Ζωηφόρος

Γκατζιρούλης, "Ιερή" Περιουσία και Δικαιοσύνη...στην Ιεραρχία, του Νίκου Παπαχρήστου,

Γκατζιρούλης, "Ιερή" Περιουσία

και Δικαιοσύνη...στην Ιεραρχία

του Νίκου Παπαχρήστου

Η ΔΙΣ αποφάσισε την "καυτή" ατζέντα της Συνόδου την Ιεραρχίας του Οκτωβρίου

Προς αποκατάσταση οδηγείται ο έκπτωτος μητροπολίτης πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος Γκατζιρούλης στον οποίο έχει επιβληθεί το επιτίμιο της Ακοινωνησίας. Με το ερώτημα της άρσης του επιτιμίου θα συζητηθεί η υπόθεση του στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο. Το ζήτημα είχε ανατεθεί από την Ιεραρχία, τον περασμένο Οκτώβριο, στον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο ο οποίος θα κάνει και την σχετική εισήγηση στο Σώμα. Υπενθυμίζεται πως η Ιεραρχία αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τον φάκελο "Γκατζιρούλη" μετά την πρωτοβουλία πλέον των 30 μητροπολιτών να ζητήσουν με επιστολή τους πριν ένα χρόνο την επανεξέταση της υπόθεσης.

"Είναι μια ανοιχτή πληγή στο Σώμα της Εκκλησίας της οποία οφείλουμε να θεραπεύσουμε. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και καλή διάθεση. Οφείλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στους πιστούς και να αναγνωρίσουμε και οι δύο πλευρές τυχόν λάθη που κάναμε σε αυτή τη μακρά παράλληλη πορεία" τονίζει στο Amen.gr ένας εκ των Συνοδικών Ιεραρχών.

Αυτό που προβληματίζει μια μικρή μερίδα μητροπολιτών είναι ποια στάση θα κρατήσει ο κ. Νικόδημος. "Θα αναγνωρίσει τα γενόμενα ή θα επιμείνει να δηλώνει πως είναι ο κανονικός και νόμιμος μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος;" διερωτώνται και προσθέτουν: "Η Ιεραρχία θα μπορούσε να τον αποκαταστήσει δίνοντάς του έναν τίτλο μιας παλαιάς Επισκοπής". Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι μητροπολίτες που εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο κ. Νικόδημος να προταθεί από κάποιους να επανέλθει στην κενή πλέον Μητρόπολη Αττικής. "Όλα είναι ανοικτά" σχολίασε στέλεχος της Ιεράς Συνόδου.

Στην σημερινή συνεδρίαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, "οριστικοποίησε τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν διεξοδικά κατά τις πέντε Συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 5ης έως 9ης Οκτωβρίου 2009". Αυτά είναι:

1.  Λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος.

2.  Τρόποι κατηχήσεως των πιστών.

3.  Θέματα που απασχολούν τον Εφημεριακό Κλήρο.

4.  Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

5.  Εκκλησιαστική Περιουσία.

6.  Ποιμαντικές επιπτώσεις από την αποτέφρωση των νεκρών.

7.  Πρόταση για την άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας στον Μητροπολίτη κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη.

Πολλοί μητροπολίτες χαρακτηρίζουν "καυτή" την ατζέντα του Οκτωβρίου. "Το Συνοδικό σύστημα και μια ενδεχόμενη επικαιροποίηση του Καταστατικού Χάρτη, η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το λεπτό θέμα της αποτέφρωσης είναι θέματα που η συζήτηση τους εκκρεμεί χρόνια. Αρκούν 5 ημέρες για να ακουσθούν όλες οι απόψεις, να γίνει διάλογος, να διατυπωθούν

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=177

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel