Ζωηφόρος

Ιλαρίων περί «μαχητικής θρησκευτικότητας»,

Ιλαρίων «η μαχητική θρησκευτικότητα

είναι απαράδεκτη στη σύγχρονη κοινωνία»

Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2010, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, συμμετείχε σε συνέδριο της Ρωσικής Χριστιανικής Ανθρωπιστικής Ακαδημίας, στην Αγία Πετρούπολη.

Στην αρχή του συνεδρίου ο Πρύτανης της Ακαδημίας κ. Μπουρλάκα, αφού καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του, όσον αφορά την κήρυξη του Ευαγγελίου στο κοσμικό περιβάλλον.

Να αναφερθεί, ότι στη συνέχεια ο κ. Μπουρλάκα, ανακοίνωσε την απόφαση των Πρυτανικών αρχών για αναγόρευση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα σε ομότιμο καθηγητή της Ακαδημίας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρύτανη για το ενδιαφέρον σχετικά με το έργο του, και εξέφρασε την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ του Πανεκκλησιαστικού Τμήματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών και της Ρωσικής χριστιανικής ανθρωπιστική ακαδημίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Ιλαρίων πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ορθοδοξία και Εκκοσμίκευση».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς να σχολιάσει την μαχητική ενίοτε συμπεριφορά όχι μόνο των άθρησκων αλλά και των θρήσκων, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε, ότι η μαχητική θρησκευτικότητα είναι απαράδεκτη στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας.

«Όλες οι εκδηλώσεις της επιθετικότητας εκ μέρους των ανθρώπων, οι οποίοι ταυτίζονται με μια ή με την άλλη θρησκεία, οφείλονται αποκλειστικά στην διαστρεβλωμένη θρησκευτική συνείδηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Επίσης, τόνισε, ότι «Όλες οι εκδηλώσεις της επιθετικότητας εκ μέρους των ανθρώπων, οι οποίοι ταυτίζονται με μια ή με την άλλη θρησκεία, οφείλονται αποκλειστικά στην διαστρεβλωμένη θρησκευτική συνείδηση».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές διδασκαλίας των «Αρχών του Ορθόδοξου Πολιτισμού» στα δημόσια σχολεία της Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεκκλησιαστικού Τμήματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διδασκαλία όχι μόνο του πολιτιστικού μαθήματος αλλά και της θρησκείας καθ΄ εαυτής  πρέπει να γίνει ένα πλήρες μέρος του σχολικού προγράμματος στη Ρωσία.

«Η έλλειψη αυτού του μαθήματος από το πρόγραμμα οδηγεί στην άγνοια, η οποία αποτελεί τη βάση τόσο της μαχητικής αθεΐας, όσο και της μαχητικής θρησκευτικότητας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

πηγή:  http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/34-2009-12-18-08-37-58/5081

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel