Ζωηφόρος

Το Αγιον Ορος ακόμα και για τις γυναίκες!

Το Αγιον Ορος «μετακομίζει» στην Αθήνα.

Το μεγαλείο που κρύβεται στα άδυτα της μονής Ιβήρων, Εσφιγμένου, Χιλανδαρίου αλλά και πολλών ακόμη μοναστηριών ξεδιπλώνεται από αύριο στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σε μια παρουσίαση που δίνει ελευθέρας και στο γυναικείο κοινό να εισέλθει στο «άβατον» της Αθωνικής Πολιτείας. «Από το Αγιον Ορος...» ο τίτλος της και περιλαμβάνει 50 μακέτες κατασκευών που είναι φτιαγμένες από ξύλο μπάλσα.

Η υλοποίηση ανήκει στον μακετίστα Μιχάλη Βασιλόπουλο, ο οποίος ασχολείται με το εν λόγω εγχείρημα από το 2002. «Είναι μια δύσκολη εργασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς» είπε στη «δημοκρατία» ο δημιουργός.

Συνολικά 50 μακέτες εκτίθενται στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος, από τις οποίες πολλές απεικονίζουν τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία είναι τοποθετημένα περίτεχνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. «Οι μονές που παρουσιάζονται είναι πλήρεις, ενώ στις υπόλοιπες μακέτες δείχνουμε απλά κάποια κομμάτια εξ αυτών» εξήγησε ο δημιουργός, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει φτιάξει και μακέτα αποτελούμενη από 50.000 κομμάτια!

Η πιο δύσκολη

«Δεν σας κρύβω ότι η μονή που με έχει δυσκολέψει περισσότερο στην κατασκευή της ήταν των Ιβήρων. Και αυτό διότι διαθέτει μια ιδιαίτερη δομή που δεν είναι διόλου εύκολο να την αποτυπώσεις».

Η ιδιαιτερότητα όλων των κατασκευών, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι από αύριο θα μπορούν να θαυμάσουν στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», είναι ότι η πρώτη ύλη τους είναι το περίφημο ξύλο μπάλσα, το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο, με προέλευση τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. «Είναι ένα ειδικό ξύλο που χρησιμοποιείται και από τους αρχιτέκτονες για τη δημιουργία μακετών» τόνισε ο ίδιος. «Να φανταστείτε ότι, για να κόψω τα κομμάτια που χρειάζομαι, χρησιμοποιώ ξυραφάκι. Διαφορετικά, δεν θα μπορώ να έχω τα μεγέθη που θέλω» υποστήριξε ο κ. Βασιλόπουλος. «Η πρόταση για την έκθεση αυτή έγινε από τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού. Εγώ, ωστόσο, είχα ήδη έτοιμες τις μακέτες. Μόνο μία έπρεπε να τελειώσω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά, του Πέτρου Ζουμπουλάκη αλλά και της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στη Σχολή Δοξιάδη, έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις για το έργο του. Κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, εταιρικοί χώροι αλλά και εμβληματικά τοπόσημα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με το γούστο και την εμπειρία του. Μάλιστα, με το ξύλο μπάλσα ασχολείται τα τελευταία 12 χρόνια δημιουργώντας, εκτός από τις εκκλησίες, μνημεία από όλη την Ελλάδα, ακόμη και περίτεχνα καράβια. «Θα ήθελα τα έργα αυτά να παρουσιαστούν και στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι εγώ δεν θα μπορούσα να ταξιδέψω μαζί τους» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Info: Η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου με τίτλο «Από το Αγιον Όρος...» εγκαινιάζεται αύριο στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου.

Ντοκιμαντέρ, ομιλίες και ύμνοι

 Ολες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου με τίτλο «Άθως: Το περιβόλι της Παναγιάς» στo video room του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις 9 Μαΐου στο πλαίσιο της παρουσίασης θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για τα έργα και τις μονές ο πρέσβης της Σερβίας Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς αλλά και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και, τέλος, ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής, με τη συνοδεία μικρού χορού ιεροψαλτών και κυμβάλου, θα ψάλλουν ύμνο με τον αθωνίτικο τρόπο.

Γιώτα Βαζούρα

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/15512/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82

  

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel