Ζωηφόρος

Το...χωρίο του Τιμίου Σταυρού!

Πετροκέρασα: Η παράδοση (από το 1768)

προς τιμήν του Ιησού που τους έσωσε από την πανούκλα

 

Οι άνθρωποι πίστεψαν και σώθηκαν. Σε αυτές τις λέξεις αποτυπώνεται η ουσία του εθίμου που τηρείται ανελλιπώς στα Πετροκέρασα του νομού Θεσσαλονίκης από το 1768. Αδιάκοπα από τότε έως και σήμερα οι κάτοικοι υποδέχονται κάθε Σάββατο του Λαζάρου και φιλοξενούν στον τόπο τους το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους. Εκφράζουν έτσι την ευγνωμοσύνη τους προς τον Κύριο, που έσωσε το χωριό από την πανούκλα πριν από 260 χρόνια.

«Το 1753 οι κάτοικοι των Πετροκέρασων, που τότε ονομαζόταν Ραβνά, πέθαιναν κατά δεκάδες από επιδημία πανούκλας. Κάποιος τότε πρότεινε να ζητήσουν από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου να μεταφέρουν στον τόπο τους τον Τίμιο Σταυρό, όπως κι έγινε. Η επιδημία άρχισε να υποχωρεί και οι κάτοικοι σώθηκαν» εξιστορεί στη «δημοκρατία» ο 72χρονος Γιώργος Κουκλιάτης, γραμματέας του εκκλησιαστικού συμβουλίου στα Πετροκέρασα.

Η εκδήλωση

«Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης» προσθέτει και τονίζει ότι «η μεταφορά, η υποδοχή και η φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Ορους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1768. Με βάση όμως νεότερες έρευνες εκτιμάται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του παλιότερα, στο 1755».

Ολα αυτά τα χρόνια το έθιμο επαναλαμβάνεται «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαία τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η  ζωντανή παράδοση από το 1768! Οι κάτοικοι στα Πετροκέρασα έχουν συνδέσει τις ζωές τους με τον Τίμιο Σταυρό. «Γι' αυτούς αποτελεί όχι απλά μέρος της ζωής τους, αλλά την ίδια τη ζωή τους» υπογραμμίζει ο κ. Κουκλιάτης και προσθέτει ότι έχουν καταγραφεί εκατοντάδες θαύματα, μικρά και μεγάλα, κατά την έλευση του Τιμίου Σταυρού στο χωριό.

Η επίσημη υποδοχή του Τίμιου Σταυρού θα γίνει σης 18.00 στην είσοδο του χωριού, θα ακολουθήσει πομπή προς τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και θα τελεστεί αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατουντος του μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Ορους και Αρδαμερίου. Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, οι πιστοί θα μπορούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό.

Ρεπορτάζ

Θάνος Χερχελετζής

Από την εφημερίδα «Δημοκρατία» Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel