Ζωηφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος σε εκδήλωση για τους μεταπτυχιακούς της Θεολογίας,

Ο Αρχιεπίσκοπος σε εκδήλωση

για τους μεταπτυχιακούς

της Θεολογίας

του Νίκου Παπαχρήστου

Ημέριδα με θέμα «Η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μεταπτυχιακοί Θεολόγοι» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη. Στην Ημερίδα παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, η Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Χριστινάκη-Παπακώστα, ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, Καθηγητής Μάριος Μπέγζος και πλήθος καθηγητών και προσκεκλημένων. Στο πλαίσιο της πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση για την αποφοίτηση διπλωματούχων μεταπτυχιακών καθώς και η υποδοχή των νέων μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Aξίζει να αναφερθουν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έκαναν ο Ομότιμος Καθηγητής  Δημήτριος Γόνης με  θέμα «Το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Φύλο και Θρησκεία” (2003-2008)» και ο Επ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπελέζος, «Οι Διδάκτορες της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους μεταπτυχιακούς αλλά και στους νεοεισερχόμενους στο μεταπτυχιακό τμήμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε πατρικά και κάλεσε τα νέους θεολόγους να μην ξεχνούν ότι μόνο η γνώση δεν αρκεί αλλά χρειάζεται να υπάρχει και η εμπειρία της χριστιανικής ζωής, της καθημερινής πρακτικής.

«Η γνώση καλλιεργήθηκε, καλλιεργείται και θα καλλιεργείται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας και της επιστήμης της Θεολογικής. Παλαιότερα για εμάς ήταν απλώς ακουστό, η λέξεις “Μεταπτυχιακές Σπουδές” και ομολογουμένως ήταν ένα όραμά μας, τότε, να έχουμε τέτοιες ευκαιρίες. Αλλά, δεν υπήρχαν και έπρεπε να προσπαθήσουμε να βρούμε δυνατότητες να πάμε έξω για σπουδές. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι ωφέλιμο από πάρα πολλές πλευρές. Αυτό το χρειάζεται η Θεολογία γενικότερα και η Εκκλησία» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

«Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω λίγο ιδιαίτερα είναι να μην απολυτοποιούμε την γνώση. Πάντοτε όταν απολυτοποιείται  κάτι δημιουργεί πρόβλημα. Ιδιαίτερα στον χώρο μας, και στην Θεολογία και στην Εκκλησία, η γνώση είναι ωφέλιμη αλλά μια γνώση Θεολογική μόνο διανοητική, μόνο στην σκέψη η οποία δεν έχει σχέση με την ζωή μας την πραγματική, που δεν έχει αντίκρισμα και σχέση με την χριστιανική πρακτική, πάντοτε δημιουργεί προβλήματα και για τα πρόσωπα και για την εκκλησιαστική πραγματικότητα. Θα ήθελα λοιπόν να καλλιεργήσετε όσο μπορείτε περισσότερο την παιδεία την Θεολογική αλλά όμως σε συνδυασμό με την χριστιανική ζωή, την πρακτική την καθημερινή. Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία και να ξέρετε ότι τέτοιες προσπάθειες θέλουμε να τις στηρίζουμε» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Νωρίτερα, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης και πριν την άφιξη του Αρχιεπισκόπου, τους αποφοίτους και τους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές είχαν υποδεχθεί ο Επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης και ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, Μάριος Μπέγζος ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Κοσμήτορας κυρία Χριστινάκη και ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, καθηγητής Απόστολος Νικολαϊδης.

Ο "Δάσκαλος" Ευαγγ. Θεοδώρου

Με συγκίνηση μίλησε στους νέους και υποψήφιους συναδέλφους του ο ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ευάγγελος Θεοδώρου. Ο κ.Θεοδώρου θυμήθηκε πως έφτασε να ασχοληθεί και να αναδείξει τον ξεχασμένο θεσμό των "Διακονισσών", μια διατριβή που τον καθιέρωσε στα θεολογικά πράγματα, όχι μόνο στον Ορθόδοξο αλλά και ευρύτερα στον Χριστιανικό κόσμο. Ζήτησε από τους αποφοίτους και τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς να μελετουν, να αναζητούν και πάντοτε να ερευνουν.

Χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ακολουθούν αποσπάσματα του χαιρετισμού του κ. Πορφύριου Νταλιάνη, Υπ. Διδ. Εισαγωγής και Ερμηνείας Παλαιάς Διαθήκης Προέδρου του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου.

«Αγαπητοί νέοι συνάδελφοι,

τη σημερινή ημέρα αντιλαμβάνεσθε ως ημέρα υποδοχής. Κάνετε όμως λάθος. Κάνετε λάθος αν δεν διεισδύσετε βαθύτερα μετανοηματοδοτώντας αυτή τη στιγμή, και κάθε στιγμή της αρχής αυτής της πορείας, κάνοντας ένα άλμα στις υπέρχρονες συνυποδηλώσεις του όρου «υποδοχή» και όχι μένοντας μόνο στην έννοια «πανηγύρι» που κυριαρχεί αυτές τις μέρες, μέρες του πρώτου ενθουσιασμού… Σε σας δίνεται η ευκαιρία χαράς για το «προοίμιον της ευδοκίας», καθώς με την είσοδό σας ανοίγεται ο δρόμος για την πραγματοποίηση ενός ποθούμενου. Σας υποδέχονται οι καθηγητές και οι καθηγήτριες ως άλλος προφήτης Συμεών και προφήτιδα Άννα για να εισέλθετε στα άδυτα στα «άγια των αγίων» της επιστήμης, στα βαθύτερα και θεμελιωδέστερα. Παράλληλα ο στόχος βρίσκεται μπροστά, στο διετές ή κάτι περισσότερο, και αναμένει την εκπλήρωσή του. Περιμένει τη δική του σάρκωση το όνειρο, οι προσδοκίες και οι επιδιώξεις σας. Γι’ αυτό εκείνο που θέλω να σας ευχηθώ είναι: μην αφήσετε να σας παρασύρει μία χρησιμοθηρική αντίληψη της ενασχόλησης με τα Μεταπτυχιακά και τις Διατριβές αλλά προσπαθήστε να κάνετε μία βουτιά και να συναρπαγείτε από το «τυχόν» μυστήριο που βρίσκεται «κεκρυμμένο» και σας προσμένει.

Αγαπητοί διπλωματούχοι και διδάκτορες,

είστε πλέον έτοιμοι να εξέλθετε πάναλκεις από τα εφόδια που αποκτήσατε, στο στίβο του καθημερινού αγώνα με την κοινωνία. Η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται ηγέτες και όχι απλά μέτριους διαχειριστές. Καλείστε να αναλάβετε τέτοιο ρόλο αλλά όχι ίσως όπως ο καθένας από σας τον φαντάζεται. Πρέπει να έχετε κατά νου μία αξιωματική αρχή, που πρόσφατα άκουσα από τα χείλη αρχιερέως: Η Εκκλησία έχει αυτό που είναι και δεν είναι αυτό που έχει. Η Θεολογία καταξιώνει τους θεολόγους και όχι οι θεολόγοι αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να έχει υπεύθυνο λόγο, να στέκει προσεκτικός στα θεμέλιά του και όχι μετέωρος και προπαντός να εκκλησιοκεντρίζει την προσωπικότητά του. Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Φίλιππος Τακόπουλος τόνισε προ ημερών στη Συνέλευση του Συνδέσμου μία ορθή πολυδιαδεδομένη διαπίστωση: ο ρόλος του σύγχρονου θεολόγου αμφισβητείται. Θα προεκτείνω τη σκέψη του λέγοντας ότι η απάντηση στην διαπίστωση αυτή είναι η πορεία κάθε θεολόγου, ιδιαίτερα όμως η δική Σας».

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1026

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel