Ζωηφόρος

O πρώτος αφρικανός αρχιμανδρίτης που ορκίσθηκε διδάκτορας Θεολογίας, του Χάρη Ανδρεόπουλου,

O πρώτος αφρικανός αρχιμανδρίτης

που ορκίσθηκε διδάκτορας Θεολογίας

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Δημοσιογράφου – Θεολόγου ΑΠΘ(This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), συνεργάτη της εφημερίδας «Ελευθερία», της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Αmen.gr» και καθηγητή Β/θμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο Αρμενίου Ν. Λάρισας)

O πρώτος αφρικανός αρχιμανδρίτης που ορκίσθηκε διδάκτορας Θεολογίας

Πρόκειται για 48χρονο Κενυάτη που αναγορεύθηκε διδάκτορας

από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

Ορκίστηκε προχθές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο πρώτος αφρικανός Ορθόδοξος αρχιμανδρίτης ως διδάκτορας Θεολογίας με ειδίκευση στην Ιεραποστολή.Πρόκειται για τον 48χρονο αρχιμανδρίτη Αναστάσιο (Elekiah Andago Kihali) από τη Κένυα, που υπήρξε μαθητής και πνευματικοπαίδι του Πατριάρχη Αλβανίας κ. Αναστασίου και ο οποίος με επιβλέποντα της διδακτορικής του διατριβής τον καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας κ. Πέτρο Βασιλειάδη κατέστη διδάκτωρ, με θέμα διατριβής «Η Ορθόδοξη μαρτυρία στην Ανατολική Αφρική» (με έμφαση στη Κένυα, 1924 – 2008) . Αναμφίβολα πρόκειται περί σημαντικής εξέλιξης για την γηγενή ανάπτυξη της Ορθόδοξης αφρικανικής θεολογίας, εξέλιξη που αναμένεται να δρομολογήσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης Θεολογίας και Ιεραποστολικής στη «μαύρη ήπειρο».

Στη τελετή της αναγόρευσης του π. Αναστασίου, ως διδάκτορος, παραβρέθηκαν ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστ. Μάνθος, η αντιπρύτανις κ. Α. Τσατσάκου,  ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής κ. Ιωαν. Κογκούλης, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας κ. Πέτρος Βασιλειάδης και η γραμματέας του Τμήματος κ. Ελ. Παυλίδου – Βαρνάβα.

Σπουδές – Δραστηριότητα:

Ο π. Αναστάσιος ομιλεί Kiswahili, Αγγλικά, Luhyia, Luo, Kikuyu, Ελληνικά και έχει πολύ καλή γνώση της Αλβανικής και της Αρχαίας –Ελληνιστικής Κοινής.

* Πανεπιστήμιο: 1989, Δίπλωμα, Τριετές πρόγραμμα για το δίπλωμα Εκκλησιαστικής Θεολογίας από την Κυπριακή Ιερατική Σχολή Makarios ΙΙΙ. Ήταν από τους κορυφαίος σπουδαστές της τάξης του 1989. Κέρδισε πλήρη τετραετή υποτροφία στη θεολογία από τις ΗΠΑ.

* Μεταπτυχιακό: 1993, Μεταπτυχιακό Θεολογικών Επιστημών με διάκριση. Τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα θεολογικών επιστημών από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. 2002 Μεταπτυχιακό Θεολογίας (Μ.Th.), με υψηλή διάκριση.  Διετής φοίτηση για το μεταπτυχιακό στην Θεολογία με ειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο και Ιστορία Είναι ο μόνος αφρικανικός ορθόδοξος θεολόγος μέχρι σήμερα, με μεταπτυχιακό στον τομέα του κανονικού δικαίου και Εκκλησιαστικής ιστορίας της Αφρικής.

* 2009-2010:  Κάτοχος διδακτορικού στον τομέα της Ιεραποστολικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα διατριβής: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ: (Έμφαση δίνεται στην Κένυα 1924-2008).

Δραστηριότητα:

* Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (WCC ):

-1988 αντιπροσώπευσε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας στο Συμβούλιο Γενηθήτω το Θέλημά σου στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

-1992-1998 συμμετείχε στη Faith and Order Commission Unit One στη Γενεύη, τη Ζυρίχη, τη Γαλλία, την Αμερική, το Moshi της Τανζανίας, και στην Ζιμπάπουε, 1994-1998 Ορθόδοξος Νέος Θεολόγος για την εξεύρεση πόρων στο Ορθόδοξο Κέντρο της Γενεύης 1995, στην Corc’a της Αλβανίας 1996, στην Συνέλευση του 8ου Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών (WCC) στο Χαράρε της Ζιμπάπουε 1998.

-2000 Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (WCC) θεολογικές εκπαιδευτικές διαβουλεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Οικουμενικό Κέντρο στο μοναστήρι της Πεντέλης, Ελλάδα.

-2000 Συνέδριο Προσφύγων στο Επιστημονικό Κέντρο της Κένυας (TTC), Ngon’g Road, ως επίσημος αντιπρόσωπος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας.

-2002 Διεθνές Ορθόδοξο Χριστιανικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα (IOCC). Διορίσθηκε ως αντιπρόσωπος του IOCC στην ετήσια εθνική διάσκεψη προσφύγων που οργανώνεται από το Αιθιοπικό κοινοτικό συμβούλιο ανάπτυξης (ECDC) στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.  Το IOCC είναι μία ανθρωπιστική οργάνωση των κανονικών ορθόδοξων επισκόπων της Αμερικής.

-2003 Παρακολούθηση και επιτυχής ολοκλήρωση δεκαπενθήμερης εκπαίδευσης στο πρόγραμμα VIH/AIDS σε Ανατολικά Αφρικανικά πανεπιστήμια, τα κολέγια, και στην Ιερατική Σχολή τυ Αγίου Παύλου στο Limuru της Κένυας.

-2005 Συμμετοχή στην πριν από το Ιεραποστολικό Συνέδριο της Αθήνας (2005)  του Παγκόσμιου Συμβούλιου των Εκκλησιών Διορθόδοξη συνάντηση. της Αθήνας,  από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου 2005, με θέμα «Ο Θεός, με την Χάρη Του, μετασχηματίζει τον κόσμο»

-2009-10  Συμμετοχή στο Συνέδριο του Εδιμβούργου 2010 με θέμα «Η μαρτυρία του Χριστού σήμερα», όπου εισηγήθηκε  το θέμα Ιεραποστολή και εξουσία».

* Ιεραποστολικές Αναθέσεις και Εκκλησιαστικά Καθήκοντα:

1. Καλοκαίρι 1994, υπηρέτησε ως έκτακτος ιεραπόστολος στην Tijuana του Μεξικού στη Λατινική Αμερική.  Η ανάθεση στην ομάδα του από την ελληνική ορθόδοξη επισκοπή της Βοστώνης ήταν η ανέγερση κατοικιών για τους φτωχούς και η εκχριστιάνιση όσων ήταν αδύνατο να προσεγγισθούν.

2. Το 1996 - το 1998 υπηρέτησε, μετά από έκκληση του Ορθόδοξου Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου (OCMC), το οποίο είναι η κανονική ορθόδοξη ιεραποστολική αντιπροσωπεία επισκόπων στην Αμερική που εδρεύει στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλώριδας, ως ιεραπόστολος διδάσκαλος στην Αλβανία. Η ανάθεσή του ήταν να διδάξει ιστορία, και κανονικό δίκαιο στην Ιερατική Σχολή Holy Resurrection στα περίχωρα της αρχαίας πόλης Durres της Ιερατικής Σχολής Holy Resurrection του Αγίου Vlash.

3. Το 1998, ορίσθηκε Λέκτωρ στην Πατριαρχική Ιερατική σχολή Μακάριος ΙΙΙ του Ναϊρόμπι από τον πρώην Πατριάρχη Πέτρο VII της Αλεξάνδρειας.

4. Χειροτονημένος στην ιεροσύνη και ορισμένος Αρχιμανδρίτης το 1999, διορίστηκε από τον τότε Μητροπολίτη της Κένυας Σεραφείμ ιερέας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Άγιος Παρθένιος της Waithaka όπου υπηρέτησε έως το 2001.

5. Το 2000 διορίστηκε Γενικός Εφημέριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δυτική Κένυα, η οποία αποτελούταν από πέντε επισκοπές: της νοτίου Nyanza, της Vihiga, της Kakamega, του Lugari, και του Nandi.  Η συγκεκριμένη επισκοπή καλύπτει όλη την επαρχία της Nyanza, την δυτική επαρχία, και την περιοχή Nandi. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αποτελούταν από 65 κοινότητες με 54 κανονικούς ορθόδοξους ιερείς.

6. Από τον Δεκέμβριο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2001 υπηρέτησε ως γραμματέας της Ιερατικής Ορθόδοξης Σχολής Μακάριος ΙΙΙ.

7. Νοέμβριος 2002. Διορίστηκε βοηθός του Μητροπολίτη Jonah Lwanga ως προϊστάμενος του Αρχιεπισκόπου της ορθόδοξης εκκλησίας της Ουγκάντας και λέκτωρ της Ιερατικής Ορθόδοξης Σχολής Άγίου Παύλου στην Namungona.  Αποδέχθηκε την θέση με την ευλογία του πρώην πατριάρχη της Αλεξάνδρειάς Μακαριότατου Πέτρου του ΙΙ του και ορίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο της Καμπάλα και όλης της Ουγκάντας Εξοχότατου Μητροπολίτη Jonah Lwanga.

8. Σεπτεμβρίου 2003, ορίστηκε από το Κοινό Χριστιανικό Συμβούλιο της Ουγκάντας (UCCJ), Πρόεδρος της Επιτροπής Υπεράσπισης και Επικοινωνίας με την ορθόδοξη εκκλησία της Ουγκάντας.  Την θέση αυτή διετήρησε μέχρι να τον Ιούλιο του 2004 που ήρθε στην Ελλάδα.

9. 1η Δεκεμβρίου 2009.  Ορίσθηκε από τον Μητροπολίτη Μακάριο Γενικός Εφημέριος της ορθόδοξης εκκλησίας της Nyanza, στην επισκοπή της δυτικής Κένυας, η οποία περιλαμβάνει πέντε επισκοπές: της Νοτίου Nyanza, της λίμνης Βικτώρια, του όρμου Homa, Kisii, και Kisumu.

Η ταχυδρομική διεύθυνσή του είναι: Τ.Θ. 455 Suna-Migori, Kenya. Τηλ.. 00254-710-839549, 00254-711372814 και e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2668

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel