Ζωηφόρος

Δημητριάδος: «Η χαρά και η ενότητά μας είναι η δύναμη και η ελπίδα μας»,

Δημητριάδος Ιγνάτιος:

«Η χαρά και η ενότητά μας είναι

η δύναμη και η ελπίδα μας»

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ

Τ.Θ. 1308 Τ.Κ. 38001 ΒΟΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 2/6/2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος:

«Η χαρά και η ενότητά μας είναι η δύναμη και η ελπίδα μας»

Με λαμπρότητα η εορτή της Αναλήψεως στο Βόλο

Με ιεροπρέπεια και Εκκλ/κή λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, με επίκεντρο τον ομώνυμο και περικαλλή Ναό του Βόλου.

Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ναό προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και πλήθους κληρικών εκ Βόλου, Αθηνών και Λαρίσης, μεταξύ των οποίων και ο τ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην χαρά που βίωσαν οι Μαθητές κατά την Ανάληψη του Κυρίου, όπως περιγράφεται στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, καθώς «βεβαιώθηκαν, διά της ευλογίας, για την Θεότητα του Ιησού και έλαβαν την υπόσχεση της ελεύσεως του Παναγίου Πνεύματος»

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, επίσης, ότι στο πρόσωπο του Αναληφθέντος Χριστού θεώθηκε το ανθρώπινο πρόσωπο και έκτοτε γίνεται μέτοχος της κοινωνίας της Αγίας Τριάδος. Το γεγονός αυτό, που συνιστά την αιτία της μεγίστης χαράς των Χριστιανών, υποτιμάται σήμερα, καθώς «καταβάλλεται προσπάθεια να σβήσει η χαρά απ’ τις καρδιές των ανθρώπων. Την ίδια, όμως, στιγμή έρχεται η Εκκλησία να μάς καλέσει να λάβουμε μέρος στη χαρά της Αναλήψεως, κηρύττοντας κυρίως δύο πράγματα: ότι ο άνθρωπος έχει μοναδική και ανεπανάληπτη αξία, την δική του προσωπικότητα. Ποιός, όμως, άνθρωπος; Εκείνος που δε μετέχει μόνο της ύλης, αλλά και του πνευματικού κόσμου, με την αθάνατη ψυχή του, την πνοή του Θεού που υπάρχει μέσα του. Γι’ αυτό η Εκκλησία και οι Ποιμένες παλεύουμε να μη χαθεί το ανθρώπινο πρόσωπο, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα… Η Εκκλησία κηρύττει, επίσης, ότι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού. Το πνεύμα του κόσμου ευαγγελίζεται τον μηδενισμό και την απανθρωπιά, ενώ η Εκκλησία την προοπτική της ομοίωσης με τον Θεό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βλέπουμε τον ζωντανό Θεό…. Αυτή είναι η πίστη μας… μόνο έτσι οι άλλοι γίνονται ο παράδεισος και όχι η κόλασή μας…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για τους αγανακτισμένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες και τόνισε: «Η κοινωνία των προσώπων γίνεται πράξη μέσα στην Εκκλησία. Την ίδια στιγμή οι διψασμένοι πνευματικά άνθρωποι την αναζητούν στις πλατείες κι έχουν δίκιο, γιατί, ίσως κι εμείς δεν καταφέραμε να τους πείσουμε ότι η Εκκλησία που αναζητούν είναι εδώ, είναι δική τους. Είναι η Εκκλησία της Ευχαριστίας που μάς ενώνει… Οι άνθρωποι στερήθηκαν τη χαρά της κοινωνίας κι εμείς οι Ποιμένες πρέπει να την ξαναπροσφέρουμε και να δείξουμε ότι ο άνθρωπος είναι ζωντανή εικόνα του Θεού. Κανείς δε μπορεί να μάς στερήσει αυτή την πίστη, ότι βιώνουμε την κοινωνία των προσώπων, μιμούμεθα τη ζωή της Αγίας Τριάδος, γνωρίζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι μαζί μας και ο Χριστός που θέωσε την φύση μας είναι η κεφαλή μας. Αυτός μάς καλεί να είμαστε χαρούμενοι, όχι με πρόσκαιρη χαρά, αλλά μ’ εκείνη που δίδει τη δύναμη να νικήσουμε τις πιο μεγάλες δυσκολίες. Τούτη τη χαρά θέλουν να μάς στερήσουν, αλλά δε θα το καταφέρουν… Η χαρά και η ενότητά μας είναι η δύναμη και η ελπίδα μας. Και αυτή η ελπίδα έχει όνομα, είναι ο Χριστός. Να την προσφέρουμε σε όλους για να ξαναζήσει η κοινωνία μας όπως της αξίζει, με αληθινή ελευθερία και πραγματική δικαιοσύνη…»

Τιμητική διάκριση στο Ίδρυμα Δεληγιώργη

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δεληγιώργη κ. Νικόλαο Δεληγιώργη, ο οποίος προσέφερε το ποσό των 20.000 ΕΥΡΩ για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του νέου Πν. Κέντρου της Αναλήψεως, στο κτίριο του πρώην Εκκλ/κού Λυκείου, το οποίο πλέον, θα ονομάζεται «Δεληγιώργιο» Πν. Κέντρο. Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος εξήρε το έργο του Ιδρύματος, διά των ευεργετικών του προσφορών στην τοπική Εκκλησία και κοινωνία και μίλησε για την συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων ευεργετών της πατρίδος, που συνέβαλαν στην αναγέννησή της σε κρίσιμες και δύσκολες ιστορικές στιγμές και περιόδους. Από τη μεριά του ο κ. Νικόλαος Δεληγιώργης ευχαρίστησε για την εξαιρετική τιμή και αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δραστηριότητα του Ιδρύματος, το οποίο, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενισχύσει οικονομικά την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην δημιουργία και ανάπτυξη νέων δομών κοινής ωφελείας. 

Την παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος κόσμου. Η Ακολουθία ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος στις γειτονιές της ενορίας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel