Ζωηφόρος

Άγιος Νικόλαος της γης και του πελάγους, του Αρχιμ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη,

Rate this item
(3 votes)

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Βραβείο Ακαδημίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Γερμανίας

του Πανοσ. Αρχιμ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη

Θεσσαλονίκη 2003

***

Η ιστοσελίδα www.zoiforos.gr με μεγάλη χαρά παρουσιάζει σήμερα

ανήμερα της χάρης του Αγίου Νικολάου,

ένα εξαίρετο πνευματικό εντρύφημα, το βιβλίο

«ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ» 

του Πανοσ. Αρχιμ. κ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη,

Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Θέρμης, Θεσσαλονίκης.

Η ιστοσελίδα μας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες

στον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Θεοφύλακτο Μαρινάκη για την ευλογία του

να αναδημοσιεύσουμε αποσπάσματα

από το θαυμάσιο και πληρέστατο, 736 σελίδων, βιβλίο του.

***

Για παραγγελίες του βιβλίου:

Αρχιμ. Θεοφύλακτος Μαρινάκης

Πόντου 6 - τηλ. 2310 462711

Θέρμη Θεσσαλονίκης

***

Ο  ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ανάμεσα στους μεγάλους και παμφαείς φωστήρες, οι οποίοι καταυγάζουν διηνεκώς το πνευματικό στερέωμα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, από τότε πού «Χριστός ο Θεός ημών» «ανέτειλεν εκ Παρθένου» επί της γης «ως ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης», «ίνα φώτιση τους εν σκότει καθήμενους», συγκαταλέγεται και ο Άγιος Νικόλαος, ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός.

Ο Άγιος Νικόλαος, αυτή η πελώρια Αγιοπατερική φυσιογνωμία, «το της Τριάδος καθαρόν ενδιαίτημα, ο στύλος της Εκκλησίας», «η μυροθήκη του Πνεύματος», «ο θείος της θειοτάτης Ιερωσύνης κανών» και της Μυρέων Εκκλησίας Άγγελος, ο ποιμήν ο καλός, ο κανόνας της ακραιφνούς πίστεως, η εικόνα της πραότητας, ο ταπεινός τη καρδία Ιερουργός του Ευαγγελίου του Χριστού, είναι από τους γνωστότερους και δημοφιλέστερους Αγίους της Χριστιανική Πίστεως και μάλιστα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και τούτο, γιατί, όπως διαβάζουμε στο ιερό Συναξάρι του:

«Ο Νικόλαος, πρέσβυς ων εν γη μέγας,

και γης αποστάς εις το πρεσβεύειν ζέει.».

Ο Άγιος Νικόλαος, ως «άνθρωπος του Θεού» και «μυσταγωγός των υπέρ νουν», ανήκει σ' εκείνους οι όποιοι ανταποκρίθηκαν αμέσως και με συνέπεια στον επί γης προορισμό του άνθρωπου, αυτόν πού έθεσε ο Δημιουργός Θεός για το γένος των ανθρώπων. Αγωνίστηκε σκληρά ο λαμπρός γόνος της Λυκίας, σε δίσεκτα και μαρτυρικά για την Εκκλησία του Χριστού χρόνια, να τηρήσει όλες τις εντολές και τα σωτήρια προστάγματα του Θεού. «Ο εκ κοιλίας μητρός ηγιασμένος», ακολουθώντας την ματωμένη πορεία του Αρχηγού της σωτηρίας μας Κυρίου Ιησού, «Όστις έπαθεν υπέρ ημών, ημίν υπολιμπάνων υπογραμμόν, ίνα επακολουθήσω μεν τοις ίχνεσιν Αυτού», δηλαδή «την οδόν την απάγουσαν εις την ζωήν», έφθασε, συν Θεώ, στην «ακρότητα των εφετών», «διό πύλη αυτώ ουρανών ηνέωκται», εισόδευσε στην άνω Ιερουσαλήμ, στην Εκκλησία των πρωτοτόκων «εν ουρανοίς απογεγραμμένων, και κριτή Θεώ πάντων, και πνεύμασι δικαίων τετελειωμένων» (Έβρ. 12, 23). «Όλως ανατεθείς τω Κυρίω», με την ενάρετη και παναγία ζωή του νουθέτησε, δίδαξε, φώτισε, στήριξε, έσωσε, θαυματούργησε, προστάτευσε και βοήθησε όχι μόνο τους τότε χριστιανούς των Μύρων, αλλά και όλου του κόσμου, εδώ και δεκαεπτά (17) ολόκληρους αιώνες από την γέννηση του, την αγία βιοτή και την οσία κοίμηση του. Γι' αυτό και ένας ύμνος της Εκκλησίας μας λέγει περί αυτού: «Τάγματα Πατριαρχών και Αποστόλων, Ιερέων τε Μαρτύρων δήμοι, προφητών ο σύλλογος, άπας δήμος ασκητών, μακαρίζουσι την θείαν πολιτείαν σου...».

Για τη θεία πολιτεία του κοσμαγάπητου Αγίου Νικολάου, το ιερό εικόνισμα του οποίου δεσπόζει στις γέφυρες των πλοίων, μικρών και μεγάλων, του πολεμικού και του εμπορικού μας στόλου, αλλά και στο εικονοστάσι των σπιτιών των ευσεβών χριστιανών μας, για να προστατεύει από κάθε πειρασμό και δύσκολες περιστάσεις τους ανθρώπους, οπού και αν αυτοί βρίσκονται και ταξιδεύουν, στη θάλασσα και στην ξηρά, έχει γραφεί πλήθος αξιόλογων βιβλίων, εγκωμιαστικών λόγων, βιογραφικών, θαυμάτων κ.λπ., για την οικοδομή του σώματος του Χριστού.

Σ' αυτά έρχεται να προστεθεί και το παρόν βιβλίο του ευλαβούς, ακάματου και πολυγραφότατου Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Θέρμης, ο όποιος μετά από θερμή προσευχή προς τον Πατέρα των Φώτων και το θαυμαστό Άγιο Του, αλλά και μετά από κόπο έρευνας και μελέτης των πηγών επί πολλά έτη, παρουσιάζει αυτή την εξαίρετη, τεκμηριωμένη, μεθοδική, διδακτική και αργαλέα εργασία με τον τίτλο:

«ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ»

«για να έχει ο αναγνώστης», όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο ίδιος, «πρότυπα πνευματικής ζωής, και γέροι και νέοι, και γυναίκες, και καθένας να έχει κανόνα και οδηγό της δικής του ζωής το βίο πού ιστορούμε, και, όταν επιθυμεί να μιμηθεί κάποια σελίδα του βίου του Αγίου, να προσαρμόζει τη ζωή του σ' εκείνο πού θέλει να μιμηθεί.».

Οφείλω, συνεπώς, ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης Κασσανδρείας, να συγχαρώ ειλικρινώς τον Πανοσιολογιώτατο εκλεκτό Συγγραφέα και να ευχηθώ από τα έγκατα της καρδιάς μου σε όσους διαβάσουν το βιβλίο αυτό να αποκομίσουν ψυχική ωφέλεια, να στερεώσουν την πίστη τους στον αληθινό Θεό μας, να αφοσιωθούν περισσότερο στην Αγία Εκκλησία του Χρίστου μας, να αγαπήσουν τους Αγίους μας, οι όποιοι εβίωσαν στην πραγματικότητα όλες τις Άγιες και αιώνιες αλήθειες της δογματικής διδασκαλίας μας, να προαχθούν στην αρετή και να μιμηθούν τον Άγιο στην κατά Χριστό ζωή και πολιτεία του, δεδομένου ότι «τούτο εστί το θέλημα του Θεού, ο αγιασμός ημών».

Για δε τον πολλά κοπιάσαντα π. Θεοφύλακτο δέηση διάπυρη αναπέμπω υπέρ αυτού προς τον πανταχού οξέως προφθάνοντα υπερθαύμαστο και θαυματουργό Άγιο μας:

« Ως άξιον δέχου τον ύμνον, Νικόλαε, του μικρού πονήματος

τούτου, ώσπερ Χριστός προσεδέξατο της χήρας τα δύο λεπτά

μη βδελύξη την εγχείρησιν πόθων ου κομπάζων γαρ,

τρισμάκαρ, κατετόλμησε».

Ο Μητροπολίτης

Ο Κασσανδρείας Νικόδημος

Last modified on Wednesday, 08 August 2012 20:04
Login to post comments

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel