Ζωηφόρος

Σε Λαγκαδά και Μαρούσι το Τίμιο Ξύλο, της Γιώτας Παμπάλου,

Σε Λαγκαδά και Μαρούσι το Τίμιο Ξύλο

της Γιώτας Παμπάλου

ΕΩΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 21-27 ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Έως την Κυριακή 20 Μαρτίου θα παραμείνουν στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και το τεμαχίου του Άραφου  Χιτώνος του Κυρίου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους.Η Υποδοχή πραγματοποιήθηκε έγινε προχθές  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου  Λαγκαδά όπου εκτίθεται σε λαϊκό προκύνημα.Το agioritikovima.gr βρέθηκε εκεί και κατέγραψε το τελετουργικό.

Το Τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και Κομμάτι της Άγιας Άραφης Σινδόνης φυλάσονται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους  από όπου και μεταφέρθηκε.

Απο τις 21 εώς 27 ΜΑΡΤΙΟΥ το τίμιο ξύλο θα μεταφερθεί για προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγ. Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου στην Αθήνα.

Ο Σεβασμιότατος κ,Ιωάννης Τασσιάς ευχαρίστησε τον Καθεσεγιότατο Πατέρα Γαβριήλ και τον ενταύθα εκπρόσωπο του ,τον Πατέρα Αλέξιο και τον Πατέρα Νικόδημο τον συνασκητή του που παρευρέθηκαν ως ως φύλακες και ως τα πρόσωπα που μετέφεραν αυτήν την Ευλογία στην Μητρόπολη Λαγκαδά , Λιτής και Ρεντίνης.

΄΄Είναι μία ξεχωριστή Ευλογία η παρουσία Του Τιμίου Σταυρού τόνισε ο Πώς δοκιμάζεται η Πατρίδα μας.΄΄σημείωσε ο μητροπολίτης και συμπλήρωσε΄΄ Πόσες δοκιμασίες  επαπειλούν την ζωή του καθενός μας και Εκείνος που μπορεί να μας προστατεύσει από όλα αυτά με την μεγάλη Του Ευλογία ,ο οποίος το πράττει και ετούτη την στιγμή είναι ο Κύριος Ημών Ιησους Χριστός στα χέρια Του οποίου ευρίσκονται και οι χρόνοι και οι καιροί και η ζωή και οι υπάρξεις σ’ αυτήν την πραγματικότητα του κόσμου και οι ζωές όλων των ανθρώπων. Στα χέρια Του ,του εμπιστευόμαστε και την δική μας ζωή και Τον παρακαλούμε να ευλογήσει και να φυλάξει και να προστατεύσει τον κόσμο. Να προστατεύσει και να παρηγορήσει τους αδερφούς μας που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες ποικιλοτρόπως.Να προστατεύσει ,συνέχισε ο Σεβασμιότατος ,διότι αν τα δεινά που προέκυψαν είναι φοβερά ,είναι φοβερά διότι σε αυτά υπάρχει η ανθρώπινη πλεονεξία , σ’ αυτά υπάρχει η ανθρώπινη ειδωλολατρία θπάρχει ο μεγάλος παράγοντας της αποστασίας. Βλέπετε, πώς αγωνιά η παγκόσμια κοινότητα για τα τρομερά αποτελέσματα επί του περιβάλλοντος από την συνεχή ολέθρια των ατυχημάτων. ΄΄

Και ευθύς απάντησε: Είναι η πλεονεξία του ανθρώπου.Δεν τους έφτανε μία μονάδα ,δεν τους έφταναν δύο, ένδεκα δώδεκα ,δεκαπέντε εργοστάσια σε μία περιοχή με μη δεδομένους όρους ασφαλείας θέτουν σε κίνδυνο αυτήντην στιγμή τον κόσμο , την ανθρωπότητα ,την ζωή ,τις υπάρξεις τόσων ανθρώπων.Βλέπετε όπου υπάρχει , ο υλισμός και όπου υπάρχει η ειδωλολατρία με την μορφή της πλεονεξίας και οποιαδήποτε άλλη μορφή χάνεται η αίσθηση της αξίας του προσώπου .Χάνεται η έννοια της αξίας της ζωής και είναι αντίθετο ακριβώς από αυτό μέσα στην πράξη η Αγία μας Εκκλησία.2000 χρόνια τώρα διακυρήσει γιατί ο Ιησους Χριστός εσταυρώθει:Σταυρώθηκε για τον καθένα μας ξεχωριστά. Γιατί κάθε σταγόνα του αίματος του Κυρίου πάνω στον Σταυρό έρχεται να εκπλύνει την συνείδηση του κάθε ανθρώπου προσωπικά. Του κάθε ανθρώπου που θέλει την σωτηρία, γιατί εδώ βρίσκεται το μεγάλο μυστικό αδερφοί μου , την περίοδο να ασκήσουμε την ελεημοσύνη και να δώσουμε αυτήν την μαρτυρία της Αγάπης μέσα από την προσωπική μας στέρηση στον αδερφό μας που δοκιμάζεται ,που πάσχει και υποφέρει.΄΄

Ο Τίμιος Σταυρός λοιπόν του Κυρίου μας διδάσκει αυτήν την Αγάπη. Μας φέρνει στην μνήμη μας εκείνην την μεγάλη ώρα του Κυρίου επί του Σταυρού ,την ώρα εκείνην που σείεται την ώρα εκείνη που σχίζεται το καταπέτασμα του ουρανού από άνωθεν εώς κάτω ,την ώρα που ανοίγουν τα μνημεία και εγείρονται οι νεκροί , μας θυμίζει την ώρα εκείνη που σκοτίζεται ο ήλιος,την ώρα εκείνην που τρέμουν τα πάντα ,την ώρα που ομολογεί ο Εκατόνταρχος και ο στρατιώτης  ΑΛΗΘΩΣ ΥΙΟΣ ΘΕΟΥ ΕΤΟΥΤΟΣ, μας θυμίζουν την ώρα που όλοι εγκατέλειψαν τον Χριστό ,μας θυμίζουν την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο τον αγαπημένο μαθητή που στέκονταν μόνοι τους κάτω από τον Σταυρό , μας θυμίζουν τον διάλογο του Κυρίου με τα της Παναγίας Μητρός Του :Γυνή ιδού ο υιός σου και τον διάλογο με τον μαθητή που του λέγει .:Ιδού η Μήτηρ σου .Μας θυμίζουν ,συνεχίζει στον λόγο του ο Σεβασμιότατος, την ώρα που , την μετάνοια του ληστού ,μας θυμίζει ο Σταυρός Του Κυρίου τον μεγάλο συγκλονισμό το γκρέμισμα ,της αμαρτίας στην ζωή ενός ανθρώπου που μια ζωή ολόκληρη έζησε στην αμαρτία στον βούρκο της ανομίας ,στο έγκλημα και εκείνην την στιγμή δίπλα στον Σταυρό Του Χριστού βλέπει αυτόν που δεν είδε σε όλη του την ζωή. Ανοίγουν τα μάτια του και βλέπει τον δίκαιο αδίκως να πάσχει και την ώρα που όλοι εγκαταλείπουν τον Κύριο και που όλοι απαξιούν την παρουσία Του ένας ληστής πάνω στον σταυρό τον ομολογεί ΚΥΡΙΟΝ ,ένας ληστής πάνω στον σταυρό ομολογεί την αναμαρτησία του , ένας ληστής πάνω στον σταυρό εκείνην την ώρα από τον Σταυρό ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΣΘΙΤΙ.

Και με το Μνήσθητι να ακούσει την φωνή σήμερον θέλεις έσθαι μετ ‘εμού εν τω παραδείσω . Αυτός Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΞΙΚΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. ΠΑΤΕΡ ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΥ ΓΑΡ ΕΙΔΑΡΣΟΙ ΟΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ .Την φωνή προς τον Πατέρα που είναι φωνή ικεσίας ,αφέσεως γι’ αυτούς που τον εσταύρωσαν .Λόγια που δείχνουν και σε μας τον δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε που δεν είναι άλλος από τον δρόμο της ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ,ΤΗΣ ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑΣ .Τι δεν μας θυμίζει ο Σταυρός την εγκατάλειψη των ανθρώπων ,μας θυμίζει το..εις χείρας Σου Πάτερ παραδίδω το Πνεύμα. Μας θυμίζει την ζωή και την Ανάσταση του ανθρωπίνου γένους. Αυτό το πανσεμβάσμιο ξύλο έχουμε εδώ σήμερ, αυτήν την ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΈΧΟΥΜΕ ΕΞ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ .Γι’ αυτό τις ημέρες που θα βρισκόμαστε εδώ θα παρακολουθήσουμε και να είμαστε μέτοχοι και κοινωνοί όλων των ευκαριών που μας παρέχει η έλευσης του Σεπτού Κειμηλίου .Καθημερινώς καλούμαστε να έρθομαι και να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε να λάβουμε την Χάρη και να διδαχτούμε και από τον ΆΡΑΦΟ ΧΙΤΩΝΑ εκείνον που έριξαν εις τον κλήρο .Αυτόν τον κλήρο αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη επιπολαιότητα ,αυτήν την τόσο ρηχή ,φτωχή και φτηνή αντίληψη και αντιμετώπιση που και σήμερα την συναντούμε που θέλουν να μοιραστούν από ο,τι υπάρχει από τον Χριστό που υπηρετούν την διαίρεση με τις οποίες δικαιολογίες ο καθένας ψάχνει να βρει.Αυτόν τον Άραφο Χιτώνα που είναι σύμβολο ενότητος  εν ευλάβεια να ατενίσουμε και να προσευχηθούμε και να ζήσουμε αυτό το μεγαλείο της παρουσίας του Κυρίου.Αυτόν τον Χιτώνα που ακούμπησε πάνω στο Σώμα ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.Να ΤΟΝ ΔΟΎΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΎΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ ΣΕ ΜΑΣ .ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ,ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.Κάπου εδώ τελείωσε ο Σεβασμιότατος κ.Ιωάννης  Τασσιάς τον θεόπνευστο Λόγο Του προς όλους εμάς.

Τον ευχαριστούμε για την ευκαρία που μας έδωσε να προσκυνήσουμε οι πιστοί τον Άγιο και Τίμιο Σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ,καθώς και τους Πατέρες Γαβριήλ  Αλέξιο που από την Μονή του Παντοκράτορος μας αξιώνουν να προσκυνήσουμε τον ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΆΡΑΦΟ ΧΙΤΩΝΑ ΤΟΥ ,Άγιες Μέρες καθώς οδεύουμε προς το ΆΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ!

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1880:timio-xilo-agio-oros-moni-pantokratoros-lagada-marousi-athina&catid=99:news&Itemid=369

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel