Ζωηφόρος

Σεξουαλικά σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας

Επί 42 χρόνια ιερείς κακοποιούσαν κωφά παιδιά

 

– Συνταρακτικές ιστορίες (VIDEO)

Δεν είναι σενάριο ταινίας. Είναι η αρρωστημένη αλήθεια. Ιστορίες πραγματικές, σοκαριστικές, συγκλονιστικές, συνταρακτικές. Τα θύματα, παιδιά. Οι δράστες, στην πλειοψηφία τους, «άνθρωποι του Θεού»...

Όλα έγιναν σε ένα οικοτροφείο του Μόντρεαλ. Από το 1940 ως το 1982, 500 ως 600 κωφά παιδιά ηλικίας 8 ως 17 ετών φέρονται να έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Τουλάχιστον 300 παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης. Δράστες ήταν 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας και 6 εργαζόμενοι στο οικοτροφείο. Μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει ανοιχτά 64 πρώην μαθητές.

«Υπό την αιγίδα της καθολικής Εκκλησίας, το Κεμπέκ ήταν εκείνη την εποχή ο Παράδεισος των παιδεραστών ιερέων!», λέει ο Κάρλο Ταρίνι, εκπρόσωπος της Ένωσης του Κεμπέκ για τα θύματα των ιερωμένων.

Στις 22 Νοεμβρίου, μια συγκλονιστική εκπομπή της καναδικής τηλεόρασης έδωσε τον λόγο σε πρώην τρόφιμους του οικοτροφείου. Εκεί, ένας από τους φερόμενους ως δράστες ζητά συγγνώμη. Αλλά δεν διευκρινίζει ποτέ για ποιο πράγμα ακριβώς ζητά συγχώρεση και από ποιον.

Ένας οικότροφος αφηγείται ότι από τα 8 ως τα 12 χρόνια του βίωνε τη σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τρεις ιερείς. Από τα 12 ως τα 14 χρόνια του, ο ρυθμός έγινε καθημερινός. Τα κρούσματα αναγκαστικών σεξουαλικών σχέσεων με δασκάλους και επόπτες είναι σε πολλές εκατοντάδες. Ένα από τα θύματα κατέθεσε στην εκπομπή The National πως από ένα σημείο και μετά, «νόμιζα ότι έτσι γινόταν, πως κάθε βράδυ έπρεπε να κάνεις σεξ με τους αδερφούς».

«Χτυπούσαν παιδιά με μπαστούνια του μπέιζμπολ, τα έσπρωχναν στη σκάλα ή τα έδερναν μέσα στην τραπεζαρία επειδή δεν τους άρεσε ένα φαγητό» λέει ο Ζιλ Ριντ, διευθυντής του Κέντρου της κωφάλαλης κοινότητας του Μόντρεαλ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 124 μαρτυρίες και έχει ακούσει ιστορίες φρίκης.

Κωφός και ο ίδιος, στάλθηκε στο οικοτροφείο από το 1973 ως το 1971, αλλά γλίτωσε τα χειρότερα γιατί με την πρώτη καταγγελία του επενέβη ο πατέρας του.

«Κάθε Παρασκευή βράδυ, τα παιδιά που δεν επέστρεφαν στην οικογένειά τους ήταν στο έλεος των παιδεραστών», λέει ο Ριντ. Και την Κυριακή το βράδυ, τα παιδιά που επέστρεφαν πρώτα, ήταν εκείνα που δέχονταν σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Ντανιέλ Κορμιέ, 61 ετών σήμερα, ήταν λιγότερο τυχερός. Αφηγείται σήμερα αυτά που αποσιώπησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς φοβόταν ότι θα τον χαρακτήριζαν συκοφάντη. Αυτό που θέλει είναι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και όσοι από τους δράστες είναι ακόμη ζωντανοί να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Όπως λέει, στα οκτώ χρόνια που έμεινε στο οικοτροφείο τη δεκαετία του '60, είδε πολλές σεξουαλικές επιθέσεις. Ένας ιερέας τον κακομεταχειριζόταν σεξουαλικά επί τρεις μήνες, ενώ δεν είχε κλείσει ούτε τα δέκα του χρόνια.

Ο Μαριούς Πακέν, νευροψυχολόγος, κωφός και ο ίδιος από τα 15 του χρόνια, έχει ακούσει κι αυτός τρομερές ιστορίες. «Οι καταχρήσεις, οι σοδομισμοί, οι πεολειχίες, ήταν στην ημερήσια διάταξη, και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει».

«Κάθε φορά που πέθαινε ένας ιερέας του παλιού οικοτροφείου, η σούπα άρχιζε να βράζει», τονίζει ο Πακέν. «Στην αίθουσα των συναντήσεων, η οργή ήταν έκδηλη. Συντάσσαμε τον κατάλογο των εγκλημάτων και των θυμάτων του θανόντος».

Στόχος των θυμάτων είναι τώρα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν την άνοιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία όμως είναι πολύ αργή. Ο μέσος όρος των κατηγορουμένων είναι τα 70 χρόνια. Άλλοι ιερείς έχουν πεθάνει, άλλοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΠΗΓΗ: LE MONDE

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=176560&catid=7

***

Πόσο κοστίζει η συγκάλυψη βιασμού ανηλίκου από ιερείς;

Η Καθολική Εκκλησία της Αυστραλίας παραδέχτηκε ότι υπήρξε συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Και η «συγγνώμη» της έχει έξι μηδενικά...

Η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε να αποζημιώσει με ένα εκατομμύρια δολάρια έντεκα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς των Χριστιανών Αδελφών. Από τον ίδιο φορέα διεκδικούν αποζημιώσεις άλλα 97 φερόμενα ως θύματα.

Η ανακοίνωση της προσφοράς ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα θύματα έγινε δυο 24ωρα μετά την παραδοχή του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, καρδινάλιου Τζορτζ Πελ, ότι ηγετικά μέλη της Εκκλησίας προσπάθησαν να καλύψουν ιερείς που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η παραδοχή-σοκ του καρδινάλιου έγινε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου της Βικτώριας που ερευνά αν η Εκκλησία προσπάθησε να κλείσει τα στόματα των θυμάτων και να συγκαλύψει την άθλια και εγκληματική συμπεριφορά των λειτουργών της.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=212161&catid=7

***

Η Καθολική Εκκλησία «κουκούλωσε» καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση 

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, παραδέχθηκε ότι ηγετικά μέλη της Εκκλησίας προσπάθησαν να καλύψουν ιερείς που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η παραδοχή-σοκ του καρδινάλιου έγινε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου της Βικτώριας που ερευνά αν η Εκκλησία προσπάθησε να κλείσει τα στόματα των θυμάτων και να συγκαλύψει την άθλια και εγκληματική συμπεριφορά των λειτουργών της.

Ο καρδινάλιος Πελ, αφού εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε –εμμέσως- συγνώμη για τη στάση της Εκκλησίας, είπε ότι επικροτεί τη στάση της στην προσπάθειά της να εξιχνιάσει την εγκληματική δράση κάποιων ιερέων.

«Η κοινωνία δεν πιστεύει μόνο ότι έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, πιστεύει και ότι δεν υπήρξε πρόοδος τα τελευταία 20 χρόνια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο καρδινάλιος Πελ.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι ο επίσκοπος Ballarat, Ρόναλντ Μακέρνς, κατέστρεψε μεγάλο αριθμό εγγράφων στην προσπάθειά του να κρύψει υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ιερείς της καθολικής εκκλησίας αποδείχθηκε ότι ήταν πάνω ακόμα και από το νόμο. Αρνήθηκε, όμως, ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα όχι επειδή ένοιωθε ότι αυτό ήταν σωστό, αλλά επειδή αναγκάστηκε να το κάνει.

Παρά το γεγονός ότι ο καρδινάλιος συνόδεψε τον ιερέα Τζέραλντ Ρίσντεϊλ, έναν από τους χειρότερους παιδεραστές, στο δικαστήριο και τού παρείχε υποστήριξη, αρνήθηκε ότι ήξερε για όλα τα εγκλήματα του ιερέα.

Ο Ρίσντεϊλ καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση εννέα αγοριών, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, και παραδέχθηκε την ενοχή του και για τις 30 κατηγορίες που τον βάρυναν. Και η απάντηση του Τζορτζ Πελ στο ερώτημα γιατί τον στήριξε και το πώς γίνεται να μην ήξερε ήταν ότι το έκανε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε η εξεταστική επιτροπή ήταν το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία είχε επιβάλλει το όριο των $75,000 στις αποζημιώσεις που έδινε στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Πώς μπορούσατε να ζείτε σε ένα ‘παλάτι’ $30 εκατ. στη Ρώμη και να βάζετε ‘όριο στην αποζημίωση των θυμάτων;» ερωτήθηκε ο καρδινάλιος, ο οποίος απάντησε ότι η απόφασή του να θέσει όριο στο ύψος των αποζημιώσεων στηρίχθηκε στο ότι ήθελε να προστατέψει τα οικονομικά της Εκκλησίας.

Η αντίδρασή του στην ερώτηση της επιτροπής για το κατά πόσο πιστεύει ότι το ποσό των $75,000 είναι αρκετό για να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν η παρά φύση βιασμοί σε βάρος αθώων παιδιών ο καρδινάλιος απάντησε ότι η Εκκλησία πλήρωσε ό,τι την συμβούλεψε να πληρώσει η Πολιτεία.

Τέλος, ο καρδινάλιος παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος των ιερέων για το αν είχαν παιδόφιλες τάσεις στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και για χρόνια αργότερα δεν ήταν επαρκής, γεγονός στο οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, απέδωσε και το ότι ο αριθμός των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στη Βικτώρια είναι τόσο υψηλός. Τα τελευταία 80 χρόνια πάνω από 620 παιδιά ηλικίας από πέντε έως και 16 ετών έπεσαν θύματα βιασμού από ιερείς της καθολικής Εκκλησίας στη Βικτώρια.

Πηγή: http://neoskosmos.com/news/el/node/31629

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel