Ζωηφόρος

Περιορίζεται ο ρόλος του λαού στην εκλογή ιεραρχών, του Άδωνη Παλληκαρίδη,

Περιορίζεται ο ρόλος του λαού

στην εκλογή ιεραρχών

του Άδωνη Παλληκαρίδη

Προωθούνται σημαντικές αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου

Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, ο ρόλος του λαού περιορίζεται στην εκλογή των τριών υποψηφίων που θα διεκδικούν είτε θέση Αρχιεπισκόπου είτε Μητροπολίτη. Απ’ εκεί και πέρα, οι αποφάσεις θα ανήκουν στην Ιερά Σύνοδο.

Οι αντιδράσεις ήταν αρκετά ευνοϊκές

Το καυτό θέμα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου εξετάζουν οι συνοδικοί. Οι συζητήσεις γίνονται στη βάση εισηγήσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα αλλάξει ριζικά το εκκλησιαστικό τοπίο. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος της Επιτροπής του Προσχεδίου Αλλαγών, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, οι αλλαγές θα καταστήσουν πιο λειτουργικό το θεμελιώδη νόμο του Καταστατικού Χάρτη - το σύνταγμα λειτουργίας της κυπριακής Εκκλησίας.

Καινοτομία των αλλαγών είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ιεράς Συνόδου στην εκλογή Αρχιεπισκόπου και μητροπολιτών. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας θα έχει ρόλο στην πρώτη φάση της εκλογής. Θα προκρίνει τρεις υποψηφίους και τον τελικό ρόλο της καθοριστικής εκλογής θα τον έχει η Ιερά Σύνοδος. Πριν από την πλήρωση των νέων θρόνων η Ιερά Σύνοδος ήταν κανονική αλλά όχι πλήρης και γι' αυτό ο εκκλησιαστικός νομοθέτης έδωσε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο χριστεπώνυμο πλήρωμα όσον αφορά την εκλογή της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν στο παρελθόν από κάποιους ιεράρχες ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος θα ελέγχει πλήρως τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου παραμερίζονται, γιατί φαίνεται να κυριαρχεί απ' όλους η διάθεση, οι εκσυγχρονισμοί να τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής.

Η προπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου συναποτελείται από το μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, τον Αλέξανδρο Μαρκίδη και τους καθηγητές Κωνσταντίνο Μπιτσάκη και Θόδωρο Γιάγκου και το Χρυσόστομο Νίσσης.

Για τους γάμους

Στο θέμα του γάμου, η νέα προσέγγιση είναι ότι η Εκκλησία θα πρέπει να εξαντλεί την προσπάθειά της πριν επιτρέψει τη διάλυση του γάμου. Η διάλυση του γάμου πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα τοπικά δεδομένα καθώς και τις υποχρεώσεις της χώρας στην Ε.Ε.

Στο θέμα της απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης γίνεται εμπεριστατωμένη εργασία και υποβάλλονται προτάσεις, ώστε οι αλλαγές να είναι λειτουργικές και συναφείς με τους νόμους του κράτους και της πολιτείας, χωρίς να παραβλάπτονται κύριες θρησκευτικές ευαισθησίες.

Διαφωνίες σε κόσμιο κλίμα

Στη Σύνοδο εκφράστηκαν και αντίθετες απόψεις, σε κόσμιο όμως κλίμα και με εποικοδομητική διάθεση. Η όλη συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά γιατί υπάρχει απ' όλους η βούληση αυτό που γίνεται να είναι σωστό και να μη χρειάζεται αλλαγές σε σύντομο χρόνο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεων, που ετοιμάστηκε κυρίως με τη συνδρομή του Αλέξανδρου Μαρκίδη και των άλλων καθηγητών και ιερωμένων, αλλάζουν οι διατάξεις για την εκλογή Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών.

Τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση και τη λύση του γάμου και τις κύριες πτυχές της απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές επιχειρείται να είναι συμβατές με το ισχύον δίκαιο της κυπριακής δικονομίας όπως έχει εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Κατ’ άρθρον εξέταση σε δέκα μέρες

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, που ήταν αρκούντος μακρά, ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος συνήλθε, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2009, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την εξέταση βασικών αρχών του Προσχεδίου του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Στην παρουσία και της Συντακτικής Επιτροπής του Σχεδίου, έγινε συζήτηση επί των κυρίων κεφαλαίων του προτεινομένου Καταστατικού. Η Ιερά Σύνοδος θα προχωρήσει, σε προσεχείς συνεδρίες της, σε κατ’ άρθρον εξέταση του νέου Καταστατικού. Μάλλον θα ξεκινήσει σε καμιά δεκαριά ημέρες, γιατί την προσεχή εβδομάδα, λόγω των αγιασμών των σχολείων και άλλων υποχρεώσεων των Συνοδικών, δεν θα έχουμε συνεδρία. Θα ξεκινήσει και όσο πάρει. Θα γίνει κατ' άρθρον συζήτηση», συμπλήρωσε.

Ο νέος Καταστατικός Χάρτης, όταν συμπληρωθεί, θα ψηφιστεί από την Ιερά Σύνοδο και θ' αποτελέσει το θεμελιώδη νόμο λειτουργίας της Εκκλησίας. Μετά την ψήφισή του οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις παραμερίζονται και όλοι θα πρέπει να κινούνται στο γράμμα και το πνεύμα του νέου Καταστατικού Χάρτη.

Ο έγκριτος νομικός και πρώην Γενικός Εισαγγελέας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Σχεδίου, Αλέκος Μαρκίδης, είπε ότι τόσο προχθές όσο και χθες έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με το Προσχέδιο του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που η Συντακτική Επιτροπή του Σχεδίου έχει υποβάλει προς την Ιερά Σύνοδο.

«Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις ήταν αρκετά ευνοϊκές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, επί συγκεκριμένων διαφορετικών θεμάτων, αλλά αν κρίνω από τη γενική ατμόσφαιρα, πιστεύω ότι στο τέλος, οπωσδήποτε, θα υπάρξει συμφωνημένος νέος Καταστατικός Χάρτης», επισήμανε. «Υποβάλαμε ολοκληρωμένο σχέδιο νέου Καταστατικού, από την αρχή μέχρι τέλους, και είναι πάνω σε αυτό το σχέδιο στο οποίο έγινε η συζήτηση. Θα ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση κατά άρθρο σε κάποια ημερομηνία εντός του προσεχούς μηνός που θα καθορίσει η Ιερά Σύνοδος», πρόσθεσε.

Σ' ερώτηση εάν από τις αντιδράσεις που υπήρξαν βλέπει πρόσφορο το έδαφος για να υιοθετηθεί η εισήγηση, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή, ο κ. Μαρκίδης είπε πως «δεν μπορώ να πω ότι θα υιοθετηθεί στο 100% και θα ήταν δε και περίεργο εάν υιοθετείτο στο 100%, διότι σε πολλά θέματα υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν θέματα στα οποία χωρούν δύο και τρεις γνώμες πολλές φορές, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος ο άξονας του νέου σχεδίου θα υιοθετηθεί».

«Απ' εκεί πέρα, οπωσδήποτε θα υπάρξουν, πιστεύω, τροποποιήσεις σε διάφορα επιμέρους άρθρα, αλλά πιστεύω ότι και αυτές στο τέλος θα είναι συμφωνημένες», κατέληξε.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/191494

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel