Ζωηφόρος

"Άνοιγμα" Ιερώνυμου στους ανθρώπους της διανόησης, του Γιώργου Στεργίου,

"Άνοιγμα" Ιερώνυμου

στους ανθρώπους της διανόησης

του Γιώργου Στεργίου

Κριτική στη μέχρι τώρα στάση της Εκκλησίας απέναντι σε σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία και τους φορείς τους έκανε χθες από το Βόλο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την Εκκλησία και τον Πολιτισμό στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ανέφερε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και σημείωσε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να τολμήσει για πολλά πράγματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την στενοχώρια του, για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί από την έναρξη του συνεδρίου, λόγω της λειτουργίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σημείωσε ότι κάποιος έστω και λίγο μέσα σε αυτό το χώρο μπορεί να ωφεληθεί και να προβληματιστεί και προς τούτο συνεχάρη τον Σεβ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είναι ένα άνοιγμα για την κοινωνία, και ότι ο πολιτισμός είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά, τονίζοντας ότι δυστυχώς η Εκκλησία δεν τον έχει αγκαλιάσει.

 «Πολλοί άνθρωποι της διανόησης, πολλοί άνθρωποι που έχουν αναζητήσεις, που έχουν περιεχόμενο, στο τόπο μας είτε στη ποίηση, είτε στη μουσική και μπορούν να εμπνεύσουν το λαό, δεν ξέρω πως τα έχουμε καταφέρει εμείς της ποιμένουσας Εκκλησίας, να τους έχουμε απέναντι ή να τους έχουμε βάλλει στην άκρη, να μην τους υπολογίζουμε, όπως και εκείνοι εμάς.

Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες, έχει περάσει πολύς καιρός, έχουν χαθεί πολλά χρήσιμα πράγματα και γι΄ αυτό νομίζω ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο, ένα άνοιγμα προς σ ένα χώρο που το χρειάζεται. Βέβαια είμαστε ακόμα άτολμοι προς αυτούς και γι’ αυτό το συνέδριο είναι το έναυσμα για να σκεφθούμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν έγινε για τον πολιτισμό, αλλά τον δημιουργεί. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της τέχνης τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν τα εσωτερικά χαρακτηριστικά και όχι τα εξωτερικά «δεν απασχολεί το πώς φαίνεται προς τα έξω αλλά το τι είναι εσωτερικά».

Αναφέρθηκε στη σύγχρονη εποχή και σημείωσε ότι επικρατεί σύγχυση τόσο στη τέχνη, όσο και στη ζωή του καθενός. «Ένα ψέμα μπορεί να παρουσιαστεί ως αλήθεια, κάτι το άσχημο, μπορεί να παρουσιαστεί ως καλό. Ο άνθρωπος ζει συγκεχυμένα και έτσι οι ρίζες της τέχνης να φυτρώνουν εκεί που είναι τα πιστεύω του».

Καταλήγοντας ευχήθηκε το παράδειγμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου να δώσει την δυνατότητα για άνοιγμα στη κοινωνία από την Εκκλησία να το ακολουθήσουν όλοι.

Αγαστή η συνεργασία

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος προσφωνώντας τον Μακαριώτατο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου.

Επισήμανε ότι ο χώρος του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας είναι οικείος, καθώς επί κυρού Χριστόδουλου είχε προεδρεύσει ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας σε συνέδριο για τον διάλογο Εκκλησίας και Κοινωνίας.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί και στο μέλλον ως χώρος διαλόγου και συνάντησης.

«Η μέχρι τώρα αρχιεπισκοπική σας πορεία έχει αποδείξει ότι έχετε τη σύνεση, τη πραότητα και τη διάθεση να διακονήσετε, πάνω σε αυτά τα θέματα που είναι της εποχής, και συγκλονίζουν όλη την ανθρωπότητα και που καλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ελλαδική Εκκλησία να δώσει απαντήσεις και να σταθεί υπεύθυνα, να ακούσει, να διαλεχτεί και να προσφερθεί ως θυσία για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Με αυτό το πνεύμα σας υποδεχόμαστε και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή αρχή, για να είστε τακτικός επισκέπτης μιας όμορφης πόλης και ενός θαυμάσιου φυσικού περιβάλλοντος.

Επισκέπτης ενός λαού, που σέβεται και αγαπά την Ορθόδοξη Εκκλησία και παράδοση και έχει σταθεί συνεργός σε κάθε καλό.

Η αγάπη σας για τα θέματα που αφορούν τα μνημεία, την παράδοση και η ενασχόληση σας με παρόμοια θέματα πολιτισμού, νομίζω σας δίνει την δυνατότητα να προσφέρετε με την παρουσία σας».

Ο κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία στη Μαγνησία Εκκλησίας και Πολιτείας, κάτι που όπως είπε το έχει αντιληφθεί εδώ και δέκα χρόνια.

 

Στο τέλος προσέφερε ως δώρο ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Ξενιάς, για να θυμάται την επίσκεψη του στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ανοικτό εργαστήρι

Ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού Παντελής Καλαϊτζίδης προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σημείωσε ότι η Ακαδημία λειτουργεί ως ένα ανοικτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και τη κοινωνία, χωρίς αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοικτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και εκδόσεις.

Επισήμανε ότι πάγια επιδίωξη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στάθηκε η συνεργασία και σύμπραξη με άλλους φορείς, η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων του καιρού μας.

Ο κ. Καλαϊτζίδης έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε στο παρελθόν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε κριτικά και διαλογικά, τόσο προς την κοσμική διανόηση, όσο και προς τη θεσμική Εκκλησία και την Ακαδημαϊκή Θεολογία.

 «Χαιρόμαστε και νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και ευλογία, καθώς η παρουσία σας εδώ δείχνει πως εκτιμάτε το έργο και την προσφορά της, πως έχετε την ευαισθησία να αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα ενός ανανεωμένου θεολογικού λόγου που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, έχουν δημιουργήσει στο διαδίκτυο Ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (www.imdlibrary.gr), με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, επετηρίδες μονογραφίες και θεολογικά δοκίμια, με περιλήψεις των έργων αυτών στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά και με συνδέσεις με άλλες διαδικτυακές βιβλιοθήκες και ιστοσελίδες.

Θερμή υποδοχή

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις 12:40 στο Συνεδριακό, ενώ πριν από τις 12 βρίσκονταν εκεί, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης.

Παράλληλα έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος ιερέων. 

Πηγή: Romfea.gr

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel