Ζωηφόρος

Η θεολογική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας,

Η θεολογική προσέγγιση

της πολυπολιτισμικότητας

«Ναι στην αποδοχή της νεωτερικότητας, με θεμελίωση της χριστιανικής μαρτυρίας στη δημόσια εκπαίδευση», τόνισε ο καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης μιλώντας σε επιστημονική ημερίδα θεολόγων στη Λάρισα 

Υπέρ της αναγκαιότητας να ξεπερασθεί η διαλεκτική αντίθεση μεταξύ του κατηχητικού και γνωσιολογικού χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος τάχθηκε ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Πέτρος Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι η αντίληψη του τρόπου με τον οποίο ένα πιστός ορθόδοξος θεολόγος οφείλει να καταθέτει τη μαρτυρία του στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

Ο γνωστός καινοδιαθηκολόγος καθηγητής, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Η πολυπολιτισμικότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών» που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος θεολόγων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη χθες το απόγευμα στη κατάμεστη από θεολόγους εκπαιδευτικούς αίθουσα «Επιούσιος» του Επισκοπείου, συσχέτισε το μάθημα των Θρησκευτικών και το συνεδύασε με την ορθόδοξη κατανόηση της αποστολής της Εκκλησίας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.   Ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι θεολογικά πλέον, αλλά και πρακτικά, οι αποδέκτες της θρησκευτικής εκπαίδευσης, είτε είναι ορθόδοξοι είτε πιστοί των άλλων θρησκειών δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «αντικείμενα» της χριστιανικής ιεραποστολής, αλλά ως εταίροι στο διάλογο, με στόχο συνεργικά την εδραίωση, έστω και προληπτικά, της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Αυτό βέβαια, επεσήμανε ο ομιλητής, για τους χριστιανούς μαχόμενους θεολόγους δε σημαίνει εγκατάλειψη της σωτηριολογικής σημασίας του Χριστού, ο οποίος παραμένει «η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιωαν. 14,6), αλλά δυναμική επανερμηνεία της χριστολογίας μέσω της πνευματολογίας, αναγνωρίζοντας με άλλα λόγια ότι το Άγιο «Πνεύμα όπου θέλει πνει» (Ιωαν. 3,8). Η περιεκτική αυτή Ορθόδοξη ιεραποστολική αντίληψη, με την ουσιαστική αποδοχή της νεωτερικότητας, του πλουραλισμού, και της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και η θεμελίωση της χριστιανικής μαρτυρίας στην δημόσια εκπαίδευση σε ένα άλλο, υψηλότερο πνευματικό και θεολογικό επίπεδο, αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική ομολογία και μαρτυρία του ορθόδοξου θεολόγου - δασκάλου στη σύγχρονη εποχή.

ΥΠΕΡ «ΒΙΒΛΙΚΟΥ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Σήμερα η θρησκευτική εκπαίδευση, τόνισε ο ομιλητής, δεν μπορεί να ενεργεί ως βραχίονας παρωχημένων θεολογικών αντιλήψεων, ούτε ακόμη να υποκαθιστά ή και να νομιμοποιεί την θεσμική έκφραση της Εκκλησίας, αλλά να αντιμετωπίζει κριτικά τους θεσμούς του κόσμου τούτου και προφητικά να καταγγέλλει τις άδικες δομές του. Αναφορικά με το περιεχόμενο θρησκευτικού μαθήματος, ο κ. Βασιλειάδης, αφού υπογράμμισε ευθύς εξ αρχής ότι είναι αντίθετος με τις γνωστές - και εν πολλοίς αντιτιθέμενες - απόψεις περί ομολογιακού ή γνωσιολογικού χαρακτήρα, είπε ότι ευρίσκεται πλησιέστερα σε μια τρίτη άποψη, αυτή που υποστηρίζει τον αναπροσανατολισμό του μαθήματος σε μια νέα θεμελίωση με «βιβλικό» χαρακτήρα, έχοντας ως βάση της διδασκαλίας τη Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη.

ΥΠΕΡ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΤΗΤΑΣ

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ομολογιακότητας του μαθήματος  στη βάση της ελληνορθόδοξης παράδοσης. «Το μάθημα θα πρέπει να παραμείνει ομολογιακό και κατηχητικό προσφέροντας τον Χριστό ως πραγματικό σωτήρα και λυτρωτή και ευεργέτη της ανθρώπινης ύπαρξης και ψυχής», υποστήριξε ο π. Αχίλλιος, εκτιμώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση η μετάδοση ξηρών γνώσεων θα μετατρέψει το μάθημα σε μια άχρωμη θρησκειολογία, η οποία σε τίποτε δεν θα βοηθήσει τα παιδιά μας που είναι πνευματικοί απόγονοι μαρτύρων και ηρώων».

Μίλησαν, επίσης, ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου, θεολόγος – ιστορικός κ. Νικ. Παύλου, ο οποίος θεμελίωσε βιβλικά την χριστιανική αποδοχή της ετερότητας χρησιμοποιώντας μάλιστα για τη παρουσίαση της εισήγησής του, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστού (Η/Υ), εργασία σε ψηφιακή  μορφή  «power point» (ppt) και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Απ. Ποντίκας ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο θεολόγος στο σημερινό πολυπολιτισμικό σχολείο. Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου, θεολόγος- δημοσιογράφος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, ο οποίος σε δική του παρέμβαση αναφέρθηκε σε μια θεολογία της πολυπολιτισμικότητας, η οποία, όπως επεσήμανε, δεν θα έχει τίποτε κοινό με το πνεύμα του συγκρητισμού, και η οποία οφείλει να πραγματοποιήσει ένα δημιουργικό άνοιγμα προς τον πολυπολιτισμικό κόσμο μας, προσλαμβάνοντας τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του. Στοιχεία μιας τέτοιας θεολογίας της πολυπολιτισμικότητας, ως παραδείγματα και έννοιες αλληλοσεβασμού, αποδοχής και ειρηνικής συνύπαρξης με την θρησκευτική ή όποια άλλη ετερότητα, είναι διάσπαρτα μέσα στη Βίβλο και τα πατερικά κείμενα», επεσήμανε ο κ. Ανδρεόπουλος .

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κων/να Πράντζου - Κανιούρα, ο δ/ντής Β/θμιας εκπαίδευσης κ. Ιωαν. Καραμήτρος, της Α/βθμιας εκπαίδευσης κ. Χρ. Λιάπης, ενώ παραβρέθηκαν ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας κ. Νικ. Γκανάκος, ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Δ.Ε. Αθαν. Μαργαριτόπουλος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Βασ. Κούργιας, ο πρόεδρος του παραρτήματος ν. Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) κ. Βασ. Στεργιούλης, διευθυντές λυκείων και γυμνασίων, εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και δεκάδες θεολόγοι εκπαιδευτικοί.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1797

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel