Ζωηφόρος

Κρίση στις σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας,

Κρίση στις σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας

Συνήλθε 24&25 Μαρτίου 2011 στις Καρυές, η έκτακτη διπλή Ιερά Σύναξη όλων των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Να αναφερθεί, ότι την σύναξη απασχόλησαν βασικά θέματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία.

Στην αρχή της Συνεδριάσεως κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέρων Παύλος Λαυριώτης, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τόσο η όξυνση του φορολογικού ζητήματος, όσον και η προβληματική μετά των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών συνεργασία των Αγιορειτικών Αρχών, δημιουργεί βασικά προβλήματα στην Αθωνική Κοινότητα και επιβραδύνει την επίλυση τους».

Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα, ότι η Ελληνική Πολιτεία θα κατανοήσει εν τέλει το δίκαιον, των Αγιορειτικών αιτημάτων  και θα ανταποκριθεί θετικώς εις αυτά, προς άρση ανεπιθύμητων συνεπειών και αδιέξοδων καταστάσεων.

Ακολούθως η Ολομέλεια ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα, της επιβολής της φορολογήσεως των Ιερών Μονών, η οποία θα πλήξει οικονομικά τις Μονές.

Τα μέλη της Συνάξεως εξέφρασαν ομόφωνα την πλήρη απογοήτευση και το προβληματισμό, για την πρωτοφανή απαξίωση που αντιμετωπίζεται το Άγιον Όρος από την Ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα τονίσθηκε, ότι με την επιβολή της φορολογήσεως η Ιερά Κοινότητα και η Ιερές Μονές, βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή:

1ον Ουσιαστικά καταργούνται όλα τα φορολογικά και τελωνιακά πλεονεκτήματα, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον Κ.Χ.Α.Ο. και σειρά νομοθετημάτων του Ελληνικού Κράτους.

2ον Παραβιάζεται ο Συνταγματικά προβλεπόμενος νόμος νομοθεσία, για θέματα του Αγίου Όρους.

3ον Η σημερινή αντιμετώπιση του Αγίου Όρους από την πολιτεία, αποτελεί έμμεση δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ιερών Μονών.

Τέλος να αναφερθεί, ότι προς άρση του αδιεξόδου αποφασίσθηκε ομόφωνα η αποστολή γράμματος, στον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου περιέχοντας τις βασικές θέσεις του Αγίου Όρους.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7655:2011-03-25-19-23-55&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel