Ζωηφόρος

Η πρόοδος της τεχνολογίας, του παπα-Σταύρου Παπαχρίστου,

Η πρόοδος της τεχνολογίας

πρέπει να ανυψώνει τον άνθρωπο

και όχι να τον καταστρέφει

του παπα-Σταύρου Παπαχρίστου

Ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός και η πρόοδός του έχουν επιτύχει τα όνειρα του ανθρώπου να γίνονται πραγματικότητα (ωφέλειες από τον ηλεκτρισμό, τηλεοπτική πρόοδος, τηλεπικοινωνίες, σμίκρυνση των αποστάσεων κ.ά.).

Στον 20ο αιώνα μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι έχουν γίνει οι περισσότερες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Στους τελευταίους αιώνες έγιναν οι περισσότερες τεχνολογικές επαναστάσεις.

Ο Δημιουργός του σύμπαντος έφτιαξε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσιν (Γεν. α΄ 26) και τον έθεσε εν Εδέμ (Γεν. β΄8). Ο Θεός τοποθέτησε τους πρωτοπλάστους στην Εδέμ. Οι άνθρωποι, αντί να εργαστούν να φτιάξουν έναν επίγειο παράδεισο, έφτιαξαν την επίγειο κόλαση [χαρακτηριστικά παραδείγματα η Χιροσίμα (6-8-1945) και το Ναγκασάκι].

Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την αξιοζήλευτη πρόοδο θετικώς και αρνητικώς. Τα θετικά τα απολαμβάνουμε. Όμως υφίσταται ένα μεγάλο πρόβλημα από την σύγχρονη πρόοδο και εξέλιξη, που οδηγεί στην καταστροφή του ανθρώπου. Π.χ. η ραδιενέργεια. Ο πυρηνικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ελλάδα. Ο εφιάλτης ενός ολέθριου ατυχήματος περιπλανάται. Όπως σημειώνει μελέτη Αμερικανών και Ρώσων ιατρών, βιομηχανικές πυρηνικές δραστηριότητες και ατμοσφαιρικές δοκιμές έχουν ως σήμερα προκαλέσει:

500 εκατομμύρια αποβολές,

5 εκατομμύρια θανάτους νεογνών,

376 εκατομμύρια καρκίνους,

235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες,

587 εκατομμύρια τερατογενέσεις (εφημερίδα «Βήμα» 6-1-2008, σελ. Α24).

Αυτά είναι τα απάνθρωπα και ολέθρια αποτελέσματα των πυρηνικών δραστηριοτήτων.

Τις ανησυχίες αυτές πρέπει να προβάλλουν όλες οι εκκλησίες και όχι μόνο: «τῷ καιρῷ ἐκείνῳ» και τίποτε άλλο. Τι γίνεται «τῷ καιρῷ τούτῳ» να κοιτάζουμε και ας μη καπηλευόμαστε, ζητώντας άλλοθι, τη δράση αγίων προσώπων, όπως του Ιερού Χρυσοστόμου, του Κοσμά του Αιτωλού κ.ά.

Βλέπετε, αυτά τα καταστροφικά για την ανθρωπότητα αποτελέσματα περνούν στα ψιλά γράμματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παντός τύπου. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα κινείται στην σφαίρα της καταστροφής. Η Αγία Γραφή μας προλέγει για το πώς σκέφτονται οι ισχυροί που κυβερνούν σήμερα την ανθρωπότητα: «Τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας» (Β΄ Θεσσ. β΄7).

Τα τηλεοπτικά μέσα ελάχιστα ασχολούνται με σοβαρά θέματα. Δεν προκαλούν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Θρηνώ για το κατάντημα των ενδιαφερόντων του τηλεοπτικού κοινού.

Η Εκκλησία, τόσο η ορθόδοξη όσο και η καθολική, έπρεπε να πρωτοστατούν σ’ αυτά τα θέματα. Είναι θέματα ζωής ή θανάτου.

Η πνευματική ηγεσία θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η καλλιέργεια των ηθικών και πνευματικών αξιών έπρεπε να είναι το πρώτο καθήκον. Τότε και μόνον η σύγχρονη τεχνολογία θα ανυψώνει τον άνθρωπο και δεν θα τον καταστρέφει. Ελπίζομε και αναμένομε.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel