Ζωηφόρος

Υιοθεσίες παιδιών και από οµοφυλόφιλα ζευγάρια;!

Υιοθεσίες παιδιών και από οµοφυλόφιλα ζευγάρια;!

***

Το ενδεχόµενο υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια οµοφυλοφίλων

εξετάζει νοµοπαρασκευαστική επιτροπή.

Υιοθεσίες παιδιών και από οµοφυλόφιλα ζευγάρια

Από την εφημερίδα «Τα Νέα» 11/05/2011

Το ενδεχόµενο υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια οµοφυλοφίλων και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις µονογονεϊκές οικογένειες, εξετάζει νοµοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί µε το νέο νοµοθετικό πλαίσιο για τον θεσµό της υιοθεσίας και της ανάδοχης οικογένειας.

Τα συναρµόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας έχουν αναθέσει σε νοµοπαρασκευαστική επιτροπή να προχωρήσει στις αλλαγές του νοµοθετικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο ευέλικτο. Στόχος µεταξύ άλλων είναι να επιταχυνθούν συνολικά οι διαδικασίες υιοθεσίας έτσι ώστε να «χτυπηθεί» το εµπόριο βρεφών και παράνοµων υιοθεσιών αλλά και η ιδρυµατοποίηση των ανηλίκων. «Οσο λύνεις το γραφειοκρατικό και µειώνεις τον χρόνο τόσο είσαι πιο κοντά στις ανάγκες και ταυτόχρονα κλείνεις και τους καλούς αγωγούς της διαφθοράς και της παρανοµίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος µε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη παρουσίασαν χτες από κοινού τον νέο «χάρτη» προστασίας ανηλίκων.

Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες ότι το θέµα είναι νοµοθετικά λυµένο, συνεπώς χρειάζεται µία λιτή παρέµβαση που θα χτυπάει τις αγκυλώσεις που προκύπτουν κατά την εφαρµογή. Είναι ενδεικτικό ότι οι καθυστερήσεις έχουν συχνά σχέση µε την απονοµή δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και η αναδιοργάνωση των σχετικών υπηρεσιών. Επιπλέον, σε ερώτηση δηµοσιογράφων για τη δυνατότητα υιοθέτησης παιδιών από οµοφυλοφιλικά ζευγάρια, ο κ. Καστανίδης επεσήµανε ότι «η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή δεν έχει δεσµεύουσα κατεύθυνση».

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/05/blog-post_9357.html

***

Πιο «ευέλικτες» πλέον οι διαδικασίες υιοθεσιών

- στο μικροσκόπιο των ειδικών θα τεθεί και η δυνατότητα υιοθεσιών

από μονογονεϊκές οικογένειες ή από ομόφυλα ζευγάρια

της Πέννυς Mπουλουτζά

Νομοθετική παρέμβαση με στόχο τη θέσπιση πιο «ευέλικτων» διαδικασιών για τις υιοθεσίες στη χώρα μας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό, θα αναθεωρήσει το πλαίσιο των υιοθεσιών «χωρίς περιορισμούς», που σημαίνει ότι στο μικροσκόπιο των ειδικών θα τεθεί και η δυνατότητα υιοθεσιών από μονογονεϊκές οικογένειες ή από ομόφυλα ζευγάρια. Οπως τόνισαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, η επιτροπή θα έχει έτοιμες τις προτάσεις της εντός του Ιουνίου ώστε να προωθηθεί το νομοθέτημα στη Βουλή προς ψήφιση. Βασικός στόχος είναι να «χτυπηθούν οι αγκυλώσεις» στον τομέα των υιοθεσιών και να μειωθεί όσο γίνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών. Σημειώνεται ότι σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής εκτιμάται ότι είναι 5-6 χρόνια, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος χρόνος αναμονής είναι 2-2,5 χρόνια.

Προστασία ανηλίκων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι κ. Λοβέρδος και Καστανίδης αναφέρθηκαν και στις κοινές δράσεις για την προστασία των ανηλίκων στη χώρα μας. Ειδικότερα, πρόσφατα οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή απόφαση που προβλέπει τη σύσταση Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων, που εκτός από συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και τους γονείς τους, θα συνεργάζεται και με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και άλλες υπηρεσίες για την άμεση κοινωνική προστασία των ανηλίκων σε κίνδυνο και των ανήλικων παραβατών. Επίσης προβλέπει τη σύσταση δικτύου με την επωνυμία «Ορέστης» στο οποίο εντάσσονται και συνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που παρέχουν κοινωνική μέριμνα και προστασία σε ανηλίκους σε κίνδυνο ή με παραβατική συμπεριφορά, καθώς και ιδιωτικοί και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Το δίκτυο έχει στόχο τον σχεδιασμό κοινών πολιτικών στα θέματα αρμοδιότητας των φορέων που εντάσσονται σε αυτό.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία σχεδίου Π.Δ. για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής στη χώρα μας, δηλ. της δυνατότητας «φιλοξενίας» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παιδιών που είναι κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα ή βρίσκονται στα όρια της παραβατικής συμπεριφοράς, από ανάδοχη οικογένεια.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100014_11/05/2011_441747

***

Επιτάχυνση διαδικασιών

Μέτρα για την υιοθεσία ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης

Ρυθμίσεις που αφορούν για την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών οι οποίες σχετίζονται με την υιοθεσία, την ανάδοχη οικογένεια, την προστασία των ανηλίκων αλλά και τη σύσταση Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Ο υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «θα χτυπήσει τις αγκυλώσεις που δημιουργούνται στην εφαρμογή της νομοθεσίας» για τις υιοθεσίες. Προσθέτει δε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες θα επισπευσθεί κατά πολύ ο χρόνος των υιοθεσιών και των διεθνών υιοθεσιών.

Ακόμη, όπως είπε ο υπουργός, αρμόδια επιτροπή έχει αναλάβει το όλο έργο η οποία θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθεσίας από μονογονεϊκές ομοφυλικές οικογένειες. Επίσης, συντάσσεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά το θεσμό της αναδοχής.

Ο κ. Καστανίδης εξήγησε ότι «αντί να επιβληθεί σ' έναν ανήλικο παραβάτη ένα αυστηρό αναμορφωτικό μέτρο, επιλέγεται μια οικογένεια, η οποία θα μπορούσε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά να παίρνει υπό την προστασία της ένα παιδί που είναι κακοποιημένο, εγκαταλελειμμένο ή βρίσκεται στα όρια παραβατικής συμπεριφοράς και να αγκαλιάζει αυτό το παιδί αντί να το στέλνει είτε σε μέτρα αναμόρφωσης, είτε όταν είναι κακοποιημένο και εγκαταλελειμμένο να πηγαίνει ξανά στη γνωστή ιδρυματική λογική».

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης συστήνεται Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων, η οποία θα παρέχει, μεταξύ των άλλων, συμβουλευτική ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το Δίκτυο «Ορέστης» συστήνεται παράλληλα στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας (ΚΕΣΑΘΕΑ). Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται και συνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που παρέχουν κοινωνική μέριμνα, φροντίδα και προστασία στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι παραβατικά άτομα.

Ο «Ορέστης» θα συνεργάζεται με όλους τους καλλικρατικούς δήμους στους οποίους θα συγκροτηθούν ομάδες προστασίας ανηλίκων που θα αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231107784

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel