Ζωηφόρος

Ο Έλληνας αγιογράφος του... Μπάκιγχαμ Palace!!

Έργο του κοσμεί τους τοίχους του παλατιού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ.

Είναι μάλιστα ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί με την τέχνη του τη χώρα μας στα βασιλικά ανάκτορα. Είναι ο αγιογράφος της Βρετανίας, ο οποίος έχει διακοσμήσει με τις αγιογραφίες του τις ορθόδοξες αλλά και τις καθολικές εκκλησίες. Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό της Κοζάνης, ο ποντιακής καταγωγής Λευτέρης Φουλίδης είναι ο μοναδικός Έλληνας αγιογράφος που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό!

Εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Φουλίδης προσφέρει την τέχνη του, την αγιογραφία, που είναι η ιερή τέχνη της Εκκλησίας και της παράδοσής μας, έχοντας αφήσει ένα καθαρό στίγμα ελληνορθόδοξης τεχνοτροπίας σε ελληνικούς ναούς της Βρετανίας. Η παρουσία του Έλληνα αγιογράφου από το Δρέπανο Κοζάνης, όμως, δεν έχει γίνει αισθητή μόνο στο Λονδίνο αλλά και αλλού. Η χάρη του έφτασε μέχρι τη Σκοτία, όπου τον προσκάλεσαν να αγιογραφήσει ιερούς ναούς. Εκτός από αγιογράφος, ο Λευτέρης Φουλίδης είναι και ζωγράφος. Πίνακες ζωγραφικής του στολίζουν τα σαλόνια εφοπλιστών και άλλων επιφανών επιχειρηματιών σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία και την Ιρλανδία μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία.

Από το 1987 διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, όπου εργάζεται κυρίως σε ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 «Εδώ και 25 χρόνια βρίσκομαι στη Βρετανία. Το βρήκα πιο βολικό να ζω και να εργάζομαι εδώ παρά να ταξιδεύω από την Ελλάδα στο εξωτερικό για να αγιογραφώ. Σήμερα, οι υπόλοιποι αγιογράφοι φεύγουν από την Ελλάδα και την Κύπρο, πηγαίνουν για να εργαστούν εκεί όπου τους καλούν και στη συνέχεια επιστρέφουν» λέει στη «δημοκρατία» από το Λονδίνο ο Ελληνας αγιογράφος.

Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του, Θεόφιλος, ο οποίος ήταν σκηνογράφος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κατόπιν σπούδασε αγιογραφία κοντά στον Βασίλειο Γούναρη, ο οποίος είχε μαθητεύσει στον μεγάλο δημιουργό του 20ού αιώνα Φώτη Κόντογλου.

«Έχω δημιουργήσει έναν δικό μου τρόπο, μια δική μου τεχνική, που είναι πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες και, από ό,τι φαίνεται, αρέσει πολύ. Δουλεύω τη μακεδονική τεχνοτροπία και είμαι συνεχιστής του Φώτη Κόντογλου» λέει ο αγιογράφος, ο οποίος κατάφερε να βάλει το Βυζάντιο μέσα στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ζωγραφίζοντας καθολικούς ναούς με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν την τέχνη του, είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη με το πνεύμα του 21ου αιώνα.

Στον ελεύθερο χρόνο του τού αρέσει να ζωγραφίζει. «Έχω ζωγραφίσει αρκετούς πίνακες, οι οποίοι πουλήθηκαν πολύ μακριά από εδώ. Ένας πίνακάς μου έφτασε σε εφοπλιστή στην Αυστραλία. Άλλος πίνακάς μου υπάρχει και στο ξακουστό ξενοδοχείο Σαβόι του Λονδίνου, ενώ είμαι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που χάρισε έργο του στο Μπάκιγχαμ. Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ από την Αρχιεπισκοπή της Βρετανίας διάλεξαν μεταξύ άλλων καλλιτεχνών ένα δικό μου έργο. Η ίδια η βασίλισσα μου έστειλε επιστολή για να με ευχαριστήσει», θυμάται με καμάρι ο αγιογράφος.

Όραμα του είναι να ετοιμάσει μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Διαβάζω όλη την ιστορία και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων για να εμπνευστώ. Όμως, συγκινούμαι και δακρύζω και έτσι δεν καταφέρνω να ολοκληρώσω τα έργα για την έκθεση. Επειδή θέλω να δείξω στον κόσμο αυτά που τράβηξαν οι πρόγονοί μου, πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσω να τη διοργανώσω» λέει.

«Να γυρίσω πίσω!»

«Η Ελλάδα είναι μία εικόνα, η οποία δεν σβήνει με τίποτα. Ο Ελληνισμός είναι παγκόσμιος. Ποτέ η εικόνα δεν προσκύνησε, μόνο την προσκυνούν. Γι' αυτό η Ελλάδα είναι ιερή και δεν μπορεί να μας πειράξει κανένας» λέει ο Έλληνας αγιογράφος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Ένα από τα παιδιά μου ζει στην Ελλάδα. Μαθαίνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, στενοχωριέμαι, αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά σύντομα θα περάσουν» προσθέτει ο κ. Φουλίδης, ο οποίος ελπίζει σύντομα να μπορέσει να επιστρέψει πάλι μόνιμα στην Ελλάδα.

«Ο,τι κάνω το κάνω για την πατρίδα και την Ορθοδοξία. Η ελπίδα μου είναι πότε θα γυρίσω στο χωριό μου» καταλήγει συγκινημένος.

Νίκος Πιτσιακίδης

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/15451/%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B3%CF%87%CE%B1%CE%BC-palace

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel