Ζωηφόρος

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν τα Σκόπια "Μακεδονία"

Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει τα Σκόπια "Μακεδονία"

Ο Γιάννης Μπουρνούς και οι θέσεις του κόμματός του

 

Δεν είναι μόνο ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Χριστόπουλος που έχει τις δικές του, «εναλλακτικές» απόψεις για τα εθνικά θέματα, πράγμα που προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη για τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχουν και άλλα στελέχη του κόμματος που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει προκλητικές απόψεις, όπως το...πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του κόμματος, Νάσος Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε ζητήσει πριν από λίγα χρόνια, με ανάρτησή του στο facebook, να χρησιμοποιείται η «μακεδονική», όπως την είχε αποκαλέσει, γλώσσα στα ελληνικά δικαστήρια. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αποπομπή του από το κόμμα με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια κατηγορία ανήκει και ένας άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής της Κουμουνδούρου, ο οποίος μάλιστα μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για τον νεαρό Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος φαίνεται πως είναι υπέρμαχος του δικαιώματος του κράτους της ΠΓΔΜ να ονομάζεται «Μακεδονία». Χαρακτηριστική ήταν μια αποστροφή του λόγου του σε κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Ιντερνετ (alterglobal-vision.blogspot.gr) τον Ιανουάριο του 2007, στο οποίο, αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε και τη «Μακεδονία».

«Σήμερα το πρωί, συζητώντας με φίλους και γνωστούς περί ταξιδίων, θυμήθηκα το Pieksamaki, όπου πέρυσι, ακριβώς τέτοιες ημέρες, περιπλανιόμουν παρέα με δέκα Έλληνες και άλλους ογδόντα τύπους από έντεκα χώρες της Ευρώπης (από τα Νησιά Φερόε μέχρι τη Μολδαβία και από την Ισλανδία ως την Τουρκία, τη Μακεδονία κ.α.)».

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του στην επόμενη Ευρωβουλή σχετικά με τα εθνικά μας θέματα και κυρίως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στο οποίο η ελληνική θέση διαχρονικά είναι απέναντι στη χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πηγή: http://emprosdrama.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3971.html

***

«Γελοία διαμάχη που δημιούργησε ο Σαμαράς»

«Μακεδονία» το όνομα που χρησιμοποιεί ο Στ. Κούλογλου για την ΠΓΔΜ

Νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο  Στέλιος Κούλογλου σε μέσο ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και χαρακτηρίζει το θέμα της ονομασίας «γελοία διαμάχη την οποία δημιούργησε ο Αντώνης Σαμαράς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο telegraf.mk, η οποία αναπαράγεται από άλλα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ (όπως εδώ στα αγγλικά από το independent.mk), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δηλώνει:

«Αυτή η εξωφρενική διαμάχη δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη δεκαετία του '90, ήμουν από τους λίγους δημοσιογράφους που ανέφεραν ότι το πρόβλημα σήμαινε πολιτική και εθνική αυτοκτονία. Δυστυχώς, αυτό έγινε πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα. Έχω μιλήσει γιαυτό το πρόβλημα πολλές φορές σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα Σκόπια, καθώς και για τις δυνατότητες επίτευξης μιας ειρηνικής και αποδεκτής λύσης. Όμως, σήμερα, πληρώνουμε το τίμημα της πολιτικής Σαμαρά».

Ο Στ.Κούλογλου σημειώνει ακόμη: «Αποκαλώ την Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σώσει την τιμή της. Δεν νωρίζω σε ποια λύση θα πρέπει να φτάσουμε, ωστόσο από τη δική μου οπτική, αυτό το πρόβλημα ανήκει στο παρελθόν. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικότερες προκλήσεις σήμερα».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου αντέδρασε άμεσα: «Οι θέσεις που θα εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή αναδεικνύονται συνεχώς από τους υποψήφιούς του. Και δυστυχώς είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απαντώντας στην ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρει: «Αυτό που πραγματικά δήλωσα στο δημοσιογράφο από τα Σκόπια είναι ότι το θέμα της ονομασίας διογκώθηκε, ενώ θα έπρεπε από την αρχή να είχε λυθεί με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Δήλωσα επίσης ότι υπεύθυνος για την διόγκωση του θέματος της ονομασίας είναι ο κ. Σαμαράς ο οποίος θέλησε να κάνει πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενος εθνικά ζητήματα. Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά οδήγησε στη μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ δεν πρέπει να ανακινεί το Μακεδονικό γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231314182

***

Ποιος να το φανταζόταν!!!!

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κούλογλου,

αποκαλεί στα Σκόπια «Μακεδονία»

Σφοδρή αντίδραση  από τη ΝΔ προκαλεί η αναφορά του δημοσιογράφου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, για τα περί «Μακεδόνων» σε Σκοπιανά ΜΜΕ.

«Οι θέσεις που θα εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή αναδεικνύονται συνεχώς από τους υποψήφιούς του. Και δυστυχώς είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα…», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, προσθέτοντας ότι:

O υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ των Σκοπίων http://www.independent.mk/articles/3093/Greek+Journalist+Stelios+Kouloglou+Naming+Row+is+Ridiculous+Dispute) λέει επί λέξει: «σας αποκαλώ Μακεδονία – με το όνομά σας» και «το όνομα (Μακεδονία) είναι γελοία διαφορά που δημιούργησε ο Σαμαράς».

«Επίσης ο γνωστός υποψήφιος Ευρωβουλευτής Δ. Χριστόπουλος ζητάει σήμερα (ΒΗΜΑ) να αποκαλούνται ως «τουρκικά» τα σωματεία της μειονότητας στην Θράκη… Είναι θλιβερό, ένα Ελληνικό κόμμα να υποστηρίζει θέσεις, τόσο βλαπτικές για την εξωτερική πολιτική της χώρας…», καταλήγει η κ. Ασημακοπούλου.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3989.html

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel