Ζωηφόρος

Άρχιζουν το Σάββατο οι εορτασμοί για τον Άγ. Γρηγόριο τον Παλαμά,

Άρχιζουν το Σάββατο οι εορτασμοί

για τον Άγ. Γρηγόριο τον Παλαμά

Η Ορθόδοξη Εκκλησία προέβλεψε και απεφάσισε ώστε, εκτός από τον εορτασμό της μνήμης του αγίου Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Παλαμά στις 14 Νοεμβρίου κατ’ έτος, να γίνεται και μία επίσης μνήμη και αναφορά και ένας εορτασμός στο μεγάλο αυτό άγιο, κάθε Δευτέρα Κυριακή των Νηστειών, περισσότερο, καθώς συμπεραίνεται, από τους αγώνες που διεξήγαγε ο άγιος για τον πνευματικό βίο των ορθοδόξων Χριστιανών και για τον σεβασμό της ορθοδόξου Χριστιανικής μας παραδόσεως, και της εμμονής μας σ’ αυτήν.

Η τοπική μας Εκκλησία της αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, πανηγυρίζει και εορτάζει τον άγιο Γρηγόριο, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό επ’ ονόματί του, αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου, ξεκινώντας αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα, παραμονή της εορτής, με τον πανηγυρικό Εσπερινό, όπως γνωρίζουν και οι Χριστιανοί της περιοχής μας και ο ιερός Κλήρος και οι αρχές, και την επομένη, την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή, με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία.

Στον εφετινό εορτασμό, εκτός από τον οικείο Επίσκοπο, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, θα συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, πολλοί Ιερείς και Ιεροψάλτες, και οι αρχές της πόλεως.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξη κατά τον Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία, ως συμβαίνει κάθε Κυριακή, θα μεταδοθή και από την τηλεόραση της ΕΤ 3, θα ομιλήση ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Αυτό το εορταστικό διήμερο έρχεται σαν συνέχεια με το θεολογικό Συνέδριο που επραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Ιερά Μητρόπολή μας και που εσημείωσε μια εξαιρετική επιτυχία.

Επί πλέον στον εορτασμό της περιόδου αυτής μετά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής, προβλέπεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πραγματοποίηση ιεράς λιτανείας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των αρχών, του ιερού κλήρου και του λαού, κάτι που το περιμένομε όλοι, διότι ο άγιος είναι θαυματουργός, και η παρουσία του είναι ζωντανή στη Θεσσαλονίκη.

Στην πόλη μας συνεχώς γράφονται και λέγονται θαυμαστά πράγματα περί του αγίου, που έχουν καταστήσει ιδιαιτέρως στη συνείδηση των χριστιανών σε θέση περιωπής την μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και δικαίως, διότι τόσο εκ της ελληνικωτάτης καταγωγής του, εγεννήθη άλλωστε στην Κωνσταντινούπολη, όσο και εκ της μορφώσεώς του αλλά και εκ των αγώνων του, ανεδείχθη μέγας στύλος της Ορθοδοξίας, εδραίωμα των πιστών και δόξα όλου του χριστιανικού πληρώματος για τους μεγάλους ωραίους και πνευματικούς του αγώνες, για το πνευματικό περιεχόμενο της πίστεώς μας, για την αποφυγή νοθείας από άλλες αποφάσεις, ξένες προς την παράδοση της Ορθοδοξίας, ένας άνθρωπος αγάπης και πραγματικής θυσίας για το ποίμνιο της Θεσσαλονίκης.

Επέρασε πολλές δοκιμασίες, αλλά με την δύναμη του Θεού εξήλθε νικητής,  κινούμενος σε όλη τη διάρκεια της ασκήσεώς του, και των αγώνων του και των προσπαθειών του, και της δράσεώς του ως Επίσκοπος, μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκης και αγίου Όρους.

Αυτοί ήσαν οι τρεις κύριοι τόποι της ενασχολήσεώς του και της διαμονής του και της ανανεώσεώς του, σε ότι δε αφορά στην αγαπημένη πόλη του, την Θεσσαλονίκη, εκεί ήταν και ο τελικός τόπος της παραδόσεως της ψυχής του στα χέρια του Θεού.

Ι.Μ.Θ

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel