Ζωηφόρος

Νεώτερα από την διαμάχη για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο,

Νεώτερα από την διαμάχη

για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

***

Αιχμές εναντίον του Μητροπολίτου Πειραιώς

και στήριξη στον φιλοπαπικό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από Ιεράρχες της Ελλάδος

 Μετά την αγωνιστική παρέμβαση του Μητροπολίτου Πειραιώς με την οποία επισήμανε τον κίνδυνο για τις συνειδήσεις των πιστών από την απόδοση εκκλησιαστικής τιμής στον Πάπα που επισκέπτεται την Κύπρο, πολλοί Ιεράρχες της Ελλάδος έσπευσαν να μιλήσουν για παρέμβαση στο εσωτερικό άλλης Εκκλησίας και να ταχθούν στο πλευρό του φιλοπαπικού Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Θα επανέλθουμε στο θέμα αναλύοντας το κατά πόσο είναι αντικανονική η πράξη του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναφερθεί στο ζήτημα της παπικής επίσκεψης στην Κύπρο και αν ευσταθούν οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του Ιεράρχες της Ελλάδος. Προς το παρόν αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος:

Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποδοκιμάζουν με δηλώσεις τους στον «Φ» τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με χθεσινή δήλωση του τοποθετήθηκε σε εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος την περίοδο αυτή είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επεσήμανε ότι κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μόνο αυτή, συνεπώς και η Εκκλησία της Κύπρου, ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα......

Τόνισε ότι «το συνοδικό σύστημα και η τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτάσσουν ότι ουδείς τρίτος -Σύνοδος ή Ιεράρχης μιας Εκκλησίας- επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης αδελφής Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, δήλωσε ότι, αυτό που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, «είναι ανεπίτρεπτο και εκκλησιολογικά ανοίκειο». Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας, που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη Μητροπολιτών μιας Εκκλησίας στα εσωτερικά μιας άλλης Εκκλησίας, συμπλήρωσε.

Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος χαρακτήρισε τη στάση του Πειραιώς «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου» και δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μας ανέφερε ότι επιβάλλεται η επίσκεψη του Πάπα «για να δει από κοντά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ένα Ελληνικό και Ορθόδοξο νησί είναι διχοτομημένο». Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπαρίσταται όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και ο Πάπας μπορεί να συμβάλει για ενεργότερο ρόλο της, σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο «Φ» επικοινώνησε και με το ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Μας ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον δεν θα προβεί σε δήλωση πριν από την προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναμιχθεί σε θέμα της αποκλειστικής ευθύνης της Εκκλησίας της Κύπρου», σχολίασε ο Μόρφου Νεόφυτος.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_6109.html

***

Επιβεβλημένη η αναφορά του Μητροπολίτη Πειραιώς

στην παπική επίσκεψη στην Κύπρο

Το λιγότερο υπερβολικός και λανθασμένος μπορεί να χαρακτηριστεί ο κατά του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ δημοσιογραφικός και επισκοπικός «πόλεμος» για την ανακοίνωσή του σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Οι Ιεράρχες της Ελλάδος που βιάστηκαν να μιλήσουν για «ανάμιξη» και «παρέμβαση» του Μητροπολίτη Πειραιώς στα «εσωτερικά» μιας άλλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας φαίνεται πως από υπερβάλλοντα ζήλο υπεράσπισης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, παρά τις φιλοπαπικές του δηλώσεις και κινήσεις, οδηγήθηκαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και απόψεις......

Ποιος Πατέρας της Εκκλησίας μας απαγόρευσε την αναφορά στις πράξεις και αποφάσεις Ιεραρχών άλλης τοπικής Εκκλησίας όταν πρόκειται για θέματα της Πίστεως; Όταν αλήθεια ο Νεστόριος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που ήταν πριν την καταδίκη του κήρυττε βλάσφημα για την Παναγία και τον Κύριό μας, οι Πατέρες των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σιωπούσαν για να μην «παρέμβουν αντικανονικά» σε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία;

Η Ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιά ουδέν άλλο περιέχει παρά «συγχαρητηρίους προσρήσεις» προς τους επισκόπους της Κύπρου που υπενθύμισαν, μέσα στην οικουμενιστική παραζάλη που κατέλαβε κάποιους στην Κύπρο, ότι ο Πάπας είναι αιρετικός και ο Παπισμός αίρεση. Επιπλέον ο Μητροπολίτης Πειραιώς εκφράζει την ελπίδα ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμφωνεί κατά βάθος με την ορθόδοξη θέση περί του Παπισμού και κρίνει ως «απαράδεκτον κανονικώς ενέργειαν» την απόδοση εκκλησιαστικής τιμής και αναγνωρίσεως στον Πάπα. Εις τι λοιπόν συνίσταται η «αντικανονική παρέμβασις» του Σεβασμιωτάτου Πειραιώς; Στο ότι υπενθυμίζει όσα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους τους επισκόπους; Παρέμβαση αντικανονική δεν υπάρχει όταν η Πίστις είναι το κινδυνευόμενον αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα αφορώντα στην εκκλησιαστική διοίκηση.

Και κάτι τελευταίο. Όσοι Ιεράρχες έκριναν ως αντικανονική την Ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειριαώς πως κρίνουν άραγε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην υποδοχή του Πάπα και τη συμμετοχή του στην «οικουμενική ιερουργία»; Η παροχή εκκλησιαστικής αναγνώρισης στον αιρεσιάρχη Πάπα και οι συμπροσευχές συνάδουν άραγε με τους Ιερούς Κανόνες;

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_1115.html

***

Σύνοδος Εκκλησίας της Κύπρου:

Λήξαν το θέμα των δηλώσεων γύρω από την επίσκεψη του Πάπα

 Δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα Πέμπτη, 3 Ἰουνίου 2010, στὴ δεύτερη τοῦ ἔτους τακτικὴ συνεδρία ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς:

1) Ἀσχολήθηκε μὲ τὶς τελευταῖες λεπτομέρειες τῆς ἐπικείμενης ἐπίσκεψης στὴν Κύπρο τοῦ Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου XVI.

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος θεωρεῖ τὸ ὅλο θέμα τὸ ὁποῖο δημιουργήθηκε ἀπὸ δηλώσεις στὰ Μ.Μ.Ε. ὡς λῆξαν καὶ παραπέμπει στὴν ἀπόφαση τῆς προηγούμενης συνεδρίας της καὶ στὸ περιεχόμενο τῆς ἐγκυκλίου ποὺ ἐξέδωσε.......

2) Ἐξέτασε τοὺς οἰκονομικοὺς λογαριασμοὺς τῶν Θρόνων καὶ τῶν Σταυροπηγιακῶν Μονῶν γιὰ τὸ ἔτος 2009 καὶ τοὺς προϋπολογισμοὺς γιὰ τὸ ἔτος 2010.

3) Ὅρισε τὶς ἡμερομηνίες τέλεσης τῶν καθιερωμένων Μνημοσύνων ὡς ἑξῆς:

α) Τὴν 4η Ἰουλίου 2010 γιὰ τὸν ἐθνομάρτυρα Ἀρχιεπίσκοπο Κυπριανὸ καὶ τοὺς σὺν αὐτῷ σφαγιασθέντας.

β) Τὴν 11η Ἰουλίου 2010 γιὰ τοὺς πεσόντες κατὰ τὸ προδοτικὸ πραξικόπημα τῆς 15ης Ἰουλίου 1974.

γ) Τὴν 18η Ἰουλίου 2010 γιὰ τοὺς πεσόντες κατὰ τὴ βάρβαρη τουρκικὴ εἰσβολὴ καὶ

δ) Τὴν 1η Αὐγούστου 2010 γιὰ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο καὶ Ἐθνάρχη Μακάριο. Τοῦ Μνημοσύνου γιὰ τὸν Ἐθνάρχη Μακάριο θὰ προστοῦν οἱ οἰκεῖοι Μητροπολίτες στὶς ἐπαρχίες τους, τοῦ δὲ Μνημοσύνου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Κύκκου θὰ προστεῖ ὁ Μητροπολίτης Κύκκου καὶ Τηλλυρίας.

4) Ἀποφάσισε τὴν τέλεση Συνοδικοῦ Συλλειτούργου τὴν Παρασκευὴ 11 Ἰουνίου, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἀποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, προϊσταμένου τοῦ Μακαριωτάτου, μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἀποστόλου Βαρνάβα, ἱδρυτῆ καὶ προστάτη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου.

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου,

3 Ἰουνίου 2010

***

Εγκώμια παπικών για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Για το πρόβλημα της Κύπρου μίλησε ο εκπρόσωπος του Πάπα

Ο Γενικός Διευθυντής της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι, παραχώρησε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στο Βατικανό για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Η καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το μοναστήρι των Φραγκισκανών παρά την Πύλη Πάφου, όπου θα διαμείνει ο Πάπας Βενέδικτος κατά την εδώ επίσκεψή του.

Στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Γενικός Διευθυντής της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε αυτή τη βδομάδα σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο Βατικανό με θέμα την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε ρητώς στην ''τουρκική εισβολή του 1974'' και την ''κατοχή περίπου του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου''.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική κατοχή οδήγησε στην ''αυτοανακήρυξη μιας ‘Δημοκρατίας’ που δεν αναγνωρίστηκε από καμιά χώρα στον κόσμο'' και είπε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ανωμαλία. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ''υφίσταται ακόμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα εδάφη της Κύπρου''.

Έκανε επίσης αναφορά στους εποίκους ''που μεταφέρει η Τουρκία από τη Μικρά Ασία για να εγκατασταθούν εκεί, ενώ πολλοί Τουρκοκύπριοι απομακρύνθηκαν''. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στα κατεχόμενα ''υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί''.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο γεγονός ότι η τουρκική κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου βαραίνουν ιδιαίτερα στην ομάδα των Μαρωνιτών ''που ήταν ως επί το πλείστον εγκατεστημένοι στο βορρά και αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο νότο'', όπως είπε.

Παρουσιάζοντας τις επίσημες θέσεις της Αγίας Εδρας σχετικά με την επίσκεψη, ο κ. Λομπάρντι, ο εκπρόσωπος του Βατικανού μίλησε εκτεταμένα για τη σημασία της Κύπρου για το χριστιανισμό και τη συχνή αναφορά της στις Πράξεις των Αποστόλων, καταλήγοντας ότι ''είναι σημαντική η παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας''. Υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται τη νήσο και ότι είναι το πρώτο ταξίδι του Πάπα Βενέδικτου 16ου σε μια ορθόδοξη χώρα.

Ο π. Lombardi εξήρε τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στον οικουμενικό διάλογο και υπενθύμισε τις επισκέψεις στη Ρώμη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τις Ημέρες Προσευχής για την Ειρήνη της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου στην Κύπρο, καθώς και τη συνεδρίαση της μικτής θεολογικής Επιτροπής ορθοδόξων-καθολικών στην Πάφο.

Καθώς εξηγούσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ποντίφικα στην Κύπρο, ο π. Lombardi αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και έπλεξε το εγκώμιο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ μίλησε με πολύ καλά λόγια. Τον παρουσίασε ως ''ισχυρό ηγέτη'', σε θέση να ''καθοδηγήσει την Εκκλησία της Κύπρου με χέρι σταθερό και βούληση''. Πρόσθεσε ότι ''σίγουρα οι ομιλίες του θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού κατά την επίσκεψη του στο Βατικανό δεν εκφώνησε εθιμοτυπικές ομιλίες αλλά γεμάτες περιεχόμενο''.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τους διαφωνούντες της Εκκλησίας της Κύπρου με την επίσκεψη του Πάπα, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ''δεν θα επηρεάσουν την επίσκεψη'' και ότι αποτελούν ''περιθωριακό φαινόμενο'', αφού ''η συντριπτική πλειονότητα των ορθόδοξων της Κύπρου θα υποδεχθεί τον Πάπα με πολύ φιλικά αισθήματα και σε εγκάρδιο κλίμα''.

Σε ερώτηση αν εξετάστηκε ποτέ το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Πάπας τα κατεχόμενα, ο π. Lombardi απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος διπλωματικής δυσφορίας της Τουρκίας εξαιτίας της επίσκεψης, απάντησε ότι ''δεν διαβλέπει τέτοιο κίνδυνο'' και ότι ''δεν υπάρχει τέτοιου είδους διπλωματική ανησυχία από μέρους μας''. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι επίκειται επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αγία Έδρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τεθεί το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού απάντησε ότι το θεωρεί ''πολύ πιθανόν διότι είναι θέμα που ενδιαφέρει τους Κυπρίους''.

www.kathimerini.com.cy

πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=20591

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel