Ζωηφόρος

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου,

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου

***

«Αν δεν μας θέλουν, να μας το πουν»

Χειμαρρώδης και ειλικρινής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μία εκ βαθέων συζήτηση με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, δεν κρύβει και δεν κρύβεται. Αποκαλύπτει πως ο σημερινός πρωθυπουργός δεν του έχει θέσει το ζήτημα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, δηλώνει πως «αν χρειαστεί, θα πιάσει και το καριοφίλι» αλλά και δεν μασά τα λόγια του, όταν συζητείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Το κράτος κατέχει το 96% της περιουσίας της Εκκλησίας και το υπόλοιπο 4% είναι δεσμευμένο» εξηγεί ο κ. Ιερώνυμος. Όσο για τον νόμο του 1950 και την υπαγωγή στην Τράπεζα Ελλάδας των αποθεματικών της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος αποκρούει κάθε τέτοια σκέψη.

Ο κ. Ιερώνυμος μιλά για τις αμοιβές, για τα έσοδα της Εκκλησίας, για τις ανάγκες του κόσμου και, βεβαίως, για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και η οποία μεταδόθηκε από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος».

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=244712&cid=4

***

Ιερώνυμος: «Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι»

Η φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» είναι ενδεικτική του ύφους της συνέντευξης και τον λεγομένων του Αρχιεπισκόπου που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την εκκλησία. Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καταλαμβάνει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας για το οποίο ο κ.Ιερώνυμος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς η εκκλησία βοήθησε στο παρελθόν την ελληνική οικονομία και ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας, «όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών» λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι η πολυσυζητημένη εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που κατά καιρούς έχουν περιγραφεί.

Όσον αφορά στον διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι σαφής «Αν δεν μας θέλουν να μας το πουν αλλά να επιστρέψουν την περιουσία μας» και τονίζει ότι σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις του προκαθήμενου της Ελλαδικής εκκλησίας για τους μετανάστες αλλά και τη δημιουργία χώρου λατρείας των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας «Ούτε εγώ βοήθησα για να έρθουν εδώ, ούτε εγώ θα τους διώξω» διατηρώντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ που χαρακτήρισε τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους «εχθρούς του έθνους».

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει για την οικονομική κρίση αναφερόμενος στις ευθύνες αυτών που ψηφίζουν και εκείνων που εκλέγονται αλλά και για την στάση «σιωπής» που έχει τηρήσει από την εκλογή του έως σήμερα και τονίζει ότι η στάση του έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν του δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο.

Πηγή: http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/51814.html

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/01/zouglagr.html

***

«Δεν είμαι άνθρωπος της σιωπής»

- Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του

«Δεν είμαι άνθρωπός της σιωπής. Μιλάω εκεί που πρέπει και όταν χρειάζεται». Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, στην εκπομπή «Ζούγκλα», έδωσε τις δικές του απαντήσεις μιλώντας για την οικονομική κρίση, το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι πολύ μικρότερη από αυτά που κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ειπωθεί, ενώ, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία βοήθησε την ελληνική οικονομία τόνισε ότι «ποτέ δεν έμαθε κανείς που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από όλες τις μητροπόλεις της χώρας και όταν ζητήσαμε να μάθουμε τι έγιναν οι δωρεές, μας απάντησαν ότι κάηκαν τα αρχεία του υπουργείου οικονομικών».

Αναφερόμενος στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας είπε «αν δε μας θέλει το κράτος τότε να μας το πει να φύγουμε». Πρόσθεσε δε, πως κάθε κράτος θέλει μία εκκλησία «αδρανή» και όχι δυναμική.

Για την οικονομική κρίση τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες τόσο αυτών που ψηφίζουν όσο και εκείνων που εκλέγονται, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κάνει «ηχηρές» παρεμβάσεις, υπογράμμισε ότι η στάση του έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αν του δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/112170/den-eimai-anthropos-tis-siopis/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel