Ζωηφόρος

Απάντηση του ΣτΠ σε επιστολή για τις απαλλαγές από το μάθημα των θρησκευτικών,

Απάντηση του ΣτΠ σε επιστολή

επί του θέματος απαλλαγής

από το Μάθημα των Θρησκευτικών

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΑΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Αθήνα, 22.5.2009 Αρ. πρωτ.: 19405.08/1

Χειριστές: Μίλτος Παύλου, Μιχάλης Τσαπόγας

Τηλ.: 210-7289718, 210-7289633

Φαξ: 210-7289639, 210-7289643

Κύριο Σπυρίδωνα Παπακωστόπουλο

Δηµητρακοπούλου 76

16673 ΑΝΩ ΒΟΥΛΑ

Αγαπητέ κύριε,

Με επιστολή σας (αρ. πρωτ. 19405/20.11.2008), ζητάτε ενηµέρωση για την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη επί του θέµατος της απαλλαγής από το µάθηµα των θρησκευτικών και εκθέτετε τις δικές σας απόψεις.

Με το θέµα αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε µετά από αναφορές γονέων σχετικά µε την τύχη εξατοµικευµένων αιτηµάτων απαλλαγής, η δε κοινοποίηση της σχετικής αλληλογραφίας του περιορίζεται υποχρεωτικά στους ανωτέρω «άµεσα εvδιαφεροµέvοuς» µε την έwοια του άρθρου 4 § 1 ν. 3094/2003 καθώς και στις εµπλεκόµενες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις της Αρχής έχουν ήδη τεθεί στη δηµοσιότητα µέσω της οικείας ιστοσελίδας, όπου και θα αναρτηθούν συναφείς πληροφορίες σε περίπτωση που τεθεί σε γνώση µας οποιαδήποτε άξια λόγου εξέλιξη επί του θέµατος.

Με εκτίμηση

Γιώργος Μόσχος

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώµατα του Παιδιού

Ανδρέας Τάκης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου

Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αναφορά προς το ΣτΠ σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

Για εύλογους λόγους τήρησης του απορρήτου δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα ή Υπηρεσίες. Η εν λόγω Αναφορά εστάλη µε Fax σε συγκεκριµένη φόρμα εντύπου. Σας παραθέτω την Αναφορά µου προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Αποστολεύς: Παπακωστόπουλος Σπυρίδων, καθηγητής θεολόγος

(πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τµήµατος Νηπιαγωγών Παν/µίου Αθηνών, επί πτυχίω φοιτητής του Τµήµατος Νοµικής Παν/µίου Αθηνών)

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (20/11/2008)

Δεν εφαρµόζεται η εγκύκλιος Φ12/977/109744/Γ1/26 - 82008, όπου προβλέπεται ρητώς ότι, οι απαλλασσόµενοι «κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριµέvου µαθήµατος παρακολουθούv υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού αvτικειµέvου σε άλλο τµήµα της ίδιας τάξης» . Ερώτηση: δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου (άρθρο 4, παρ.1 του Συντάγµατος); δεν διακρίνονται οι µαθητές σε ΕΞΥΠΝΟΥΣ & ΚΟΡΟΙΔΑ; είναι σωστό είτε να περιφέρονται άσκοπα στον αύλιο χώρο είτε να αναχωρούν (τελευταία διδακτική ώρα) για το σπίτι, ενώ οι µη απαλλαγέντες να κάνουν µάθηµα;

Στα συγκεκριµένα σχολεία, που υπηρετώ, η πλειοψηφία των απαλλαγέντων µου είπαν ότι το κάνουν όχι για λόγους συνείδησης, αλλά για να έχουν ένα µάθηµα λιγότερο. Συνεπώς, παρατηρείται προσχηµατική επίκληση λόγων συνείδησης (<<παραθυράκι» του νόµου - κενό νόµου). Δεν κρίνετε σκόπιµο να υπάρξει µία διευκρίνιση επί του θέµατος τούτου; Πρόβλεψη: η εκµετάλλευση, προσχηµατικά, λόγων συνείδησης από µη έχοντες τέτοιους λόγους οδηγεί σε ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, µε επακόλουθο όχι τον περιορισµό του µαθήµατος σε µαθητές που θέλουν να παρακολουθούν, αλλά σε «ξεπάτωµα» του µαθήµατος. Σκεφθείτε το ενδεχόµενο οµαδικών, κατά τµήµατα, απαλλαγών µε συνέπεια µείωση ωρών και µετέωρες οργανικές θέσεις διδασκόντων.

Τι σηµαίνει ότι δεν υπάρχει προθεσµία υποβολής δηλώσεων απαλλαγής όταν αναφερόµαστε σε άσκηση ανθρωπίνων δικαιωµάτων; Μήπως, εδώ, δεν έχουµε το φαινόµενο σύγκρουσης δικαιωμάτων, δηλαδή του δικαιώµατος κάποιου, ο οποίος πράγµατι για λόγους συνείδησης θέλει να απαλλαγεί, της καταχρηστικής άσκησης δικαιώµατος απαλλαγής για τον µη έχοντα λόγο συνείδησης και του δικού µου ως διδάσκοντος, αλλά και της πλειοψηφίας των παραµενόντων και παρακολουθούντων στην τάξη για απρόσκοπτη διαδικασία µάθησης; µήπως δεν παραβιάζεται το άρθρο 16, παρ.1 του Συντάγµατος; σε ποια ελεύθερη διδασκαλία αναφερόµαστε όταν καθιστάµεθα όµηροι µιας ανεξέλεγκτης, χωρίς χρονικό όριο, απαλλαγής µε αποτέλεσµα: α) να µην είναι σταθερός ο αριθµός των µαθητών σε µία τάξη, β) να παρατηρείται αδυναµία διεξαγωγής γραπτών δοκιµασιών ολιγόλεπτων ή ωριαίων, γ) να παρεµποδίζεται η οµαλή ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης; γνωρίζετε ότι για το θέµα της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων απαλλαγής προβλέπει, ρητώς, η Γ2/12907/08 - 02 - 2005 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ όπου σχετικώς αναφέρει: «Διευκριvίζουµε ότι επειδή η καθυστερηµέvη κατάθεση της δήλωσης θα δηµιουργούσε προβλήµατα, εάv vιvόταv µετά την κατάθεση Βαθµολογίας από τον διδάσκοντα το µάθηµα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις, που αφορούv απαλλαγές από τη διδασκαλία µαθηµάτωv (Γυµvαστική Π.Δ. 104/79) oρίζoυv ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των µαθημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφvικού συµβάvτος, θεωρείται σκόπιµο το αίτημα για την απαλλαγή από το µάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου µε την έναρξη της διδασκαλίας των µαθηµάτων».

Όλα τα παραπάνω έχουν διεξοδικώς συζητηθεί µε το Σχολικό µου Σύµβουλο, ο οποίος και απετάνθη στην Προϊσταµένη του..............................................................................................................

Επίσης, τα έχουµε συζητήσει, ιδίως την πιστή εφαρµογή της εγκυκλίου, η οποία θα µπορούσε ν' ανακόψει - αποθαρρύνει ρεύµα µαθητών, που καταχρηστικώς ασκούν το δικαίωµα απαλλαγής, µε τους Διευθυντές των ως άνω Σχολείων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel