Ζωηφόρος

Σώζουν τζαμιά αλλά ξεχνούν το Άγιον Όρος, του Κωνσταντίνου Φράγκου,

Σώζουν τζαμιά αλλά ξεχνούν το Άγιον Όρος

του Κωνσταντίνου Φράγκου

από την εφημερίδα «Δημοκρατία», 9/12/2010

Στον Άθω περιμένουν 2.500.000 ευρώ που καθυστερεί η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή που το υπό ανέγερση τζαμί της Αθήνας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την «εγγύηση» του ελληνικού Δημοσίου και η Ντόρα Μπακογιάννη καυχιέται στους γείτονες Τούρκους ότι «η Ελλάδα αναστηλώνει μνημεία της οθωμανικής περιόδου με τη χρηματοδότηση του κράτους», στο Άγιον Όρος περιμένουν σχεδόν επτά μήνες την ετήσια κρατική επιχορήγηση.

Στην αγιορείτικη κοινότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της ετήσιας και ζωτικής σημασίας επιχορήγησης της Πολιτείας, που καλύπτει άμεσες ανάγκες και έργα υποδομής στην Αθωνική Πολιτεία.

Το ποσό των 2.500.000 ευρώ έπρεπε να καταβληθεί από τον περασμένο Μάιο και, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι τα κονδύλια θα δοθούν «στο ακέραιο» και στην ώρα τους (όπως άλλωστε συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές), οι Αγιορείτες μοναχοί δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους όλους αυτούς τους μήνες είναι επίμονες.

Οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι άμεσες και αυτοί οι πόροι κάθε χρόνο λαμβάνονταν τους πρώτους μήνες του έτους. Όμως στην κυβέρνηση κάνουν πως δεν ακούνε, ζητώντας από τους Αγιορείτες την «κατανόηση» γι' αυτή την καθυστέρηση, επικαλούμενοι -τι άλλο;- την οικονομική κρίση. Όμως οι Αγιορείτες δεν παίρνουν καμία διαβεβαίωση. Ούτε πότε θα λάβουν χρήματα ούτε αν θα τα λάβουν τη φετινή χρονιά, έστω και λιγότερα από τις προηγούμενες φορές.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι τιμωρούν κάποιοι το Άγιον Όρος» υποστηρίζει μοναχός μεγάλης μονής της Αθωνικής Πολιτείας. «Κατανοούμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιφέρει και αντίστοιχα προβλήματα στην επιχορήγηση του Αγίου Όρους. Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει ενημερώσει κανείς τι θα γίνει με την επιχορήγηση» λέει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που οι μοναχοί αισθάνονται ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο, η κυβέρνηση «εγγυάται» τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην 100ή συνάντηση Βal I Ali (Υψηλή Πύλη) στην Κωνσταντινούπολη, «καθησύχαζε» τους γείτονες και εξέφραζε τη μεγάλη της χαρά γιατί «η ελληνική Πολιτεία χρηματοδοτεί μαζί με την Ε.Ε. την πλήρη αναστήλωση δεκάδων μνημείων της οθωμανικής περιόδου»...

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel