Ζωηφόρος

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ κ. Μιχαήλ Τρίτος στο Διδυμότειχο,

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ κ. Μιχαήλ Τρίτος

στο Διδυμότειχο, για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

***

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Διδυμότειχο

Με  ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής  κοινότητας και των μαθητών, τιμήθηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Ποιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ε.ε. το πρωί τελέστηκαν μαθητικές Θ. Λειτουργίες στο Διδυμότειχο, την Ν. Ορεστιάδα, το Σουφλί και σε κάθε ενορία που λειτουργεί Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές της α/βάθμιας και β/βάθιας εκπαίδευσης συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους προσήλθαν στους Ιερούς Ναούς για να εκκλησιαστούν και να τιμήσουν τους αγίους προστάτες τους. Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας αναγνώστηκε εγκύκλιος προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Την ίδια ημέρα στα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από τους μαθητές με αφορμή τον εορτασμό των προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και της Παιδείας Τριών Ιεραρχών.

Το Σάββατο το απόγευμα 29 Ιανουαρίου ε.ε. στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος τελέστηκε Εσπερινός επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού. Στον Εσπερινό προσήλθαν οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Ν. Ορεστιάδος και του διευρυμένου Δήμου Ορεστιάδος καθώς και μαθητές. Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τους ευχήθηκε με την ευκαιρία της εορτής των προστατών αγίων τους και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν επισημαίνοντας: « Δεν αρκεί η γνώση αλλά χρειάζεται η μόρφωση. Οι μαθητές εκτός από την απόκτηση γνώσης, πρέπει να γίνουν πρόσωπα με ήθος, αξίες και ιδανικά. Δεν αρκεί κανείς να είναι εγγράμματος, αλλά χρειάζεται να είναι μορφωμένος, και στη διάπλαση του χαρακτήρα και την αγωγή των νέων εκτός από την εκπαίδευση σπουδαίο ρόλο παίζει η οικογένεια και η Εκκλησία. Μέσα σ΄ αυτό το τρίπτυχο καλλιεργούνται οι εύπλαστες ψυχές των νέων και ολοκληρώνονται σε προσωπικότητες».

Στη συνέχεια μίλησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος. Ακολούθησε δεξίωση στους εκπαιδευτικούς στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος. Εκεί, το θαυμασμό όλων απέσπασε η χορωδία του Α΄ και Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ν. Ορεστιάδος, που απέδωσε τραγούδια συγχρόνων Ελλήνων μουσικών.

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ε.ε. το πρωί ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο ακριτικό χωριό Φτελιά του τέως Δήμου Τριγώνου στον ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δημ. Μουζάς, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Τρίτος, ο Προϊστάμενος της α/βάθμιας  εκπαιδεύσεως Ορεστιάδος κ. Μιχ. Γρουνίδης και πλήθος πιστών. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην κωμόπολη του Κυπρίνου όπου παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος κ. Δ. Μουζά έκοψε τη βασιλόπιτα του Κ.Α.Π.Η.

Το απόγευμα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέστηκε στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια παρουσίασε τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτο, ο οποίος μίλησε σε παρόμοια με τη χθεσινή εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς των περιοχών Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Παρών ήταν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδης.

εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4741

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel