Ζωηφόρος

Άρθρα σχετικά με το φυλλάδιο Προς το λαό No 44,

Άρθρα σχετικά με το φυλλάδιο Προς το λαό No 44

***

Άνθιμος «Ακόμα και Εκκλησίες θα πουλήσουμε για τους Χριστιανούς μας» (Βίντεο)

Δευτέρα, 20 Δεκέμβριος 2010 Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr 12:21    Λάβρος ήταν για ακόμη μια φορά σήμερα στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος απαντώντας σε δημοσιογράφο του πάνελ που ανέφερε, ότι η Εκκλησία κάνει έργο με χρήματα του Κράτους, τόνισε: «Αυτά που λέτε είναι ψέματα, η εκκλησία κάνει έργο με τον οβολό και το υστέρημα του πιστού από τα φιλόπτωχα. Πόσες φορές πήγατε στην Εκκλησία και βάλατε χρήματα στο φιλόπτωχο ταμείο, αλλά δεν νομίζω ότι το κάνατε γιατί εάν το είχατε κάνει θα το ξέρατε».

Σε άλλο σημείο της εκπομπής ο δυναμικός Ιεράρχης, υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί και μερικοί δημοσιογράφοι δεν ξέρουν τον παλμό των φτωχών ανθρώπων, εμείς θα είμαστε πάντοτε κοντά στους φτωχούς».

«Θα πουλήσουμε ακόμα και Εκκλησίες, διότι τους χριστιανούς μας δεν θα τους αφήσουμε να φτάσουν στην εξαθλίωση, που κάποιοι άλλοι τους οδήγησαν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, τόνισε: "Δεν με ενδιαφέρει η άποψή σας, η Εκκλησία θα έχει λόγο και θα έχει άποψη θέλετε δεν θέλετε!"

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6665:-l-r-&catid=13

***

Δημητριάδος Ιγνάτιος «Πλέον στην Ελλάδα μόνο η αλήθεια σώζει» - (Βίντεο)

Στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, όσον αφορά την σύνταξη του ενημερωτικού φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου «Προς το Λαό».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο κ. Παπαδάκη για τα γραφόμενα του φυλλαδίου το οποίο χαρακτήρισε σκληρό κείμενο, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος τόνισε: «Είναι ένα κείμενο αγωνίας, ένα κείμενο που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όταν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αφιερώσει την Τακτική της Συνεδρία του Οκτωβρίου, στο θέμα της κρίσεως.»

«Είμαστε αποδέκτες του Ελληνικού λαού που θέλει να διαπιστώνει τη συμβαίνει, θέλει την αλήθεια, αλλά κυρίως κάποιον να εγγυάται και να διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών», πρόσθεσε ο κ. Ιγνάτιος.

Εν συνεχεία τόνισε: "Η Εκκλησία θέλει να εκφράσει κυρίως την αγωνία και εάν υπάρχει ένα έντονο ύφος, είναι ακριβώς για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις ευθύνες μας. Πρέπει να σας πω, ότι κάναμε και εμείς μια σκληρή αυτοκριτική γιατί δεν νομίζουμε ότι είμαστε και εμείς αμέτοχοι των ευθυνών".

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος απαντώντας στα πολλά ερωτήματα των δημοσιογράφων, σε άλλο σημείο της εκπομπής (δεν υπάρχει στο βίντεο), μεταξύ άλλων τόνισε: «Πλέον στην Ελλάδα μόνο η αλήθεια σώζει, πρέπει να τολμούμε όχι για να διχάσουμε ούτε για να κάνουμε πολιτική εμείς ξέρετε δεν μπορούμε να μιλήσουμε διπλωματικά, ούτε με προϋποθέσεις».

«Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που μάθαμε στη καχυποψία, εμείς απλώς εκφράσαμε την αγωνία μας, αυτές τις διαπιστώσεις που μπορεί όπως λέτε να είναι σκληρές διαπιστώσεις. Είναι διαπιστώσεις που ακούγονται στους δρόμους, στα γραφεία και στους χώρους εργασίας, φθάνουν όμως και σε εμάς», συνέχισε ο κ. Ιγνάτιος.

Εν συνέχεια τόνισε, ότι «Πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με καχυποψίες, πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να δώσουμε και πάλι ελπίδα σ’  αυτόν τον τόπο. Και εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.»

Ερωτηθείς ότι η Εκκλησία έχει μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε: «Βλέπετε ότι συνεχίζουμε να ζούμε με μύθους; Έχουμε χτίσει μύθους τους οποίους κρατάμε ζωντανούς.»

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6663:-l-r-&catid=13

***

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ 'ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ' ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Πολλές δυνάμεις δεν αντιλαμβάνονται τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά περί «δυνάμεων κατοχής» στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Κυριακή σε ναούς...

«Το κείμενο ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Το να έχουμε Εκκλησία που κατανοεί τα προβλήματα είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να έχουμε και μία Εκκλησία που να βλέπει τα προτάγματα των καιρών» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του καθενός, όταν ρωτήθηκε για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ενώ κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο επεσήμανε ότι «το 'δυνάμεις κατοχής' το ακούσαμε και από δήθεν προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν να λέγονται προοδευτικές, ενώ στην ουσία εκφράζουν τη συντήρηση».

Έντονα αντέδρασε και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η γραπτή παρέμβαση της ιεραρχίας της εκκλησίας έρχεται να προστεθεί δίπλα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της και αποτελεί προσπάθεια συμβολής στην παραπλάνηση, τον αποπροσανατολισμό και στην υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της μόνιμης φτώχειας και ανασφάλειας.

Η ιεραρχία της εκκλησίας υιοθετεί όλα τα βασικά αντιεπιστημονικά επιχειρήματα της κυρίαρχης προπαγάνδας. Αντιστρέφει την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και κυρίως για να κρύψει τις αιτίες της κρίσης, τους υπεύθυνους και το που βρίσκεται η διέξοδος για το λαό.»

Πηγή: http://fimotro.blogspot.com/2010/12/blog-post_2391.html

***

Ο κ. Ιερώνυμος, το μυστικό κείμενο και το...κούι-κούι!

Οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο, είναι σαν να βρίσκονται μεταξύ Πιτυοκάμπτη και Προκρούστη!

Δεν έχει ακόμα διαφανεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλά είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση στην παρούσα φάση θα αποφύγει τον... διαμελισμό.

Ο κ. Παπανδρέου θα προτιμήσει να κόβει σιγά-σιγά σε... κομμάτια την σχέση εκκλησίας- κράτους, ώστε σταδιακά να εμπεδωθεί ένα νέο μοντέλο διαλόγου και επικοινωνίας, σε συνδυασμό με τους όρους που θα επιβάλλει η ισχυρότερη πλευρά, ανάμεσα στους δυο συνομιλητές.

Οι ιδιαίτερες συγκυρίες με δεδομένες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις είναι πασίδηλο ότι θα σηματοδοτήσουν μια νέα δυναμική ώστε να προστατευθεί το υπάρχον καθεστώς με την ταυτόχρονη δυναμική εξουδετέρωσης των αντιπάλων. Η αντιφατικότητα αυτή προσδιορίζει και την διαλεκτική με βάση την οποία θα αναπτυχθεί η νέα ρητορική και από τις δύο πλευρές.

Η διαφοροποίηση του κράτους από τους παραδοσιακούς δεσμούς που διαθέτει μέχρι σήμερα με την Διοικούσα Εκκλησία δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ζήτημα απλής τοπογραφίας. Γιατί ακόμα και οι πλέον συντηρητικές δυνάμεις του τόπου δεν φαίνονται διατεθειμένες να εκμεταλλευτούν την σύγκρουση.

Η Διοικούσα Εκκλησία έχει κάνει τις επιλογές της χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει παγιωμένη άποψη για το ακριβώς περιμένει από την Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα-πολλά από αυτά έγιναν στο newpost.gr - περί μυστικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές με σκοπό το οριστικό κοινή συναινέσει διαζύγιο, προκάλεσαν αναστάτωση στο ήρεμο περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε από την πρώτη ώρα την απόλυτη σιωπή, μια σιωπή που έρχεται να σπάσει με ένα κείμενο το οποίο ούτε γνώριζε, ούτε επιθυμούσε να δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι μεγάλο μέρος Ιεραρχών φαίνεται ότι επανέρχεται στη “μάχιμη” συνεργασία με το κράτος αλλά με όρους που η ίδια η Εκκλησία επιθυμεί να θέσει. Η φράση που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή-παρέμβαση “η χώρα είναι υπό κατοχή”, προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τον χαρακτήρα της. Το κείμενο είναι καθαρά πολιτικό αφού επί της ουσίας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν γνώριζε ότι οι συντάκτες-Ιγνάτιος Δμητριάδος και Παύλος Σισίνης- Σιατίστης, είχαν χρησιμοποιήσει τόσο σκληρή γλώσσα τον έφερε σε αμηχανία μέχρι που στο τέλος ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής αναγκάστηκε σε διορθωτική δήλωση. “Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ενήμερος και συμφωνεί...” Με τι ακριβώς όμως συμφωνεί ο κ. Ιερώνυμος; Δεν ξέρουμε γιατί απλούστατα δε έχει-κατά την προσφιλή τακτική του- ανοίξει τα χαρτιά του. Θέλει άραγε ο κ. Ιερώνυμος να διατηρηθεί η σημερινή ισορροπία; αλλά δεν θέλει τι πρόκειται να πράξει;

Και στην περίπτωση ταιριάζει γάντι εκείνο το παραμύθι του “κούι-κούι” . Ένα παγωμένο πρωί κάποιος διαβάτης βρίσκει στο δρόμο του ένα πουλάκι κοκαλιασμένο από το κρύο. Το μαζεύει στις στις χούφτες του, το χουχουλιάζει με την ανάσα του και το πουλάκι συνέρχεται. Καλά μέχρι εδώ, λέει ο διαβάτης, αλλά τώρα τι πρέπει να κάνω; Αν εγκαταλείψω τον μικρό μου προστατευόμενο, δεν θα μπορέσει να βγάλει την νύχτα. Τελικά βλέπει πιο πέρα μια στοίβα από κοπριά που ήταν ακόμα ζεστή και εκεί μέσα χώνει το πουλάκι. Μέσα στην ζέστη της κοπριάς το πουλί ξαναβρίσκει τις δυνάμεις του και αρχίζει να κελαηδάει: κούι-κούι... και δώσ΄ του κούι-κούι...Η φύση όμως είναι απάνθρωπη και μια αλεπού που περνούσε από κει κοντά το έκανε μια μπουκιά.

Η ιστορία έχει τριπλό δίδαγμα.

Πρώτον: όταν είσαι χωμένος στα σκατά μην απελπίζεσαι, πάντα βρίσκεται μια καλή ψυχή να σε σώσει.

Δεύτερον: όταν είσαι χωμένος στα σκατά δεν πάει να πει ότι είσαι πάντα άσχημα και

Τρίτον: Αν είσαι εκεί μέσα καλά θα κάνεις να σωπαίνεις!

Είναι προφανές ότι η εκκλησία έχασε την ευκαιρία να κρατήσει το στόμα της κλειστό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Με τις φωνασκίες της έγινε απλούστατα το καλύτερο φερέφωνο των προθέσεων της Κυβέρνησης. Εν ολίγοις αυτό που μάλλον φταίει είναι ο χρόνος που αποφάσισε να σπάσει την σιωπή της.

Τ.Χ

Πηγή: http://www.newpost.gr/politiki/item/10315-Ο-κ-Ιερώνυμος,-το-μυστικό-κείμενο-και-το-κούι-κούι

***

Ασυμφωνία χαρακτήρων ή ένα “καλοστημένο παιχνίδι”;

Τελικά συμφωνεί ειλικρινά η όχι ο κ. Ιερώνυμος με το “φυλλάδιο προς τον λαό” το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι "είμαστε μια χώρα υπό κατοχή";

Αρχικά η επίσημη εκδοχή ήταν οτι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν σύμφωνος και φερόταν ενοχλημένος απο το ύφος του κειμένου. Αλλά το «τοπίο» για το αν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών συμφωνεί με το φυλλάδιο «Προς το Λαό» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Χάρης Κονιδάρης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τονίζοντας οτι:«Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Έγκυρες πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, αναφέρουν ότι συντάκτες του συγκεκριμένου φυλλαδίου είναι οι Μητρπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος

Στο μεταξύ κύκλοι προσκείμενοι στην Ιερά Σύνοδο σχολίαζαν οτι “η ηχηρή... σιωπή την οποία είχε επιβάλλει ο κ. Ιερώνυμος στην Εκκλησία επιτέλους έσπασε!”

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι “όλοι όσοι τόσους μήνες χύνουν δηλητήριο στην κοινωνία μιλώντας πχ. για "χώρα υπό κατοχή" ας ξανασκεφτούν καλά τι κάνουν, μετά τη άνανδρη επίθεση στον K. Χατζηδάκη.

Ο κόσμος, ναι, είναι αγανακτισμένος. Εξοργισμένος. Άλλα η Ελλάδα στέκεται όρθια. Και μπορεί να νικήσει. Κανείς, λοιπόν, δεν δικαιούται να την παρουσιάζει υπό κατοχή. Τελειωμένη. Νεκρή”.

Είναι προφανές οτι η παρέμβαση της Διοικούσης Εκκλησίας λαμβάνει πλέον πολιτικές διαστάσεις αφού έχει δυσαρεστήσει σφόδρα την κυβερνητική πλειοψηφία. Το ζητούμενο ωστόσο αυτή την ώρα είναι η ουσιαστική αντίδραση-η οποία αναμένεται οσονούπω- του κ. Ιερώνυμου παρά το γεγονός οτι αναγκάστηκε μέσω του Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής να υιοθετήσει το οξύ κείμενο.

Η επίσημη τοποθέτηση-όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το newpost.gr- της κ. Μητώση στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι βέβαιο οτι σηματοδοτεί σειρά εξελίξεων αφού είναι αυτή που καλείται να διαχειριστεί τον διάλογο ανάμεσα στις τις δυο πλευρές. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για “καλοστημένο παιχνίδι” τονίζοντας οτι η “σύγκρουση ανάμεσα στην Εκκλησία και την Κυβέρνηση διευκολύνει το σχεδιαζόμενο χωρισμό δίνοντας σειρά επιχειρημάτων και στις δυο πλευρές”. Μάλιστα όπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ο κ. Ιερώνυμος γνώριζε το οξύ κείμενο περί “κατοχής της Ελλάδας” αλλά εντέχνως το άφησε να κυκλοφορήσει ώστε να έχει το περιθώριο να τοποθετηθεί αλλά και να χειριστεί το ζήτημα στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει.

newpost.gr/BD

πηγή: http://www.newpost.gr/ellada/item/10215-%CE%91%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD

***

«Ουαί υμίν, υποκριταί...»

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που η επίσημη Εκκλησία εκφέρει πολιτικό λόγο και επιχειρεί πολιτική παρέμβαση. Στο, σχετικά πρόσφατο, παρελθόν τέτοιες απόπειρες είχαν προκαλέσει σύγκρουση με τον πολιτικό κόσμο (περίπτωση των «ταυτοτήτων») και διχασμό στη δημόσια συζήτηση.

Πρόσφατη είναι και η απόπειρα ενός μητροπολίτη να... αποφασίσει για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά οι εκλογείς είχαν άλλη γνώμη, εκλέγοντας δήμαρχο τον υποψήφιο (Μπουτάρης) που «επιτίμησε».ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, ιδίως μετά την εκλογή Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η Εκκλησία είναι πιο συγκρατημένη, αποφεύγοντας τις ευθείες παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή. Γι' αυτό και προκάλεσε εντύπωση η ενέργεια της Ιεραρχίας να αναγνωσθεί χθες στους ναούς ένα κείμενό της με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο.

ΠΟΛΛΕΣ από τις διαπιστώσεις του κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Οπως ότι πολλά από τα μέτρα που επιβάλλονται «τα έχουν απαιτήσει οι δανειστές της χώρας». Οπως ότι πολλές από τις παθογένειες της οικονομίας και της κοινωνίας, που σήμερα επιχειρείται βιαίως να αλλάξουν, έπρεπε να είχαν αλλάξει «στην ώρα τους». Οπως ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας «καλλιέργησε πελατειακές σχέσεις» και «δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας».

ΑΠΟ τις διαπιστώσεις της Ιεράς Συνόδου δεν λείπει και η κριτική προς τους πολίτες: «Ο λαός λειτούργησε ανεύθυνα, παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, στην καλοπέραση, στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση».

ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ όψεως και σε θεωρητικό επίπεδο όλα αυτά ακούγονται καλά. Ομως δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Αραγε η Εκκλησία έμεινε έξω από τις «πελατειακές σχέσεις» με τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς εν γένει; Δεν ζήτησε ποτέ χαριστικές ρυθμίσεις; Μητροπολίτες δεν καλλιέργησαν προνομιακές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, συμβάλλοντας στην εκλογή τους;

ΤΑ ερωτήματα δεν είναι μόνον αυτά: Αραγε οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας -ιδίως στην κορυφή της- ήταν υποδείγματα σεμνότητας και ταπεινότητας; Παραμέρισαν την ευμάρεια και ζούσαν μέσα στη λιτότητα; Οι πολίτες έχουν μάτια και βλέπουν.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι πιο σημαντικό. Η Εκκλησία διαθέτει τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως γράφει χαρακτηριστικά η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» (έφτασαν ώς το Παρίσι οι «ιερές» ηθικολογίες), η Εκκλησία «αρνείται σθεναρά να πληρώσει τον ελάχιστο φόρο στο κράτος και να σφίξει το δικό της ζωνάρι, όπως κάνουν οι πολλοί Ελληνες με το δικό τους».

ΚΑΛΟΣ είναι ο αντιμνημονιακός λόγος της επίσημης Εκκλησίας, αλλά μήπως πρέπει να συνοδευτεί και με κάποιες πράξεις; Να βάλει, δηλαδή, το χέρι στην τσέπη, έστω τώρα που η χώρα αναζητεί απεγνωσμένα έσοδα και οι πολίτες υφίστανται οδυνηρές περικοπές των εισοδημάτων τους;

ΔΙΟΤΙ αν οι πολιτικολογούντες ιεράρχες μείνουν στα λόγια, τους ταιριάζει απολύτως ο κεραυνός του Χριστού, τον οποίο -υποτίθεται- ασπάζονται: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί».

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/12/2010&s=kyrio-ar8ro

***

«Tα του καίσαρος τω καίσαρι», απαντά η κυβέρνηση στην Εκκλησία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής

Ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από το «αντιμνημονιακό» κήρυγμα της Ιεράς Συνόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα και υπενθύμισε στους ιεράρχες την αρχή «τα του καίσαρος τω καίσαρι».

"Αυτό το 'δύναμη κατοχής' δυστυχώς το χρησιμοποιούν πολλές δυνάμεις, οι οποίες προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σοβαρότητα της κυβερνητικής προσπάθειας και τη μεγάλη σοβαρότητα της προσπάθειας του ελληνικού λαού", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Καταλόγισε ακραίο συντηρητισμό σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε το κείμενο που διανεμήθηκε στις εκκλησίες ως προϊόν εισήγησης ορισμένων μόνον ιεραρχών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το ενστερνίζεται το σύνολο της ιεραρχίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει διακριτούς ρόλους για κράτος και Εκκλησία " Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν αρμοδιότητες και ρόλοι σε όλους τους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας. Η εκκλησία είναι ένας σεβαστός θεσμός. Εμείς κάνουμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε για την έξοδο από την κρίση", ανέφερε.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=234846

***

Αντίδραση Πεταλωτή για το φυλλάδιο «Προς το Λαό»

Πολλές δυνάμεις δεν αντιλαμβάνονται τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας την αναφορά περί «δυνάμεων κατοχής» στο φυλλάδιο «Προς το Λαό» το οποίο μοιράστηκε την Κυριακή σε ναούς στους πολίτες.

Το κείμενο, συνέχισε, ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. «Το να έχουμε Εκκλησία που κατανοεί τα προβλήματα είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να έχουμε και μία Εκκλησία που να βλέπει τα προτάγματα των καιρών», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Παράλληλα, τόνισε ότι όσα λέγονται είναι μακριά από την πραγματικότητα, συσκοτίζουν και επεσήμανε την ανάγκη να γνωρίζουμε τις ευθύνες του καθενός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του καθενός, όταν ρωτήθηκε για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ενώ κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο επεσήμανε ότι «το 'δυνάμεις κατοχής' το ακούσαμε και από δήθεν προοδευτικές δυνάμεις, που θέλουν να λέγονται προοδευτικές, ενώ στην ουσία εκφράζουν τη συντήρηση».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/158885/adidrasi-petaloti-gia-to-fulladio-pros-to-lao-/

***

Πετάει το γάντι η Ιεραρχία...

της Παρασκευής Βονάτσου

Οι μητροπολίτες ασκούν αυστηρή κριτική στα κόμματα εξουσίας για την κατάσταση της χώρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ηγεσία στην πράξη αποδεικνύεται πως υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα και του λαού». Πυρά και κατά της Α. Διαμαντοπούλου

Κλίμα πόλωσης στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας δημιουργεί φυλλάδιο της Ιεραρχίας που διανεμήθηκε χθες στους ναούς όλης της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει επιτιμητικά σχόλια κατά του πολιτικού κόσμου και σκληρές εκφράσεις όπως «χώρα υπό κατοχή» για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Με το φυλλάδιο της "Προς τον λαό" η Ιεραρχία επιτίθεται με σκληρές εκφράσεις στην πολιτική ηγεσία για την οικονομική κατάσταση της χώραςΣτο δελτίο, στο οποίο αποτυπώνεται η γραμμή των «σκληρών» της ιεραρχίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης η ιεραρχία σημειώνει: «Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μια ανατροπή δεδομένων και δικαιωμάτων και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας» σημειώνει η ιεραρχία.

Οι μητροπολίτες, οι οποίοι αποφάσισαν την έκδοση του συγκεκριμένου φυλλαδίου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων της ιεραρχίας, επιρρίπτουν ευθύνες στα κόμματα εξουσίας:

«Ολες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις».

Η Εκκλησία στην παρέμβασή της αποδίδει την οικονομική κρίση στην πνευματική ένδεια και στρέφει και πάλι τα πυρά της στους πολιτικούς:

«Σημείο πνευματικής κρίσης, το οποίο αφορά τόσο στην ηγεσία όσο και στον λαό. Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στον λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας. Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού.

«Να θυμάσθε ότι για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση-εργαλείο, που αποβλέπει στον παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμεις που δεν είναι φιλάνθρωπες», αναφέρεται στο τετρασέλιδο και μάλιστα προαναγγέλλεται η ίδρυση ειδικού παρατηρητηρίου.

«Απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο κοινωνικών προβλημάτων, προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο μεθοδικό τα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα κρίση».

Αιχμές για την Παιδεία

Η ιεραρχία όμως δεν αρκείται στην κριτική που ασκεί στα θέματα της οικονομίας, αλλά κάνει παρέμβαση και στα ζητήματα της παιδείας: «Μας προβληματίζει η κατάσταση της Παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει τον μαθητή όχι ως πρόσωπο αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να τον 'φορτώνει' με ύλη, αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα και γι’ αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι’ αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται».

Μάλιστα, υπάρχει και έμμεση αιχμή κατά της υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, η οποία είχε αντιδράσει σε δηλώσεις ιεραρχών, που ζητούσαν να έχει λόγο η Εκκλησία σε σχολικά εγχειρίδια. «Πιστεύουμε ότι όντως τα σχολικά βιβλία γράφονται με ευθύνη της Πολιτείας, αλλά το περιεχόμενό τους αφορά και στον τελευταίο Ελληνα πολίτη, που περιμένει από την Εκκλησία του να μεταφέρει τη δική του ταπεινή φωνή».

Τέλος, οι ιεράρχες σημειώνουν ότι έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και αναζητούν το μερίδιο «ενδεχόμενης δικής τους υπαιτιότητας για την κρίση». Αφήνουν όμως και πάλι αιχμές λέγοντας ότι «οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά ή κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία».

Δελτίο Νο 44

Από τον Οκτώβριο η απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα περιέχονται στο δελτίο «Προς τον λαό», αριθμός 44, με τίτλο «Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση» αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της ιεραρχίας τον περασμένο Οκτώβριο. Το δελτίο «Προς τον λαό» εκδίδεται κατά καιρούς από την Εκκλησία προς ενημέρωση των πιστών για μείζονα ζητήματα. Το πρώτο αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο εκδόθηκε επί αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Σεραφείμ. Το 1999 επί του μακαριστού Χριστόδουλου είχε τυπωθεί το φυλλάδιο (αριθμός 23) που αναφερόταν στα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το ίδιο μάλιστα επανεκδόθηκε πέρυσι, όταν το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν στην επικαιρότητα. Πριν από μερικά χρόνια επίσης, το «Προς τον Λαό» κυκλοφόρησε με θέμα την ενημέρωση του ποιμνίου για την ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=47308954

***

«Ορθώς μιλούν για κατοχή»

- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

της Μαίρης Πίνης

Ποικίλες ήταν οι εντυπώσεις που προκάλεσε το φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου με τίτλο «Προς το Λαό», που χθες μοιράστηκε στους ναούς. Απλοί πολίτες και κληρικοί δηλώνουν ικανοποίηση, σε αντίθεση με τους πολιτικούς που εκφράζουν αμηχανία και δυσφορία.

Το κείμενο που διαβάστηκε ή μοιράστηκε χθες στις εκκλησίες στρέφεται κατά του Μνημονίου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».

«... Δηλώνουμε ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας».

«Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ώς τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας...».

«Με ενθουσίασε το κείμενο από την Ι. Σύνοδο. Είχα ένα παράπονο με την αφωνία του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας», δήλωσε ο Ευριπίδης Κατσιούρης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος-καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και ιεροψάλτης στον Αγ. Δημήτριο Ασπροπύργου, που τον συναντήσαμε χθες μετά τη λειτουργία.

«Ορθώς ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος ξέσπασαν. Ορθώς μιλούν για κατοχή. Ορθώς σήκωσαν ανάστημα, απευθύνθηκαν άμεσα στον λαό, τον προτρέπουν να ενημερωθεί και να επιφυλάσσεται για το μέλλον του», πρόσθεσε.

«Συμφωνώ με το πνεύμα του φυλλαδίου», δήλωσε ο Αλέκος Τσίγκος, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, και συνέχισε: «Για μένα η ουσία εντοπίζεται σε 2-3 σημεία στο δίλημμα του Ντοστογιέφσκι. Συμφωνώ με το φυλλάδιο ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπόρεσαν να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο λαό και δεν μίλησαν με τη γλώσσα της αλήθειας. Κάποιοι επωφελήθηκαν από τις πελατειακές σχέσεις. Ετσι σήμερα, λόγω της κρίσης εκμεταλλεύονται ανελέητα οι σύγχρονοι "Εμποροι των Εθνών"».

Κληρικός μητρόπολης της Αττικής, που δεν έχει άδεια από τον δεσπότη του να εκφραστεί επωνύμως, δήλωσε: «Το φυλλάδιο πολύ καλά τα λέει. Τα όσα αναφέρει αρέσουν στο λαό αλλά δεν αρέσουν στους πολιτικούς, που μας έφεραν σε αυτό το κατάντημα! Οπλίζει τον παπά με επιχειρήματα για να εκφράσει παρηγορητικό λόγο στον απελπισμένο που καταφεύγει στην ενορία για βοήθεια, στήριξη, ελπίδα, κουράγιο».

Ως συντάκτες του κειμένου φέρονται οι μητροπολίτες - εισηγητές για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου. Το κύριο βάρος του κειμένου φέρεται να έφεραν οι μητροπολίτες Σιατίστης Παύλος και Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ με το ύφος, το πνεύμα και τη διατύπωση συμφωνεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος παγίως εδώ και δύο χρόνια δεν σταματά να λέει ότι η κρίση είναι κυρίως πνευματική.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=234570

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel