Ζωηφόρος

Ο μπαλαδόρος ιερέας που σκοράρει με τα κατηχητόπουλα

Ο πατήρ Αντώνιος Χρήστου συντονίζει

το (ετήσιο) διενοριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

στη Μητρόπολη Γλυφάδας

 

Ηκατήχηση των παιδιών αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Εκκλησίας. Μεγάλο ρόλο παίζει ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης των νέων μέσα από το παιχνίδι αλλά και τις αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο.

Με αυτό το σκεπτικό διοργανώνεται κάθε χρόνο -από το 2004- ένα διαφορετικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας με τη συμμετοχή 18 ομάδων από πολλές ενορίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, μεταλυκειακό). Οι εν λόγω αγώνες διεξάγονται στα νέα, ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα (5x5) της Βούλας (Λεωφόρος Αλκυονίδων 4), παρουσία των ένθερμων γονιών που υποστηρίζουν και χειροκροτούν τις προσπάθειες των παιδιών.

Προπονητές της κάθε ομάδας είναι οι κατηχητές τους, ενώ οι υπεύθυνοι ιερείς νεότητας (όταν το επιτρέπουν οι ενοριακές υποχρεώσεις τους) συνοδεύουν και εμψυχώνουν τα παιδιά. Οι υπεύθυνοι των γηπέδων ορίζουν τους διαιτητές για λόγους αμεροληψίας και για να μην υπάρχουν... καχυποψίες σχετικά με την τελική έκβαση της αναμέτρησης από το κοινό που τους παρακολουθεί δια ζώσης, ενώ παρέχεται γιατρός-φυσιοθεραπευτής, ώστε να επέμβει σε περιπτώσεις τυχόν τραυματισμών.

«Πιστεύω ότι με τις αθλητικές δραστηριότητες τα παιδια, ιδιαίτερα τα αγόρια, προσεγγίζονται πιο εύκολα. Εχω απτό παράδειγμα φέτος από την ενορία μας, όπου δύο παιδιά δεν έρχονταν στο κατηχητικό, απλώς έπαιζαν στο γηπεδάκι, στο οποίο πηγαίναμε εμείς με τα παιδιά του κατηχητικού μετά το μάθημα. Στην αρχή ήρθαν και έπαιζαν μαζί μας και σιγά-σιγά, χωρίς εμείς να τα επηρεάσουμε ιδιαίτερα, μόνα τους επέλεξαν και ήρθαν στο κατηχητικό» λέει στη «δημοκρατία» ο π. Αντώνιος Χρήστου, ένας καλοσυνάτος και ιδιαίτερα επικοινωνιακός έγγαμος ιερέας, πατέρας δύο διδύμων αγγελουδιών, εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου Βούλας (μετέχει με δύο ομάδες στο τουρνουά), υπεύθυνος νεότητας του προαναφερθέντος ναού και του ιδρύματος ΚΑΑΠ Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ). Οπως αποκαλύπτει, υπήρξε σε μικρή ηλικία ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, ενώ συνεχίζει να παίζει κάθε Σάββατο, σε ερασιτεχνικό πλέον επίπεδο, με τα παιδιά των κατηχητικών. Ο επίσημος αθλητικός οργανισμός της μητροπόλεως φέρει την ονομασία «Ο Αγιος Νέστωρ», είναι εγκεκριμένος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και λειτουργεί από το 2004 με πρόεδρο τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Γλυφάδος Παύλο και μέλη τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, τον π. Γεώργιο Φειδόπουλο, τον π. Γεώργιο Γάντζο και τον π. Αντώνιο Χρήστου.

Η αυλαία (του πρωταθλήματος) άνοιξε προ λίγων ημερών με την ομάδα της Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών να επικρατεί με το ευρύ 13-1 (!) του Αγίου Νεκταρίου Βούλας, παίρνοντας με εύκολο τρόπο το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού. Οι τελικοί αγώνες όλων των κατηγοριών του διενοριακού πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο του Λαζάρου (27 Απριλίου) στις 20.15, όπου θα παρευρεθεί ο Σεβασμιότατος κάνοντας στο τέλος τις απονομές στους διακριθέντες. Κίνητρο, βέβαια, δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η χαρά της συμμετοχής, η εμπειρία και το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των αθλουμένων.

«Σκοπός μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός, αλλά ο αθλητισμός. Καλύτερα να παίζει ένα παιδί που πηγαίνει στο κατηχητικό χωρίς άριστη τεχνική κατάρτιση, παρά ένα παιδί που είναι άριστος γνώστης του αθλήματος, αλλά χωρίς συμμετοχή στις κατηχητικές συνάξεις. Οι υπεύθυνοι κάθε ενορίας έχουν πάρει σαφέστατες οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Σκοπός μας είναι να "εκκλησιοποιηθεί" ο αθλητισμός και όχι να "αθλητοποιηθεί" η Εκκλησία και τα κατηχητικά της» συμπληρώνει ο π. Αντώνιος αναφερόμενος στη φιλοσοφία και το ζητούμενο της διοργάνωσης.

«Η πίστη Βοηθάει τους αθλητές»

Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο να προσεύχονται διάσημοι ποδοσφαιριστές και να δείχνουν τη στενή σχέση που έχουν με τον Θεό, ζητώντας Του βοήθεια αλλά και προστασία από πιθανούς τραυματισμούς. «Η πίστη στον αληθινό Θεό είναι σημαντική για κάποιον αθλητή, γιατί ο Θεός αγκαλιάζει τη ζωή μας στο σύνολο της. Ειδικότερα όταν ξεκινά την προσπάθεια του, πέρα από τις προσωπικές του δυνάμεις, είναι σημαντικό να επικαλεστεί τη βοήθεια του Θεού, τόσο για τον ίδιο όσο για τους συναθλητές και -γιατί όχι;- για τους αντιπάλους του. Αν αναλογιστούμε ότι οι αθλητές αποτελούν πρότυπο για πολλά νέα παιδιά, είναι επιβεβλημένο να δείξουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι "είδωλα" ούτε "θεοί" αλλά και αυτοί απλοί άνθρωποι που επικαλούνται και αντλούν δύναμη και φωτισμό από τον απόλυτο Θεό» τονίζει με νόημα ο π. Αντώνιος. Παράλληλα, αναφέρεται στις παθογένειες και στα νοσηρά περιστατικά βίας από μια μικρή μερίδα «ανεγκέφαλων» οπαδών που θα πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα από τα γήπεδα: «Εχουμε θρηνήσει δυστυχώς και νεκρούς, τον αθλητισμό τον συνηθίσαμε να διχάζει και όχι να ενώνει, όπως θα έπρεπε. Φυσικά ο Χριστός είναι αυτός που καλεί σε ενότητα όλους, αλλά αυτή η ενότητα γίνεται στον χώρο του αθλητισμού από τον σεβασμό και την αγάπη του άλλου και όχι την εξόντωση του. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και πρέπει να αποβληθούν από τους αγωνιστικούς αλλά και εξωαγωνιστικούς χώρους τα φαινόμενα βίας, από όπου και αν προέρχονται»...

Στη φώτο: Η ομάδα τον Αγίου Νεκταρίου Βούλας. Πάνω: Π. Αντώνιος Χρήστου, Βασίλειος Ταρνάρης, Νεκτάριος Κωτσαλάς, Ευάγγελος-Νεκτάριος Τομαρόπουλος, Κυριάκος Ναθαναήλ (κατηχητής - προπονητής), στη μέση: Χαράλαμπος Λέλος(κατηχητής - προπονητής) και κάτω Φίλιππος Αεμονάκης, Νικόλαος-Φάνης Κυριακού, Νικόλαος Μάρκου, Δημήτριος - Βασίλειος Ζάρας, Ηλίας - Αριστόβουλος Ζάρας.

Από τον Αντώνη Μακατούνη

Από την εφημερίδα «Δημοκρατία» Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel