Ζωηφόρος

Σε αγώνα διαρκείας οι θεολόγοι,

Σε αγώνα διαρκείας οι θεολόγοι

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΩΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

* «Η πολιτεία οφείλει όχι απλώς να διατηρήσει, αλλά και να αναβαθμίσει το θρησκευτικό μάθημα», τονίζει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτος

«Το μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο δεν θα πρέπει να υποβαθμισθεί, εντασσόμενο στα λεγόμενα προαιρετικά, αλλά να ενισχυθεί και να παραμείνει στο κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου…», τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος μιλώντας σήμερα, Κυριακή, 19/12/2010, στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Ενωση Θεολόγων (παράρτημα της ΠΕΘ) στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απ. Παύλος».

Ο κ. Τρίτος υποστηρίζοντας με νομικά, αλλά και παιδαγωγικά επιχειρήματα τη διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου, κόντρα σε κυκλοφορούσες φήμες και διαρροές στο Τύπο που το θέλουν εντάσσεται στα προαιρετικά, τόνισε ότι η διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος, ως υποχρεωτικού, επιβάλλεται:

- πρώτον από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 16, παρ. 2 τάσσει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.

- δεύτερον από το στοιχείο της θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού, που κατά 95% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και επιθυμούν να προσφέρουν και στα παιδιά τους τη διαχρονικά καταξιωμένη ελληνορθόδοξη παράδοση, και

- τρίτον από λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, αφού το μάθημα των θρησκευτικών ανταποκρίνεται στο παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα της αγωγής του όλου, όπως άλλωστε τονίζεται και στο ν. 1566/85, όπου γίνεται λόγος για την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, ικανοποιεί θεμελιώδεις προδιαθέσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως, ρίχνει πλούσιο φως στα αιχμηρά υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα των μαθητών, δημιουργεί ανώτερα οντολογικά βιώματα, προσφέρει σύστημα αξιών, δημιουργεί προγεφυρώματα για την επανασύνδεση των διανθρωπίνων σχέσεων και φέρνει τον μαθητή σε επαφή με τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση του Γένους.

ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τρίτος, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε προσφάτως εξ αιτίας, σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου, για τη υποχρεωτικότητα ή μη των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο, ενημέρωσε ότι σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο ΑΠΘ, η τελευταία τον διαβεβαίωσε ότι ουδεμία απόφαση που αλλάζει το σημερινό status της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για το Λύκειο έχει ληφθεί και του υποσχέθηκε ότι όταν ξεκινήσει ο διάλογος το υπουργείο, ασφαλώς, και θα καλέσει τη εκπαιδευτική - θεολογική κοινότητα να καταθέσει τις απόψεις της για το πρόγραμμα στο νέο Λύκειο.

Επίσης, ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε και σε επιστολή που έλαβε από το γραφείο της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου, με την οποία επισημαίνεται ότι «δεν θα πρέπει να προκαλείται ανησυχία και θόρυβος εξ αιτίας κάποιων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, τα οποία δεν φέρουν την υπογραφή του υπουργείου» και εκφράζεται η δέσμευση ότι εν όψει της διαβούλευσης για το νέο Λύκειο οι φορείς της θεολογικής επιστήμης και του θρησκευτικού μαθήματος θα ενημερωθούν εγκαίρως για τις θέσεις του υπουργείου, ώστε επ’ αυτών να ξεκινήσει μια δημιουργική συζήτηση. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως», ανέφερε ο κ. Τρίτος, «παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπ. Παιδείας, θα πρέπει οι θεολόγοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη προάσπιση του μαθήματος και να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκρίθηκε Ψήφισμα, μέσω του οποίου εκφράζεται «η έντονη διαμαρτυρία μας για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο» επισημαίνεται πως «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής και θρησκευτικής παιδείας για να θωρακισθούν ηθικά οι νέοι και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη πλημμυρίδα του ποικιλόμορφου κακού» και ζητείται τη πολιτεία «να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο λεπτό θέμα της ηθικής και θρησκευτικής αγωγής, κατατάσσοντας το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της πατρίδας μας, διατηρώντας το σημερινό χαρακτήρα και τη ταυτότητά του και εμπλουτίζοντάς το με τα διαχρονικής αξίας και κείμενα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας»

- Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΘ κ. Βασ. Στεργιούλης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ.π. Νικηφόρος Κοντογιάννης (ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Λαρίσης), οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων κ. Απ. Ποντίκας, Φιλολόγων κ. Κων. Δημουλάς, ο τέως Περιφερειάρχης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργ. Χαδούλης, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί και δεκάδες Λαρισαίοι πολίτες. Χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο Λαρισαίος υφυπουργός κ. Φιλ. Σαχινίδης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πηγή: http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel