Ζωηφόρος

«Η σχέση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας με την επιστολή Βαρνάβα»,

«Η σχέση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας

με την επιστολή Βαρνάβα»

Πανάρχαια γνώση θαμμένη σε σπηλιές

Μοναδικά ευρήματα αποτελούν οι χειρόγραφοι κυλινδρικοί πάπυροι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από ένα βοσκό, το 1947, σε έντεκα σπήλαια της ευρύτερης περιοχής του Κιρμπέτ Κουμράν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Τα 900 περίπου ιουδαϊκά κείμενα, γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, χαρακτηρίστηκαν ως η σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα και προκάλεσαν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Παράλληλα όμως αποτέλεσαν και την αιτία για να ξεσπάσουν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ακαδημαϊκών, θρησκευτικών και πνευματικών ομάδων.

Η Επιστολή του Αποστόλου Βαρνάβα

Η Επιστολή Βαρνάβα είναι ένα πρωτοχριστιανικό, απόκρυφο κείμενο που γράφτηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 70 και το 130 μ.Χ. και περιλαμβάνει στοιχεία από προγενέστερες ιουδαϊκές και χριστιανικές παραδόσεις. Θεωρείται πιθανό ότι γράφτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το ελληνικό κείμενο της Επιστολής Βαρνάβα έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι κύριες πηγές του κειμένου είναι ο Σιναϊτικός Κώδικας του 4ου αιώνα που περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της Αγίας Γραφής και συμπεριλαμβάνει την Επιστολή μεταξύ των υπόλοιπων βιβλίων της Καινής Διαθήκης και ο Ιεροσολυμιτικός κώδικας του 11ου αιώνα. Το έργο σώζεται και σε λατινική μετάφραση του 3ου αιώνα.

Πώς συνδέονται όμως τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας με την επιστολή Βαρνάβα και γιατί αυτή η σχέση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον θεολόγων, μελετητών και ερευνητών ανά το παγκόσμιο; 

Την απάντηση δίνει ο έφορος του Μουσείου των Χερογράφων της Νεκράς Θάλασσας και Επικεφαλής του Ιεροφυλακίου του Βιβλίου Δρ. Αδόλφο Ρόιτμαν, μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης με θέμα « Η σχέση των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας με την επιστολή Βαρνάβα», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη, του Κτηρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας (γωνία Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, Λευκωσία).

Ενημερωτικά ο Δρ. Αδόλφο  Ρόϊτμαν κατάγεται από την Αργεντινή. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες στη συγκριτική θρησκεία και διδακτορικό από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Είναι Ραββίνος και  Λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια στο Ισραήλ. Υπήρξε κάτοχος της Έδρας Επισκέπτη καθηγητή Henry Luce στο Πανεπιστήμιο τoυ Hartford, καθώς και μια επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια  Virginia Tech, Νέας Υόρκης,  Tufts, Texas  και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Είναι ο Έφορος του Μουσείου των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, συγγραφέας  τεσσάρων βιβλίων και πολλών άρθρων.

Της διάλεξης θα ακολουθήσει δεξίωση

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με την κ. Σωζάννα Ανδρέου στο 22208700 ή This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/lifestyle/press%20releases/388671 

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/06/blog-post_6261.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel