Ζωηφόρος

Τα επιλεγόμενα της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο,

Τα επιλεγόμενα

της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο

***

Ομιλία της Αυτού Αγιότητας Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ

κατά την αναχώρηση του από την Κύπρο, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Έφτασε η ώρα να σας αφήσω, μετά το σύντομο αλλά εποικοδομητικό Αποστολικό Ταξίδι μου στην Κύπρο. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έχετε κάνει εσείς, η Κυβέρνηση σας και οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ώστε να καταστεί η επίσκεψη μου τόσο αξιομνημόνευτη και επιτυχημένη.

Καθώς αναχωρώ από τις ακτές σας, όπως πολλοί προσκυνητές πριν από μένα θυμάμαι και πάλι πώς η Μεσόγειος αποτελείται από ένα πλούσιο ψηφιδωτό ανθρώπων με τον ξεχωριστό τους πολιτισμό και την ομορφιά τους, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά τους. Ταυτόχρονα όμως, παρά την πραγματικότητα αυτή, οι συγκρούσεις και οι αιματοχυσίες δεν είναι άγνωστες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τραγικά διαπιστώσαμε πρόσφατα. Ας διπλασιάσουμε όλοι τις προσπάθειες μας, ώστε να οικοδομήσουμε μια πραγματική και διαρκή ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής.

Πρόσθετα με αυτό τοv γενικό στόχο, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας. Λόγω του αγώνα σας για την ειρήνη στις δικές σας εστίες και για την ευημερία των γειτόνων σας είστε σε καλύτερη θέση να ακούσετε και να κατανοήσετε όλες τις πλευρές των πολλών πολύπλοκων θεμάτων και να βοηθήσετε τους λαούς να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί.

Καθώς ευχαριστώ τον Θεό για τις ημέρες αυτές κατά τις οποίες έγινε η πρώτη συνάντηση της καθολικής κοινότητας στην Κύπρο με τον διάδοχο του Πέτρου στον ίδιο τους τον τόπο, θυμάμαι επίσης με ευγνωμοσύνη τις συναντήσεις μου με άλλους ηγέτες των Χριστιανών, ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και άλλους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου, τους οποίους ευχαριστώ για την αδελφική τους υποδοχή. Ελπίζω ότι η επίσκεψη μου εδώ θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου του Έκτου. Τα πρώτα τους προφητικά βήματα από κοινού μάς δείχνουν το δρόμο που πρέπει κι εμείς να βαδίσουμε. Έχουμε θεϊκό κάλεσμα να είμαστε αδέλφια, περπατώντας πλάι-πλάι στην πίστη, ταπεινά, ενώπιον του παντοδύναμου Θεού, και με άρρηκτους δεσμούς στοργής ο ένας για τον άλλον. Καλώντας τους αδελφούς Χριστιανούς να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι, τους διαβεβαιώνω ότι η Καθολική Εκκλησία, με τη χάρη του Θεού, θα επιδιώξει το στόχο της τέλειας ενότητας εν φιλανθρωπία μέσω μιας ολοένα βαθύτερης εκτίμησης για όσα είναι προσφιλή για τους Καθολικούς και τους Χριστιανούς.

Εκφράζω για άλλη μια φορά την ειλικρινή ευχή και προσευχή ότι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, θα αποτελέσουμε το προζύμι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στους Κυπρίους και θα λειτουργήσουμε ως παράδειγμα για άλλες χώρες.

Επιτρέψτέ μου τέλος, κύριε Πρόεδρε, να ενθαρρύνω εσάς και την Κυβέρνηση σας στα υψηλά σας καθήκοντα. Όπως γνωρίζετε, ανάμεσα στις πιο σημαντικές σας αποστολές είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Άκουσα ακόμη Κυπρίους από τον βορρά οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους, και έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους. Σίγουρα η αλήθεια και η συμφιλίωση μαζί με τον σεβασμό είναι το ισχυρότερο θεμέλιο για το ενωμένο και ειρηνικό μέλλον αυτού του νησιού, και για τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρου του λαού του. Πολλά έχουν επιτευχθεί προς αυτό τον σκοπό μέσω ουσιαστικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια, παρότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για υπέρβαση της διαίρεσης. Προτρέπω εσάς και τους συμπολίτες σας να εργαστείτε υπομονετικά και αταλάντευτα με τους γείτονες σας για οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο σίγουρου μέλλοντος για τα παιδιά σας. Στην πορεία σας αυτή, να είστε βέβαιοι για τις προσευχές μου για ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο.

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι,

Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας.

πηγή: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/38840A32D4D49BCEC225773A0048E411?Opendocument

***

.

Η αποτίμηση της Παπικής επίσκεψης στην Κύπρο

του Αριστείδη Βικέτου

Λευκωσία,

Ως «πολύ σημαντική»  για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνή χώρο  αξιολογούν διπλωμάτες  χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο και ιδιαίτερα τα μηνύματα, που έστειλε με τις ομιλίες του.

Οι ίδιοι διπλωμάτες σημειώνουν τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης, που συμπίπτει με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ρητές αναφορές του σε αυτή και ότι απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης από τουρκικής πλευράς.

Επίσης, υποδεικνύεται , πέρα της δήλωσης  ότι είναι «θλιβερή η διαίρεση» της χώρας, η μεγάλη έμφαση που έδωσε ο Πάπας –τόσο πολιτική όσο και θρησκευτική άποψη- στη θέση και στο ρόλο της Κύπρου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για το διάλογο ανάμεσα σε Ορθοδόξους- Ρωμαιοκαθολικούς και Χριστιανούς- Μουσουλμάνους.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προβαίνοντας σε απολογισμό για την επίσκεψη υπογράμμισε ότι η εδώ παρουσία του Πάπα «πρόβαλε διεθνώς την πατρίδα μας, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης που αντιμετωπίζει, αλλά και τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για λύση και επανένωση» Ο Πάπας, σημείωσε,

Απηύθυνε μηνύματα στήριξης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «και η Εκκλησία της Κύπρου, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, διαδραμάτισε πολύ θετικό ρόλο και υπήρχε πλήρης συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για την επιτυχία αυτής της επίσημης επίσκεψης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δήλωση του στην τηλεόραση του Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας και η Εκκλησία της Κύπρου έστειλαν

 το μήνυμα πως αγωνίζονται για την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής , αλλά και σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πάπα ο κ. Βενέδικτος υποσχέθηκε να απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες για  συμβάλλουν ενεργά για λύση του κυπριακού.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Τύπου της Αγίας Έδρας και εκπρόσωπος τύπου του Πάπα Φ. Λομπάρτι   μας ανέφερε   ότι στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο έγινε «μια σοβαρή και σε βάθος» συζήτηση. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ σημαντική στο χώρο της Ορθοδοξίας και αναπτύσσει θετικό ρόλο στο θεολογικό διάλογο , επεσήμανε .

Ο μέγας πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης, ο οποίος  γνωρίζει πολύ καλά την  Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα του θεολογικού διαλόγου με την Ορθόδοξη  Εκκλησία, μας υπέδειξε ότι τα βασικά μηνύματα από τις ομιλίες του Πάπα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1)Η αναγνώριση των αποστολικών καταβολών της Εκκλησίας Κύπρου και  ειδικά η Πάφος, ως χώρος από τον οποίο άρχισε να διαδίδεται το αποστολικό κήρυγμα στον τότε γνωστό κόσμο.

2)Η ανάγκη να ξεπεράσουν οι Εκκλησίες τις διαφορές τους και να αγωνισθούν για την αποκατάσταση της πλήρους ορατής ενότητάς τους, που είναι θέλημα Θεού.

3) Η αναγνώριση πως ο δρόμος προς τον στόχο της πλήρους κοινωνίας έχει δυσκολίες.

4) Η Εκκλησία Κύπρου ως γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

5) Ο εμπλουτισμός της Ευρώπης από την πνευματική και πολιτισμική κληρονομία της Κύπρου,  που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Τέλος, ο π. Γεώργιος Τσέτσης σημείωσε την πεποίθηση , που εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος πως στην Μέση Ανατολή, « Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,  που είναι ριζωμένη από αιώνες, έχει  αναντικατάστατο ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών της περιοχής»

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2585

***

.

Εἶναι «ἀόμματοι», καὶ οὔτε  «τὴ συνείδηση τοῦ κουνουπιοῦ» ἔχουν

λέγει ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς

ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ

ΕΔΡΑ: ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 697-2176314

E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ: Τ.Θ. 135, 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΝΩΣΕΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ EΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 16#2010

ΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ὁ ἰὸς τοῦ Οἰκουμενισμοῦ προσέβαλε

σοβαρὰ καὶ τὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου

Ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς, στὸ ἔργο του «Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καὶ Οἰκουμενισμὸς» γράφει: «Ὁ πρωτοκορυφαῖος Ἀπόστολος, μὲ τὴν ἐξουσία ποὺ ἔλαβε ἀπὸ τὸν Θεάνθρωπο, δίνει ἐντολή: “Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ”… Ὁ Κανόνας ΜΕ' τῶν ἁγίων Ἀποστόλων βροντοφωνεῖ: ”Ἐπίσκοπος ἢ πρεσβύτερος…, αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω• εἰ δὲ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς, ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω” (Πρβλ. ΛΓ' τῆς ἐν Λαοδικείᾳ Συνόδου). Ἡ ἐντολὴ αὐτὴ εἶναι σαφής, ἀκόμη καὶ γιὰ τὴ συνείδηση τοῦ κουνουπιοῦ. Δὲν εἶναι ἔτσι;».

Καὶ συνεχίζει: «Ὁ Κανόνας ΞΔ' τῶν ἁγίων Ἀποστόλων διατάζει: “Eἴ τις κληρικός, ἢ λαϊκός, εἰσέλθη εἰς συναγωγὴν Ἰουδαίων, ἢ αἱρετικῶν, προσεύξασθαι, καὶ καθαιρείσθω, καὶ ἀφοριζέσθω”. Καὶ τοῦτο εἶναι σαφέστατο καὶ γιὰ τὴν πλέον πρωτόγονη συνείδηση.

»Ὁ Κανόνας ΜϚ' τῶν ἁγίων Ἀποστόλων: “Ἐπίσκοπον ἢ πρεσβύτερον αἱρετικῶν δεξαμένους βάπτισμα ἢ θυσίαν καθαιρεῖσθαι προστάττομεν. Τίς γὰρ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαρ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;”. Εἶναι ὀφθαλμοφανὲς καὶ για τοὺς ἀόμματους ὅτι ἡ ἐντολὴ αὐτὴ ὁρίζει κατηγορηματικὰ ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἀναγνωρίζουμε στοὺς αἱρετικοὺς κανένα ἅγιο Μυστήριο καὶ ὅτι αὐτὰ πρέπει νὰ τὰ θεωροῦμε ὡς ἄκυρα καὶ χωρὶς θεία Χάρη»  (Ἅγ. Ἰουστῖνος Πόποβιτς, ὅπ. παρ.).

Καὶ σὲ πιὸ πρόσφατο κείμενό του σημειώνει: «Αὐτὸς ὁ ἱερὸς Κανὼν τῶν ἁγίων Ἀποστόλων δὲν προσδιορίζει ποία ἀκριβῶς προσευχὴ ἢ ἀκολουθία ἀπαγορεύεται, ἀλλὰ ἀπαγορεύει κάθε κοινὴν μεθ’ αἱρετικῶν προσευχήν, ἔστω καὶ τὴν κατ’ ἰδίαν (“συνευξάμενος”). Εἰς δὲ τὰς οἰκουμενιστικὰς κοινὰς προσευχὰς μήπως δὲν γίνωνται καὶ ἁδρότερα καὶ εὐρύτερα τούτων; Ὁ ΛΒ΄ κανὼν τῆς ἐν Λαοδικείᾳ Συνόδου ὁρίζει· “Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικῶν εὐλογίας λαμβάνειν, αἵτινές εἰσιν ἀλογίαι μᾶλλον ἢ εὐλογίαι». Μήπως ὅμως δὲν συμβαίνει εἰς τὰς κοινὰς οἰκουμενιστικὰς συναντήσεις καὶ συμπροσευχὰς νὰ εὐλογοῦν αἱρετικοὶ ρωμαιοκαθολικοὶ ἐπίσκοποι καὶ ἱερεῖς, προτεστάνται πάστορες, ἀκόμη δὲ καὶ γυναῖκες; (!).

»Αὐτοὶ καὶ ὅλοι οἱ ἄλλοι σχετικοὶ κανόνες τῶν ἁγίων Ἀποστόλων καὶ τῶν ἁγίων Πατέρων ἴσχυον ὄχι μόνον κατὰ τὴν παλαιὰν ἐποχήν, ἀλλ’ ἐξακολουθοῦν νὰ εἶναι ἐν ἀπολύτῳ ἰσχύϊ καὶ σήμερον, δι’ ὅλους ἡμᾶς τοὺς συγχρόνους ὀρθοδόους Χριστιανούς» (Ἁγ. Ἰουστίνου Πόποβιτς, «Ὀρθοδοξία καὶ “Οἰκουμενισμός”, Μιὰ ὀρθόδοξη γνωμάτευση καὶ Μαρτυρία»).

 Ποιοί λοιπόν, δὲν βλέπουν καὶ εἶναι ἀόμματοι καὶ λειψοὶ κατὰ τὴν ὀρθόδοξη συνείδηση; Οἱ παραβάτες τῶν Ἱ. Κανόνων Οἰκουμενιστὲς Ἐπίσκοποι. Τὰ περιγράφει θαυμάσια ὁ κ. Παν. Τελεβάντος στὸ ἄρθρο μὲ τίτλο: «Αὐτοὶ ποὺ ντρόπιασαν τὴν Ἐκκλησία μας! Αὐτοὶ ποὺ πάτησαν τοὺς ὅρκους τῆς Ἀρχιερωσύνης τους! Παλινωδίες καὶ πλήρης ἀσυνέπεια λόγων καὶ πράξεων». Πρόκειται γιὰ ἕνα καλὸ κείμενο ποὺ περιγράφει τὸν Οἰκουμενιστὴ Ἐπίσκοπο: εἶναι αὐτὸς τοῦ ὁποίου ἔχει τόσο ἀλλοιωθεῖ ἡ συνείδηση, ὥστε δὲν ξέρει τί ἀποστολὴ ἔχει (ἐπι+σκοπόν κατὰ τῶν αἱρέσεων), τί εἶναι, καὶ τί κάνει!

«Οἱ πλεῖστοι», γράφει ὁ κ. Τελεβάντος, «ἱεράρχες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου οὔτε συνειδητοὶ οἰκουμενιστὲς εἶναι, οὔτε συνειδητοὶ ἀντιοικουμενιστές. Οὔτε παραδοσιακοί, οὔτε νεωτεριστές. Τὴ μία μέρα ἐξαπολύουν ἐγκύκλιο μὲ τὴν ὁποία χαρακτηρίζουν τὸν Παπισμὸ αἵρεση. Τὴν ἑπομένη, ὅμως, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος δίνει συνέντευξη καὶ ἰσχυρίζεται ὅτι ὅλοι οἱ Πρωθιεράρχες τῆς Ὀρθοδοξίας δῆθεν ἀναγνωρίζουν τὸν Πάπα ἐπίσκοπο!!! τῆς “πρεσβυτέρας Ρώμης” καὶ διάδοχο τοῦ Ἀποστόλου Πέτρου!!! καὶ ἀποκαλεῖ τὸν Παπισμὸ Ἐκκλησία!!! ...Ξαφνικά, ὅμως, τὴ μεθεπομένη ἀποφασίζουν συνοδικὰ ὅτι ἡ ἐγκύκλιος ποὺ ἀναφέρει ὅτι ὁ Παπισμὸς εἶναι αἵρεση πρέπει νὰ ξαναδιαβαστεῖ στοὺς ἱεροὺς ναοὺς τῆς μεγαλονήσου!!! Καὶ αὐτὴ ἡ ἐγκύκλιος ὑπογράφεται ἀπὸ ΟΛΟΥΣ ἀνεξαίρετα τοὺς συνοδικούς. Καὶ ποῖος ἀντέχει νὰ μὴ χάσει τὰ λογικά του!».

Αὐτὸ εἶναι ἡ αἵρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ: σχετικοποιεῖ τὰ πάντα καὶ ἀλλοιώνει τὸ ὀρθόδοξο φρόνημα τῶν πιστῶν, λαϊκῶν καὶ κληρικῶν• καὶ ἐνῶ «οἱ διάφορες αἱρέσεις ἠρνοῦντο ἢ παραμορφώνουν ἰδιώματά τινα τοῦ Θεανθρώπου, οἱ εὐρωπαϊκὲς αὐτὲς αἱρέσεις ἀπομακρύνουν ὁλόκληρο τὸν Θεάνθρωπο» (Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς).

Ἡ Ὁμολογία καὶ διατήρηση ἀνόθευτης τῆς Ὀρθόδοξης Πίστης καὶ Παράδοσης, γιὰ τὰ ὁποῖα οἱ Πατέρες μαρτυροῦσαν καὶ θυσιάζονταν, ἡ αἵρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ τὰ ὑποβάθμισε τόσο, ὥστε οἱ σύγχρονοι Ἐπίσκοποι –καὶ οἱ πιστοὶ ποὺ ἀπὸ αὐτοὺς «καθοδηγοῦνται»– νὰ τὰ θεωροῦν ἀσήμαντα, διαπραγματεύσιμα καὶ κατ’ «οἰκονομίαν» ἐμπορεύσιμα ἀγαθά. Ἡ σύγχρονη μολυσματικὴ νόσος τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, μετέβαλε τοὺς σύγχρονους Ἐπισκόπους ὡς ἐκεῖνον τῆς Λαοδικίας, γιὰ τὸν ὁποίο ὁ Χριστὸς εἶχε πεῖ: «Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός… Οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστός οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου» (Ἀπ. 3, 15-16).

Καὶ γιὰ νὰ ἔλθουμε στὰ τῆς ἐπισκέψεως τοῦ Πάπα στὴν Κύπρο. Παρατάχθηκαν 11 (ἕντεκα) Ἐπίσκοποι μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο γιὰ νὰ ὑποδεχθοῦν μὲ ἄνθη καὶ δῶρα ἕναν αἱρετικὸ καὶ νὰ συμφάγουν μὲ ἕναν αἱρεσιάρχη!!! Συμπροσεύχονται μὲ τοὺς αἱρετικοὺς ἀπροσχημάτιστα, τὴ στιγμὴ ποὺ οἱ Πατέρες μὲ ἀποφάσεις Οἰκουμενικῶν Συνόδων τὸ ἔχουν αὐτὸ ἀπαγορεύσει αὐστηρά, πρᾶγμα ποὺ τόσο ἀπόλυτα καταδικάζει, ὄχι ἕνας Ἅγιος τοῦ 2ου ἢ 5ου αἰῶνος (αὐτὸ τὸ ἀντιπαρέρχονται οἱ Οἰκουμενιστὲς δικαιολογούμενοι: ἦσαν τότε ἄλλες ἐποχές, λέγουν), ἀλλὰ ἕνας σύγχρονός μας, ὁ  Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς. Ἔχει δὲ εἰσχωρήσει τόσο βαθιὰ μέσα στοὺς Κύπριους Ἐπισκόπους ὁ Οἰκουμενιστικὸς ἰός, ὥστε εἶχαν ἐπιλέξει νὰ συμψάλουν συμπροσευχόμενοι τὸ «Βασιλεῦ Οὐράνιε», ἐνῶ γνωρίζουν ἄριστα, ὅτι ὁ Πάπας καὶ οἱ Καρδινάλιοι βλασφημοῦν εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιο μὲ τὴν εἰσαγωγὴ καὶ διατήρηση τῆς αἵρεσης τοῦ Filioque.

Ἀσφαλῶς, ὅσοι θὰ διαβάσουν τὸ ἄρθρο αὐτό, γνωρίζουν ὅτι ἡ Ἐκκλησία στὴν ὁποία πιστεύουμε (καὶ τὴν πίστη μας αὐτὴ ὁμολογοῦμε στὸ «Πιστεύω»), εἶναι ἡ Μία Ἐκκλησία ποὺ ἵδρυσε ὁ Χριστός, καὶ ἡ πιστοποίηση τῆς ἑνότητος τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας πραγματοποιεῖται κυρίως στὴν Θ. Λειτουργία μὲ τὴν μνημόνευση ὅλων τῶν ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων, καὶ δι’ αὐτῶν, τῶν πιστῶν μελῶν, ὅπου γῆς.

Ὡς ἐκ τούτου, ἐγείρεται τεράστιο θέμα γιὰ τὴ συνείδηση τῶν πιστῶν, γιὰ τὸ ὁποῖο καλοῦμε ἐπειγόντως νὰ πάρει θέση ἡ Ἱ. Σύνοδος: εἶναι Ὀρθόδοξοι ἢ κακόδοξοι οἱ Ἐπίσκοποι τῶν ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν ποὺ ὑποδέχονται αἱρεσιάρχες καὶ αἱρετικοὺς καὶ συμπροσεύχονται μαζί τους;

Ὡς μέλη τοῦ ἰδίου σώματος πρέπει νὰ ἔχουμε  τὴν ἴδια Παράδοση καὶ Πίστη («ἓν σῶμα, ἓν πνεῦμα», μία πίστις). Ὅταν, ὅμως, δὲν ἔχουμε τὴν ἴδια Πίστη–Παράδοση, μποροῦμε νὰ ἐπικοινωνοῦμε μὲ τοὺς αἱρετίζοντες Ἐπισκόπους, ἢ ὅσους Ἐπισκόπους «μας» τοὺς ἀνέχονται καί, σὰν νὰ μὴ συμβαίνει τίποτα, ἐπικοινωνοῦν μαζί τους καὶ τοὺς μνημονεύουν στὴν Θ. Λειτουργία; Γιατὶ ὅλες αὐτὲς οἱ ἀσχήμιες ποὺ ἔπραξαν οἱ ἐν Κύπρῳ Ἐπίσκοποι, ἔγιναν ἐν ἀπολύτῳ συνειδήσει τοῦ τί ἔκαναν καί, παρόλο, ποὺ κάποιοι πιστοί, προσπαθώντας νὰ ξυπνήσουν συνειδήσεις, ἐκ τῶν προτέρων ἀντέδρασαν ἐναντίον αὐτοῦ τοῦ οἰκουμενιστικοῦ θεάτρου. Κι ὅμως, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καὶ οἱ περὶ αὐτόν, ἐνῶ γνώριζαν τὴν ἀπαγόρευση τῶν Ἱ. Κανόνων καὶ παρὰ τὶς ἀντιδράσεις ποὺ ὑπῆρξαν, ὑποδέχτηκαν καὶ συμπροσευχήθηκαν μὲ ἕναν ἀμετανόητο αἱρεσιάρχη καὶ συνειδητὸ ἐχθρὸ τοῦ Θεοῦ κατὰ τοὺς Πατέρες, δίνοντας τὸ παράδειγμα καὶ στὸ λαό. Ὅταν παραβαίνουμε συνειδητὰ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες καὶ καταλύουμε τὴν Παράδοση τῆς Ἐκκλησίας, σὲ τί διαφέρουμε ἀπὸ τοὺς αἱρετικούς;

Καὶ μὴν ἰσχυριστοῦν, κάποιοι μεγαλόσχημοι ἱερωμένοι, ὅτι τάχα δὲν μποροῦμε νὰ ἐπέμβουμε –ὑπερασπιζόμενοι τὴν κοινὴ πίστη– σὲ ἐνέργειες ποὺ συμβάλλουν στὴν ἀλλοίωση τῆς Πίστεως, ἐπειδὴ αὐτὴ ἡ ἀλλοίωση πραγματοποιεῖται σὲ κάποια ἄλλη τοπικὴ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Διότι ἡ χρήση αὐτοῦ τοῦ ἐπιχειρήματος μόνο τὴν «οἰκουμενιστικὴ» νοοτροπία ποὺ ἐκκολάπτεται ταχέως καὶ στὴν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀποδεικνύει. Τοῦτο ἤδη ἔπραξαν ἔνιοι ἐξ αὐτῶν μὲ ἐμπάθεια  ἐναντίον τοῦ Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφεὶμ γιὰ τὴν παρέμβασή του κατὰ τῆς ἐλεύσεως τοῦ Πάπα στὴν Κύπρο. Ἀλλὰ παρόμοια θέση ἔλαβαν κάποιες προσωπικότητες καὶ στὸν ἀντιοἰκουμενιστικὸ χῶρο, ἀφοῦ ζητοῦσαν τὴν ἄδεια τῶν λατινοφρόνων οἰκουμενιστῶν, γιὰ νὰ μεταβοῦν στὴν Κύπρο καὶ νὰ μιλήσουν κατὰ τοῦ παπισμοῦ καὶ τοῦ Οἰκουμενισμοῦ!!!).

Ἡ ὑπεράσπιση τῆς Πίστεως δὲν εἶναι ἐπέμβαση στὰ ἐσωτερικὰ μιᾶς ἄλλης Ἐκκλησίας, ἀφοῦ εἶναι κι αὐτὴ δική μας Ἐκκλησία, σάρκα ἀπὸ τὴ σάρκα μας· πνευματικὰ-δογματικὰ ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι ΜΙΑ, καὶ ἡ αὐτονομία ἑκάστης Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας εἶναι μόνον διοικητική. Ἂν φρίττουν μὲ τὶς ἐπεμβάσεις τῆς μιᾶς τοπικῆς Ἐκκλησίας στὰ ἐσωτερικὰ θέματα τῆς ἄλλης, κάποιες ἄλλες ἐπεμβάσεις –διοικητικῆς-ἐξουσιαστικῆς φύσεως– πρέπει νὰ ἀποκηρύξουν, ὅπως ἐκεῖνες τοῦ Φαναρίου καὶ ὄχι αὐτὴ ποὺ ἐπιβάλλεται· ὑπάρχουν περὶ τούτου πλεῖστα ὅσα παραδείγματα στὴν ἱστορία τῆς διαχρονικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.

Θεσσαλονίκη, 7 Ἰουνίου 2010

Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»

Ὁ Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

Ὁ Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης

***

.Έκανε και ένα “καλό” η επίσκεψη του Πάπα

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ούτε που μπορούσα να φανταστώ ότι ο Πάπας θα κατόρθωνε να κάνει και ένα καλό με την παρουσία του στην Κύπρο.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει ως γνωστόν - καθότι βαμμένος κομμουνιστής - σχέση με την Εκκλησία. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει στο Θεό απάντησε ότι πιστεύει η μάνα του η Αννού (με άλλα λόγια η πίστη είναι για γρηές). Ούτε σταυρό βάζει, ούτε εικόνες προσκυνά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ” ΤΟΥ!

Παρόλα αυτά τις τελευταίες τρείς μέρες πολύ έτσι θρησκευόμενος μας προέκυψε ο κ. Χριστόφιας μας. Τι υποκλίσεις στον Πάπα και αυτός και η κυρία Έρση μας! Τι παρουσίαση του “Christofias’ clan” μετά συζύγου, θυγατέρων, γαμπρών και εγγονού! Τι εγκώμια στην Κύπρο επειδή η Εκκλησία της έλκει την καταγωγή της από την εποχή των Αποστόλων! (Ε ρε τι αναστεναγμούς βγάζουν από τα βάθη της κόλασης ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λένιν, ο Μάο, ο Πώλ Ποτ, ο Μπρένζιεφ, ο Στάλιν, ο Τρότσκυ, ο Εζεκίας και οι λοιποί κορυφαίοι “σύντροφοι” για τα παραστρατήματα του Δημήτρη τους)! Τι συμμετοχή σε λειτουργίες (παπικές φυσικά μη συκοφαντείτε το “σύντροφο” για συμμετοχή σε ορθόδοξη λειτουργία)! Τι υπόσχεση να βάλει στο προεδρικό Γραφείο την ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού που του έφερε ως δώρο ο ποντίφηκας! Τι προσφωνήσεις προς τον “Άγιο Πατέρα”! Τι εκφράσεις, επί το πομπωδέστερον, της παπικής εγκυκλίου στα Λατινικά: Deus caritas est”! (Τουτέστιν “Ο Θεός αγάπη εστίν”). Ξεσκολισμένος στα εκκλησιαστικά ο δικός σου!

ΚΑΛΑ! ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΒΕΒΕΔΙΚΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ;

Θα μου πείτε: Καλά στον Πάπα βρήκε να εκφράσει την ευσέβειά του; “Άγιε Πατέρα” ανέβαζε τον Πάπα Βενέδικτο, “Άγιε Πατέρα” κατέβαζε τον προστάτη των παιδόφιλων. Δεν βαριέστε, πατέρες και αδελφοί! “Στην αναβροσιάν φελά τζαι το χαλάζι”, όπως λέμε στην Κυπριακή διάλεκτο. Τουτέστιν “στην έλλειψη βροχής ωφελεί και το χαλάζι”. Για τον κ. Χριστόφια μας ακόμη και αυτό είναι πρόοδος.

ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;

Άλλωστε ποιος ξέρει; Ποιος είπε ότι ο αγαπητός μας πρόεδρος, τώρα που τον βρήκε ο θρησκευτικός του οίστρος ότι δεν θα πάρει τη λιμουζίνα των 500,000 ευρώ, που παρήγγειλε για την ασφάλεια του Πάπα, για να πάει, αύριο πρωί - πρωί στο Σταυροβούνι να βρει τον Γέροντα Αθανάσιο να εξομολογηθεί; Πώς είπατε; Αυτό είναι απίθανο!; Δεν ξέρω αν αυτό είναι απίθανο αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου πιο απίθανο από το να περιμένουμε βοήθεια για την Κύπρο από τον Πάπα! Για την ώρα πάντως ο Αγιότατος Πάπας Βενέδικτος η μόνη υπόσχεση που μας έδωσε είναι ότι πρέπει να τα βρούμε με τους Τούρκους με μια συμφωνημένη λύση. Τι πολύτιμη συμβουλή! Τι αναφανδόν υποστήριξη των θέσεων μας!

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

Αν ναι! Κόντεψα να το ξεχάσω! Ο “Άγιος Πατέρας”, όπως τον αποκαλούσε ο “σύντροφος” Χριστόφιας, ζήτησε να του υποβάλουν υπόμνημα για να κάνει διάβημα στη Γερμανία για να επιστραφούν οι συλημένοι θησαυροί της Κύπρου. Περίεργη υπόσχεση δεν σας φαίνεται; Γιατί το λέγω αυτό; Επειδή η απόφαση για την επιστροφή των συλημένων θησαυρών δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση της Γερμανίας ή του ομόσπονδου κράτους, όπου βρίσκονται οι συλημένοι θησαυροί, αλλά στη δικαιοσύνη της χώρας, η οποία δεν δέχεται αλλά και ούτε μπορεί να δεχτεί επεμβάσεις τρίτων στις αποφάσεις της.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑΣ

Επιπλέον στη Γερμανική δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή εκκρεμούν μηνύσεις για παραπομπή του Πάπα Βενέδικτου σε Γερμανικό ή διεθνές δικαστήριο για την προστασία που παρείχε για δεκαετίες ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου αλλά και ως υπεύθυνος καρδινάλιος για την “ορθότητα της πίστης” του Βατικανού στους παιδόφιλους φραγκοπαπάδες.

Με άλλα λόγια “άνθρακες ο θησαυρός” των υποσχέσεων του “Αγιότατου”.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΑΠΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Και πόσα στοίχισε η παπική επίσκεψη στους φορολουγούμενους; Με τους μετριότερους υπολογισμούς όχι λιγότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ!!! Και η Εκκλησία της Κύπρου; Πόσα πλήρωσε για τους “εθναρχικούς” οραματισμούς του Αρχιεπισκόπου και όσων συνοδικών εμπνέονται από τις υποθήκες, τις παρακαταθήκες, τις αποθήκες και τις διαθήκες του Μακάριου; Από το “Διαθρησκειακό Συνέδριο” μέχρι σήμερα πρέπει να κατέβαλε από τον κορβανά της, όχι λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ (ίσως πολύ περισσότερα!). Ενίσχυσε μάλιστα με 100,000 ευρώ (καλά διαβάσατε! Δεν πρόκειται περί λάθους) την Παπική οργάνωση του Αγίου Αιγιδίου για τους σκοπούς της!!! “Φρίξον ήλιε! Στέναξον γη! Δόξα τη μακροθυμία σου Κυριε”. Ορθόδοξη Εκκλησία χρηματοδοτεί γενναιόδωρα παπική οργάνωση για να προωθεί τους σκοπούς του Παπισμού!!! Και αυτά την ώρα που οι μη πτυχιούχοι κληρικοί της Κύπρου - συνηθέστατα υπεπολύτεκνοι - αμείβονται με μισθούς πείνας!

ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Το μόνο που δεν καταλάβαμε είναι πώς όλα αυτά τα χουβαρνταλίκια της κυβέρνησης και της Εκκλησίας (που βγήκαν φυσικά από την τσέπη του φορολογούμενου λαού και από τις εισφορές των πιστών) κατόρθωσαν να βοηθήσουν το εθνικό μας θέμα! Η πικρή αλήθεια είναι ότι ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ! Τίποτα περισσότερο. Απλά σκανδάλισαν συνειδήσεις, εμπέδωσαν το “λαϊκό οικουμενισμό” με το χειρότερο τρόπο, εξευτέλισαν τους επισκόπους μας και έφεραν την Εκκλησία της Κύπρου στο ναδίρ της αξιοπιστίας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Και ενώ το ρεζιλίκι της επίσκεψης του Πάπα έγινε καλαμπούρι ακόμη και μεταξύ των πίθηκων της Αφρικανικής ζούγκλας έχεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στεφάνου να μαστιγώνει ανελέητα τη λογική του κόσμου και να απαριθμεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Πάπα!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πώς λεγόταν αυτός ο Χάνος της Κίνας που έκοβε τη γλώσσα των μανδαρίνων του όταν έλεγαν ανοησίες; Δεν είναι καιρός να πληρώνει πρόστιμο όποιος λέγει κουταμάρες; Όχι μόνον η οικονομική κρίση θα λυθεί αλλά θα υπερχειλίσουν τα ταμεία του κράτους!!! Άκου η επίσκεψη του Πάπα ήταν επιτυχής!!! Δεν φτάνει που κατασπατάλησαν, στους τέσσερις ανέμους, τα χρήματα του κόσμου μας δουλεύουν από πάνω! Και το όφελος της Παπικής επίσκεψης για το εθνικό θέμα της Κύπρου; Ούτε μια φραστική υποστήριξη των θέσεων μας δεν πήραμε από τον Πάπα! Όχι ότι υπήρχε φυσικά εχέφρων άνθρωπος που περίμενε βοήθεια! Απλά το γράφουμε για όλους αυτούς που νόμιζαν ότι ναυλώθηκαν καράβια για να επαναπατρίσουν τους εποίκους και τα στρατεύματα κατοχής, επειδή ο “διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου” (τρομάρα του!) μαγάρισε τα αγιασμένα χώματα της Κύπρου

***

.Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής και η σιωπή του Αρχιεπισκόπου

του Αριστείδη Βικέτου

Λευκωσία,

Την περασμένη Τετάρτη, 2 Ιουνίου, για τους σκοπούς του ρεπορτάζ στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κύπρου «Ο Φιλελεύθερος» αναφορικά με την δημόσια παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στο θέμα της επίσκεψης   του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο, απευθυνθήκαμε στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου για να ζητήσουμε τη θέση του για τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς.

Ο διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού γραφείου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος μας παρέπεμψε στο Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής και στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Όταν επικοινωνήσαμε με την Αρχιγραμματεία μας είπαν ότι ο Αρχιγραμματέας ήταν απασχολημένος και ανέφεραν ότι δηλώσεις κάνει μόνο ο εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου, όταν  συνεδριάζει η Σύνοδος. Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, μας είπαν.

Όντως τηλεφωνήσαμε στο Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής , αλλά το πρόσωπο, που απάντησε, δήλωσε αναρμόδιο. Αφήσαμε όνομα , στοιχεία και τηλέφωνο.

Επίσης, στείλαμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση 'This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.' το ακόλουθο μήνυμα:

«Καλημέρα σας,

Σε σχέση με θέμα, που έχει προκύψει στην Κύπρο από δήλωση του Μητροπολίτη Πειραιώς  Σεραφείμ για την επίσκεψη Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, θα ήθελα να γνωρίζω τη θέση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ. Ιερωνύμου στο εξής:

Είναι ορθό ένας Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος να παρεμβαίνει δημοσίως σε ζήτημα άλλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας;

Παρακαλώ θερμά να έχω την απάντηση -δήλωση, η οποία θα δημοσιευτεί σε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα της Κύπρου «ο Φιλελεύθερος»

Αριστείδης Βικέτος,

Δημοσιογράφος»

Μέχρι σήμερα , 8.6.2010, όχι μόνο δεν λάβαμε οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα μας, αλλά το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής μας αγνόησε πλήρως. Δεν μπήκε στον κόπο, ως όφειλε δεοντολογικά , να στείλει μια απάντηση λ.χ ότι ο «Μακαριώτατος δεν επιθυμεί να σχολιάσει», ή ότι «επιφυλάσσεται ενόψει συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου» , ή κάτι τέλος πάντων.

Εύλογα λοιπόν μετά από αυτή τη στάση προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

-  Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συμφωνεί με τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς; Αν ναι , τι τον εμποδίζει να το δηλώσει;

-  Αν πάλι διαφωνεί, γιατί δεν απάντησε στο ερώτημα μας;

Όπως και να έχει η σιωπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ξενίζει.

Εκτός,  κι αν :

-   το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής είναι μόνο «κατ’όνομα» Γραφείο Τύπου

 -  ή για κάποιους λόγους επιλέγει για ποια ζητήματα και αιτήματα ποιών δημοσιογράφων  ενημερώνει τον Μακαριώτατο.

 Ελπίζουμε , μετά το σημερινό σημείωμα μας να πάρουμε κάποια απάντηση, αυτό άλλωστε είναι στοιχειώδης υποχρέωση προς τον Τύπο και τους λειτουργούς του.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2589

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel