Ζωηφόρος

Μάθημα θεμελιώδες, του Ιωάννη θ. Χαίνη

Μάθημα θεμελιώδες

του Ιωάννη θ. Χαίνη, Ομ. Καθηγητή Ε. Μ. Π.

                                                             από την εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» της 4ης  Σεπτεμβρίου 2008

Με μεγάλη έκπληξη διά­βασα στον ημερήσιο Τύπο την Εγκύκλιο του κ. Υπουρ­γού Εθνικής Παιδεία: και θρησκευμάτων προς τους Διευθυντές της Α/βμιας: και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την προαιρετική διδασκαλία των θρησκευτικών. Φυσικά, η απαλλαγή από το μάθημα θα γίνει με αίτηση των μα­θητών και χωρίς ουδεμία δικαιολόγηση, όπως ίσχυε μέ­χρι σήμερα για τους αλλό­θρησκους μαθητές. Και αν ο μαθητή: είναι ανήλικος η αίτηση αυτή θα υπογράφεται από τον κηδεμόνα του. Με τον έμμεσο αυτόν τρόπο κα­ταργούνται τα θρησκευτικά στα σχολεία, όπως εξηγώ κατωτέρω:

Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι άθεα, ούτε άπιστο, αλλά ούτε και απε­χθάνονται το μάθημα των θρησκευτικών. Τι θα συμβεί όμως;

Τα πιθανά ενδεχόμενα, είναι τα ακόλουθα:

1. Λόγω του φόρτου των πολλών μαθημάτων τους, με ευκολία θα υποβάλλουν αίτηση, αφού δεν απαιτείται αιτιολόγηση, για να απαλ­λαγούν από τη μελέτη των θρησκευτικών.

2. Για ανήλικους μαθητές για τους οποίους α­παιτείται συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων, εφ' όσον αυτοί είναι άπιστοι ή αδιάφοροι θρησκευτικώς, θα συναινέσουν, ώστε το παιδιά τους να μην παρακο­λουθούν το μάθημα των θρησκευτικών.

3. Οι μαθητικές κοινότητες με τα προεδρεία τους, καθοδηγούμενες από εξω­σχολικούς παράγοντες, θα αποφασίσουν, ω: «προο­δευτικοί νέοι», να μην πά­ρουν το μάθημα των θρη­σκευτικών.

Η εγκύκλιο: του κ. Υπουργού δεν πάσχει απλώς νομικά, αλλά έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16, παρ. 2 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται:

«Η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Πως θα αναπτυχθεί η ηθική και θρησκευτική συνείδηση των νέων, όταν τα θρησκευτικά στα σχολεία γίνονται προαιρετικά ή στην ουσία καταργούνται;

Ερωτώ την Κυβέρνηση γιο τους Έλληνες υπηκόους που είναι ΧΟ., αν έχει καθολική ισχύ η ανωτέρω Συνταγματική Διάταξη και αν έχει, γιατί παραβιάζεται;

Ο μαθητής θα αποφασίσει για τη σημασία και τη σπουδαιότητα ενός μαθήματος που δε γνωρίζει, ή άλλοι θα του υπαγορεύσουν τι θα κάνει;

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με το μάθημα της Ιστορίας, να το κάνουν και αυτό προαιρετικό.

Αλλά γιατί προβαίνει ο Υπουργός σε μια τέτοια ριζοσπαστική πράξη, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να θίξει ένα τέτοιο λεπτό θέμα από το 2002;

θα ερμηνεύσουμε το Σύνταγμα σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε ή την Αρχή προστασία: προσωπικών δεδομένων;

Η ηθική διδασκαλία του Χριστιανισμού είναι ανεπανάληπτη και μοναδική, διότι δεν είναι ανθρώπινη ηθική φιλοσοφία, αλλά είναι η Διδασκαλία του θεού και Λόγου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Τα θρησκευτικά δεν είναι μάθημα απλώς γνώαεων, αλλά διδάσκουν τρόπο ζωής και στάση συμπεριφοράς στούς συνανθρώπους μας. Ας εξετάσει ο κ. Ε. Στυλιονίδης βαθύτερα το θέμα και ας προβληματιστεί έντονα περί του πρακτέου.

Τέλος, τα θρησκευτικά, μάθημα θεμελιώδους σημασίας για την αγωγή και ηθική διάπλαση των μαθητών, δεν καταργούνται με εγκυκλίους, ούτε με Π.Δ. ή Κανονιστικές Πράξεις, ούτε τολμώ να πω, και με Νόμο στη Βουλή, διότι παραβιάζεται ευθέως η προαναφερθείσα Συνταγματική Διάταξη και επιπλέον δεν εναρμονίζεται με το άρθρο 3, παρ. 1 του Συντάγματος, που λέει:

«Η κρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, η οποία γνωρίζει ως Κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό».

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel