Ζωηφόρος

Μια ακόμη μαχαιριά στο σώμα της Ορθοδοξίας μας του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ Αμβροσίου

Μια ακόμη μαχαιριά στο σώμα της Ορθοδοξίας μας

του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ Αμβροσίου

 

από το προσωπικό ιστολόγιο του Σεβασμιωτάτου "mkka.blogspot.com"

Το μάθημα των Θρησκευτικών βρίσκεται υπό διωγμόν. Το Υπουργείο Παιδείας και -κατ επίφαση Θρησκευμάτων- επιτίθεται κατά τῆς Ορθοδόξου πίστεως, καταργεί μεθοδικά και σε βάθος χρόνου το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ συγχρόνως με διάφορα προσχήματα και με αδικαιολόγητες δικαιολογίες εμπαίζει και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εμείς -με πόνο ψυχής- απευθυνθήκαμε στον ἐξαίρετο μεν άνθρωπο, αλλά και τραγικό τώρα Υπουργό της Παιδείας κύριο Στυλιανίδη με το παρακάτω ἔγγραφο, επισημαίνοντας σοβαρές ἐκτροπές και παραβιάσεις του ισχύοντος Συντάγματος.

Παραδίδουμε, λοιπόν, στην δημοσιότητα το έγγραφο αυτό και αφήνουμε την κρίση στον κυρίαρχο Ελληνικό Λαό. Από τήν συντηρητική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ἀλλα περιμέναμε.
Θέτουμε το ερώτημα: με ποιά κριτήρια και με ποιό δικαίωμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει χαρακτηρίσει τό θρἠσκευμα ως απόρρητο προσωπικό δεδομένο; Σε ποιές διατάξεις τῆς ἑλληνικῆς νομοθεσίας στηρίζεται η Ἀπόφαση της Αρχής; Και επίσης σε ποιές διατάξεις της Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκῆς Ενώσεως; Όποιος γνωρίζει, παρακαλώ, ας μου απαντήσει στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Δώστε, παρακαλώ, αγαπητοί μου φίλοι, δώστε ένα χεράκι για να γκρεμίσουμε την αυθαιρεσία τῆς Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μιᾶς Αρχής, η οποία αυθαιρετεί! Μιάς Αρχής η οποία παραβιάζει τό Σύνταγμα. Μιάς Αρχής η οποία αθετεί τις υπ'αριθμ. 3533/1986 καί 2176/1998 Αποφάσεις του Σ.τ. Ε (βλ. άρθρα κ. Αναστ. Μαρίνου στην εφημερίδα "Εστία" της 11ης, 12ης και 13ης Αυγούστου 2008). Μιάς Αρχής η οποία εκδίδει αποφάσεις που είναι αντίθετες πρός τις διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδος, αλλά και πρός τις επιταγές ης Συμβάσεως της Ρώμης. Οι Αρχές και οι Παραδόσεις μας πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας. Αγαπητοί Έλληνες και συν-έλληνες ξυπνήστε!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟς

Καλάβρυτα, 20 Αυγούστου 2008


******************************



Εξοχώτατον Κύριον
Ευρυπίδην Στυλιανίδην
Υπουργόν Εθνικῆς Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργεῖον Παιδείας
Ανδρ. Παπανδρέου, 37
151 80 ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΝ


Αγαπητέ μοι Κύριε Ὑπουργέ,


Εμελέτησα μετά προσοχῆς το περιεχόμενον των Ἐγκυκλίων με αριθμ. Πρωτ. 91109/Γ2. 10.07.08 και 104071/Γ2.04.08.2008 και με τίτλον «Ρύθμιση μαθη-τικών θεμάτων», το οποίον και ημάς τους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ταγούς ουδόλως ικανοποίησεν, αλλά και υφ’ολοκλήρου σχεδόν του ημερησίου και περιοδικού Τύπου κατεκρίθη. Η πρώτη Εγκύκλιος ηρμηνεύθη, ότι δι΄αυτής το μάθημα των Θρησκευτικών καθίσταται πλέον προαιρετικόν «γιά όλους». Άλλα δημοσιογραφικά έντυπα εθεώρησαν ότι διά της Εγκυκλίου εισάγεται «απαλλαγή... για όλους από τα Θρησκευτικά». Άλλοι δημοσιογράφοι έγραψαν εις τα φύλλα τους: «καταργούν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία!...» Γενικώς διά της πρώτης Εγκυκλίου εθεωρήθη, ότι πλήττεται το μάθημα των Θρη-σκευτικών.
Η είδησις αύτη ήλθεν ως κεραυνός εν αιθρίᾳ! Όλες οι εφημερίδες της 31ης Ιουλίου ε.έ. εθεώρησαν τα διά της Εγκυκλίου οριζόμενα ως πλήγμα κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Την ανησυχίαν μας διεσκέδασεν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μετέφερεν εις τα Μέλη της συνεδριαζούσης Ιεράς Συνόδου την διαβεβαίωσιν Υμών, ότι διά νεωτέρας Εγκυκλίου θα θεραπευθή η εμφιλοχωρήσασα παρερμηνεία, διότι η Κυβέρνησις δεν προτίθεται να πλήξῃ το μάθημα των Θρησκευτικών!
Μετά μεγίστου ενδιαφέροντος ανεμένομεν την νεωτέραν-διορθωτικήν- Εγκύκλιον, της οποίας όμως το περιεχόμενον όχι μόνον μας απογοήτευσεν, αλλά και επλήρωσεν τας καρδίας μας αγανακτήσεως. Διότι αντί να επανορθώση τα πράγματα, κατέστησε ταύτα έτι μάλλον τραγικώτερα. Το Υπουργείον Παιδείας διά της Εγκυκλίου ταύτης φέρεται ως να εμπαίζη τον Ελληνικόν Λαόν και την Ορθόδοξον Εκκλησίαν του.
Τι νέον προσέφερεν η Εγκύκλιος αύτη, Κύριε Υπουργέ; Ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της .....Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα .....»; Μα αυτό είναι αυτονόητον! Το εγνωρίζομεν και ουδέποτε ηγέρθη αμφισβήτησις περί αυτού. Οι Καθηγηταί και οι Διδάσκαλοι θα διδάξουν ασφαλώς τα μαθήματα, ως ταύτα ορίζονται διά των αναλυτικών Προγραμμάτων. Αλλά εις ποίους θα το διδάξουν, εφ’ όσον καθ’ υπόθεσιν έκαστος μαθητής δύναται να ζητήση την απαλλαγήν του; Το ερώτημα, όθεν, όπερ έχει τεθῆ ενώπιόν μας είναι: ο Ορθόδοξος μαθητής τι θα κάμη; Είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήση το μάθημα των Θρησκευτικών, να βαθμολογηθή κλπ. ή είναι ελεύθερος με μίαν απλήν δήλωσιν του ιδίου ή του γονέως του να απαλλαγή; Με άλλα λόγια το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΝ διά τα τέκνα των Ορθοδόξων οικογενειών;
Εκ του συνδυασμού του περιεχομένου αμφοτέρων των Εγκυκλίων συνάγεται ακριβώς το αντίθετον συμπέρασμα. Άρα και τα δημοσιεύματα των Εφημερίδων απέδωσαν την πραγματικότητα και αι των Σεβ. Ιεραρχών ανησυχίαι είχον βάσιν!
Το πρόβλημα θα ελύετο, εάν εις το κείμενον της δευτέρας -διορθωτικής- Εγκυκλίου προσετίθετο μία και μόνη λέξις, η λ. «υποχρεωτικώς», οπότε το κείμενον θα είχε ως εξής: «το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται υποχρεωτικώς εις τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλες τις σχολικές μονάδες τῆς .....Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα .....». Τότε οι Ετερόδοξοι, οι Αλλόδοξοι και οι άθεοι μόνον –και μόνοι αυτοί- διά τινος δηλώσεώς των θα ηδύναντο να απαλλαγούν εκ του μαθήματος. Άρα ούτως εχόντων των πραγμάτων επί των ημερών σας η Ορθόδοξος Εκκλησία δέχεται ένα εισέτι πλήγμα!

Κύριε Υπουργέ,
Ημείς σἠμερον επιθυμούμεν να εστιάσωμεν την προσοχήν σας εις μίαν άλλην παράμετρον τοῦ προβλήματος: Διά της επιχειρουμένης ρυθμίσεως παραβιάζετε το Σύνταγμα της Ἑλλάδος! Το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίον προσδιορίζει και επιβάλλει τον χαρακτηρα της Παιδείας, ήτις μάλιστα τελεί υπό την προστασίαν του Κράτους.
Το άρθρον 16 διαλαμβάνει τα εξής:
«2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Καθισταμένου, λοιπόν, προαιρετικού του μαθήματος των Θρησκευτικών τίνι τρόπω θα αναπτυχθή η θρησκευτική συνείδησις εις τους μαθητάς;

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει ψηφισθή υπό του Ελληνικού Λαού! Ουδείς έτερος δύναται να είναι υπέρτερος αυτού, ούτε το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον, ούτε οι παράγοντες των Βρυξελλών, ούτε βεβαίως και η οποιαδήποτε Ανεξάρτητη Αρχή εις την Χώραν μας. Παν ό,τι αντιστρατεύεται το Σύνταγμα είναι εξ αρχής και εξ ορισμού άκυρον!
Όθεν ως Έλλην πολίτης διαμαρτύρομαι διά την επιχειρουμένην αλ-λοίωσιν της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων και σας παρακαλώ να ακυρώσετε αμέσως πάσαν εναντίαν πράξιν.
Επί δε τούτοις διατελώ μετά της εν Κυρίω αγάπης


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
                                                 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel