Ζωηφόρος

Το συνέδριο για τις Χριστιανικές και Πολιτισμικές αξίες,

Ολοκληρώθηκε στην Ηλεία

το συνέδριο

για τις Χριστιανικές

και Πολιτισμικές αξίες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος,  31/1/2010

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τις Χριστιανικές και Πολιτισμικές αξίες

Ολοκληρώθηκε με τη παρουσία μεγάλου πλήθους συμμετεχόντων το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και το Παράρτημα  Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Ιανουαρίου.

Θέμα της διημερίδας ήταν: «Οι Χριστιανικές και οι Πολιτισμικές αξίες στην εποχή μας»

            Παρέστησαν εκτός των κληρικών και των εκπαιδευτικών και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης και οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. κ. Αθανάσιος, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Τ. Αντωνακόπουλος, Μ. Κατρίνης, Γ. Κουτσούκος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Μ. Παρασκευόπουλος, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Σ. Καννής, ,  ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α΄ θμιας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κ. Δ. Ζεύλας, ο τ. Δντής Δευτ/θμιας  κ. Σ. Μάσσιας, κ α

            Σκοπός του συνεδρίου ήταν να  δώσει την δυνατότητα να επισημανθούν οι αξίες που συμβάλλουν στην αρμονική συμβίωση των ευρωπαϊκών λαών, δείχνοντας σεβασμό στην ποικιλία των παραδόσεών τους. Να  κληθούν να εργασθούν όλοι για μια ενότητα σεβόμενη τη διαφορετικότητα. τη πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης, η οποία όπως προκύπτει από τις ρίζες της, την Ιστορία και το ανθρωπιστικό περιεχόμενό της είναι απόρροια του Χριστιανισμού, ως κυρίαρχης πίστεως του γεωγραφικού αυτού χώρου.

            Εισηγητές ήσαν οι:

1)Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος με θέμα: <<Το ασκητικό βίωμα μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση και το Πολιτισμό>>

2)Γεώργιος  Κουμάκης, Επ. Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: <<Ο Θεός της ευδαιμονίας κατά τον Πλάτωνα>>

3)Αικατερίνη -Μαρία  Μπαλή, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων, με θέμα: <<Η Χριστιανική Τέχνη ως διαχρονικό στοιχείο Πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο>>

4)Ευαγγελία Δαμουλή- Φίλια, Διδάκτωρ και Διδάσκουσα στο Ιόνιο    Πανεπιστήμιο, με θέμα: <<Χριστιανικές και Πολιτισμικές αξίες στο τοπικό ιστορικό γίγνεσθαι>>

5)Σπυρίδων Τσιτσίγκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας της Θρησκείας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: <<Πνευματικότητα και ανθρώπινο πρόσωπο>>

6)Χρήστος Τερέζης,  Καθηγητής Φιλοσοφίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών  Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα:

<< Συνάντηση Θεολογίας-Φιλοσοφίας στον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης >>

Σταχυολογώντας δυο λέξεις από κάθε εισηγητή :

Ο Θεοφιλέστατος Αθανάσιος:

Το ασκητικό  κίνημα είναι προσπάθεια να βιωθεί στην τελειότητα του το Ευαγγέλιο.  Με το πέρας των διωγμών και  την καταξίωση της Εκκλησίας τον 4ο αιώνα ο πειρασμός  της  εκκοσμίκευσης οδήγησε σε μαζική έξοδο προς την έρημο και  τον ασκητισμό. Ο ασκητικός τρόπος αφορά όλους και οδηγεί στην απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Σκοπός του η ένωση με τον Θεό . Προς τούτο η άσκηση είναι μέσο απαραίτητο. Οι βασικές αρετές είναι η παρθενία, η υπακοή, η μετάνοια, η ξενιτία. Οι ασκητές είναι κήρυκες του ενός εστίν χρεία. Τα στάδια της θεραπευτικής ζωής είναι η κάθαρση, ο φωτισμός, και η Θέωση. Θεμέλιο της ασκητικής ζωής είναι η ταπείνωση. Ο χριστιανός ασκητεύοντας απεκδύεται από τα πάθη της φιλοδοξίας, φιλαργυρίας, φιληδονίας. Για να ολοκληρωθεί αυτή η κατά Θεόν πορεία είναι απαραίτητη η συνέργεια της Θείας Χάριτος.

Ο κ. Γεώργιος  Κουμάκης:

Ανέλυσε ότι  η ευδαιμονία προέρχεται από τον Θεό καθώς το εννοεί και η ίδια η λέξη ευ-δαίμων [δαίμων =θεός κατά τους αρχαίους]. Η βίωση των εκ θεού αξιών  εξανθρωπίζει και εκπολιτίζει το άτομο και τις κοινωνίες.  Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ευδαιμονίας είναι η συμμετρία μεταξύ των μερών του ανθρώπου βουλητικού, λογιστικού, επιθυμητικού.  Έτσι το Αγαθό προσεγγίζεται μέσα από την αλήθεια την συμμετρία και το κάλλος και δια του έρωτος ,της έφεσης δηλαδή προς τον Θεό.

Η κ. Ευαγγελία Δαμουλή –Φίλια:

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο ομογενοποίησης των λαών  υπό το βάρος της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτιστική αλλοτρίωση η οποία ανοίγει τον δρόμο σε κάθε άλλη υποταγή. Δυνατότητα αντίστασης σε αυτό το ρεύμα παρέχει η μελέτη και προβολή της τοπικής ιστορίας . Οι παράγοντες που χρειάζεται να αξιοποιηθούν για την προβολή της τοπικής ιστορίας είναι τα μνημεία, η λαογραφία, το τοπίο, τα τοπικά ήθη και έθιμα,  ο τοπικός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, οι προσωπικότητες του τόπου, η λογοτεχνική παραγωγή, καθώς και οι επιδόσεις σε άλλες τέχνες.

Ο κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος:

Αναφέρθηκε στην ψυχολογία του θρησκευτικού φαινομένου και στο τρόπο που η θρησκεία διαμορφώνει τον ψυχικό κόσμο του ανθρωπίνου προσώπου και δια αυτού τις ανθρώπινες κοινωνίες. Επεσήμανε πως η συμβολή των θρησκειών στην δημιουργία των διαφόρων πολιτιστικών εκφράσεων είναι καθοριστική. 

Η κ. Μαρία-Αικατερίνη Μπαλή:

Έκαμε μια ιστορική αναδρομή στην διαμόρφωση της Χριστιανικής τέχνης από την πρωτοχριστιανική εποχή μέχρι και σήμερα. Μέσα από την προβολή κατατοπιστικών διαφανειών παρουσίασε τις διάφορες μορφές χριστιανικής τέχνης στην ναοδομία, την ζωγραφική, την μεταλλοτεχνία, τις μικρογραφίες, την γλυπτική, κοκ Αναφέρθηκε εκτενώς στα χαρακτηριστικά των διαφόρων σχολών που διαμορφώθηκαν υπό το κράτος των ιστορικών εξελίξεων και το πολιτισμό που αυτές εξέφραζαν.

Ο κ. Χρήστος Τερέζης:

Παρουσίασε το πλαίσιο της εποχής όπου έδρασε ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης. Ήταν μελετητής του Ωριγένους και επηρεάστηκε από την αλεξανδρινή θεολογία στην ερμηνευτική του προσπάθεια στην πάνω στην Αγία Γραφή. Κατά το Άγιο Γρηγόριο υπάρχει στην κτίση η φυσική αποκάλυψη του Θεού η οποία φανερώνεται δια της αποκαλύψεως των λόγων των όντων και η υπερφυσική αποκάλυψη του Θεού δια Ιησού Χριστού. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίζονται οι έννοιες προκειμένου να μην υπάρχουν θεολογικά σφάλματα στην περιγραφή αυτής της αποκάλυψης. Ο Νύσσης χρησιμοποίησε την Ελληνική φιλοσοφία ως όχημα για να ερμηνεύσει τις παραμέτρους της Χριστιανικής πίστεως στο καλλιεργημένο γνωσιολογικά τμήμα του κόσμου, τότε.

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel