Ζωηφόρος

Ιδιαίτερα θετική η ανταπόκριση του κοινού στo περίπτερο του ΚεΔΑΚ στην 78η ΔΕΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Οπτικοακουστικό οδοιπορικό

στα μνημεία και το έργο του στο Άγιον Όρος  -

- Εποπτική τεκμηρίωση των έργων του ΚεΔΑΚ -

- Πολυθεματική περιήγηση επισκεπτών στο Άγιον Όρος -
- Ηλεκτρονικό οδοιπορικό στα αθωνικά μνημεία και στο ρόλο του ΚεΔΑΚ –

 

Η μεγάλη  ανταπόκριση του κοινού κατά τη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ στο θεματικό περιεχόμενο του περιπτέρου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το ευρύ κοινό για την γνωριμία του με άγνωστες ή λίγο γνωστές πτυχές της  Αθωνικής Πολιτείας και των διάσπαρτων Μνημείων της σε όλη της Αθωνική χερσόνησο και στο έργο που επιτελεί για λογαριασμό της πολιτείας το ΚεΔΑΚ.

Η τριανταδιάχρονη  παρουσία του ΚεΔΑΚ στο Άγιον Όρος επέτρεψε την υλοποίηση ευρύτατου φάσματος μελετών με περισσότερων των 2500 έργων σε όλη την στην Αθωνική Χερσόνησο (συντήρησης, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανακατασκευής, ανέγερσης αναγκαίων νέων κτιρίων, πυρασφάλειας, μηχανολογικού εξοπλισμού, ειδικών χώρων προστασίας κειμηλίων, υποδομών, δικτύων, λιμενικών οδοποϊίας κλπ)

Παράλληλα αυτή η πολυετής επιστημονική και διοικητική συνεργασία με το Άγιον Όρος  -λόγω της θεσμικής αρμοδιότητας που απορρέουν από το ιδρυτικό του νόμο 1198/81 αρ. 9- επέτρεψε στο ΚεΔΑΚ την υλοποίηση εξειδικευμένων Εκθέσεων τεκμηρίωσης για τα Αγιορείτικα Μνημεία (Ελλάδα και Εξωτερικό).

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη αξιοποίηση του Κληροδοτήματος  ΚεΔΑΚ (πίσω από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο) σε Χώρο Τεκμηρίωσης & Προβολής Έργου ΚεΔΑΚ.

Το κοινό, ξεναγείται μέσα σ΄ ένα εικαστικό και παράλληλα ενημερωτικό περιβάλλον σε χαρακτηριστικά δείγματα έργων στα αγιορείτικα μνημεία:

- Προσεγγίζει τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο του Αγίου Όρους, που μπορεί να διακυβευθεί στο βαθμό που δεν θα υπάρχει η διαρκής και συνεχής μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας και των αγιορειτών.

- Γνωρίζει το σύνθετο και ιδιαίτερο έργο του ΚεΔΑΚ, ως αποκεντρωμένου ΝΠΔΔ του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

- Αντιλαμβάνεται την σημασία του Ζωντανού Μνημείου, που επιζητά την αγαστή θεσμική συνεργασία όλων όσων θεσμικά εμπλέκονται.

- Κατανοεί την φιλοσοφία, το εύρος και τις δυσκολίες των επιστημονικών και τεχνικών επεμβάσεων του ΚεΔΑΚ, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αγίου Όρους.

- Συνειδητοποιεί το δύσκολο επιστημονικά και εργασιακά έργο, που καλείται να επιτελέσει το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της αθωνικής χερσονήσου.

Αυτό εκθεσιακά γίνεται με:

- τα ειδικά ταμπλώ παρουσίασης ενδεικτικών έργων ΚεΔΑΚ σε κάθε μία από τις είκοσι αγιορείτικες μονές (με εκτυπώσεις σχεδίων και φωτογραφιών και

δίγλωσσων  κειμένων)

- την ταινία  «Άγιον Όρος:Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ) διάρκειας 30΄ώρας μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο και με παρουσίαση χαρακτηριστικών δειγμάτων επεμβάσεων στα μνημεία και της φιλοσοφίας των επεμβάσεων του ΚεΔΑΚ.

- Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» σε infokiosk (παραγωγής ΚεΔΑΚ και του επιστημονικού του δυναμικού) το κοινό:

- κατανεί την συνθετότητα της δομής των μοναστηριακών συγκροτημάτων και να ξεναγείται στα επιμέρους τμήματα κάθε Μονής και στα εξαρτήματα.

- συνειδητοποιεί την ιδιαίτερη αξία και αρχιτεκτονική των αγιορείτικων εξαρτημάτων (Σκήτες, Κελλιά , Καλύβες, Καθίσματα, Ησυχαστήρια)

 - αποκτά μία σφαιρική εικόνα των επιτελεσθέντων έργων στην 32χρονη πορεία του  ΚεΔΑΚ, που αντέστρεψε την εικόνα της τότε εγκατάλειψης των αγιορείτικων μνημείων.

(H εφαρμογή περιλαμβάνει 400 Θεματικές ενότητες, 3000 εναλλασσόμενες φωτογραφίες και αφηγηματικά κείμενα 10ωρης διάρκειας σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)

Η όλη εκθεσιακή τεκμηρίωση του έργου του ΚεΔΑΚ στην αγιορείτικη κληρονομιά συμπληρώνεται με:

- θεματικές εκδόσεις του ΚεΔΑΚ για το Άγιον Όρος και για το έργο του στα Μνημεία (όπως «Άγιον Όρος και προχριστιανική αρχαιότητα»,  «Πύργοι Αγίου Όρους»,  «Άγιον Όρος και Θάλασσα», «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» κλπ )

- ενημερωτικά αναλόγια και εκτυπώσεις για το ΚεΔΑΚ και τα Αγιορείτικα Μνημεία.

 

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η συμμετοχή το ΚεΔΑΚ έγινε εφικτή και φέτος με την ευγενική παραχώρηση του περιπτέρου, μετά από σχετικές συνεννοήσεις του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης  και Προέδρου του Δ.Σ. ΚεΔΑΚ κ. Θεόδωρου Καράογλου, με την Διοίκηση της Ηelexpο-ΔΕΘ αε.

Η διαμόρφωση και το όλο στήσιμο του εκθεσιακού χώρου έγινε με την προσωπική συμβολή του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού του ΚεΔΑΚ στο οποίο οφείλεται και όλο το εκθεσιακό περιεχόμενο (εποπτικό και οπτικοακουστικό).

Το Περίπτερο ΚεΔΑΚ στην 78η ΔΕΘ βρίσκεται απέναντι από τον πύργο ΟΤΕ

και δίπλα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης .

Πληροφορίες:

Αναστάσιος Δίκας
αρχιτέκτονας
συντονιστής περιπτέρου ΚεΔΑΚ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2310-379454 2310-379423

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">tassos.dikas@gmail.com
6977 265599

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel