Ζωηφόρος

Ρωμαιοκαθολικοί Ελλάδος για θρησκευτικά σύμβολα,

Ρωμαιοκαθολικοί Ελλάδος

για θρησκευτικά σύμβολα

Η Σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ανάρτηση

των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους

Ανακοινωθέν Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ενόψει της εκδίκασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στις 30 Ιουνίου 2010) της έφεσης της Ιταλίας σχετικά με την καταδίκη της για την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, με το σκεπτικό ότι η παρουσία τους συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

δηλώνει:

1. Η καταδίκη της Ιταλίας, χώρας ιστορικά και πολιτιστικά χριστιανικής καθολικής παράδοσης, με πρωτεύουσα που είναι ταυτόχρονα η Αποστολική Έδρα του Επισκόπου Ρώμης και κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί την αρχή μιας σειράς ενεργειών που ήδη προδιαγράφονται, και εντάσσονται στην άρνηση των πολιτικών ηγετών και εκπροσώπων των Χωρών της Ενωμένης Ευρώπης να αναγνωρίσουν στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα τις χριστιανικές ρίζες της γηραιάς ηπείρου.

2. Μια μικρή μειονότητα δεν μπορεί να εμποδίζει την συντριπτική πλειοψηφία να εκφράζει την πίστη της, σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού της. Αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται ούτε στην  πλειονότητα να εμποδίζει τις θρησκευτικές μειονότητες να εκφράζουν την πίστη τους. Ο αμοιβαίος σεβασμός  των θρησκευτικών παραδόσεων είναι αναγκαίος σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και περισσότερο πολυπολιτισμική. Αυτό θα εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών και όλων των παραδόσεων καταδικάζοντας κάθε μορφή θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που μόνο συμφορές έχει δημιουργήσει στην ανθρωπότητα.      

3. Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο ότι δεν πρέπει να απαγορεύεται η δημόσια έκθεση θρησκευτικών χριστιανικών συμβόλων, σε κοινωνίες με χριστιανική παράδοση αιώνων, ιδιαίτερα σε χώρους όπου καλλιεργείται στα παιδιά και στους νέους η θρησκευτική τους αυτοσυνείδηση. Το αντίθετο θα αποτελούσε αντίφαση και άρνηση της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μιας χώρας στην οποία θεμελιώνονται οι ρίζες τους και αρχίζει το μέλλον τους.

Δόθηκε στην Αθήνα, στις 11 Ιουνίου 2010

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

+ Φραγκίσκος

Επίσκοπος Σύρου και Θήρας

Αποστολικός Τοποτηρητής Κρήτης

Ο Γραμματέας

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου - Τήνου - Άνδρου και Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Χίου

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel