Ζωηφόρος

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών σε εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

σε εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ

για το μάθημα των θρησκευτικών

ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΤΣΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ (ΠΕ01) ΣΤΗ Β’ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα μέσα του φετινού καλοκαιριού, κάποιοι παράγοντες του Υπουργείου «Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» προτίμησαν ως χρονική περίοδο για να στείλουν εγκύκλιο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (αριθμ. πρωτ. 91109/ 10-07-2008) με τίτλο «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων». Η εγκύκλιος αυτή καταλήγει με τα εξής λόγια, αναφερόμενη στην επιλογή του μαθήματος των Θρησκευτικών που μέχρι τώρα είναι ισότιμο και υποχρεωτικό με τα υπόλοιπα μαθήματα:
«για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής» (η υπογράμμιση είναι δική μας).
Την εγκύκλιο αυτή υπογράφει ο ειδικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Γούσης.
Μία τέτοια εγκύκλιος είναι φυσικό να δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας και αναστάτωσης στην ήδη ταλαιπωρημένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αίτιους ανθρώπους που αντί να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα της Παιδείας, δημιουργούν νέα, τα οποία άλλωστε θα γεννήσουν πλήθος άλλων προβλημάτων.
Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν:
Α. Διότι ο κύριος Γούσης και οι συν αυτώ, αδυνατούν μάλλον να κατανοήσουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΙΣΟΚΥΡΟ με τα άλλα μαθήματα, αφού ολοκληρώνει την προσωπικότητα του μαθητή και από την αρχαιότητα ήταν στην πρώτη γραμμή της παιδείας ενός ανθρώπου. Ακόμα και σήμερα είναι υποχρεωτικό και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Διότι αν ισχύσει η προαιρετικότητα του μαθήματος ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ. Ζητούμε να μπει τέρμα πλέον στον διαχωρισμό «κύριων» και «δευτερευόντων» μαθημάτων, εφόσον όλα συμβάλλουν στην καλλιέργεια του ίδιου ανθρώπου.
Γ. Διότι αν ισχύσει μια τέτοια επιλογή ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Ας μην προτρέχουν λοιπόν τα δήθεν προοδευτικά προεδρεία της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να συμφωνήσουν με μια τέτοια απόφαση, γιατί έτσι καταρρακώνουν ένα μάθημα κατεξοχήν προοδευτικό και μεστό αξιών και ανθρωπισμού και οδηγούν σε ανεξέλεγκτη πλέον ακαταστασία και σε άλλα μαθήματα.
Δ. Διότι με μια τέτοια επιλογή, οι μαθητές που θα απαλλάσσονται θα βρίσκονται ανεξέλεγκτοι εντός ή εκτός του Σχολείου.
Ε. Εάν υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα θεολόγων, υπάρχουν πολύ περισσότερα θετικά παραδείγματα ικανών και χαρισματικών συναδέλφων που βοηθούν σημαντικότατα τις νέες γενιές, με αποτέλεσμα στατιστικά το μάθημα να βρίσκεται από τα πρώτα στις θετικές κρίσεις των μαθητών.
ΣΤ. Οι δήθεν προοδευτικοί για την κατάργηση άμεσα ή έμμεσα του μαθήματος, ας κάνουν χωρίς φαρισαϊσμούς την αυτοκριτική τους (εάν βέβαια μπορούν), για τα χάλια της σημερινής Παιδείας, την υπερφόρτωση των μαθητών και την υποκρισία στην άνθηση της παραπαιδείας…
Ζ. Εάν κύριε πρόεδρε της ΟΛΜΕ ή της ΔΟΕ δεν αρέσουν στο παιδί σας τα Μαθηματικά ή τα Αρχαία γιατί να μην τα απαλλαγεί εάν είναι μάλιστα και σε αντίθετη κατεύθυνση στη Β’ και Γ’ Λυκείου;
Η. Η Θρησκεία κι αν θέλετε και πιο συγκεκριμένα ο Χριστιανισμός, είναι μεγέθη που υπερβαίνουν τις επιπόλαιες αποφάσεις σας εν μέσω θέρους. Θα έπρεπε για άλλα πράγματα να ντρέπεστε γι αυτό τον τόπο και όχι για τη θρησκεία και τα «πιστεύω» αυτού του λαού που καθημερινά εξαπατάται από πολλούς…
Θ. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα μάθημα που μαζί με τα άλλα συμβάλλει στην διατήρηση αξιών σε εποχές απαξίας, βοηθάει στην αποφυγή διακρίσεων με τη διδασκαλία της αγάπης, καθοδηγεί στην αλήθεια με τη διαχρονικότητα που έχει, συντηρεί την ανθρωπιά στις καρδιές των παιδιών. Αν όλα αυτά τα ονομάζουν κάποιοι «προσηλυτισμό», μάλλον υποκρίνονται ξεδιάντροπα σε τόσους ανθρώπους που αφιονίζονται καθημερινά με άλλους «προσηλυτισμούς»…
Ι. Ακόμα και αν τελικά υπάρξει επιμονή ως προς την επιλογή απαλλαγής του μαθήματος, θα πρέπει να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο μάθημα, όπως π.χ. Θρησκειολογία, Κοινωνική Ηθική κλπ., όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
ΙΑ. Ζητούμε την κινητοποίηση της Ιεραρχίας, κάθε υγιούς άλλου φορέα στον τόπο μας και κάθε Έλληνα προσωπικά, ώστε να πάψει να υποτιμάται άλλο το μάθημα.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel