Ζωηφόρος

Επικίνδυνη η ανάθεση της κατήχησης στο κράτος, της Παγκληρικής-Παλλαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης

Επικίνδυνη η ανάθεση της κατήχησης στο κράτος

της Παγκληρικής-Παλλαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης

από την εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» της 4ης  Σεπτεμβρίου 2008

Πολλά έχουν ειπωθεί γιο την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, που δίδει τη δυνατότητα σε μαθητές να απαλλαγούν από τη συμμε­τοχή τους στο μάθημα των θρησκευτικών με αναιτιο­λόγητη δήλωση των κηδε­μόνων τους. Η επιχειρημα­τολογία περιορίζεται συνήθως στην προαιρετικότητα ή μη του μαθήματος.

Όμως αυτή καθ' εαυτή η δράση του κράτους ω: κατηχητή —πόσο μάλλον ως μυσταγωγού στην όποια θρησκεία— εκτός από την ισοτιμία των πολιτών του, αντιστρατεύεται και την ίδια την προβαλλόμενη πίστη. Το αστικό κράτος, το κάθε κράτος, είναι ένας εξουσια­στικός μηχανισμός, που υ­πηρετεί και προωθεί τα συμφέροντα των εκάστοτε ι­σχυρών. Σε μια αταξική κοινωνία το κράτος, ως μηχανι­σμός επιβολής, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και θα απο­νεκρωθεί, αφού πλέον θα διοικεί ο ίδιος ο θεσμικά οργανωμένος λαός. Τα αστικό κράτος είναι λοιπόν από τη φύση του ο κατ' εξοχήν ακατάλληλος χειραγωγός για τη μύηση στην εκκλησιαστική κοινωνία.

Γιο το λόγο αυτό, θεω­ρούμε απαράδεκτη και επι­κίνδυνη την ανάθεση από πλευράς της Εκκλησίας της κατήχησης των μελών της στο κράτος. Οι άρχοντες των εθνών, λέει ο Κύριος, καταδυναστεύουν και κατακυριεύουν τους λαούς τους, εί­ναι λοιπόν φυσικό το ότι και διά μέσου της παιδείας ο κάθε «Καίσαρας» προσπα­θεί να κατασκευάσει υπη­κόους. Το μάθημα των θρηοκευτικών και η πίστη μας αξιοποιήθηκαν πολλάκις μέχρι σήμερα, για να στρε­βλώσουν ή και να αποκρύ­ψουν τη σχέση αιτίας και αι­τιατού, στην προσπάθεια δηλαδή δημιουργίας υπά­κουων μοιρολατρών, που δεν θα συμμετέχουν στις αγωνίες και στους αγώνες της κοινωνίας.

Ο Χριστοί δεν θέλει δού­λους, υπηκόους και μοιρο­λάτρες. θέλει αδελφούς προβληματισμένους, όρθι­ους και αγωνιστές, στην πορεία για την οικοδόμηση μιας καινούργιας κοινωνίας αγάπης και αλληλεγγύης.

Ο σκοπός συγχρόνως της Πρωτοβάθμιας και Δευτε­ροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχει στους μαθητές ολό­πλευρη παιδεία —γι΄ αυτό και η συμμετοχή σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτική—, δηλαδή όλες εκείνες οι γνώσεις που τους είναι απαραίτητες, για να πορευ­θούν μέσα στην κοινωνία, καθώς και για να κατανοή­σουν και να ερμηνεύσουν, με εργαλεία τα δεδομένα της επιστήμης, τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα, ό­πως, από κοινωνιολογική άποψη, είναι και η θρη­σκεία.

Κανείς δεν μπορεί να αμ­φισβητήσει την ύπαρξη των θρησκειών στον κόσμο, γι' αυτό και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μαθητές, που ουδέποτε θα έχουν διδαχτεί κάτι γι΄ αυτές. Το μάθη­μα όμως της γένεσης, της ε­ξέλιξης και των επιμέρους διδασκαλιών των θρησκει­ών πρέπει να στηρίζεται στα δεδομένα επιστημών, έτσι ώστε, χωρίς να παραμερίζε­ται ή να υποβαθμίζεται η Ορθόδοξη Παράδοση μας, να μπορούν να μετέχουν σε αυτό με την ίδια ψυχολογική άνεση θρήσκοι και άθρησκοι, ένθεοι και άθεοι. Με αυτόν τον τρόπο και οι πι­στοί, καλλιεργώντας την κριτική τους ικανότητα, θα μπορούν να διακρίνουν το Ορθόδοξο πνεύμα, το πνεύ­μα της αγάπης, της ελευθε­ρίας και της δικαιοσύνης α­πό το ατομοκεντρικό πνεύ­μα, που το αστικό καθεστώς σήμερα καλλιεργεί.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel