Ζωηφόρος

Ο Πάπας στην Κύπρο (Επιτέλους τα καταφέραμε!!!),

Ο Πάπας στην Κύπρο

(Επιτέλους τα καταφέραμε!!!)

***

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πάπα

Προσφώνηση τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κ.κ.Χρυσοστόμου προς τον Πάπα Ρώμης κ. Βενέδικτο.

Πάφος 4 Ιουνίου 2010.

Αγιώτατατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κύριε Βενέδικτε,

Καλώς ήλθατε στη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων,

Καλώς ήλθατε στην πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία, που ίδρυσαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος, και Μάρκος.

Καλώς ήλθατε στην Εκκλησία των Αποστόλων, δια την ίδρυση της οποίας το Πνεύμα το Άγιο τους ξεχώρισε από τούς άλλους αδελφούς και τους απέστειλε προς τα Έθνη.

«Ούτοι μεν ούν εκπεμφθέντες υπό τού Πνεύματος τού Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον. Και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον τού Θεού εν ταις συναγωγαίς των Ιουδαίων… {Διήλθον} δε την νήσον άχρι Πάφου…".

Σ’ αυτόν εδώ τον χώρο Αγιώτατε ευρισκόταν η Συναγωγή των Ιουδαίων και από αυτόν εδώ τον χώρο απηύθυναν τον λόγο τού Θεού προς τους Ιουδαίους ο Βαρνάβας και ο Παύλος.

Αλλά ο « Λόγος τού Θεού ου δέδεται». ( 2 Τιτ. 2, 9 ). Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό το Πνεύμα της Αγάπης τού Σαρκωθέντος, Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου να παραμείνει περιορισμένο ανάμεσα στους Ιουδαίους. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο « ίνα πάς ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον» ( Ιωάν. 3, 16).

Εντολή τού Αγίου Πνεύματος ήταν να απευθυνθούν και προς τα Έθνη. Έτσι όταν ο Ρωμαίος Ανθύπατος, Σέργιος Παύλος, «ο συνετός» κατά τον Λουκά, προσεκάλεσε τους Αποστόλους «ακούσαι τον λόγον τού Θεού», ( Πράξεων 13,7) ούτοι μετά χαράς προσήλθον εις τον απέναντι μας χώρο, όπου βρισκόταν η πολιτική διοίκηση τού νησιού, για να διαλαλήσουν τον λόγο τού Θεού, για πρώτη φορά, και στους εθνικούς.

Στο σημείο αυτό «ο Βαρνάβας και ο Παύλος αντήλλαξαν τους ρόλους των. Εδώ είχε θέση όχι ο Κύπριος, αλλά ο Ρωμαίος Πολίτης».

Από της ώρας αυτής ο Παύλος είναι ο αρχηγός τής ιεραποστολής. Γίνεται δε και αλλαγή τού ονόματός του. Ουδαμού πλέον στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται το όνομα Σαύλος αλλά Παύλος!

Σ’ αυτήν εδώ την πόλη λαμβάνει χώρα το πρώτο θαύμα τού Αποστόλου, που καταγράφεται στας δέλτους τής Καινής Διαθήκης. Εδώ επίστευσε ο πρώτος Ευρωπαίος επίσημος και βαπτίστηκε στο όνομα τής Αγίας Τριάδος. Εδώ έπεσε το πρώτο επίσημο οχυρό τής ειδωλολατρίας και στη θέση της στήθηκε περίλαμπρη η δόξα τού Σταυρού, η οποία έμελλε σταδιακώς να καλύψει ολόκληρη την Ευρώπη και να διαμορφώσει το ιστορικό της γίγνεσθαι.

Εντεύθεν άρχονται, Αγιώτατε, οι χριστιανικές ρίζες τής Ευρώπης και εντεύθεν εκπηγάζουν οι πνευματικές της πηγές. Το βάθρο του χριστιανικού πολιτισμού τής Ευρώπης άρχισε να οικοδομείται στο μέρος αυτό όπου με ιστορική συγκίνηση ιστάμεθα. Γι’ αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος σαν η «Πύλη τού Χριστιανισμού τής Ευρώπης».

Εδώ στην Πάφο, μετά τα θαυμαστά αυτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, καθιερώνεται πλέον ο Παύλος, ως ο απόστολος των Εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ο μεγάλος σπορέας τού άρτου τής ζωής στη δική Σας καθέδρα και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Αγιώτατε,

Από το 45 μ.Χ., που πάτησαν οι Απόστολοι το πόδι τους στο νησί μας, μέχρι σήμερα, η Εκκλησία τής Κύπρου έχει μία διαχρονική καρποφόρα χριστιανική πορεία. Μέσα σ’ αυτή τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από «συμπληγάδες πολλές», έζησε νύχτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε «δια πυρός και ύδατος», αλλά καθοδηγούμενη υπό τού Παναγίου Πνεύματος όχι μόνο επιβίωσε αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή.

Αλλά – φεύ - από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κύπρος μας και η Εκκλησία της διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή.

Η Τουρκία, που μας επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 37% του πατρίου εδάφους μας, προχωρεί με την ανοχή τής δήθεν «πολιτισμένης» ανθρωπότητας στην εφαρμογή των ανόσιων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας κι ύστερα ολόκληρης της Κύπρου.

Εφάρμοσε και στην περίπτωσή μας ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος. Εξεδίωξε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς από τις πατρογονικές εστίες τους κι έφερε, και εξακολουθεί να φέρνει, εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία, αλλοιώνοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα τής Κύπρου. Επιπρόσθετα άλλαξε και όλα τα ιστορικά τοπωνύμια με άλλα τουρκικά.

Ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατήθηκε ανελέητα και τα χριστιανικά μας μνημεία καταστρέφονται ή πωλούνται στις αγορές των αρχαιοκαπήλων σε μια προσπάθεια εξαφάνισης κάθε τι τού Ελληνικού και τού Χριστιανικού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και με την παρούσα οδυνηρή δοκιμασία, η οποία από το 1974 ταλανίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας μας, ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπος και Παντελεήμων Κύριος δεν θα αποστρέψει το πρόσωπο Αυτού από τον δοκιμαζόμενο λαό μας αλλά θα μάς χαρίσει την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη παρέχοντας έτσι την «πεπληρωμένην» χαρά που προσφέρει η παρουσία Του εις τας καρδίας ημών.

Στον αγώνα μας αυτό, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση τής ηγεσίας του, θέλουμε να έχουμε και τη ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση. Προσβλέπουμε στη βοήθειά Σας, για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών τού χριστιανικού μας πνεύματος, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία.

Αγιώτατε,

Έχοντας τη χαρά να έχουμε εν τω μέσω τής αγάπης μας Εσάς και τη Συνοδεία Σας, επιθυμούμε να Σάς απευθύνουμε για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος, το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας μας κι’ εγώ προσωπικώς, το «ως εύ παρέστητε», ευχόμενοι ευχάριστη παραμονή.

Εκκλησία Κύπρου

***

Επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος να αποκαλεί τον Πάπα

«Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης»

Μεγάλης ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος την παρουσία στην Κύπρο, του Πάπα Βενέδικτου. Πιστεύω, είπε ο Μακαριότατος σε δηλώσεις το πρωϊ στο ΡΙΚ, ότι τόσο η πολιτεία, όσο και η εκκλησία, θα υποδεχθούν τον Πάπα με σεβασμό και με πολλή αγάπη όπως κάνουν πάντα.

Ερωτηθείς εάν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι παρόντες όλοι οι Συνοδικοί, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επανέλαβε ότι όλοι είναι προσκεκλημένοι και όσοι θέλουν μπορούν να υποδεχθούν τον Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, είτε στο αεροδρόμιο της Πάφου, είτε αύριο στην Αρχιεπισκοπή.

Εχουμε Δημοκρατία, είπε, και δεν υποχρεώνω κανένα να είναι παρόν. Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε ωστόσο να πει κατά πόσο στο αυριανό γεύμα στην Αρχιεπισκοπή θα είναι παρόντες όλοι οι Συνοδικοί και είπε απλώς, ότι και οι 50 θέσεις έχουν τιτλοποιηθεί και είναι γεμάτες.

IKypros- 04/06/2010

***

Ο Πάπας στην Κύπρο: Ούτε λέξη για το Κυπριακό!

από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», 4/6/2010

Απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα του Κυπριακού ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στις δύο ομιλίες του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, παρόλο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράσταση του.

O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης λέγοντας, στα ελληνικά, ότι «είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας.....

Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!». Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν όταν δήλωσε πως «μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας». Στις δύο ομιλίες του ο Πάπας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες «μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης και τόνισε ότι «το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη στήλες του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο.

πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=45226

***

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Πάπας

Από τη στήλη Επιστολαί αναγνωστών του «Ορθοδόξου Τύπου» (4/6/2010)

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου καί ὁ Πάπας

᾿Αγαπητὲ κ. Διευθυντά,

῞Οσο ζοῦμε σ᾿ αὐτὴ τὴν πρόσκαιρη καὶ δοκιμαστικὴ ζωή ὀφείλουμε, πρῶτα ἀπ᾿ ὅλα, "ἐπαγωνίζεσθαι τῇ ἅπαξ παραδοθείσῃ τοῖς ἁγίοις πίστει" (᾿Ιούδ. 3), ν᾿ ἀγωνιζώμεθα δηλαδὴ γιὰ τὴν ἀλήθεια τῆς πίστεως, ἡ ὁποία παραδόθηκε στοὺς πιστοὺς καὶ ἰσχύει γιὰ πάντοτε, διαχρονικῶς, αἰωνίως. ῍Αν ἀγωνιζώμεθα, ἐλπίζουμε, ὅταν φύγωμε ἀπ᾿ αὐτὴ τὴ ζωή, νὰ μὴ πᾶμε κάτω, ἀλλὰ νὰ πᾶμε ἐπάνω, ὅπου "πρόδρομος ὑπὲρ ἡμῶν" κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς Ἀναλήψεώς του πῆγε ὁ Χριστός (῾Εβρ. στ´ 20).....

῾Η ῾Αγία Γραφή, ὁ ἀλάνθαστος ὁδηγὸς τῶν ψυχῶν, ἐκτὸς ἄλλων μᾶς διδάσκει πώς πρέπει νὰ ὁμιλοῦμε σὲ ἀμετανοήτους καὶ προκλητικοὺς διαστροφεῖς τῆς ἀληθείας, αἱρετικοὺς δηλαδή. Στὸ βιβλίο τῶν Πράξεων, ιγ´ 6-12, περιγράφεται ἕνα ἐπεισόδιο, τὸ ὁποῖο συνέβη στὴν Κύπρο μεταξὺ τοῦ ᾿Αποστόλου Παύλου καὶ ἑνὸς μάγου καὶ ψευδοπροφήτη, ὁ ὁποῖος ὠνομαζόταν Βαριησοῦς. ῾Ωραῖο ὄνομα σὲ κακὸ καὶ διεστραμμένο ἄνθρωπο. ῾Ο ᾿Απ. Παῦλος συνωμιλοῦσε μὲ τὸν ἀνθύπατο Σέργιο Παῦλο καὶ προσπαθοῦσε νὰ τὸν φέρῃ στὴν πίστι. ᾿Αλλ᾿ ὁ μάγος καὶ ψευδοπροφήτης Βαριησοῦς "ἀνθίστατο αὐτοῖς, ζητῶν διαστρέψαι τὸν ἀνθύπατον ἀπὸ τῆς πίστεως". ῾Ο ᾿Απόστολος ἀσφαλῶς, κατὰ τὸ λόγο του στὸ Τίτ. γ´ 10, νουθέτησε τὸν Βαριησοῦ. ᾿Αλλ᾿ ἐκεῖνος παρέμεινεν ἀμετανόητος καὶ προέβαλε σατανικὴ ἀντίστασι. Καὶ τότε ὁ ᾿Απόστολος, "πλησθεὶς Πνεύματος ῾Αγίου καὶ ἀτενίσας πρὸς αὐτὸν εἶπεν· ῏Ω πλήρης παν τὸς δόλου καὶ πάσηςῥᾳδιουργίας, υἱὲ Διαβόλου, ἐχθρὲ πά σης δικαιοσύνης! Οὐ παύσῃ δια στρέφων τὰς ὁδοὺς Κυρίου τὰς εὐθείας;". ᾿Ακολούθησε δὲ καὶ τιμωρητικὸ θαῦμα. ῾Ο Κύριος τύφλωσε σωματικῶς τὸν τυφλὸ πνευματικῶς "ἄχρι καιροῦ", ἀναμένων τὴν μετάνοιά του.

῾Ο Πάπας εἶνε πολὺ χειρότερος ἀπὸ τὸν διαστροφέα τῆς ἀληθείας Βαριησοῦ. Μὲ τὸν Παπισμό του, ποὺ περιλαμβάνει 25 περίπου αἱρέσεις, καὶ μὲ τὸν Προτεσταντισμό, ποὺ δημιουργήθηκε ἐξ αἰτίας τοῦ Παπισμοῦ καὶ περιλαμβάνει ἑκατοντάδες ἢ μᾶλλον χιλιάδες αἱρετικὲς παραφυάδες, ὁ Πάπας «πῆρε στὸ λαιμό του» τὸ μεγαλύτερο μέρος τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου. ῾Ο Πάπας εἶνε ἡ μεγαλύτερη συμφορὰ στὴ χριστιανοσύνη. Καὶ ἐρωτοῦμε τώρα· ῾Ο ᾿Αρχιεπ. Κύπρου Χρυσόστομος ἤλεγξε τὸν Πάπα; ᾿Εξαπέλυσε κατ᾿ αὐτοῦ κεραυνοὺς λόγων, ὅπως ὁ Παῦλος κατὰ τοῦ Βαριησοῦ; Τοὐναντίον. Τίμησε τὸν Πάπα μὲ τὴν ἐπίσκεψί του σ᾿ αὐτόν. Τὸν τίμησε ἐπίσης μὲ τὴν πρόσκλησί του ἢ συγκατάθεσί του νὰ ἐπισκεφθῇ τὴν Κύπρο. Καὶ θὰ τὸν τιμήσῃ περισσότερο μὲ θερμὴ ὑποδοχὴ στὸ ἀεροδρόμιο τῆς Πάφου, καὶ ἀκόμη περισσότερο μὲ θερμότερη ὑποδοχὴ στὴν ᾿Αρχιεπισκοπὴ τῆς Κύπρου. Διέταξε δέ, νὰ παρευρεθῇ στὴν ὑποδοχὴ τοῦ Πάπα καὶ ἡ ῾Ι. Σύνοδος τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου.

Καὶ ἐνῷ ὁ κ. Χρυσόστομος πρὸς τὸν Πάπα συμπεριφέρεται τιμητικῶς, πρὸς τοὺς ἀντιδρῶντες συνειδητοὺς ᾿Ορθοδόξους, κληρικούς, μοναχοὺς καὶ λαϊκούς, συμπεριφέρεται περιφρονητικῶς καὶ ἀπαξιωτικῶς. Πλησθεὶς πνεύματος ἀγρίου, ὄχι «πλησθεὶς Πνεύματος ῾Αγίου", ὅπως ὁ Παῦλος, ὑβρίζει τοὺς ἀντιπαπικοὺς ὡς ζηλωτὲς χωρὶς ἐπίγνωσι, ὡς ἀκραίους καὶ ὡς φανατικούς. Δηλώνει μάλιστα, ἐν τῷ ὑπερτροφικῷ ἐγωισμῷ του, ὅτι οὔτε κἄν τοὺς ὑπολογίζει. Καὶ ἐνῷ λέγει ὅτι οὔτε κἄν τοὺς ὑπολογίζει, τρέμει φοβούμενος τὶς ἀντιδράσεις τους καὶ ἐξαπολύει κατ᾿ αὐτῶν ἀπειλὲς καὶ ἐπιχειρεῖ ὁ τρομοκρατημένος νὰ τοὺς τρομοκρατήσῃ… Κατόπιν δὲ τούτων ἐρωτοῦμε· Τί διάδοχος τῶν ᾿Αποστόλων εἶνε ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Κύ πρου; Ποία σχέσι ἔχει πρὸς τὸν Παῦλο, τὸν ἱδρυτὴ τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου καὶ σφοδρὸ ἐλεγκτὴ τῶν αἱρετικῶν;

῏Ω Κύριε! Σῶζε τὴν ᾿Εκκλησία σου ἀπὸ ἀναξίους ποιμένες, φίλους τῶν αἱρετικῶν καὶ ἐχθροὺς τῶν πιστῶν καὶ ἀγωνιστῶν.

Μετὰ τιμῆς

Νικόλαος ᾿Ιω. Σωτηρόπουλος

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_8718.html

                                                         ***

Οι δύο ομιλίες του Πάπα Βενέδικτου κατά την πρώτη του ημέρα στην Κύπρο

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI κατά την τελετή υποδοχής του στο Αεροδρόμιο Πάφου

04/06/2010

Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας! Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας.

Κύριε Πρόεδρε είμαι ευγνώμων για την ευγενή σας πρόσκληση να επισκεφθώ την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζω τις θερμές μου ευχές σε εσάς, στην Κυβέρνηση και στο λαό αυτού του κράτους και ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή. Επίσης θυμάμαι με ευγνωμοσύνη την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Βατικανό και προσβλέπω στη συνάντηση μας αύριο στη Λευκωσία.

Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι περήφανων αρχαίων πολιτισμών θρησκειών, αλλά και της ιστορίας, που ακόμη διατηρούν μια δυνατή και εμφανή επιρροή πάνω στη ζωή της χώρας σας. Έχοντας πρόσφατα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να διαπιστώνει τα πλεονεκτήματα των στενών οικονομικών και πολιτικών δεσμών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ιδιότητα του κράτους μέλους έχει δώσει στη χώρα σας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αναμένεται ότι η ένταξη στην ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα σας σε ευημερία. Αναμένεται, επίσης, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα εμπλουτιστεί από την πνευματική και την πολιτιστική σας κληρονομιά, η οποία αντιπροσωπεύει τον ιστορικό σας ρόλο, ευρισκόμενοι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ελπίζω η αγάπη που έχετε για τη χώρα σας και τις οικογένειες σας και η επιθυμία σας να ζήσετε σε αρμονία με τους γείτονες σας κάτω από τη συμπονετική προστασία του παντοδύναμου Θεού να σας εμπνέει, ώστε με υπομονή να επιλύσετε τα προβλήματα που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα, για το μέλλον του νησιού σας.

Ακολουθώντας τα βήματα των κοινών μας πατέρων στην πίστη, των Αγίων Πέτρου και Βαρνάβα, έχω έρθει ως προσκυνητής και ως υπηρέτης των υπηρετών του Θεού. Από τότε που οι Απόστολοι έφεραν το μήνυμα του χριστιανισμού σε αυτές τις ακτές, η Κύπρος έχει ευλογηθεί με μια κραταιά χριστιανική κληρονομιά. Χαιρετώ, ως αδελφός σε αυτή την πίστη, τον Μακαριότατο Χρυσόστομο Β’, Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, και προσβλέπω να συναντήσω σύντομα περισσότερα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

Προσβλέπω, επίσης, να χαιρετίσω και άλλους ηγέτες της Εκκλησίας της Κύπρου. Ελπίζω να ενισχύσω τους κοινούς μας δεσμούς. Επαναλαμβάνω την ανάγκη να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαρκή φιλία μεταξύ όλων αυτών που λατρεύουν τον ένα Θεό.

Ως διάδοχος του Πέτρου, ιδιαίτερα χαιρετώ τους καθολικούς της Κύπρου,τους ενισχύω την πίστη τους (cf. Lk 22:32) και τους ενθαρρύνω να είναι υπόδειγμα χριστιανών και πολιτών και να έχουν ένα ολοκληρωμένο ρόλο στην κοινωνία, προς όφελος τόσο του κράτους όσο και της πολιτείας. Κατά την παραμονή μου εδώ θα σας παραδώσω το “Instrumentum Laboris”, ένα έγγραφο εργασίας εν όψει της Ειδικής Συνόδου για τη Μέση Ανατολή, της Συνόδου των Επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στη Ρώμη. Αυτή η Σύνοδος θα εξετάσει πολλές πτυχές της παρουσίας της εκκλησίας στην περιοχή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καθολικοί (μερικές φορές σε δύσκολες συνθήκες) που ζουν εντός της Καθολικής Εκκλησίας σε ξένες κοινωνίες, προσφέροντας τη μαρτυρία και την υπηρεσία τους προς όφελος της κοινωνίας και του κόσμου. Η Κύπρος είναι επομένως το κατάλληλο μέρος για να διαδώσουμε την «εικόνα» της Εκκλησίας μας - σε μια περιοχή στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει εδώ και αιώνες καθολική κοινότητα, την ενότητά μας με όλους τους χριστιανούς της περιοχής - και την πεποίθησή μας ότι οι καθολικοί έχουν αναντικατάστατο ρόλο να διαδραματίσουν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της περιοχής.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, με αυτές τις σκέψεις, εμπιστεύομαι το προσκύνημα μου στην Παναγία, Μητέρα του Θεού και στη μεσολάβηση των Αγίων Παύλου και Βαρνάβα.

Ο Θεός ας ευλογήσει τον κυπριακό λαό. Η Παναγία ας σας προστατεύει πάντα!

***

Ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Ορθόδοξη εκκλησία

της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας στην Πάφο

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί

Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας» (Πέτρου Α, 1:2). Με μεγάλη μου χαρά χαιρετώ εσάς που αντιπροσωπεύετε τις διάφορες χριστιανικές κοινότητες παρούσες στην Κύπρο.

Ευχαριστώ την Αυτού Μακαριότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β για το ευγενικό του καλωσόρισμα, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου, τον οικοδεσπότη μας, και όλους όσοι βοήθησαν για να καταστεί δυνατή αυτή η συνάντηση. Χαιρετίζω επίσης εγκάρδια τους παρόντες χριστιανούς άλλων ομολογιών, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων, Λουθεριανών και Αγγλικανών

Είναι πραγματικά μια εξαιρετική χάρις για εμάς να συγκεντρωθούμε για προσευχή στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής της Χρυσοπολίτισσας. Μόλις έχουμε ακούσει την ανάγνωση από τις Πράξεις των Αποστόλων που μας θυμίζουν ότι η Κύπρος αποτέλεσε την αφετηρία του ιεραποστολικού ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου (Πραξ. 13:1-4). Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα ο Παύλος, συνοδευόμενος από τον Κύπριο Βαρνάβα και τον Μάρκο, μελλοντικός ευαγγελιστής, έφθασε για πρώτη φορά στην Σαλαμίνα όπου άρχισαν να κηρύττουν τον λόγο του Θεού στις συναγωγές. Διασχίζοντας το νησί, έφτασαν στην Πάφο όπου, κοντά σε αυτόν ακριβώς τον χώρο, κήρυξαν στην παρουσία του Ρωμαίου υποπρόξενου Σέργιου Παύλου. Έτσι ήταν από αυτόν το χώρο που το μήνυμα του Ευαγγελίου άρχισε να διαδίδεται σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας και η Εκκλησία, που βασίζεται στο αποστολικό κήρυγμα, ήταν σε θέση να ριζώσει σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η Εκκλησία στην Κύπρο μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανη για την απευθείας σύνδεση της με το κήρυγμα του Παύλου, του Βαρνάβα και του Μάρκου, και για την ταύτιση της με την αποστολική πίστη, μια ταύτιση που την συνδέει με όλες εκείνες τις Εκκλησίες που διατηρούν τον ίδιο κανόνα πίστης. Αυτή είναι η κοινωνία, πραγματική αλλά ατελής, που μας ενώνει ήδη, και που μας ωθεί να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση αυτής της πλήρους ορατής ενότητας η οποία αποτελεί το θέλημα του Κυρίου για όλους τους πιστούς. Διότι, σύμφωνα με τα λόγια του Παύλου: «εν σώμα και εν πνεύμα καθώς, και κλήθειτε εν μια ελπίδι της κλήσεως ημών εις Κύριος, μία πίστης, εν βάπτισμα» (Eφ. 4:4-5).

Η κοινωνία της Εκκλησίας στην αποστολική πίστη είναι και δώρο και κάλεσμα για αποστολή. Στον ύμνο που μόλις έχουμε ακούσει βλέπουμε μια εικόνα της ενότητας της Εκκλησίας στην προσευχή. Όπως ο Παύλος και ο Βαρνάβας, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει μέσα από τη βάπτιση να φέρουν προφητική μαρτυρία του Αναστάντος Κυρίου και του Ευαγγελίου, της συμφιλίωσης, του ελέους και της ειρήνης. ΄Ετσι λοιπόν η Ειδική Σύνοδος της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των Επισκόπων τον Οκτώβριο στη Ρώμη θα συζητήσει το ζωτικό ρόλο των Χριστιανών στην περιοχή. Θα ενθαρρύνει την μαρτυρία τους στο Ευαγγέλιο και θα ενθαρρύνει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των Χριστιανών στην περιοχή. Οι εργασίες της Συνόδου θα εμπλουτισθούν με την παρουσία αδελφικών αντιπροσωπειών από άλλες Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, ως ένδειξη της κοινής μας δέσμευσης στην υπηρεσία του Λόγου του Θεού.

Η ενότητα όλων των μαθητών του Χριστού είναι ένα δώρο για το οποίο πρέπει να ικετεύσουμε τον Πατέρα με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την μαρτυρία στο Ευαγγέλιο, στον κόσμο του σήμερα. Ο Κύριος προσευχήθηκε για την αγιότητα και την ενότητα των μαθητών ακριβώς ίνα ο κόσμος πιστεύσει (cf.Jn 17:21). Μόλις εκατόν χρόνια πριν, στο Συνέδριο Ιεραποστολών στο Εδιμβούργο με επίγνωση ότι οι διαιρέσεις μεταξύ Χριστιανών αποτελούσαν εμπόδιο για την διάδοση του Ευαγγελίου, οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Οικουμενικού Κινήματος. Σήμερα μπορούμε να ευχαριστούμε τον Κύριο που μέσα από το Πνεύμα Του μας οδήγησε, ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες, να ανακαλύψουμε ξανά την πλούσια αποστολική κληρονομιά Ανατολής και Δύσης και με υπομονετικό και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο, ξεπερνώντας διαφορές του παρελθόντος και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Εκκλησία στην Κύπρο που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει συμβάλει τα μέγιστα σ΄ αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης. Ο δρόμος προς το στόχο της πλήρους κοινωνίας σίγουρα θα έχει δυσκολίες. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου και την αδελφική συνεργασία. Είθε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το μυαλό μας και να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας, ώστε μαζί να φέρουμε το μήνυμα της σωτηρίας στους ανθρώπους της εποχής μας που διψούν για την αλήθεια η οποία φέρνει την αυθεντική ελευθερία και λύτρωση (cf. Jn 8:32), την αλήθεια που λέγεται Ιησούς Χριστός.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, δεν μπορώ να ολοκληρώσω χωρίς να αναφερθώ στη μνήμη των Αγίων που κόσμησαν την Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα του Αγίου Επιφανείου, Επισκόπου Σαλαμίνος. Η ιεροσύνη είναι ένδειξη της πληρότητας της χριστιανικής ζωής, μια βαθιά εσωτερική πραότητα και υποταγή στο Άγιο Πνεύμα που μας καλεί σε συνεχή αφύπνιση και ανανέωση καθώς προσπαθούμε να είμαστε πιο κοντά στον Χριστό, τον Σωτήρα μας. Ο προσηλυτισμός και η αγιότητα είναι επίσης τα μέσα για να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας στη βούληση του Θεού για την ενότητα της Εκκλησίας Του. Καθώς δίνουμε ευχαριστίες γι΄ αυτή τη συνάντηση και για την αδελφική αγάπη που μας ενώνει όλους ας ζητήσουμε από τους Αγίους Βαρνάβα και Επιφάνειο, τους Αγίους Πέτρο και Παύλο και όλους τους Αγίους του Θεού να ευλογήσει τις κοινότητές μας, να διατηρήσουν σ΄ εμάς την Πίστη των Αποστόλων και να οδηγήσουν τα βήματά μας στο δρόμο της ενότητας, της ευσπλαχνίας και της ειρήνης.

πηγή: http://aktines.blogspot.com/

***

Οι πρώτες αήθειες που συνέβησαν κατά την Παπική επίσκεψη

του Παναγιώτη Τελεβάντου

ΑΙΣΧΟΣ!

ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΑ ΑΤΙΜΙΑ!

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΑΤΙΜΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με βαθύτατη θλίψη οι πιστοί παρακολουθούν την επίσκεψη του Αιρεσιάρχη της Ρώμης στα ματωμένα χώματα της Κύπρου. Παρετηρήσαμε ήδη τα πρώτα αποκαρδιωτικά δεδομένα.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ

Τον αιρεσιάρχη της Ρώμης υποδέχθησαν στο αεροδρόμιο Πάφου ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη γυναίκα του. Αυτό επιβάλλει το πρωτόκολλο επειδή είναι αρχηγός κράτους προσκεκλημένος επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα πλάνα του αεροδρομίου φάνηκαν όμως οι Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Πρώτο ατόπημα.

Ο ΠΑΠΑΣ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολούθως στον ναό της Αγίας Κυριακής ο Πάπας σε ειδικό προσευχητάριο που στήθηκε γονάτισε και προσευχήθηκε λες και είναι Ορθόδοξος επίσκοπος ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τον ανέμενε στο ναό για να πει την προσευχή του!!! Δεύτερο ατόπημα.

“ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΡΩΜΗΣ”

Το τρίτο ατόπημα: Ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον Πάπα στην ομιλία του "Αγιότατο επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης”. Επομένως αυτή φορά δεν υπάρχει καμιάδικαιολογία. Δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πίσω από την παγκοίνως γνωστή αμάθεια και θεολογική του ανεπάρκεια. Διάβαζε από χειρόγραφο την ομιλία και επομένως όχι μόνον ο ίδιος αλλά και ΟΛΟΙ οι επίσκοποι που παρέστησαν έχουν ΑΚΕΡΑΙΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ που διεπράχθη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΙΕΡΟΥΡΓΙΑ”

Τέταρτο ατόπημα: Στην “οικουμενική Ιερουργία” δηλαδή την προχωρημένη συμπροσευχή συμμετείχαν πλην του Αρχιεπισκόπου και άλλοι ορθόδοξοι επίσκοποι. Ας σημειωθεί ότι τη συμπροσευχή βάφτισαν (άκουσον! άκουσον!) “οικουμενική ιερουργία” για να μην σκανδαλιστούν οι πιστοί (τόσο χαμηλή άποψη έχουν για τη νοημοσύνη μας!).

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΧΗΜΙΕΣ

Πέμπτο ατόπημα. Ο εκφωνητής των ασχημιών που συντελούνται εναντίον της πίστης μας είναι ο γνωστός για πολλά άτοπα θεολόγος - δημοσιογράφος κ. Καπαρής που αναλύει την επίσκεψη καλά δασκαλεμένος τι να πει για να λειάνει και να ωραιοποιήσει τις οικουμενιστικές ασχημίες.

ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

Έκτο ατόπημα. Στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο στην “Οικουμενική Ιερουργία”, χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου έψαλλε τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Αλλη μια απόδειξη ότι δέχθηκαν τον Πάπα ως αληθινό επίσκοπο της Εκκλησίας και όχι ως αιρεσιάρχη. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλε και η χορωδία των Καθολικών. Μιλούμε δηλαδή για προχωρημένης μορφήςσυμπροσευχή.

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΙΕΡΟΥΡΓΙΑΣ”

Εβδομο ατόπημα. Ας σημειωθεί ότι ο χώρος της Αγίας Κυριακής ήταν η έδρα της Επισκοπής Πάφου μέχρι την κατάληψη της Κύπρου από τους Φράγκους, οι οποίοι εκδίωξαν από τις επισκοπικές τους έδρες τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου, τις οποίες κατέλαβε η Λατινική Ιεραρχία!!!

ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Όγδοο ατόπημα. Πλήν του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου συμμετείχαν οι ακόλουθοι επίσκοποι: Οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Ταμασού Ησαίας, Κύκκου Νικηφόρος και Κωνσταντίας Βασίλειος και οι Θεοφιλέστατοι επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Χύτρων Λεόντιος αλλά και ο Νεαπόλεως Πορφύριος. Αίσχος και ντροπή σε όλους τους πιο πάνω.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

Θα φανεί στη συνέχεια αν ο Νεαπόλεως Πορφύριος παρεβρέθηκε (πράγμα λίαν αμφίβολο) χωρίς τη συγκατάθεση του Γέροντά του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου. Αν δηλαδή έχουμε για επίσκοπο που έγραψε στα κατύμματα των υποδημάτων του το Γέροντά του ή αν παρέστη (το και πιο πιθανόν) με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Λεμεσού. Αν με άλλα λόγια είμαστε θεατές του διόλου πειστικού έργου: “Αλλοι Μάρκοι Εφέσου Ευγενικοί και άλλοι Βησσαρίωνες.” Δεν βιαζόμαστε πάντως να εξαγάγουμε συμπεράσματα για τη στάση του Λεμεσού. Θα του δώσουμε το ευργέτημα τη αμφιβολίας μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Για το Νεαπόλεως Πορφύριο, όμως, όπως και για όλους ανεξαίρετα όσους παρέστησαν στη συμπροσευχή εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αηδία μας. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι ο Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι δεν θεωρούσε πρέπον να φύγει από τη Αρχιεπισκοπή για να μη συναντηθεί με τον Πάπα. Καλά! Τότε στην Πάφο γιατί πήγε;

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ξεκαθάρισε, μετά τη συνεδρία της Συνόδου, ότι ΟΛΟΙ ήταν προσκεκλημένοι αλλά θα πήγαιναν ΟΣΟΙ ήθελαν και ουδείς θα εξαναγκαζόταν να πάει παρά τη θέλησή του. Και ουδεμία διάψευση της δήλωσης έγινε από ΚΑΝΕΝΑ. Επομένως είναι αληθινή και ουδείς μπορεί να επικαλεστεί το έτσι και αλλιώς αναξιόπιστο και διάτρητο επιχείρημα του εξαναγκασμού για να δικαιολογήσει την παρουσία του.

"ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ

ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΡΩΜΗΣ"

Άλλωστε χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου που δεν αφήνουν καμιάαμφιβολία ότι συνειδητά και ελεύθερα επέλεξαν ΟΛΟΙ όσοι παρέστησαν να υποδεχθούν τον Πάπα ως "επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης": "Δημοκρατία έχουμε", είπε ο Μακαριότατος, "δεν υποχρεώνω κανένα να παραστεί για να υποδεχθεί "τον επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης", αλλά όλοι είναι προσκεκλημένοι να παραστούν είτε στην υποδοχή του στην Πάφο είτε στην Αρχιεπισκοπή". Επομένως ΟΣΟΙ παρέστησαν παρέστησαν εθελούσια και με πλήρη συνείδηση ότι πήγαν να υποδεχθούν τον "επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης". Οχι τον αιρεσιάρχη Πάπα.

ΑΤΙΜΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Σε όσους πήγαν να υποδεχθούν τον Πάπα και να συμπροσευχήθηκαν μαζί του λέμε χωρίς περιστροφές: Ατιμάσατε την πίστη μας και θα το θυμόμαστε. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και σε ΚΑΘΕ περίπτωση. Μην έχετε ούτε ένα στο εκατομμυριοστό αμφιβολία.

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ

ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ας μη βιαστούμε πάντως να εξάγουμε συμπεράσματα, επειδή και αυτοί που δεν προσήλθαν στην υποδοχή του Πάπα στην Πάφο και στη συμπροσευχή στην Αγια Κυριακή δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν εύσημα επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι θα παραστούν στην υποδοχή του στην Αρχιεπισκοπή και ακόμη χειρότερα ποιοι θα συμφάγουν στην τράπεζαν της Ιεζάβελ όπου το γεύμα θα ευλογήσει (γράφε μιάνει) ο Πάπας ως ο “επίσκοπος της πρεσβυτέρας Ρώμης”. Με άλλα λόγια όπου επίσης, όπως τώρα με τη λεγόμενη “οικουμενική ιερουργία”, θα γίνει προχωρημένη συμπροσευχή αλλά και αναγνώριση του “πρωτείου”!!!

ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΑΝ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ

Οι πιστοί παρακολουθούν ενεοί και ντροπιασμένοι τις ασχημίες κατά της πίστης μας. Εις μνημόσυνο αιώνιας καταισχύνης έστω η παρουσία όσων επιλήσμονες των αρχιερατικών τους όρκων ατίμασαν την προσωπική τους ιστορία, την επισκοπική τους διακονία αλλά και την εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου. Ντροπή τους!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel