Ζωηφόρος

Υπόμνημα Θεολόγων ΑΠΘ προς το Υπουργείο Πολιτισμού,

Στελέχωση των Κεντρικών,

Περιφερειακών Υπηρεσιών

και εποπτευόμενων φορέων 

του Υπουργείου Πολιτισμού

 από Θεολόγους

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης

Υπόμνημα Θεολόγων ΑΠΘ

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: 

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης

Γραφείο 404, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, 54624 Θεσσαλονίκη

Τηλ. – Φαξ: 2310 997113  www.theologoi.wordpress.com

ΠΡΟΣ:

- Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο,

- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Υπουργό κ. Ι. Παπαθανασίου

- Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργό Πολιτισμού , κ. Α. Σαμαρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ,

ΠΕΘ – Παράρτημα  Ν. Λάρισας,

Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων,

ΠΕΘ – Παράρτημα Ν. Λέσβου,

ΠΕΘ – Παράρτημα Ν. Ηλείας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:   Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΘΕΜΑ:  Στελέχωση των Κεντρικών, Περιφερειακών Υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων  του Υπουργείου Πολιτισμού από Θεολόγους

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με δεδομένο ότι ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, κι όχι μόνον ο αρχαίος Πολιτισμός της Ελλάδας, ούτε μόνον ο Πολιτισμός ο Μεσαιωνικός και ο νεότερος, μέσα στην ιστορική διαχρονία. Αλλά ο Πολιτισμός ως ζώσα παράδοση, ως κληρονομιά που μας ενώνει - μας κάνει «κοινωνία», οργανώνει τη συνοχή μας, αποτυπώνει τη συλλογική ταυτότητά μας, κινητοδοτεί τη δημιουργικότητά μας.

 Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε ανάγκη να επισημάνουμε ότι αφενός ο πολιτισμός αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την εθνική μας οικονομία, αφετέρου προβάλλει την χώρα μας διεθνώς. Θα θέλαμε επομένως να σας γνωρίσουμε τις απόψεις της ενώσεως μας, για το ζήτημα της προαγωγής και ανάπτυξης του παραγόμενου πολιτισμικού προϊόντος.

Με το παρόν υπόμνημα μας, σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη τις επισημάνσεις του Συνδέσμου μας, ούτως ώστε να συμβάλλουμε από κοινού στην προαγωγή του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος, ιδίως στην κρίσιμη οικονομική περίοδο που διερχόμαστε διεθνώς, προς όφελος της χώρας μας.

Είναι γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι της Εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, απαρτίζεται από Βυζαντινές και  μεταβυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς, ξωκλήσια, μοναστήρια, με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και εικόνες, που μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και την στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία. Οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχουν διδαχθεί σε βάθος κατά την διάρκεια των σπουδών τους, τα αντικείμενα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας αλλά και της Χριστιανικής & Βυζαντινής Τέχνης. Έτσι καθίστανται οι καλύτεροι επαγγελματίες, για την προβολή τους. (Συνημμένο Νο. 1. Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ)

Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος συνδυάζεται με την επισκεψιμότητα των μουσείων και μνημείων του βυζαντινού πολιτισμού, δεν αφορά μόνο στους  ευσεβείς περιηγητές, ή τους φιλέρευνους τουρίστες, αλλά και σε όλους τους θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης, οι οποίοι, μέσα από πολιτισμικά οδοιπορικά στον ελληνικό χώρο, έρχονται σε επαφή με την πνευματικότητα της ορθοδοξίας.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, οι Θεολόγοι σήμερα είναι σε θέση να αποδώσουν το μεγαλείο αυτής της πνευματικότητας, όχι μόνο λόγω του αντικειμένου τους, αλλά και διότι στην πλειονότητα τους έχουν ποικίλα πρόσθετα προσόντα, που απαιτούνται για την κατάκτηση μιας τέτοιας θέσης ευθύνης. Οι Θεολόγοι έχοντας κληθεί να γίνουν εκπαιδευτικοί, και με την σπουδή τους στα παιδαγωγικά και διδακτικά αντικείμενα, γνωρίζουν από ψυχολογία, από τρόπους διαλόγου επικοινωνίας και επιστημονικούς τρόπους παρουσίασης των θεματικών περιοχών, καταμερισμό του χρόνου κ.λπ. οπότε μπορούν να υπηρετήσουν στις θέσεις τόσο της στελέχωσης διοικητικών τμημάτων, όσο και πιο «μάχιμων» όπως αυτό του ξεναγού εκκλησιαστικών αρχαιοτήτων. 

Παράλληλα προς αυτά, οι Θεολόγοι, θα μπορούσαν να στελεχώσουν, ως ειδικοί επιστήμονες, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες το υ Υπουργείου σας,

α) Για την κατάρτιση-επεξεργασία-διάθεση, εξειδικευμένων πακέτων τουριστικής προβολής – σε συνεργασία και με άλλους εξειδικευμένους υπαλλήλους που ήδη στελεχώνουν τις σχετικές υπηρεσίες, ως ομάδα εργασίας. 

β) Για την στελέχωση των υπηρεσιών ενημέρωσης, όπου υπάρχουν ή δημιουργία νέων, στα κατά τόπους εκκλησιαστικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα προσκυνητών και επισκεπτών.

γ) Για την στελέχωση του ΟΤΕΚ ως μόνιμοι εκπαιδευτές. 

 Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε αναγκαία την στελέχωση (μέσω διαγωνισμού με σειρά προτεραιότητας ΑΣΕΠ) τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, όσο και των Περιφερειακών Τμημάτων & Γραφείων, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, με αποφοίτους των Θεολογικών Σχολών. 

Κλείνοντας το σύντομο αυτό Υπόμνημα μας κ. Υπουργέ, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές, βρίσκουν σύμφωνη και διαθέσιμη για περαιτέρω συνεργασία και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου για την αξιοποίηση του Θεολογικού δυναμικού της χώρας μας, η οποία θίγει το ζήτημα αυτό και στην επιστολή της προς τον Υπουργό κ. Σπηλιωτόπουλο, την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία και συνεργασία, και ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση σας, στις προτάσεις μας για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των πολιτιστικών υπηρεσιών και δράσεων, με την στελέχωση των υπηρεσιών και εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, από Θεολόγους.

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Τα μέλη

Ηρακλής Ρεράκης,

Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σωτήριος Μιχελουδάκης,

Δικηγόρος-Θεολόγος, Μ.Δ.Ε. Νομικής, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Α.Π.Θ.

Σταυρούλα Επιμενίδου,

Θεολόγος, Μ.Δ.Ε. Θεολογίας, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Α.Π.Θ.

Κλεοπάτρα Καταφυγιώτου,

Θεολόγος, φοιτήτρια Π.Μ.Σ. Θεολογικής Α.Π.Θ.

Αθανάσιος Δεβετζίδης,

Αδιόριστος Θεολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel