Ζωηφόρος

Επιμορφωτική διάλεξη για τα θρησκευτικά στη Σπάρτη,

Επιμορφωτική διάλεξη

για τα θρησκευτικά στη Σπάρτη

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπαρτιατών, η επιμορφωτική διάλεξη που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», ο σχολικός σύμβουλος της 1ης περιφέρειας Ν. Λακωνίας κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, ο Σύλλογος Διδασκόντων και Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο.

Στην κατάμεστη από γονείς, εκπαιδευτικούς και ιερωμένους αίθουσα, ο πρωτοπρεσβύτερος Λάζαρος Σκάγκος, θεολόγος, υποψήφιος Master στην ορθόδοξη θεολογία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, ανέπτυξε το θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».(Συγκριτική θεώρηση-Προοπτικές-Προβληματισμοί)......

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη μορφή του μαθήματος ως ομολογιακού και την παιδαγωγική του αξία, επισημαίνοντας -εν συνεχεία- τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για τη μετατροπή του σε θρησκειολογικό, με την επίκληση της προσαρμογής του στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ακολούθως, παρέθεσε μια εκτενή σειρά στοιχείων που αφορούν το μάθημα των θρησκευτικών στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την οποία προέκυψε το αδιάσειστο συμπέρασμα πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο υπάρχει το εν λόγω μάθημα ως ισότιμο διδακτικό αντικείμενο στο σχολικό πρόγραμμα, αλλά στην πλειονότητα των χωρών έχει ομολογιακό χαρακτήρα και εποπτεύεται από τις επικρατούσες χριστιανικές ομολογίες.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κίνητρα των εμπνευστών της μετατροπής του μαθήματος σε θρησκειολογικό και υποβαθμισμένο μάθημα και τόνισε τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την παιδεία αλλά και για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη.

Την επιμορφωτική εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία και την απόδοσή της η μαθητική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία υπό τη διεύθυνση της μουσικού κ. Σοφίας Ανδρίτσου, παρουσίασε μια σειρά από εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, που αποδεικνύουν τη μακραίωνη και αδιατάρακτη σύνδεση του ελληνισμού με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» τιμητική διάκριση για τη συμπλήρωση τριάκοντα ετών θεοφιλούς ποιμαντορίας στην τοπική μας εκκλησία και για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο, στον παναγιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ Ευστάθιο. Την τιμητική μεμβράνη παρέλαβε, λόγω απουσίας του σεπτού μας ποιμενάρχη, ο πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του σεβασμιότατου προς το διδασκαλικό κόσμο της Λακεδαίμονος.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λακεδαίμονος και αναπληρωτής υποδιευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ιωάννης Μητράκος.

Με την παρουσία τους τίμησαν ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κ. Φούρκας, ο δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χ. Πατσιλίβας, ο δήμαρχος Μυστρά κ. Δ. Αποστολάκος, ο διοικητής του ΚΕΕΜ ταξίαρχος κ. Α. Σαπουντζής και ο αντεισαγγελέας κ. Α. Δεληγιάννης. Παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Δ. Καραχάλιος, ο σχολικός σύμβουλος κ. Ι. Σαϊτάκης, ο διευθυντής ΠΕΝ Λακωνίας κ. Α. Βλάχος, ο πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης Γ. Μπλάθρας, ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Ν. Γεωργιάδης, ο τέως σχολικός σύμβουλος κ. Θ. Σωτηρόπουλος, ο τέως διευθυντής ΠΕΝ Λακωνίας κ. Γ. Παλούμπας και άλλοι.

πηγή: http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=33&n_id=1506

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_09.html

και από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_07.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel