Ζωηφόρος

Απεταξάμην την εγκύκλιο, της Μ. Παπουτσάκη

Απεταξάμην την εγκύκλιο

Μ. Παπουτσάκη

από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 31/08/2008

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ιεραρχών-θεολόγων με το υπουργείο Παιδείας για την προαιρετική διδασκαλία των θρησκευτικών. Ιεράρχες επιθυμούν να προσλάβει διαστάσεις το θέμα ανάλογες με εκείνες, επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, για το βιβλίο της Ιστορίας της Στ'Δημοτικού.

Το ζήτημα απασχόλησε έντονα την τελευταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

**Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου δεν προσφέρεται, ωστόσο, για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την πολιτεία. Το επόμενο βήμα των ιεραρχών θα είναι να απευθυνθούν «ποιμαντορικά», με εγκυκλίους στους γονείς και να τους συμβουλεύσουν να στέλνουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών. Η κυβέρνηση το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή είναι μία νέα κρίση στις σχέσεις της με την Εκκλησία. Γι' αυτό έσπευσε ο Ευρ. Στυλιανίδης, την Τρίτη, να εκδώσει νέα -την τρίτη κατά σειρά- εγκύκλιο «διευκρινίζοντας» ότι οι μη ορθόδοξοι χριστιανοί που δεν θα κάνουν θρησκευτικά, θα πηγαίνουν σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης να διδάσκονται άλλο μάθημα.

**Αυτόματα όμως -σχολιάζουν ιεράρχες- έθεσε νέο διαχωρισμό, αφού αυτοί που θα μένουν στην τάξη θα είναι οι ορθόδοξοι μαθητές. Οι μητροπολίτες που συζήτησαν το θέμα στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, δεν πείσθηκαν από τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους. Εξακολουθούν να ζητούν την επιστροφή της παλαιάς εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία για να απαλλαγεί κάποιος του μαθήματος πρέπει να περιγράψει τους λόγους. Αυτό που φοβούνται οι ιεράρχες, πάντως, είναι ότι αρχίζει πλέον ο πλήρης αποχριστιανισμός της κοινωνικής ζωής του τόπου.

**Ο θόρυβος, όμως, γύρω από τα θρησκευτικά δεν είναι καινούριος. Χρόνια τώρα οι κληρικοί «τρώγονται» με το θέμα. Πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια ο Χριστόδουλος ήταν εκείνος που ήγειρε θέμα το Σεπτέμβριο του 1999 διερωτώμενος δημοσίως και αιφνιδιαστικά: «Αυτό είναι μάθημα Θρησκευτικών, ή θα είναι όπως το ονειρεύονται οι ευρωπαϊστές, αυτοί που τους έχουν ονομάσει ευρωλιγούρηδες;»

**Ομως η μεγάλη «σπέκουλα» στο θέμα έγινε κατά την περίοδο της κρίσης με τις ταυτότητες το έτος 2000. Ο Χριστόδουλος είχε στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ζητώντας του να μην εξαιρεθούν από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β' και Γ' λυκείου τα Θρησκευτικά. Το 2004 και ενώ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση η Ν.Δ., αρχίζουν νέες διαμαρτυρίες των ιεραρχών για «υποβιβασμό του μαθήματος με τη μετατροπή του από ομολογιακό, σε μάθημα θρησκειολογίας». Η τελευταία φορά που υπήρξε ένταση ήταν το 2006. Τότε η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε ότι από τα βιβλία των Θρησκευτικών «λείπει ο ορθόδοξος προσανατολισμός, υποτιμάται η εν Χριστώ αποκάλυψη στον κόσμο και η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής».

**Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τα λεγόμενα ιεραρχών που μέχρι προ τινος θεωρούσε φανατικά δικούς της «σημαιοφόρους». Ο Ιερώνυμος που μπορεί να έχει τις ίδιες απόψεις με τους άλλους ιεράρχες κρατεί όμως πάντα χαμηλούς τόνους· αναμένεται να απευθυνθεί και πάλι στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση όλων των νεωτέρων εγκυκλίων. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει και το γνωρίζει και ο αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι μητροπολίτες, πολλοί από τους οποίους εκτιμούν ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια για διεκδικήσεις.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel