Ζωηφόρος

Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο - Δεν τον υποδέχθηκαν 5 Αρχιερείς,

Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο

Δεν τον υποδέχθηκαν 5 Αρχιερείς

***

Επίσκεψη Πάπα στην Αρχιεπισκοπή - Δεν παρέστησαν 5 Αρχιερείς

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και τις ενδεδειγμένες τελετουργίες ο Πάπας Βενέδικτος XVI, μαζί με τη συνοδεία του, επισκέφτηκαν σήμερα το μεσημέρι, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου έγιναν δεκτοί από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και Μέλη της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας, στα πλαίσια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ποντίφικας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο Πάπας Βενέδικτος και η συνοδεία του αφίχθηκαν στην Αρχιεπισκοπή στις 12:30.

Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στο προαύλιο της Αχριεπισκοπής, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι τοπικών και διεθνών ΜΜΕ, υπό την αυστηρή επιτήρηση των αρχών ασφαλείας, συγκεντρώθηκαν για να καλύψουν την επίσκεψη, οι Προκαθήμενοι των δυο Εκκλησιών μετέβηκαν στο εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής, όπου και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση για 30 περίπου λεπτά.

Μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης ο Πάπας Βενέδικτος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήλθαν της Αρχιεπισκοπής και αφού επισκέφτηκαν τον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, μετέβησαν πεζοί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στον οποίο είχαν από πριν συγκεντρωθεί τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου και η παπική συνοδεία, όπου αντάλλαξαν σύντομες ευχές.

Κατά την προσφώνηση του προς τον Ποντίφικα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού καλωσόρισε πρώτα τον Πάπα και τη συνοδεία του στην Κύπρο «με σεβασμό και αγάπη», όπως είπε, προέβη στη συνέχεια σε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου από το 45 μ.Χ οπότε ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και την κατοχύρωση του Αυτοκέφαλου της κατά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ μέχρι και την πρόσφατη αναδιάρθρωση της κυπριακής Εκκλησίας «με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών», κατά τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.

Είπε ακόμα προς τον Ποντίφικα ότι «η Εκκλησία Κύπρου, παρ’ όλο το ολιγάριθμο του ποιμνίου της κατέχει περίοπτη θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και πως εισερχόμενη στον 21ο αιώνα, ο οποίος», όπως πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης», είναι αποφασισμένη να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Στην αντιφώνηση του, ο Πάπας Βενέδικτος XVI εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία που προσέφερε πέρσι η Εκκλησία της Κύπρου στις εργασίες της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για το Διαθρησκευτικό Διάλογο, που διεξήχθηκαν στην Πάφο, αλλά και για τη στήριξη που η Εκκλησία της Κύπρου, «μέσα από την ξεκάθαρη και ειλικρινή συμβολή της», διαχρονικά προσφέρει στο Διάλογο.

Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη βοήθεια που απέστειλε πέρσι η Εκκλησία της Κύπρου στους σεισμόπληκτους της ιταλικής πόλης Ακουΐλα.

Είπε ακολούθως πως η Κύπρος «θεωρείται, παραδοσιακά, κομμάτι των Αγίων Τόπων, σημειώνοντας πως η συνεχιζόμενη διαμάχη στη Μέση Ανατολή πρέπει να ανησυχεί όλους τους Χριστιανούς.

«Κανένας δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στην ανάγκη για στήριξη, με κάθε δυνατό τρόπο, των Χριστιανών αυτής της ταραγμένης περιοχής, με στόχο οι παλαιές Εκκλησίες της περιοχής να ευημερούν εν ειρήνη», σημείωσε.

Ανέφερε τέλος ότι οι χριστιανικές κοινότητες της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν παραγωγικά και να προσευχηθούν για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα στους Τόπους οι οποίοι ευλογήθηκαν με την επίγεια παρουσία του Πρίγκιπα της Ειρήνης – Ιησού Χριστού.

Ακολούθησε ξενάγηση του Πάπα και της συνοδείας του στο Βυζαντινό Μουσείο, στο ξωκλήσι της Αρχιεπισκοπής και στο διαμέρισμα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Κατά την επίσκεψη του Πάπα στο Βυζαντινό Μουσείο και την εκεί ξενάγηση του από τον Διευθυντή του Μουσείου Γιώργο Ηλιάδη, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγιάς της Κανακαριάς με τον Διευθυντή του Μουσείου να αναφέρει στον Πάπα ότι πρόκειται για μοναδικά ψηφιδωτά τα οποία είναι της ίδιας εποχής με τα ψηφιδωτά της Ραβέννας και της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και πως είναι διαμελισμένα και καταστρεμμένα.

Στα αξιοσημείωτα της ξενάγησης του Πάπα στο Βυζαντινό Μουσείο είναι και η περιήγηση του μπροστά από τις τοιχογραφίες της κατεχόμενης Μονής του Αντιφωνητή, με τον κ. Ηλιάδη να εξιστορεί ότι οι τοιχογραφίες αυτές αγοράστηκαν από την Εκκλησία της Κύπρου με στόχο να εντοπιστούν τα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός και άλλων κλοπιμαίων θησαυρών.

Ο Διευθυντής του Μουσείου μετέφερε στον Ποντίφικα πως δυστυχώς μετά από 13 χρόνια αυτά τα αντικείμενα, 300 στον αριθμό, τα οποία κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία, βρίσκονται ακόμα στο Μόναχο χωρίς να έχουν επιστραφεί στην Κύπρο, ζητώντας από τον Πάπα Βενέδικτο, δεδομένου του ότι υπήρξε προηγουμένως και Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, τη βοήθεια του έτσι ώστε να επιστραφούν οι θησαυροί στην Κύπρο, οι οποίοι, όπως του μετέφερε, αφορούν όχι μόνο ορθόδοξα εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια αλλά και εικόνες της μαρωνίτικης Εκκλησίας.

Ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε έκπληξη για τα όσα άκουσε από τον κ. Ηλιάδη, αναφέροντας στον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ το όλο θέμα.

Ζήτησε δε από τον κ. Ηλιάδη να του στείλει ένα σχετικό σημείωμα, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα κάμει ότι μπορεί για την επιστροφή των θησαυρών στην Κύπρο.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως κατά την ξενάγηση του Πάπα στην Εκθεση «Κύπρος και Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο και είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Κύπρο και στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου μετέφερε στον Πάπα Βενέδικτο την ιδέα όπως φιλοξενηθεί η έκθεση στο Βατικανό επί τη ευκαιρία και της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012, ιδέα στην οποία ο Ποντίφικας ανταποκρίθηκε θετικά.

Ακολούθως και συγκεκριμένα γύρω στις 13:30, και έχοντας αποσυρθεί νωρίτερα για σύντομη ξεκούραση στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του Α’, ο Πάπας παρακάθισε σε γεύμα στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, στο οποίο παρακάθισαν και τα μέλη των δυο εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών.

Με την ολοκλήρωση του γεύματος οι δυο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού όπου αντάλλαξαν δώρα.

Συγκεκριμένα ο Πάπας Βενέδικτος XVI προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ ένα ψηφιδωτό στο οποίο παριστάνεται η Αγία Κυριακή και η Στήλη του Αποστόλου Παύλου ενώ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προσέφερε στον Ποντίφικα ένα ασημένιο δίσκο στον οποίο παριστάνονται οι ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος.

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΧVI ολοκληρώθηκε με αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα μέλη των δυο εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών.

Στις 14:37 ο Ποντίφικας και η συνοδεία του αναχώρησαν από την Αρχιεπισκοπή. Τους αποχαιρέτησαν στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, πλαισιωμένος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κυρηνείας Παύλος, Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος και ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος δεν παραβρέθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

πηγή: http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/24-2009-12-18-08-37-24/5100

***

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου ζήτησαν από τον Πάπα

να βοηθήσει για την απελευθέρωση των χωριών τους

Τη βοήθεια του Πάπα Βενέδιτκου 16ου ζήτησαν οι Μαρωνίτες της Κύπρου για να ελευθερωθούν τα χωριά τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να επιστρέψουν σε αυτά. Τα τέσσερα Μαρωνιτικά χωριά -Κορμακίτης, Ασώματος, Aγία Μαρίνα και Καρπάσια - περιμένουν καρτερικά να ελευθερωθούν, είπε στον Πάπα ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ."Ζητούμε από την Αγιότητα σας να μας βοηθήσετε να επιστρέψουμε στα χωριά μας. Θυμηθείτε την Κύπρο στις προσευχές σας", τόνισε, απευθύνοντας χαιρετισμό στον Πάπα , ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο των Μαρωνιτών στη Λευκωσία.

"Ηρθα εδώ για να σας εμψυχώσω να συνεχίσετε να πιστεύετε με μια ψυχή και με μια καρδιά", απάντησε ο Πάπας Βενέδικτος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμή του Πάπα, ο οποίος αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Το απόγευμα ο Πάπας λειτούργησε στο ναό του Τιμίου Σταυρού της Μονής των Φραγκισκανών, στη Λευκωσία.

Στο κήρυγμα του είπε ότι σκέψεις και τις προσευχές του είναι πάντα οι ιερείς και οι θρησκείες στη Μέση Ανατολή, " που επί του παρόντος βιώνουν ένα ειδικό κάλεσμα να προσαρμόσουν τις ζωές τους με το μυστήριο του Σταυρού του Κυρίου".

Ο Ποντίφικας είπε ότι αγκαλιάζοντας το Σταυρό του Χριστού οι θρησκείες και οι θρησκευτικοί ηγέτες στη Μέση Ανατολή μπορούν πραγματικά να εκπέμψουν την ελπίδα, η οποία, τόνισε, " βρίσκεται στην καρδιά του μυστηρίου, που γιορτάζουμε σήμερα σ' αυτή τη λειτουργία".

                                                                              .

Συνάντηση Πάπα με τον ιμάμη της Λεύκας

Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος δέχθηκε το απόγευμα στο κατάλυμα του τον τουρκοκύπριο ιμάμη της Λεύκας , που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σεΐχη Ναζίμ. Ένας βοηθός του σεΐχη Ναζίμ ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ότι συναντήθηκαν για πέντε λεπτά. Ο ίδιος ο σεΐχης δήλωσε ικανοποιημένος. « Είμαι χαρούμενος, που συνάντησα την Αγιότητά του», πρόσθεσε.

πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

***

Συνάντηση του Πάπα με τον μουφτή της Λεύκας Σεϊχη Nazim.

 Ο μουφτής του δώρισε ποιμαντική ράβδο

Ο Πάπας σήμερα (05/06/2010)είχε και συνάντηση με τον μουφτή της Λεύκας Σεϊχη Nazim.

Ο Μουφτής εξέφρασε τη χαρά του που συνάντησε την Αγιότητα του Πάπα, στον οποίο δώρισε μια ποιμαντική ράβδο, ένα κομπολόι και μια πλακέτα με ευχές στα αραβικά. Ο Πάπας του δώρισε ένα μετάλλιο.

Ο κ. Haghani συμμετέχει εδώ και χρόνια στον διαθρησκειακό διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ενώ διατηρεί στενή φιλία με τους μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτο και Κύκκου Νικηφόρο, όπως μας αποκάλυψε ο θεολόγος -ερευνητής.

«Οι δύο μητροπολίτες τον επισκέπτονται συχνά και αυτός ανταποδίδει τις επισκέψεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του, λόγω ηλικίας. Επαφές είχε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Επαφές διατηρεί και με ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς». Να σημειώσουμε ότι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, η φήμη που απέκτησε ο γέροντας είναι τέτοια που ο πάπας της Ρώμης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί αυτό το πνευματικό ανάστημα κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/06/nazim.html

***

.

Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πάπα

στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας (05/06/2010)

Αγιώτατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κ. Βενέδικτε,

Με αισθήματα σεβασμού και αγάπης υποδεχόμεθα Εσάς και την τιμία

Συνοδία Σας στην καθέδρα ημών. Η Εκκλησία μας έχει πορεία ζωής είκοσι αιώνων αρχομένης από το 45μ.Χ. Είναι η πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία που ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο. Κατά τη δισχιλιετή ιστορία της έγραψε σελίδες πνευματικής καρποφορίας και λαμπρότητας μετασχούσα διά πνευματοφόρων Επισκόπων σ΄ όλες τις Οικουμενικές Συνόδους, διαδραματίσασα πολλάκις και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετιμήθη δε υπό της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, της συνελθούσης εν Εφέσω το 431 μ.Χ., ήτις και κατοχύρωσε το Αυτοκέφαλο Αυτής διά του 8ου Κανόνος Της. Ακολούθως εκοσμήθη δια αυτοκρατορικών προνομίων, τα οποία ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ζήνων, παρεχώρησε σ΄ Αυτήν. Προνόμια και δίκαια τα οποία επεκύρωσε αργότερα και η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, το 691 μ.Χ. Εσχάτως, η Εκκλησία Κύπρου, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των καιρών, αναδιαρθρώθηκε, με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών, προκειμένου να εκπληρώσει την ιστορική αυτής αποστολή.

Αγιώτατε,

H Εκκλησία Κύπρου, παρ΄ όλο το ολιγάριθμο του Ποιμνίου της κατέχει περίοπτο θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες. Εισερχόμενοι δε στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου,της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού.

Εκφράζουμε και πάλι τη χαρά μας διότι έχουμε την τιμή να Σας έχουμε εν τω μέσω της αγάπης μας.

Σας ευχόμεθα δε ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο μας και καλή επιστροφή στην καθέδρα Σας.

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/06/05062010.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel