Ζωηφόρος

Ο περί φυλλαδίου σάλος και κάποια σχόλια,

Ο περί του φυλλαδίου της ΙΣΙ σάλος

και κάποια σχόλια

***

Ο Αρχιεπίσκοπος μας είπαν, δεν διαχωρίζει τη θέση του από την Ιεραρχία.

Εμείς δηλαδή τώρα, πρέπει να υποθέσουμε:

α) ότι δεν διαφωνεί και συνεπώς συμφωνεί με τις θέσεις του φυλλαδίου Νο 44;

β) ότι δεν προσπαθεί με την ανακοίνωση που έβγαλε η Αρχιεπισκοπή, να ακυρώσει το μήνυμα της Ιεραρχίας; ή

γ) ότι δεν προσπαθεί να ασκηθεί στην πολιτική ισορροπία και να χειρισθεί επερχόμενες δύσκολες καταστάσεις;

Κι ένα κουίζ:

Ποιο είναι το χειρότερο είδος πολιτικής;

Α) Οι ξεκάθαρες θέσεις του φυλλαδίου;

Β) Η διασπορά φημών κάποιων εργολάβων υπεράσπισης του ΔΝΤ; ή

Γ) Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής;

***

Κι ένα από τα πολλά σχόλια σε ανάρτηση της είδησης περί διαφωνιών για το φυλλάδιο:

petros είπε:

19/12/2010 στις 5:42 pm

Το έντυπο ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ λέει την αλήθεια.

Ως Ορθόδοξο Χριστιανό μου κάνει εντύπωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος και κάποιοι Ιεράρχες “φαίνονται” ενοχλημένοι… Ελπίζω να είναι φήμες και διαδόσεις των πραγματικά ενοχλημένων - διαπλεκόμενων ΜΜΕ και μεγαλοδημοσιογράφων.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, Εκκλησία δεν είναι μόνο οι Επίσκοποι ή ιερείς ή τα απλά μέλη της Εκκλησίας, αλλά όλοι ως κοινότητα ευχαριστιακή.

Απο κει και πέρα ο καθένας κρίνεται από τα λόγια του και τις πράξεις του. Ουδείς αλάθητος και ουδείς “ανεύθυνος” κριτικής για πράξεις ή πιστεύω που δεν άπτονται των δογμάτων της Εκκλησίας.

Το ερώτημα είναι: Από ποια σημεία του εντύπου ”ενοχλήθηκε” ο Αρχιεπίσκοπος και ανώνυμοι Ιεράρχες; Λέει κάπου ψέματα ο αρθρογράφος; Και δεν ενοχλείται ο Αρχιεπίσκοπος που το ποίμνιο της Εκκλησίας, τα μέλη της Εκκλησίας (άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ ) σήμερα ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ από τις πράξεις ή τις παραλείψεις πολιτικών;

Αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται μέσα στην Ιεραρχία, ας βγει να το πει ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΑΝΤΡΙΚΕΙΑ και σε τι διαφωνεί. Πρόσωπο με πρόσωπο με το ΛΑΟ, με τα εκατομμύρια Ορθοδόξους Χριστιανούς και τα μέλη της κάθε τοπικής Μητρόπολης, ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ στα ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΜΕ.

Πηγή: http://www.antinews.gr/?p=76770

***

Χριστιανικό φυλλάδιο απειλεί να βάλει φωτιά στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτικών. Αναστάτωση στους κόλπους της Ιεραρχίας

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, εξ αιτίας των όσων γράφονται για την οικονομική κρίση στο φυλλάδιο «Προς το Λαό» που από σήμερα μοιράζεται στους ναούς. Σταχυολογούμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία:

«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας», αναφέρεται και σε άλλο σημείο του τετρασέλιδου φυλλαδίου επισημαίνεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας.... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».Σε άλλο σημείο είναι πιο οξεία η κριτική εναντίον των πολιτικών προσώπων: «Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις...»

Η κριτική στους πολιτικούς συνεχίζεται και σε άλλα σημεία: «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Ο συντάκτης του κειμένου πάντως, αναφέρεται και στις ευθύνες των πολιτών λέγοντας:

«Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».

Ασκεί όμως και αυτοκριτική για τους εκκλησιαστικούς ταγούς, λέγοντας ότι: «Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, το οποίο δεν διαβάστηκε στους ναούς, αλλά απλώς μοιράζεται μαζί με άλλα χριστιανικά έντυπα. Οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας πάντως είναι έντονες. Ορισμένοι ιεράρχες, όπως ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «σ ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο», ενώ άλλοι ιεράρχες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών αλλά οπωσδήποτε όχι ολόκληρης της ιεραρχίας.

Δηλώσεις μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

“Χρειάζονται ηγέτες που θα παρηγορούν και θα καθοδηγούν θετικά το λαό κι όχι να καθοδηγούνται από την οργή και τα πάθη”, δήλωσε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, όταν ρωτήθηκε να πει τη γνώμη του για τη σημερινή οικονομική κρίση.

“Περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες ημέρες και οι άνθρωποι θα πονέσουν πολύ”, είπε ο κ. Ιερόθεος και πρόσθεσε:

“Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από παρακλητικό λόγο και όχι καταγγελτικό. Από νηφαλιότητα και όχι έξαψη των παθών, δηλαδή έκφραση οργής που δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για τη θεσμική οργάνωση της πατρίδας μας. Την πάταξη της διαφθοράς, την προσφορά ελπίδας, ψυχραιμίας και αγάπης. Δεν ωφελεί σε τίποτε να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά το πώς θα θεραπευτούν αυτές οι πληγές για το μέλλον των παιδιών μας”.

Δήλωση διευθυντή Γραφείου Τύπου Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου του φυλλαδίου “Προς τον Λαό” για την οικονομική κρίση, προκάλεσε πολλά ερωτήματα στην κοινή γνώμη, αν και κατά πόσον ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος συμφωνεί με αυτό.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προς την Αρχιεπισκοπή, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Χάρης Κονιδάρης δήλωσε σχετικά: “Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία”.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=72093

***

Κριτική για την οικονομική κρίση

«Υπό κατοχή» χαρακτηρίζει τη χώρα φυλλάδιο που μοιράζεται στις εκκλησίες

To φυλλάδιο φαίνεται πως έχει προκαλέσει την ενόχληση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Θόρυβο προκάλεσε φυλλάδιο «Προς το Λαό», σχετικά με την οικονομική κρίση, που από την Κυριακή μοιράζεται στους ναούς μαζί με άλλα χριστιανικά έντυπα. Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο η χώρα χαρακτηρίζεται «υπό κατοχή» από τους δανειστές της, ενώ ασκείται σκληρή κριτική στα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος.

Ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο», ενώ άλλοι ιεράρχες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών, αλλά οπωσδήποτε όχι ολόκληρης της ιεραρχίας.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης δήλωσε το απόγευμα, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις: «Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Τι λέει το κείμενο

Συγκεκριμένα, στο τετρασέλιδο φυλλάδιο αναφέρεται: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας, που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».

Πιο οξεία είναι η κριτική εναντίον των πολιτικών προσώπων σε άλλο σημείο του κειμένου: «Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις...».

Η κριτική στους πολιτικούς συνεχίζεται και σε άλλα σημεία: «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Ο συντάκτης του κειμένου πάντως, αναφέρεται και στις ευθύνες των πολιτών λέγοντας: «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς, που λειτουργήσαμε ανεύθυνα παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».

Ασκεί όμως και αυτοκριτική για τους εκκλησιαστικούς ταγούς, λέγοντας ότι: «Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231071491

***

Το "Προς το Λαό", η Ιεραρχία και η οικονομική κρίση

του Νίκου Παπαχρήστου

Αίσθηση προκαλεί η μετρημένη τοποθέτηση του λόγιου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου για την οικονομική κρίση. Σε μια εποχή που οι κραυγές της πόλωσης και της αντιπαράθεσης, της σύγκρουσης και της πολεμικής μοιάζουν να θέλουν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη για την χώρα οικονομική και κοινωνική συγκυρία ο λόγος του Μητροπολίτη Ιεροθέου έρχεται να μας θυμίσει την ανάγκη να επικρατήσει η ψυχραιμία παντού και σε όλες τις κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου. «Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από παρακλητικό λόγο και όχι καταγγελτικό» τονίζει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε ερώτηση που του έθεσε η συνάδελφος Μαρία Παπουτσάκη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες ημέρες και οι άνθρωποι θα πονέσουν πολύ. Γι’ αυτό χρειάζονται ηγέτες που θα παρηγορούν και θα καθοδηγούν θετικά το λαό και όχι να καθοδηγούνται από την οργή και τα πάθη.Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από παρακλητικό λόγο και όχι καταγγελτικό, από νηφαλιότητα και όχι έξαψη των παθών, δηλαδή έκφραση οργής, που δεν οδηγεί πουθενά» επισημαίνει ο Μητροπολίτης  Ιερόθεος και προσθέτει: «Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την θεσμική οργάνωση της Πατρίδας μας, την πάταξη της διαφθοράς, την προσφορά ελπίδας, ψυχραιμίας και αγάπης.Δεν ωφελεί σε τίποτα να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος  αλλά το πώς θα θεραπευτούν αυτές οι πληγές για το μέλλον των παιδιών».

Μια τοποθέτηση για την οικονομική κρίση και τις παρενέργειες της που αναμένεται να συζητηθεί αφού έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του εντύπου της Ιεράς Συνόδου «Προς το Λαό» που με σκληρές εκφράσεις αναφέρεται στην σημερινή πραγματικότητα και στις ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ένα ανακοινωθέν που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιεχόμενο του ενέκρινε η Ιεραρχία ή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.  Γιατί προφανώς διαφέρει αν η Ιεραρχία, τον περασμένο Οκτώβριο, ενέκρινε την  παρόμοια εισήγηση του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου – την οποία η Σύνοδος δεν έδωσε στη δημοσιότητα - και είναι εντελώς διαφορετικό αν η Ιεραρχία ενέκρινε το κείμενο της εν λόγω ανακοινώσεως (που φέρεται να συνέταξε ο Σιατίστης). Και φυσικά έχει σημασία αν το τελικό κείμενο εγκρίθηκε έστω από τη ΔΙΣ ή αν εστάλη κατευθείαν στο τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Και εντέλει μπορεί οι απλοί πολίτες να συμφωνούν με πολλά σημεία της επίμαχης ανακοινώσεως, ωστόσο, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα για την στάση της ίδιας της Ιεραρχίας έναντι των προσώπων που καταγγέλλει σαν υπευθύνους για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

Χώρα υπό κατοχή η Ελλάδα, διοικείται από τους δανειστές της, εξαιτίας των πολιτικών της, «που εδώ και δεκαετίες είναι τα ίδια πρόσωπα», και οι οποίοι απέφευγαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για ψηφοθηρικούς λόγους… «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αλήθεια η Ιεραρχία όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν;

Μήπως αρνήθηκε ποτέ να συγχρωτιστεί με αυτή την πολιτική ηγεσία;

Μήπως αρνήθηκε τα εκατομμύρια ευρώ που αυτό το πολιτικό σύστημα διοχέτευσε – για προφανείς σκοπούς- στην αμαρτωλή – και διαλυμένη πλέον – ΜΚΟ Αλληλεγγύη;

Μήπως αρνήθηκε τα εκατομμύρια ευρώ που το πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε στην Εκκλησία, μέσω του ΕΣΠΑ;

Μήπως αρνήθηκε την παρουσία πολιτικών και κάθε είδους πολιτευτών σε εκδηλώσεις, συνέδρια, εγκαίνια και άλλες δράσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια; Ή μήπως Ιεράρχες αρνήθηκαν να παραστούν σε κάθε λογής εκδηλώσεις και παράτες που διοργάνωσαν υπουργοί, βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα;

Αρνήθηκε ποτέ η Ιεραρχία να τελέσει τον Αγιασμό σε μια Βουλή που την συγκροτούσαν και ενδεχομένως την συγκροτούν πολιτικά πρόσωπα σαν αυτά που περιγράφονται στο ανακοινωθέν «Προς τον Λαό»;

Αρνήθηκε μήπως η Ιεραρχία της Εκκλησίας να ορκίσει κάποια από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών – που κατά κοινή ομολογία ευθύνονται για την σημερινή τραγική κατάστασή της χώρας- ή μήπως αρνήθηκε να ορκίσει Νομάρχες, Δημάρχους, Κοινοτάρχες, και γενικά πρόσωπα που ανέλαβαν δημόσια αξιώματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Υπάρχει έστω και ένας Αρχιερέας που δεν συγχρωτίστηκε με ένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που φωτογραφίζει η Ιεραρχία σήμερα ως υπευθύνους για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα δηλαδή για την κατοχή και την σκλαβιά στους δανειστές της;

Και αφού είναι τόσο ευαίσθητοι κάποιοι μαχητικοί Ιεράρχες που – σε ευθεία αντίθεση με τον πράο και διαλεκτικό λόγο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου- ονειρεύονται μια Εκκλησία να κηρύσσει την Επανάσταση κατά των δανειστών και των δυνάμεων κατοχής γιατί δεν προτείνουν να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο  τα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από το ΥπΕξ για να στείλει επισιτιστική βοήθεια στο Ιράκ και σε άλλες εμπερίστατες χώρες και τελικά τα κοτόπουλα σάπισαν σε ψυγεία του Πειραιά; Αυτά τα χρήματα σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες αλλά και τους καταλογισμούς του ΥπΕξ δεν δαπανήθηκαν για τον σκοπό που διατέθηκαν. Γιατί λοιπόν η Ιεραρχία σε μια πράξη αλληλεγγύης προς τον λαό δεν επιστρέφει τα χρήματα που φέρεται να δαπάνησε για αλλότριους σκοπούς ένας οργανισμός της;

Μήπως και η νεοσύστατη ΜΚΟ Αποστολή δεν ευελπιστεί σε συνεργασία με την Πολιτεία και εκ των πραγμάτων και με τα πρόσωπα που εννοεί η Ιεραρχία;

Δεν γνωρίζω τι μπορεί να κρύβεται και αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτή την ανακοίνωση. Σε ορισμένα σημεία της είναι διάχυτος ο φόβος για έναν πιθανό χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι σαφές ότι δεν απηχεί τις θέσεις και τις απόψεις που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί Ιεράρχες. Ίσως πάλι να έχει βάση η άποψη που κυκλοφορεί εντός και εκτός Εκκλησίας ότι κάποιοι θέλησαν να «αδειάσουν» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που πολλές φορές η σιωπή του είναι πιο ηχηρή από κύμβαλα αλαλάζοντα. Όλα αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει ότι η ανακοίνωση φέρει υπογραφή.

Και είναι εύκολο να ρίχνει κανείς πυροτεχνήματα για να φαίνεται μαχητικός και να γίνεται αρεστός. Το θέμα είναι μαζί με τα λόγια να συμβαδίζουν και οι πράξεις… Διαφορετικά μιλάμε απλά για λαϊκισμό!

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4206

***

Ιερά αντιπολίτευσις

της Λίνας Παπαδάκη

Την Κυριακή το πρωί, με τη λήξη της λειτουργίας, οι πιστοί θα ακούσουν από άμβωνος τη θέση της εκκλησίας για τα μέτρα της οικονομίας. «Δηλώνουμε ότι είμαστε μία χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας», τοποθετείται η Ιερά Σύνοδος.

Τα μέλη της υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι;». Και συνεχίζουν λέγοντας ότι η Εκκλησία «είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει.»

Παραμονές Χριστουγέννων οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας ταράζονται. Η νέα εποχή με την αλλαγή ηγετών - και απ’ τις δύο πλευρές – αργεί να ξεπροβάλλει.

Το κείμενο προέκυψε από τις εισηγήσεις των Μητροπολιτών Σιατίστης και Δημητριάδος στη Σύνοδο του Οκτωβρίου. Και τι σημασία έχει;

Το θέμα στην εκκλησία και την πολιτική είναι ότι η τελική υπογραφή βαραίνει τον ηγέτη.

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4428

***

Εκκλησία: ωραία λόγια αλλά…

του Σωτήρη Ξενάκη

Και ξαφνικά, εκεί που όλοι κατηγορούσαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι η θητεία του συνδέθηκε με την επιστροφή της Εκκλησίας στον αμιγώς θρησκευτικό της ρόλο, κάνει την εμφάνισή του ένα κείμενο της Ιεράς Συνόδου που εμένα προσωπικά μου θυμίζει ιδρυτική διακήρυξη κόμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαβαστεί σήμερα στις εκκλησίες όλης της χώρας και θα αποτελεί την απάντηση των Ιεραρχών στις αγωνίες του λαού, για τη βαθιά κρίση που βιώνουμε και για το αύριο που φαντάζει ακόμα πιο ζοφερό από το σήμερα.

Το κείμενο αποτελεί ένα πύρινο κήρυγμα εναντίον του Μνημονίου και των επιταγών του. Συνοδεύεται από έναν πλήρη και απόλυτο αφορισμό του πολιτικού κόσμου της χώρας, από κριτική και στους πολίτες για την στάση τους τα τελευταία χρόνια και από λίγες γραμμές αυτοκριτικής που -κατά την ταπεινή μου άποψη- η ύπαρξή τους έχει αποκλειστικά προσχηματικό χαρακτήρα.

Όσο για το «δια ταύτα»; Το μεταφέρω από το ρεπορτάζ που διάβασα:

«Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Η Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας και αυτή είναι η δύναμη μας και η δύναμη της… Η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα… Να θυμάστε για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση – εργαλείο που αποβλέπει στο παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμει που δεν είναι φιλάνθρωπες».

Επειδή δεν θέλω να είμαι προκατειλημμένος, περιμένω τώρα από την Εκκλησία τα ωραία αυτά λόγια να τα μετουσιώσει και σε έργα. Να σταθεί έμπρακτα δίπλα στον άνθρωπο και στην χώρα γενικότερα. Γιατί -πέρα από τα γεύματα αγάπης στις ενορίες και τη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν τέθηκε θέμα επιπλέον φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας, ξεσηκώθηκε σύσσωμη η Ιεραρχία . Και τότε οι δυο πλευρές έκαναν κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί μια φόρμουλα συμβιβαστική μεν, που όμως ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό την Εκκλησία.

Με όλο το σεβασμό λοιπόν, έργα περιμένει ο κόσμος από την Εκκλησία. Έργα ουσιαστικά αλλά και πράξεις συμβολικές που να δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται τι περνάει ο κόσμος. Τα υπόλοιπα που θυμίζουν ιδεολογικές πλατφόρμες και διακηρύξεις, μάλλον χαλάνε αντί να φτιάχνουν τη δημόσια εικόνα της. Έτσι νομίζω δηλαδή…

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4431 

***

Φυλλάδιο με πολιτικό περιεχόμενο διανεμήθηκε στις εκκλησίες - Αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας έχει προκαλέσει φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Κυριακή στους ορθόδοξους ναούς, καθώς περιέχει σαφείς πολιτικές εκτιμήσεις και χαρακτηρισμούς, ενώ επιτίθεται τόσο στους πολιτικούς όσο και στους πολίτες.

Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας της Ελληνικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Κυριακή στους ορθόδοξους ναούς, καθώς περιέχει πρωτοφανείς πολιτικές θέσεις και χαρακτηρισμούς, ενώ επιτίθεται τόσο στους πολιτικούς όσο και στους πολίτες.

Συντάκτης του κειμένου φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, σε μία διαδικασία σύνοψης των εισηγήσεων που δέχθηκε και ενέκρινε η ιεραρχία για την οικονομική κρίση.Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει προκληθεί μεγάλη ενόχληση στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και άλλους ιεράρχες, που θεωρούν ότι η Εκκλησία ειδικά σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι το κείμενο δεν απηχεί τις θέσεις του συνόλου των ιεραρχών.

Ερωτηθείς σχετικά πάντως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής δήλωσε λακωνικά ότι «Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».

Βολές για το μνημόνιο

«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας», αναφέρεται σε ένα σημείο του κειμένου, ενώ στη συνέχεια υποστηρίζεται ότι «μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας.... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».

Επίθεση σε πολιτικούς και πολίτες

Ο συντάκτης του κειμένου ασκεί ευθεία κριτική στην πολιτική ηγεσία της χώρας και μάλιστα απορεί για τις πολύ... ασθενείς αντιδράσεις! «Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις...», αναφέρεται στο κείμενο.

Κριτικάρει μάλιστα και την ποιότητα της σχέσης πολιτικών και πολιτών, κάνοντας λόγο για «μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας ... Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=47258948#

***

Ας μας απαντήσει η Ιερά Σύνοδος.

Στην εγκύκλιο της, που διαβάζεται και διανέμεται σήμερα, στην οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα «χώρα υπό κατοχή», η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας αναρωτιέται γιατί «όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε,  δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους;»

Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά συνεχίζει να αναρωτιέται ότι αφού  «Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια,  Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για....

τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις».

Η Ιερά Σύνοδος εύστοχα κάνει τα πιο πάνω ερωτήματα, αλλά θα περιμέναμε να είχε την ανάλογη γενναιότητα που απαιτούν οι συνθήκες, για να δώσει και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Ρωτάμε λοιπόν εμείς με τη σειρά μας την Ιερά Σύνοδο να μας απαντήσει:

Α) Είναι πολιτικά υγιές σε μια κοινωνία να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της χώρας τα ίδια πρόσωπα εδώ και δεκαετίες; Και αν αυτό τελικά οδηγεί σε θεμελίωση προσωποπαγούς πολιτικού καθεστώτος και σε συναλλαγή; Και το σημαντικότερο:

Β)  Μόνο σήμερα ενεργούν οι πολιτικοί μας ως εντολοδόχοι ή ενεργούσαν και πριν; αλλά όμως πριν ήταν εντολοδόχοι ντόπιων κρυφών κρατικοδίαιτων παρασίτων, τα οποία δεν επιτρέπονταν να γίνουν γνωστά;

Επειδή όμως απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε απαντούμε εμείς στα ερωτήματα της Ιεράς Συνόδου:

1) Φυσικά και δεν είναι πολιτικά υγιές να πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της χώρας τα ίδια πρόσωπα εδώ και δεκαετίες, καθόσον αυτό οδηγεί σε κληρονομικό καθεστώς και σε απόλυτη συναλλαγή με οικονομικά συμφέροντα, γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξει αμέσως το πολιτικό σύστημα της χώρας και

2) Οι πολιτικοί μας ήταν και πριν εντολοδόχοι, κυρίως ντόπιων κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, αλλά το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να φορτωθούν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος προκειμένου να μην γίνει γνωστός ο κρυπτόμενος νταβατζής, τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετούσαν, γι’ αυτό και όλα βάλτωναν.

Σήμερα όμως κατάφεραν να τα φορτώσουν όλα στην κακιά Τρόϊκα και να απαλλαγούν από το βραχνά του πολιτικού κόστους.

Σήμερα επιτέλους οι πολιτικοί μας απελευθερώθηκαν και κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Δηλαδή κοτζαμπασίδικη πολιτική διαμεσολάβησης, μεταξύ της κακιάς Τρόϊκας, στην οποία φορτώνουν και όλες τις επιθυμίες των ντόπιων νταβατζήδων και του Έλληνα ραγιά, χωρίς άγχος και πολιτικό κόστος.

Μπράβο μας και καλή συνέχεια.

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/12/blog-post_5292.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel