Ζωηφόρος

Εγχειρίδιον, π. Ι. Σ. Ρωμανίδου & καθ. Π. Ν. Τρεμπέλα,

Rate this item
(0 votes)

Εγχειρίδιον

Αλλήλογραφία

π. Ι. Σ. Ρωμανίδου & καθ. Π. Ν. Τρεμπέλα

Επιμέλεια: π. Γεωργίου Μεταλληνού

Πρόλογος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπακτίας

& Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου

Εκδόσεις Αρμός

Πρόκειται για την αλληλογραφία που διεξήχθη μεταξύ των δύο μεγάλων ακαδημαϊκών θεολόγων, όταν ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης κατέθεσε την διδακτορική του διατριβή στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Παναγιώτης Τρεμπέλας ήταν ένας από τους κριτές της διδακτορικής αυτής διατριβής.

Το θέμα της διατριβής του π. Ρωμανίδη ήταν «Το προπατορικόν Αμάρτημα ήτοι αι κοσμικολογικαί και ανθρωπολογικαί προϋποθέσεις  αυτού από των χρόνων της Καινής Διαθήκης μέχρι του Αγίου Ειρηναίου.» Η διατριβή αυτή περί του προπατορικού αμαρτήματος εκπονείτο από τον π. Ιωάννη μέσα στην ατμόσφαιρα της πατερικής θεολογίας αλλά και της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας.

…Τα κείμενα της αλληλογραφίας θα πρέπει αν μελετηθούν χωρίς να κρίνουμε πρόσωπα, αλλά να δούμε την προσπάθεια που έκαναν για την επαναφορά της ορθοδόξου θεολογίας στις πηγές της. Και κυρίως για να δούμε την ορθόδοξη θεολογία του π. Ιωάννου Ρωμανίδου, όπως φάνηκε στη διατριβή του και την μαχητικότητά αυτού του νέου θεολόγου που δεν γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα και εξεπλάγη που τη συνάντησε, και δεν υπεχώρησε στις απόψεις του, αλλά συγχρόνως να δούμε και την μαχητικότητα του Παναγιώτη Τρεμπέλα, σε μία νομιζόμενη από αυτόν, διαφοροποίηση διαφόρων θεολογικών θέσεων. Και τελικά πρέπει να εκτιμήσουμε πως και οι δύο συναντήθηκαν ακριβώς γιατί είχαν αγαθή πρόθεση…

Εκδόσεις Αρμός

Μαυροκορδάτου 11

106 78, Αθήνα

τηλ.210 3830604 fax. 210 3819439

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 22:05
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel