Ζωηφόρος

Ο Ομπάμα «άδειασε» τον Ερντογάν για Γκιουλέν

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μάλλον δεν κάνουν καλό στον Ταγίπ Ερντογάν. Σαν να μην ήταν αρκετές οι υποκλαπείσες συνδιαλέξεις που δημοσιοποιούνται και «καίνε» τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο Ερντογάν βρέθηκε να έχει διαστρεβλώσει συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα και ήταν ο ίδιος ο Λευκός Οίκος που τον... επανέφερε στην τάξη.

 

Οι σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν περνούσαν μια μάλλον «ψυχρή» περίοδο τους τελευταίους μήνες, ωστόσο το «άδειασμα» του Τούρκου πρωθυπουργού από τον Αμερικανό πρόεδρο είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη πρακτική σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες που έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου και αφορούσε την έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ATV την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια του τηλεφωνήματός του με τον Ομπάμα ζήτησε να εκδοθεί ο Γκιουλέν στην Τουρκία και περιέγραψε τη συνομιλία ως εξής: «Είπα στον Ομπάμα ότι το άτομο που ευθύνεται για τις ταραχές στην Τουρκία ζει στη χώρα του, στην Πενσιλβάνια. Του το είπα ξεκάθαρα. Είπα ότι αναμένω να πράξει τα δέοντα. Πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα, από τη στιγμή που κάποιος απειλεί την ασφάλεια της πατρίδας μου».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε «θετικά» το αίτημά του και απάντησε λέγοντας: «Ελαβα το μήνυμα». Ο Λευκός Οίκος όμως παρενέβη με γραπτή ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως «η απάντηση που αποδίδεται στον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με τον Γκιουλέν δεν είναι ακριβής», ενώ συνεχίζει:

«Στο τηλεφώνημα της 19ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος τόνισε τη σημασία φρόνιμων πολιτικών στα πλαίσια της έννομης τάξης καθώς και τη σημασία της σχέσης αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ιδίως σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, παραμένει».

Στο μεταξύ, άλλη μια συνομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει το Facebook και το YouTube για να αποφύγει τα χειρότερα.

Στο ηχητικό απόσπασμα ακούγονται να συνομιλούν ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ και ένας έμπιστός του στον οποίο λέει το πώς ο πρώην υπ. Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν έλαβε μία μίζα 10 εκατ. ευρώ την οποία του είχε υποσχεθεί ο Αζέρος. Η φωνή που αποδίδεται στον Ζαράμπ λέει ότι «εξεπλάγη» που ο πρώην υπουργός δεν είχε λάβει τα χρήματα που προέρχονταν από την εταιρεία του, τονίζοντας ότι «πιθανώς επρόκειτο για... λάθος». Ο Τσαγλαγιάν ήταν μεταξύ των υπουργών που καθαιρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη διαφθορά, ενώ ο Ζαράμπ ήταν μεταξύ των συλληφθέντων αλλά αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63975648

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel