεξιά. Η καρδιά του Ψωμιάδη και του Ανθιμου.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Ετσι είναι. Αυτό είναι, άλλωστε, και το μεγάλο στοίχημα. Κάποια στιγμή πρέπει να πείσουμε τους φανατικούς ότι τους Σκοπιανούς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να τους έχουμε μόνο για να μας γεμίζουν τα σούπερ μάρκετ και τα ξενοδοχεία. Δηλαδή, τι μας πειράζει η διπλή ονομασία; Και, ξέρετε, ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για μένα; Θέλω αυτές τις δύο καρδιές που λέτε, τις δύο ψυχές της Θεσσαλονίκης, να τις φέρω πιο κοντά. Αν το καταφέρω, θα έχω κλείσει άλλον έναν κύκλο.

Αγαπητέ μου κ.Μπουτάρη,

αν και η απάντησή σας, δεν αντέχει σε κανένα σοβαρό σχολιασμό, αρχικά επειδή ανακατευτήκατε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες φορές, ο ίδιος είπατε ότι "ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν χαράσσει εξωτερική πολιτική", σημειώνω τα εξής πολύ απλά:

1) Ποιός σας είπε ότι τους Σκοπιανούς "τους θέλουμε για να γεμίζουν τα σούπερ μάρκετ και τα ξενοδοχεία;". Από πού ως πού, φορτώνετε στην πόλη τέτοιους μικροπρεπείς ωφελιμισμούς;

Θα σας το πω ωμά: Χεστήκαμε για τα λεφτά των Σκοπιανών, αν είναι για αυτά να καταπιούμε τα αλυτρωτικά καραγκιοζλίκια τους.

2) Οι Σκοπιανοί δεν γεμίζουν κανένα ελληνικό σούπερ-μάρκετ. Οι Έλληνες από τη Μακεδονία που ψωνίζουν από τα Σκόπια ή ακουμπάνε τις μπαγκανότες τους στα Σκοπιανά καζίνο, είναι απείρως περισσότεροι και το ισοζύγιο ελλειμματικότατο σε βάρος της χώρας μας.

3) Ο πληθυντικός στο "τι μας πειράζει η διπλή ονομασία;", που ανατρέπει το erga omnes, τι χρειάζεται; Υπάρχει κανείς άλλος εκτός από εσάς που αποδέχεται τη διπλή ονομασία;

Αγαπητέ κ.Μπουτάρη

θα ήμουν και θα είμασταν πολύ σκληροί, αλλά κατανοώ τη ζαλάδα σας από τις πολλές συνεντεύξεις.

Ανθρώπινο είναι, μετά από ένα σημείο χάσατε τον ειρμό της σκέψης. Και δεν φταίτε εσείς, αλλά η ακόρεστη δίψα των δημοσιογράφων να κάνουν "το θέμα", με δηλώσεις που προκαλούν.

Αλλά εσείς, δεν είστε Τζούλια Αλεξανδράτου, που απαγγέλει Ελύτη, για να προκαλέσει τα ΜΜΕ, ούτε Μαριάννα Ντούβλη, να φωνάζει "είμαι η βασίλισσα της πουτανιάς", για να κερδίσει το ενδιαφέρον.

Είστε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μην ξαναδώσετε συνέντευξη και αποστηθίστε αυτά που λέει ο Μάρκος Μπόλαρης. Τόσο απλά.

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2010/11/o_24.html

***

Σύντομα μαθήματα ιστορίας

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΝΕOΤΟΥΡΚΟΙ

του Βλάση Αγτζίδη

Ιστορικού

Το κίνημα των Νεότουρκων υπήρξε ένα μιλιταριστικό εθνικιστικό κίνημα που «κρύφτηκε» στην αρχή πίσω από τα φιλελεύθερα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης και καταχρηστικά μετονόμασε την παλιά Πλατεία Ολύμπου σε Πλατεία Ελευθερίας. ...

Πολύ νωρίς όμως αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ (Celal Bayar) αναφέρει ότι οι Νεότουρκοι αντιμετώπιζαν τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως «εσωτερικά καρκινώματα». Έτσι, ο τουρκικός εθνικισμός, με κέντρο δράσης του την οθωμανική Θεσσαλονίκη, αποφάσισε το 1911 την επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξόντωση των γηγενών χριστιανικών εθνοτήτων. Τελικά, ο στόχος επετεύχθη! Οι γηγενείς χριστιανικές εθνότητες της Ανατολίας, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν.

Στην Πλατεία Ελευθερίας ξεκίνησαν οι διαδικασίες που λίγα χρόνια μετά οδήγησαν στις μεγάλες γενοκτονίες της Ανατολής.Στην πολιτική τους αυτή οι Νεότουρκοι συνεργάστηκαν με τον γερμανικό μιλιταρισμό, ο οποίος την ναζιστική του μορφή λίγες δεκαετίες αργότερα θα προκαλέσει την καταστροφή της Ελλάδας με τη σκληρή Κατοχή του 1940-1944 και θα επιφέρει μεγάλη αιμοραγία στον ελληνικό πληθυσμό. Μεταξύ αυτών που θα εξοντωθούν μαζικά θα είναι και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, απ΄ όπου θα σταλούν στα στρατόπεδα θανάτου.

Σήμερα στην Τουρκία, τη μνήμη των Νεότουρκων τιμούν μόνον οι ακροδεξιοί του κόμματος Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) δηλαδή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, των γνωστών μας Γκρίζων Λύκων.

Πηγή: http://thessaloniki-dialogos.blogspot.com/2010/11/blog-post_24.html

***

Αυτή, κ. Μπουτάρη, είναι η αλήθεια της Γενοκτονίας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην «Ελευθεροτυπία» και στον Άρη Χατζηγεωργίου. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη επιτυχία του συναδέλφου.

Παραβλέπω την υποτιμητική και αλαζονική χρήση των ονομάτων συνανθρώπων του (Ψωμιάδηδες, Παπαγεωργόπουλοι).

Παραβλέπω την μαγκιά του τύπου «παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα αγόρι μου», όταν μιλά για τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος έχει δικαίωμα ως Έλλην πολίτης να λέει την γνώμη του.

Παραβλέπω την άγνοιά του σε θέματα ορκωμοσίας, καθώς αυτά είναι λυμένα – οι χριστιανοί δίνουν τον χριστιανικό όρκο, οι μουσουλμάνοι τον μουσουλμανικό, οι εβραίοι τον εβραϊκό – από το ίδιο το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει τις αναγνωρισμένες θρησκείες.

Παραβλέπω τις αγοραίες εκφράσεις του τύπου «χώνουμε τα ωραία μας λεφτά» και «φάε τον Παπαγεωργόπουλο στην μάπα».

Αυτά αφορούν τον ίδιο, την αγωγή του και τους ψηφοφόρους του.

Δεν μπορώ, όμως, να παραβλέψω την σαφή πρόθεσή του να διαγράψει την Ιστορία και να προσβάλει την μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας. Στη συνέντευξή του ο κ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι σκοπεύει να τοποθετήσει μνημείο για την «Επανάσταση των Νεοτούρκων» στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης!

Κατηγορεί μάλιστα όλους τους υπολοίπους ότι δεν διαβάζουν Ιστορία! Μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ιστορία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι Νεότουρκοί του υπήρξαν οι σφαγείς του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Καμία σχέση δεν έχει το γεγονός ότι «αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ» και καλό είναι «να έρχονται να προσκυνάνε τα πατρογονικά τους και να μας τα χώνουν».

Δεν πρόκειται - να το βάλει καλά στο μυαλό του ο κ. Μπουτάρης - να δεχθούμε ξεπούλημα του αίματος των προγόνων μας. Να βρει άλλους τρόπους «να του τα χώνουν».

Πριν από δύο χρόνια, με αφορμή την υπόθεση του βιβλίου της έκτης Δημοτικού, είχα γράψει το ακόλουθο άρθρο. Το αφιερώνω σε όσους με ελαφρότητα αντιμετωπίζουν όσα λέει σήμερα ο κ. Μπουτάρης – και σε όσους τον βοήθησαν και τον έφεραν στη θέση να τα λέει:

Η ιστορία της γιαγιάς από τον Πόντο

Αν είναι να στοιχειώσει το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, καλύτερα να στοιχειώσουν οι – αληθινές - ιστορίες της γιαγιάς μου. Ήταν κάποτε μια αρχοντοπούλα του Πόντου. Σαν έβγαινε βόλτα στα παρχάρια πάνω στο άσπρο της άλογο, το κεφάλι της βάραινε από τα χρυσά φλουριά που φορούσε στεφάνι. Παντρεύτηκε, γέννησε τέσσερα παιδιά, έζησε λίγα ευτυχισμένα χρόνια. Μετά ήλθε η καταστροφή. Ο πρώτος της άντρας σκοτώθηκε στο μέτωπο. Πέταξε τα φλουριά από το κεφάλι, μπήκε μπροστά για να σώσει ό,τι της απέμεινε.

Δεν τα κατάφερε. Είδε να εκτελούνται μπροστά στα μάτια της τα τρία της αδέλφια. Σπάραξε, αλλά προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της. Και πάλι δεν τα κατάφερε. Τα έχανε ένα- ένα στην μακριά πορεία ως το λιμάνι του «συνωστισμού» - ελάτε τώρα μια λέξη είναι, τόσο πολύ σας πείραξε; Το πιο μικρό δάγκωσε το βυζί της και άφησε την τελευταία του πνοή. Το πιο μεγάλο, ένα κοριτσάκι δώδεκα χρονών, κατόρθωσε να μπει μαζί της στο καράβι της σωτηρίας. Το τύλιξε με το πανωφόρι της σε μια γωνιά του πλοίου και πήγε να βρει λίγη σούπα από το συσσίτιο. Όταν γύρισε, ούρλιαξε. Ψέκαζαν για πανούκλα, δεν το είδαν το παιδί έτσι όπως ήταν κουκουλωμένο και ζαρωμένο. Το κοριτσάκι πέθανε από ασφυξία. Η θάλασσα έγινε ο υγρός του τάφος.

Βρέθηκε ολομόναχη στον Πειραιά. Ταξίδεψε ως την Κέρκυρα για να βρει την αδελφή της. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε – έναν πρόσφυγα, παλιό εργάτη στα κτήματά της. Έφερε στον κόσμο δυο κόρες, τις ανάστησε σε μια παράγκα στο Κερατσίνι. Δούλεψαν όλοι μαζί σκληρά, άντεξαν στις κακουχίες της Κατοχής, αποταμίευσαν, απέκτησαν ένα οικόπεδο και έχτισαν ένα σπίτι στα σύνορα Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Άντεξαν, γιατί έμειναν ενωμένοι. Άντεξαν επειδή δεν ξέχασαν. Η οικογένεια μεγάλωσε με τις ιστορίες του παππού και τις προσευχές της γιαγιάς. Είχε το δικό της δωμάτιο με τους τοίχους γεμάτους εικόνες. Δεν ξανάφαγε κρέας από το 1922. Ήταν το τάμα της, μια από τις πολλές δοκιμασίες που επέβαλε στο ταλαιπωρημένο σαρκίο της για να ξορκίσει την καταστροφή.

Αυτή ήταν η γιαγιά μου η Σοφία. Αυτήν την Ιστορία δίδαξε στις κόρες και στα εγγόνια της. Αυτήν διδάξαμε αργότερα κι’ εμείς στα δισέγγονά της. Προχωράμε μπροστά, αλλά δεν ξεχνάμε. Μας κρατά ενωμένους η αλήθεια της Γενοκτονίας.

Πηγή: http://www.elzoni.gr/html/ent/089/ent.4089.asp

Και από: http://aktines.blogspot.com/

***

Τα «τριάντα αργύρια» του κ. Γιάννη Μπουτάρη

του Δαμιανού Βασιλειάδη

Εκπαιδευτικού

Ανοιχτή επιστολή

Προς όλους τους απανταχού Ποντίους

και τους Ποντιακούς Συλλόγους, καθώς και τους Συνέλληνες

«Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».

Συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη στην εφημ. «Ελευθεροτυπία», 19/11/2010

«Θα φέρω 300.000 Τούρκους να προσκυνάνε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, (του σπιτιού που νομίζουν αυτοί ότι είναι του Κεμάλ Ατατούρκ). Γιατί πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη και την Παναγία Σουμελά… και να αφήσουν τα ωραία τους λεφτά. Να έρθουν να προσκυνήσουν το ιερό τους σύμβολο…»

Από την συζήτηση του Γιάννη Μπουτάρη και Κώστα Γκιουλέκα στο ΣΚΑΙ, πριν από τις εκλογές.

Αυτά και άλλα «ευτράπελα», αλλά άκρως επικίνδυνα, για την εθνική μας υπόσταση, ισχυρίστηκε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Και αν δεν τον καταγγείλουμε, θα νομίσει ότι τον ενθαρρύνουμε για να προβεί και σε χειρότερες αθλιότητες στο μέλλον.

Ποιοι είναι όμως οι Νεότουρκοι, τους οποίους επικαλείται ο κύριος Μπουτάρης.

Μερικά αποσπάσματα από τις αποφάσεις των Νεότουρκων, διαφωτίζουν τον σκοταδισμό του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που είναι ανιστόριτος, αν φυσικά δεν το κάνει σκόπιμα:

Τον Οκτώβριο του 1911 οι Νεότουρκοι - ως κυβέρνηση της χώρας - αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη τουρκοποίηση των - πολυεθνικής καταγωγής - μουσουλμανικών πληθυσμών.

Η απόφαση όριζε με σαφήνεια τις νέες κατευθύνσεις, που αναιρούσαν πλήρως την παλιότερη πολιτική της σχετικής ανοχής. Ιδού ένα ανατριχιαστικό απόσπασμα:

"Η Τουρκία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα, όπου η μωαμεθανική θρησκεία και οι μωαμεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται... Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης οθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία.... Η μουσουλμανική κυριαρχία είναι αναπόφευκτη και μόνο στους μουσουλμανικούς θεσμούς και παραδόσεις οφείλεται σεβασμός. Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία. Η επικράτηση της τουρκικής γλώσσας αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για τη διατήρηση της μουσουλμανικής κυριαρχίας".

Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων και όλων των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.

Ξεχνάμε οι πάντοτε «αγαθοί» Πόντιοι και ορισμένοι εκφυλισμένοι, (υπάρχουν ανάμεσά μας δυστυχώς και αυτοί), ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου το υποτιθέμενο σπίτι θέλει ο νέος Δήμαρχος να κάνει προσκύνημα των Τούρκων, αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου στην Σαμψούντα και άρχισε την τελευταία φάση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την οποία ο Π. Ενεπεκίδης είχε γράψει, ότι αποτελούσε ένα «Άουσβιτς εν ροή»;

Αυτό το «ιερό σύμβολο» του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, θέλει ο κ. Γιάννης Μπουτάρης να τιμήσει ο ίδιος και να φέρει και τους Τούρκους να το προσκυνήσουν, όπως δηλώνει ανερυθρίαστα και θρασύτατα. Δηλαδή για να το πούμε παραστατικά. Τι θα λέν οι Τούρκοι προσκυνητές: «Σε ευγνομωνούμε Κεμάλ, που έσφαξες τους Γκιαούρηδες και όλους τους χριστιανούς!»

Ο κ. Μπουτάρης ταυτίζει το προσκύνημα στην Αγία Σοφία και την Παναγία Σουμελά από μέρους των Ελλήνων με το προσκύνημα του σπιτιού ή του μνημείου, που θέλει πιθανόν να φτιάξει για τον Μουστά Κεμάλ, από μέρους των Τούρκων. Αν είναι δυνατόν!

Και το τραγικό: Να γίνουν όλα αυτά, για να φέρουν οι 300.000 Τούρκοι τους «παράδες» τους στη Θεσσαλονίκη. Να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μαγαζιά από Τούρκους και έτσι να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη;

Δηλαδή να ξεχάσουμε και προδώσουμε την ιστορία μας, για τα τριάντα αργύρια του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Εκεί καταντήσαμε οι Πόντιοι, για να μη μιλήσω για τους υπόλοιπους Συνέλληνες!

Μήπως αυτός ήταν ο στόχος όλων των εθνομηδενιστών από το ΠΑΣΟΚ, το υπό εκκόλαψη κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους του κυρίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, που τον ενίσχυσαν και ήθελαν να μας οδηγήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να δεχτούμε τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, χωρίς αντιρρήσεις, να δεχτούμε το προσκύνημα των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο ή το υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, να φέρουμε τους Σλαβομακεδόνες του Γκρούεφσκι, για να καλύψουμε κάποιες οικονομικές ανάγκες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας;

Δηλαδή με μια λέξη: Να πουλήσουμε την ψυχή μας στον Μαμωνά;

Μήπως αυτό ήταν το νόημα της φράσης του Γιώργου Παπανδρέου: ««Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αναιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας».

Μα είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια διαστροφή της ιστορίας και να την αποδέχονται οι Πόντιοι αδιαμαρτύρηταq Τόσο πολύ έχουμε εκφυλιστεί, ώστε να ξεχνάμε αυτούς που κατέσφαξαν τους γονείς μας;

Πως είναι δυνατόν να παραλληλίζεται το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, του θρησκευτικού συμβόλου των Ποντίων, με το προσκύνημα σε έναν σφαγέα των Ελλήνων;

Τόση διαστροφή πια πώς την αντέχουν οι Πόντιοι και δεν διαμαρτύρονται καν; Τι κάνουν οι Ποντιακοί Σύλλογοι και η ΠΟΕ. Είναι μόνο για τα πανηγύρια;

Γιατί δεν συνεδριάζουν, για να καταδικάσουν αυτό το ανοσιούργημα; Ποια κέντρα τους υποχρεώνουν στη σιωπή;

Γιατί ορισμένοι Πόντιοι βάζουν, την κομματική τους ταυτότητα και το κακώς εννοούμενο οικονομικό τους συμφέρον, πάνω από τα ποντιακά και γενικότερα τα εθνικά δίκαια;

Γιατί λησμονούμε, εμείς οι Πόντιοι, τις θυσίες των προγόνων μας, που τελικά σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ;

Επιτέλους πρέπει να αφυπνιστούμε οι Πόντιοι, αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε μια καινούργια γενοκτονία, το ίδιο επώδυνη με τις άλλες.

Η Τουρκία διεκδικεί την Κύπρο, το Μισό Αιγαίο, τη Θράκη. Συμπαραστέκεται στους Σκοπιανούς για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους, τις οποίες στηρίζει ο κ. Μπουτάρης και οι ομοϊδεάτες του και συγχρόνως τους Αλβανούς στον μεγαλοϊδεατισμό τους, για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας από το Κόσοβο, ως την Πρέβεζα;

Θέλουν οι Πόντιοι να προσκυνήσουν;

Τότε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους, όπως έλεγε ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Υποσημείωση:

Τυχαίνει να είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου. Όταν η χούντα των συνταγματαρχών ήθελε να αλώσει και την Ποντιακή, Λέσχη μπήκα μπροστά και απέτρεψα αυτήν την απειλή και την κράτησα ανεξάρτητη, πέραν από τα κόμματα και τις αντιστασιακές οργανώσεις, γιατί δεν ήθελα και δε θέλω να ανακατεύονται οι Ποντιακοί Σύλλογοι και όλοι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στην πολιτική, αλλά και ούτε η πολιτική στους συλλόγους. Ούτε θέλω και τώρα. Όποιοι θέλουν να ανακατεύονται στην πολιτική, να παν στους πολιτικούς σχηματισμούς που υπάρχουν.

Ορισμένοι ωστόσο, ασχέτου χρώματος, χρησιμοποιούν τους συλλόγους για πολιτικές σκοπιμότητες, υπηρετώντας έμμεσα τους κρατούντες.

Ο γονείς μου, Καρσλήδες, ήταν πέντε φορές πρόσφυγες, λόγω των κατατρεγμών από του Τούρκους. Αν ήταν στον Πόντο, θα είχαν σίγουρα σφαγιαστεί. Ωστόσο οι συγγενείς μας πέθαναν στις διαδρομές της προσφυγιάς από τις κακουχίες. Όλοι αυτοί και χιλιάδες άλλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στη γενοκτονία των 353 χιλιάδων Ποντίων.

Όμως άλλο η πολιτική και άλλο τα εθνικά θέματα. Ο Γιάνης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του, αλλά και ο κάθε Γιάννης Μπουτάρης, προσβάλουν την εθνική μνήμη, προσβάλουν βάναυσα τους Ποντίους, προσβάλλουν και όλους τους ΄Ελληνες τελικά, τους οποίους θεωρούν προσκυνημένους ραγιάδες.

Αν έχουν γίνει ραγιάδες του Νέο- Οθωμανισμού, της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης, να το δηλώσουν ευθαρσώς και όχι να εμπορεύονται την πατρίδα, χρησιμοποιώντας τα άλλοθι της δήθεν προοδευτικότητας.

Λυπάμαι –τουλάχιστον- για τους Πόντιους συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, που τα ανέχονται, χωρίς καμία διαμαρτυρία και το χειρότερο συνεργούν μαζί του. Ντροπή τους! Όπως έλεγε γράφει και ο Όμηρος: Αιδώς Αργείοι!

ΥΓ. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να με αποκαλέσει εθνικιστή, να μου το πει με το όνομα του και δημοσία, για να δούμε, ποιος είναι εθνικιστής, ποιος διεθνιστής, ποιος πατριώτης και ποιος τελικά αντιδραστικός σκοταδιστής και ανθέλληνας. Αρκετά κράτησε η ιδεολογική τους τρομοκρατία, με όλα τα ΜΜΕ που διαθέτουν, για να επιτελούν το αντεθνικό τους έργο.

Προσωπικά δηλώνω πατριώτης Έλληνας και στα ποντιακά «Τραντέλλενας». Αυτή είναι η ταυτότητά μου, όπως κανονικά πρέπει να είναι η ταυτότητα κάθε «γνήσιου» Ποντίου.

Βλ. και την άλλη ανοιχτή μου επιστολή στους απανταχού Ποντίους στο ιστολόγιό μου, που συμπληρώνει την παρούσα.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_3868.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel